Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Vasaloppet nästa...


Ida86

Recommended Posts

Hej hej!

Ska åka Vasaloppet och behöver träna rullskidor inför detta...

Jagg är nybörjare.. väldigt nybörjare! Har knappt sätt ett par rullskidor!! Ngr tips på vad man ska köpa???

Behöver någon att åka med!!! Bor i Gbg, någon som vill åka medmig?? :)

 

//Ida

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Jag kör på ett par Pro-Ski C2, men kolla i någon lokal affär så hjälper de dig gärna.

 

Här är förresten ett svar jag skrev i en annan tråd angående rullskidor:

Om du söker så finns det en del, men jag kände just för att svara. Sen kan ju andra fylla i det jag missat. :)

 

Du köper dig ett par rullskidor. Jag har bara åkt på Pro-Ski C2 och beroende på din styrka som skidåkare finns det olika tröghet på hjulen 1, 2 eller 3. Oftast är det 2 som sitter på och de fungerar bäst för nybörjare.

 

Du köper ett par rullskidspetsar med rätt diameter. Du tar antingen en varmluftspistol eller kokar vatten och lossar dina skidtrugor och använder smältlim för att sätta fast rullspetsarna. Kom ihåg att spetsen skall peka framåt annars kommer du att halka.

 

Kör med handskar för man får mycket mer blåsor av rullskidåkning. (Vissa hårdingar har härdat sina händer att det inte behöver, men jag får hemska blåsor bara jag vilar en vecka från åkning)

 

Du skaffar hjälm. En cykelhjälm närmare bestämt.

 

Du skall ha rekat vägen innan och undviker branta nerförbackar som slutar i korsningar. Första 2-3 ggr ser du det bara som teknikträning för att få upp balans och teknik. Bra är att lära sig ploga i nerförsbackar, för du kan nämligen inte stanna med rullskidorna.

 

Jag kör nästan uteslutande stakåkning och lite stakåkning med frånskjut i backar. Tryck ner skidan ordentligt när du kör med frånskjut så att det blir mer skidlikt.

 

För diagonalåkning skall det helst vara brantare backar för annars känns det väldigt olikt vanlig skidåkning.

 

Byt skidorna var 30 minut för att undvika att hjulen slits snett. Dålig teknik och lutande vägar leder snedslitage.

 

Det var vad jag kom på nu på rak arm.

Jo, förresten googla förresten så hittar du allt vad jag sagt. :)

Här t.ex.:

http://www2.ess.slu.se/peterask/sport/skidor/Rullskidor1.htm

Link to comment
Share on other sites

Visst kan du skippa backar som nybörjare. Iaf nerförsbackar för uppförsbackar ger ju dig möjlighet att träna annat än stakning.

 

Ett alternativ är ju att istället skaffa sig en s.k. gummiexpander och köra stakning hemma. Men jag tycker det är rätt så tråkigt så jag undviker det om inte vädret är allt för kasst.

 

Sen kan du ju gå skidgång i backar. Helst tränar man detta med andra, men en inte allt för tråkig variant att göra själv är att springa en backig runda och gå skidgång i uppförsbackarna.

Link to comment
Share on other sites

Tack så jätte mycket för svaren!!!! :)

Börjar dock bli lite rädd för att så ihjäl mig, verkar ju halvt livsfarligt.... Hjul som låser sig, brytna ben... Blir åkning utan backar för min del!!!

Visst kan det verka farligt, men om man som förstaårsåkare kan man åka mest på flackt underlag och då slipper man den höga farten. Jag har nog åkt närmare 800 mil på 6 år och jag har vurpat 3 ggr. Två gånger av egen klatighet och den tredje gången på grund av ett gruskorn som kom in mellan hjulet och skidan. Så fort du blir van kommer du att tycka att rullskidor är en härlig motionsform som dessutom ger kanonträning om man har Vasaloppet som mål.

Link to comment
Share on other sites

Skulle nog påstå att de flesta idtotter ger hög puls. Är målet VL så skall fokus ligga på just rullskidor. Att inte det skulle ge hög puls hänger helt på dig som individ. Går jätte bra att

konditionsträna med rullskidor. Börja lungt och låt kroppen vänja sig vid rörelsen öka sedan mängd å hårdhet.

 

Garmin

Link to comment
Share on other sites

Hej hej!

Ska åka Vasaloppet och behöver träna rullskidor inför detta...

Jagg är nybörjare.. väldigt nybörjare! Har knappt sätt ett par rullskidor!!

 

//Ida

Med detta utgångsläge är det väl ändå rimligt att tro att konditionen fram till mars bäst tränas med t.ex löpning och rullskidor ffa för teknik och styrka.

Link to comment
Share on other sites

Håller nog med garmin att man kan komma upp i puls på lite alla möjliga sätt. Jag körde lite ren stakningsintervall i en lång seg uppförsbacke förra veckan. Tog i hyfsat för att se ungefär vad ren stakning kan ge för mig, jämfört med annan idrott. Jag kom åtminstone upp i drygt 98% av vad jag räknar med som min absoluta maxpuls. (193 av 196, men det blir i och för sig dryga 97% om jag räknar bort vilopulsen.) Löpning är dock utmärkt till att träna inför diagonalåkning.
Link to comment
Share on other sites

Hej hej!

Ska åka Vasaloppet och behöver träna rullskidor inför detta...

Jagg är nybörjare.. väldigt nybörjare! Har knappt sätt ett par rullskidor!!

 

//Ida

Med detta utgångsläge är det väl ändå rimligt att tro att konditionen fram till mars bäst tränas med t.ex löpning och rullskidor ffa för teknik och styrka.

Jag kör f.o.m oktober mer elgufs än löpning. Elgufs är som att lunka med stavar istället för att springa. Du använder 10-15cm kortare stavar än när du åker skidor. Själva lunket ska vara så snarlikt ett diagonaltag på skidor fast du istället snärtar ifrån med varje steg samtidigt som du trycker ifrån ordentligt med staven. Lite som stavgång fast kraftfullare och längre steg/skutt.

Jag tycker denna träningsvariant är helt suvären, speciellt i terräng, mjuka motionsspår eller skog. Ger högre puls och du tränar upp styrkan effektivt i "diagonalmusklerna" (både över- och underkropp). På rullskidor kan man i början tycka det är svårt och vingligt att köra diagonalt.

 

Mitt tips är att börja med rullskidor och enbart stakning 2ggr i veckan och sedan elgufs 1 gg i veckan. Har du tid och ork utöver detta, lägg in 1-2 styrkepass, antingen på gym eller vanliga styrkeövning direkt efter två av konditionspasen (armhävningar, situps, chins odyl)

Link to comment
Share on other sites

Rullskidorna använder du till att träna stakteknik och styrka. Konditionsträning bedriver du hellre med löpning, cykel etc... Aktiviteter som ger hög puls helt enkelt.

Jag får lätt hög puls med rullisar om jag tar i. Men det var ju inte det tråden handlade om så nu skiter vi i det.

Link to comment
Share on other sites

Ida,

 

håller med de flesta.

 

Köp rullskidor på Biskopsgårdens sport.

Börja träna på platt underlag utan trafik.

När du känner dig säkrare utöka med lite mer backigt.

Du kan bli hur trött du vill på rullskidor så du behöver egentligen inte träna ngt annat inför VL men det är kanon att komplettera med stavgång/lufs enligt Gunde G. Men om vädret/underlaget är för dåligt under senhösten kan du komplettera med roddmaskin/spinning inomhus.

 

Glöm sedan inte att jaga snö tex konstsnö i Landvetter eller i Torsby skidtunnel om det inte kommer en massa natursnö. Rullskidor är iof mkt likt skidor men tekniken är inte exakt lika.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...