Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Ultimata klistersamlingen


Stefan Sand

Recommended Posts

Någon som på allvar provat Toko's klister på spray? Slitstyrka? Bett? Ekonomi?

Nej, jag har inte provat. Kan hänga ihop med lite "kör beprövade kort" tänk samt att tejp vallor och sprayvallor känns lite "fusk". Ja, jag vet att det är lite löjligt..............

 

Men om man funderar lite runt klisterspray så kan man ju fundera just över hållfastheten. För att få klistret att "spraya" måste man ju späda ut klistret på nått sätt. Det i sin tur borde ju missgynna hållfastheten. Har också lite funderingar över precisionen i sprayandet, får man inte en jädra "klisterfilm" som hamnar bode lite här och där!?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 207
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Någon som på allvar provat Toko's klister på spray? Slitstyrka? Bett? Ekonomi?

Nej' date=' jag har inte provat. Kan hänga ihop med lite "kör beprövade kort" tänk samt att tejp vallor och sprayvallor känns lite "fusk". Ja, jag vet att det är lite löjligt..............

 

Men om man funderar lite runt klisterspray så kan man ju fundera just över hållfastheten. För att få klistret att "spraya" måste man ju späda ut klistret på nått sätt. Det i sin tur borde ju missgynna hållfastheten. Har också lite funderingar över precisionen i sprayandet, får man inte en jädra "klisterfilm" som hamnar bode lite här och där!?[/quote']

Ok, Stefan. Själv är jag lite less på paltandet med klister då jag har lite för kallt i min "vallabod" och måste värma och greja jämt när jag ska klistra, vilket ju tyvärr är det enda som gällt hittills i år :(.

 

Grundklistret har jag läst är populärt att lägga under burk då man kan uppnå en väldigt tunn film med detta. Låter intressant tycker jag. Ska försöka prova och återkomma med kommentarer.

Link to comment
Share on other sites

[Ok, Stefan. Själv är jag lite less på paltandet med klister då jag har lite för kallt i min "vallabod" och måste värma och greja jämt när jag ska klistra, vilket ju tyvärr är det enda som gällt hittills i år :(

Du får göra som jag och valla på köksbordet ;) ..............men snart är det slut med det då jag bygger nytt hus och till detta ett stort jädra garage :)

Link to comment
Share on other sites

Toko base måste du bara ha med!

En till som förespråkar Toko´n. Någon mer som är beredd att stryka Rode Chola till förmån för Toko Base ?

Testade både dessa rätt mycket förra säsongen och jag märkte ingen större skillnad. Alltså kan du ta den du tycker är billigast eller luktar godast :)

Edited by HW
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Någon som på allvar provat Toko's klister på spray? Slitstyrka? Bett? Ekonomi?

Inte direkt på allvar....

Körde ett litet skojigt lopp i Vagnhärad förra säsongen och arrangören ville att jag skulle prova lite och vi sprayade på lite på mina skidor. Det bet faktiskt mycket bra men vi kanske hade på lite för lite för det försvann fort och på slutet så hade jag inte så mycket fäste. Men jag är övervägande positiv och köper nog gärna en burk för att prova mera. Väldigt smidigt och vi som kör ovallat kan ju bara för säkerhetsskull tvätta av glidytorna lite fort efter sprayandet. Och skyddar man dessutom zonerna med ngt papp eller likande så är det nog lugnt.

Link to comment
Share on other sites

Magnar har helt rätt. Rossa Special är bara mjukare än Rossan, det behövs när det är blöta iskorn som man vill ha fäste på. I blöt nysnö finns det så många mer vassa snökristaller som vallan kan fästa i och därmed behöver man inte lika mjukt klister.

 

Varför Rode skriver nysnö på vet jag inte, jämför med Skigo Orange som funkar lika som Rossa Special (men har ifrysningstendenser) som det står nysnö på.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hej!

 

Skakar lite liv i denna i mitt tycke intressanta tråd. En hel säsong har gått sedan senaste inlägget och min fråga till forumet är helt enkelt om någon under säsongen hittat något nytt eller nygammalt klister som skulle platsa på listan? Har någon erfarenhet av t.ex Swix Spray Grundklister?

 

/TV-åkaren :)

 

PS Min säsong har inte krävt så mycket klister. Start Base, Rode Universal, Rossa Special, Blå och Silver samt Swix Gul (hette den 70?) Ca 25 mil + en massa tv-tittande... Lär dock gå åt klister i Ånnaboda i helgen... :/

Edited by TV-åkaren
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Min klistersamling:

Swix Basklister

Swix KR30

Start Universal

Rode Rossa

Rode Rossa Special

 

Har även Rode Silver, men har faktiskt aldrig använt den.

 

Idag körde jag i +2 på något isiga spår med grov snö. Ett tunt lager nysnö hade lagt sig sedan igår, men andra hade i princip åkt bort det. Delvis skräpigt spår. Spåren var inte blöta, även om de började bli de på slutet. Spåren var gjorda dagen innan.

 

Jag vallade Basklister+Rossa Special/Universal och resultatet var NOLL fäste. Ger mig lite huvudbry och undrar vad jag skulle valt för vallning? Saknar jag något klister eller hade jag kunna få fäste med vanlig Rossa eller Silverklistret?

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
7.Swix KR60 (gamla med silver i, nya utan mer lik Rossa) bra vis skiftande förhållanden med solbackar och finkornig snö i skuggan, typ SM 5-milen i våras. Tål finkornig snö mkt bättre än Rossa. Swix Silver universial är nästan lika som gamla KR60 lite mjukare bara

Hur mjuk är swix k21n universal (gissar det är samma som swix silver universal) jämfört med swix KR50? Om man läser swix sin information så är k21n lite mjukare men temperatur intervallen är ju nestan helt lika. Är det stor skillnad mellan dessa klister?

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

jag skulle vilja ha en bra förklaring till när (och varför) man ska använda klister. Jag har inte fått klarhet i när det är bättre än burkvallor. Min gissning är i fuktiga, isiga och varma förhållanden!

Så till mina frågor:

 

När ska man klistervalla?

 

OM jag ska ha 3 klister, vilka och när?

 

 

(Brukvallar med swix och rode)

 

Jag har kikat på swix Vm universalklister som klister för de flesta klisterfören!!

Edited by Buster14
Link to comment
Share on other sites

Behöver du fler?

Tja, du frågar en kille som gillar prylar :)

 

Om jag ska försöka vara lite seriös så är nog det första jag skulle komplettera med så är det ett grundklister, Rode Chola

Därefter kanske Rode Rossa Special och eventuellt en Rode Gialla. Sedan ett skarklister, ett blått, varför inte Swix Kr30 eller om du vill fortstätta på Rode spåret, deras blå klister.

 

Jag såg din burkvallasamling också och där finns också förbättringsåtgärder att göra. Frågan är om att du har en begränsad budget kanske det är en del burkar du ska köpa innan du köper fler klister än de 3 jag nämnt. Men en Rode Chola är nog ändå ett inköp du ska överväga. Inte minst för att de doftar förföriskt av tjära :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...