Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Löpning, distans och intervall i samma pass


Rullskidare

Recommended Posts

Hej, jag har en kompis som är mycket duktig att springa. Har deltagit i Stockholm maraton och Lindingöloppet flera gånger. Han har några gånger avslutat sina långa pass, ca 25 km med två intervaller om 3 km. 
Har väl egentligen ingen fråga, utan blir mera förbluffad att "blanda" distans och intervall på det sättet.
Vad tycker du om detta?
För och ev. nackdel?

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle nog föredra en intervall om 1-2 km, där man imiterar slutskedet i ett lopp. Det handlar om att kunna slå om till ett högre tempo trots att musklerna är trötta och helst avsluta med en vass spurt. På den tiden när jag tränade tillsammans med några klubbkompisar hände det att vi bestämde tävla sista 2 km. Först blev det en liten upptrappning, men ju mer vi närmade oss klubbstugan skärptes tempot och sista hundra meterna var det järnet = mycket bra träning.

Link to comment
Share on other sites

Erik Wickström har ju ett pass han förordar som är 90 minuter lugnt + 75 minuter långloppsfart (80%-85%) + 10 minuter max + 5 minuter lugnt. Jag testade lite i vintras precis innan VL men på rullskidor såklart. Vet ej om det gjorde skillnad men jag har nog aldrig orkat bättre i VL än i år, fast jag tog å andra sidan det ganska lugnt också i början.

10 minuter max i slutet av ett sådant pass blir ju drygt 3,5 km för min del.

 

Jag kommer att köra det här 3 timmarspasset så ofta jag hinner i vinter mest troligt 1-2 ggr i månaden, det sliter såklart men tränar jag bara 3 ggr i veckan fins det gott om tid att återhämta mig trots lite ålder (55+)

 

Jag har tänkt att just detta med att avsluta med lite högre fart är just tävlingsförberedelse, plus att om man har nått sina distanser och inte ökar längre i antal pass eller distans så är det just detta att lägga in fartökningar som ger utveckling och omväxling i passen.

Link to comment
Share on other sites

Som flere sier er det vanlig, spesielt i landeveissykling. Syklister gjør det stadig vekk. 4-5 timerstur inkludert terskelintervall f.eks.

 

Alexander Kristoff, som vant 1. etappe i Tour de France, gjør også motsatt: intervallene først, deretter rett ut på langkjøring. Da er hensikten generell effekt på kapasitet. Synes det virker fornuftig.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...