Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Hälsovakten vs pulsklocka.


RIDLEY

Recommended Posts

Hur mycket kan man lita på tekniska prylar? Jag körde två pass igår och fick en diff. på cirka 900 kcal. Intensiv cykling i 55 minuter gav Polars pulsklocka en förbrukning på 495 kcal. Med samma klocka och rullskidträning i 1:46 h fick jag en förbrukning på 1319 kcal. Alltså totalt 1814 kcal. När jag slog in det i Hälsovakten fick jag 410 kcal respektive 490 kcal totalt 900 kcal. Det skilde nästan 900 kcal. Det blev rullskridskor eftersom det inte finns rullskidor i HV. Jag vet inte om Polar slår lite för högt och HV lite för lågt men det verkar så. Kanske något mitt i mellan är mer rätt.

RIDLEY
Link to comment
Share on other sites

Tekniska prylar brukar man kunna lita på. Däremot kan den inte ta hänsyn till saker den inte vet om. Hälsovakten vet inte ditt Vo2 max, troligtvis inte heller in polar puls klocka. Om jag minns rätt är det ditt Vo2 max som anger energiförbrukningen. Men om du inte berättar vilken energiförbrukning " du drar" kan manickerna bara gissa med inmatade medelvärden.

Förneklat kan det förklaras: Det är ungefär som att uppskatta hur hög bensinförbrukning en 1500 kg tung bil drar när den gör 110 km/h???
Svar: Det beror på vilken motor du har. Polar gissar på en V6:a som drar 1,1 l/mil. HV gissar att det är en sniken rad4 som drar 0,5 liter/mil!
Link to comment
Share on other sites

Förutsatt att friktionskrafterna är lika så drar två lika tunga fordon vid samma hastighet lika mycket oavsett motor. Det som kan påverka bensinförbrukningen är verkningsgraden vilket kan jämföras med skidteknik i detta sammanhang.

Jag tror att polarklockan visar mer exakt då den reflekterar den verkliga belastningen ditt hjärta har utsatts för.
För att klockan ska kunna räkna ut rätt energimängd förbrukad så måste den ha tillgång till vissa parametrar såsom ålder, kön, vikt, maxpuls etc. Är dessa rätt så blir noggranheten ganska stor.

Som jag fattar det så ger HV inte samma noggranhet då man knappar in uppgifter i efterhand i datorn.
Har dock bara läst om HV och aldrig testat programmet.
Link to comment
Share on other sites

Polar är mer exakt.

I Polarklockan anger man O2-max, ålder, vikt, längd, maxpuls, vilopuls mm.

Teorin bakom är att energiförbrukningen är ganska ungefär linjär med syreförbrukningen som är ganska linjär med pulsen.

Dvs. vid din maxpuls förbrukar du maximalt med syre (O2max) och därmed kan man ju räkna med att dina syremolekyler kommer att förbrännas till utandningsluften (ge dig en viss mängd energi som du förbrukar). Har du anget maxpuls och o2-max så vet Polar din maximala effekt (energiförbrukning per tidsenhet).

När du däremot sover så andas du (lyckligtvis) och pulsen slår långsamt (vilopuls), detta gör att förbrukningen är låg (basalomsättningen) (som är mera ett mått på hur lång du är, och till viss del även din vikt). Detta har Polar om du matat in vikt/längd och vilopuls.

Däremellan så visar pulsen var på "linjen" mellan basalomsättning och max förbränning som du är. Det är detta som Polar "samplar". Det är bara att summera (integrera) så får du (din pulsklocka) energiförbrukningen ganska bra.

Snöflingan och jag själv har burit Pulsklocka på tillsammans 4 vasalopp och vi förbrukade strax över 5100 kcal under ett lopp. (Motsvarar ungefär 1kg Marabou Mjölkchoklad per lopp!)
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...