Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Förstagångsåkare!


Bwanatom

Recommended Posts

Hej på er,

Här verkar det finnas en hel del kunniga. Jag ska åka mitt första VL nu 2008 och undrar om det finns några träningsrekomendationer? Jag har cyklat ett anta Vätternrundor med målsättningen 100 mil innan och klarat den bra. Finns det ngt. liknade mål inför VL? Jag har fått startplats i led 10 och förståtta att det kan bli kämpigt. Vad kan man göra för att påverka sin starplats? Har läst en del om seeding, men är det överhuvudtaget möjligt för en nybörjara som inte åkt skidor dom senaste 23 åren?

Link to comment
Share on other sites

Ja, det är absolut möjligt att seeda sig. Att bara delta i och genomföra ett seedningslopp brukar räcka för att seeda upp sig ett antal led. Säg att du "bara" seedar upp dig till 9:e ledet, då har du skuttat förbi de ca 5000 som står i 10:e. Antag att du är hyfsat grundtränad från cykling mm och kör 50 mil skidor innan seedningsloppet. Då skulle jag bli förvånad om du inte åtmistone seedar upp dig till 5-6:e ledet.

 

Här får du ett riktmärke: Själv cyklar jag på sommaren och åker skidor på vintern och tränar ca 2 pass/veckan. Jag hade 9 timmar blankt på Vättern i år och står i 3:e ledet på VL.

 

Rock on!

Link to comment
Share on other sites

Alla lopp över 40 km med minst 100 deltagare räknas som seedningslopp. I december kommer ett nytt nummer av Vasalöparen med aktuella seedningslopp. Åker du seedningslopp innan sista januari kan du skicka resultatet till Vasaloppskansliet för seedning. Då sköt det smidigt! Annars kan man seeda sig i samband med nummerlappsuthämtningen på plats i Sälen. Det brukar kunna vara lite kö, men det går skapligt snabbt ändå.
Link to comment
Share on other sites

TACK FÖR ALLA SVAR!

Hur fungera egentligen det med seedningen? Om jag nu ställer upp i något av ovanstående lopp men kommer hopplöst sist, räcker det med att ha fullföljt eller måst man placera sig på något vis?

Det "räcker" med att fullfölja loppet. Men sedan beror seedningen helt och hållet på din tid i loppet jämfört med vinnaren (och vem/vilka toppskiktet är).

 

Seedningen brukar oftast vara led0 +5 efter vinnaren i loppet och sedan +10 min efter för varje startled.

 

Ett exempel: Om vinnaren har åktid på 2.00h så kommer du upp i led0 om du åker på under 2.05, led1 om du åker på under 2.15 etc.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...