Hoppa till innehåll

Outdoor, löpning, kläder, Norröna, Houdini, Patagonia m.fl. hos OutdoorExperten
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

Skejtpjäxor


 • Vänligen logga in för att kunna svara
2 svar till detta ämne

#1
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 357 inlägg

Mina gamla skejtpjäxor har lagt av och jag behövde nya. Tyvärr är det inte så enkelt att bara köpa ett par, då jag har en fot och underben som domnar och svullnar av vissa skodon. Först skickade jag efter Techno och Fischer RC3 och där valde jag bort Techno och RC3:an kändes något stor i 44. Beställde då Alpina skate, men då domnade foten bort helt, så dem fick jag returnera direkt. I ren desperation testade jag mina Alpina ccl+maraton stakpjäxa och det var en fullträff,mycket bättre än någon av skejtpjäxorna. Det visade sig att tack vare att sulan på pjäxan är uppvinklad i ca 30 grader "doppade" inte skidan utan fördes parallellt över snön ung som med mina gamla "justerade" bindningar. Det sitter ett plaststöd på insidan av pjäxan vilket gör att det går att skejta med den.

Har åkte klassiskt med den tidigare och stakning med och utan frånskjut har fungerat, men inte ren diagonal så bra, så nu får det bli min skejtpjäxa i stället.#2
Thomasz

Thomasz

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 38 inlägg

Det som Du beskriver har att göra med hur lästen på pjäxan är utformad.

 

Förenklat så finns det 2 sortes läster- UK/US och EUR. Det som skiljer dem åt är att en UK/US läst är lång o smal,medans en  EUR är bredare och kortare.

 

För en som inte har någon form av hålfotsinlägg tänker inte på detta,eller ens är medvetna om detta. Jag har självt hålfotsinlägg

( både för att jag annars skulle slita ut mina skor på hälarna på nolltid,men även för balansens skull).

Jag kan säga av personlig erfarenhet att UK/US inte är någonting för oss nordbor.

 

För att nämna några skomärken som gör sina skor i UK/US är: Haglöfs,Bluntstone

 

Men vad som gör det till en paradox i sammanhanget att 99% av alla pjäxor ( även skridskor) tillverkas i UK/US läst. En del bara US andra i kombination beroende på vilken marknad  den vänder sig till.

Det enda undantaget som jag vet är sk. Telemarkspjäxor,Fjällskidor ( Med en BC-bindning)- ex Lundhags.

Dessa görs i EUR läst,men det är inte så konstigt då dessa pjäxor görs i Europa.

 

Just när det gäller vanliga längdåkningspjäxor ( inkl.skate) är att det alltid är UK/US.

Då lästen inte är den samma som för motsvarande EUR,så går dem inte att jämföra rakt av. Sen så går det att pressa ut lästen,men jag vet av egen personlig erfarenhet att det är svårt att göra något åt detta om det gäller styva plast ( konstfiber/ karbon). Men däremot om det hade varigt läderskor så hade det varigt något annat.

Då hade det gått utmärkt att smörja upp dem med läderfett ( effex som finns hos Hööks), tväta upp dem med lite sadeltvål.

 

Det som även glöms bort är att skor- synnerligen pjäxor att dem kan vara lite styva i början ( att få skavmärken,dålig passform etc).

 

Men avslutningsvis så när jag läser detta så får jag uppfattningen att Du har någon form av fotledsproblem. Mest troligt att Du skulle behöva köpa stötdämpande( som även hjälper dig med balansen).

Det gjorde stort underverk för mig. Både då att jag fick bättre balans ( att jag slapp kompensera för dålig balans), men även att jag märkte av en bättre( mjukare svikt).

Så det Du borde göra att gå till en ortoped ( som formgjuter individuella inlägg  till dina pjäxor),helst med specialite mot skridskor. Dem kan det bättre än vanliga skotekniker.

Det är inte särsklit dyrt- c:a 3000. Det finns som sagt billigare varanter,men jag skulle avråda från dem, och köpa lite dyrare med skinn ovandel.

Mitt hetaste tips är Gå & Löpkliniken - dem kan verkligen sin sak. Dem har tom visa butiker som har erfarenhet av skridskor.

Vänd dig även till butiker som avgjuter dina fötter ( så att Du får med dig legoklossar). Dem som gör det digitalt begränsas till endast denna butikskedja.#3
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 357 inlägg

Precis som du säger så ger CCL+Maraton stöd för hålfoten och foten sjunker inte ner lika mycket mot botten av skon. Jag kände direkt när jag provade i butik att denna pjäxa passade mina fötter. Jag har lite nedsjunket fotvalv på höger och vänsterfoten får ett stort tryck under främre delen av foten. Vid skejt blir inte trycket så stort på främre delen av fötterna tack vare att plaststödet på insidan avlastar foten, men när jag åker klassiskt blir det dock stort tryck under främre delen och tår, mest vid diagonal. Testade ett par Alpina Comp C, men de fungerade inte för mina fötter, men vet inte om övriga klassiska pjäxor skulle passa bättre. Min gamla NNN1-pjäxor fungerar väl hyggligt för vinterskidåkning, men vänsterfoten pallar ej för rullskidåkning med mina gamla NNN1-pjäxor, får besvär under vänster häl samt att foten vill vika sig. Jag kanske borde testa med ett par halvhöga kombipjäxor för att få bättre stöd eller får jag ställa in rullskidorna för gott.


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar