Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Vasaloppet 2008


Perre

Recommended Posts

Jag fick tyvärr följa årets lopp genom tvn och inte från spåret. I fjol åkte jag själv vasaloppet och fick då uppleva allt roliga och jobbiga. Så alla ni som åkte vasaloppet 2008 kan berätta lite om hur ni upplevde loppet från just från det ledet ni startade. Sådant är alltid kul att läsa mycket av.
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Vasaloppet. Jättedåliga spår (lika för alla), knepigt före för vallning (lika för alla), inget fäste alls (verkade gälla en hel del), definitivt för mig, trots tre omvallningar. Det var skitjobbigt. När det är fina spår och jag har fäste kan jag åka rätt fort (läs: betydligt konkurrenskraftigare). När det är skitspår och tungt, då är jag tydligen för dålig/orutinerad skidåkare. Då kommer de där gubbarna som är 65 år och åkt 30 Vasalopp och kör om mig på slutet. Men, men, jag är inte missnöjd, fast lite besviken. Men jag persade iaf med 55 sek. 7.47.57. Fast sämre placering än förra året.

 

Startade i sjätte led. Låg innan Evertsberg stadigt under 5000. Men efter en värdelös Toko-omvallning i Evertsberg, och en egen (kortvarigt effektiv) innan Lundbäcksbackarna, så blev det plats 5300 nånting.

Link to comment
Share on other sites

Angående vallan skrev jag:

Verkar som att jag hade samma valla-upplägg som damsegrarinnan. Hon berättade att det varit tungt i början med huggande fäste fram till en bit förbi Risberg, men att skidorna sedan började gå allt bättre.

Precis likadant för mej. Och för oss några led bakåt lönar det sig verkligen att ha bra fäste i första backen för man kan då utnyttja småluckor som stavhängarna inte orkar täppa till.

Jag hade placering 2169 i Smågan från led 5.

Vann även ett 70-tal placeringer upp till Risberg.

Tappade visserligen knappt 200 plac till Mora jämfört med Smågan, men jag tror ändå att det totalt lönade sig denna dag att våga offra lite glid för att få fäste. Har du bättre glid på en nysnö-Vasa kan du ändå inte utnyttja det till omkörningar med mindre än att du får gå ut och ploga upp ett nytt spår.

Hur Sandra vallat vet jag inte men jag hade Rode gul i trampet varvat och toppat med multigrade.

Det var mycket stå och staka i ett led, som konsekvens av nysnön. Det ger speciell karaktär åt loppet för varje förlorad placering är skitsvår att ta igen. Därför är jag mycket glad över att ha gjort en bra startbacke tack vare spikfäste och lite offensiva/taktiska spårval och en och annan utflykt i terrängen på vänstersidan.

 

Dock trots att jag hade fäste så var jag svag i backarna under senare delen såsom t.ex. oxberg och hökberg. Sätesmusklerna ville liksom inte lyda. Detta med att köra rullskidor som stakträning och sedan komplettera med löpning och att trycka på lite extra när man cyklar hem från jobbet, det gör inte att man blir stark uppför på skidor för jag tycker att belastningen på sätesmusklerna bler helt annorlunda. Blir vi utan snö i stockholm nästa vinter kanske man borde köra såntdär elghufs... (lesson learned)

Däremot i kortare backar orkade jag trycka på och kickstaka upp vilket kändes kanon. Dock funkade det inte alltid så i praktiken när det var led-åka, eftersom ledet då dragspelade ihop sig en bit innan backen.

 

Efter yr.no väderprognos på lördagsmorgonen (som sedan stämde mycket bra) satte jag 6:30 som tidsmål. Det blev 6:18 och medalj, så jag är skitnöjd.

Inte så pjåkigt med tanke på att jag inte har någon tidigare bakgrund inom konditionsidrotter och det bara är 18 månder sedan jag vägde 100 kg och bara orkade springa 5 km i 7-min tempo.

Nästa år så..

(men först har jag sthlm maraton att springa)

Link to comment
Share on other sites

Fäste: Swix grön invärmt i botten, 3x VR50, 2x VR60

Glid: 2xBWLF + 2x Swix HF8

 

Bra fäste i backen upp, framför allt där det var lösare jag upplevde det som MC Hammer att det gick bra att springa om stavhängarna. Uppe på myrarna hade jag inget fäste i spåren, dessutom fick jag kramp i ryggen. (Jag körde nog för hårt i backen) Efter att ha kört lugnare ett tag försvann krampen. Inget fäste vid tennäng, jag stannade efter ett tag och la på tunnt med VR70. Det funkade bra i backen upp mot risberg, men försvann sen. Ett par km före Hökberg fick jag ont i en armbåge. För att inte köra sönder den stannade jag igen och vallade om. Nu blev det ett riktigt tjockt lager av VR7. Det fäste jättebra! Höll man sig i det isiga spåret tog det inget på glidet heller.

 

Summa summarum: Mycket bra glid, fästet varierade mellan inget och bra.

Tid 6.17, 1min bättre än MC H, sorry.

Jag är också nöjd!

Link to comment
Share on other sites

Tid 6.17, 1min bättre än MC H, sorry.

Grrrr... nästa år då j****

Du var kanske en av de ryggar jag tänkte plocka från moraparken och in. Men trots att jag slet för kung och fosterland blev det ingen tempoökning sista kilometern. Kan jag nog tolka som en bra disponering av krafterna. Skönt att komma i mål och INTE känna att man hade en massa extrakraft som man inte fick ut.

Så jag lyfter luvan för dej!

Link to comment
Share on other sites

Jag var också med igår, men inte mycket mer än så. Hade absolut inget tryck i kroppen på hela tiden. Hade förmodligen en mycket dålig dag helt enkelt. Trist att den kommer när man vill vara som bäst. Tycker själv att jag igår borde kunnat gått ner under 5.30, men säger kroppen ifrån så får man gilla läget. 5.55 blev sluttiden. Bara att bita ihop och komma igen.
Link to comment
Share on other sites

Lämnade in Skidorna dagen innan hos IFK Mora. Hade noll fäste i 9 mil! Beskyller dock inte IFK Mora för det. Tror knappast jag var ensam. Trots att jag stod längs fram i 6:e startled tog det 1:40 innan jag var i Smågan. Jag stod längst till vänster i starten och tror att vi hamnade lite fel. Hade några vänner som startade i 8:e led som var i Smågan 5-10 minuter före mig. Försökte valla om några gånger utan framgång. Tror jag diagonalade max 500 meter totalt under hela loppet. Armbågarna gick sönder redan i Smågan så det var med smärta och vilja som jag kom i mål. Speakern i Evertsberg vrålade att han kunde lova att det aldrig kunde bli sämre spår än i år och att han kunde GARANTERA att nästa år kommer bli bättre. Stora ord men jag får lita på honom. Har anmält mig till nästa år och ser redan fram emot det! Jag såg gårdagens lopp som ett träningspass. Snacka om stakträning! :)

 

Största trösten var att jag spurtade om samma 50-åriga dam som spurtade om mig i Orsa Grönklitt. Revansch!

 

Vågar knappt skriva min sluttid på det här forumet men jag ramlade in på 8:22...

Link to comment
Share on other sites

Mitt första lopp och i mål på 5.14 (från led 2) får jag vara mycket nöjd med. Jag tog det dock lite för lungt på startfältet och låg nog runt 1100 vid backen. Nästa år blir det högre fart fram till vägen! Blev kämpigt att jobba sig upp under dagen i trögt ytterspår, men det var ju lika för alla som ville förbätra placeringen. I "finspåret" var det rätt vilsamt att staka fram, en fantastisk skiddag! Hamnade runt 650 till slut.

 

Glid: Stålsiklat samt rillat, funkade mycket bra.

Fäste: Rode violetx1, violet extrax2, violetx1 (fäste i första backen, sedan snabb bättring i Tennängen som höll till Risberg, sedan stakning till Mora...)

 

En fråga: är det alltid så att folk tränger sig fram mellan startspåren innan start? När jag ställde in mina skidor hade väl ungefär hälften av startgruppen tagit plats. Först försökte jag ställa mig mellan några andra längre fram men en funktionär sa åt mig att gå bak. När jag kom tillbak en kvart innan start stod jag nästan längst bak och det var fullt med folk mellan startspåren. Det gäller kanske att vara där när det blir förmånga som tränger sig fram för att funktionärerna skall kunna hindra folk, eller?

 

Mitt första VL: en beroendeframkallande upplevelse!

Link to comment
Share on other sites

En trevlig dag med bra arrangemang och atmosfär. Tog ca 1000 placeringar från från förra året så visst ska man vara nöjd.

 

Dock så bröt jag en staven i en mass-vurpa direkt efter Hökberg. Så såg ni någon som halv satt och stakade i bästa sitt-ski-ställningen i 9 km så var det jag (Hua..). Med ny stav från Eldris så blev det 6.37

 

Visst är det kul med vasaloppet !

Link to comment
Share on other sites

Bittert!

 

En galen est trampade av min stav i första backen i en tokrusning. Fick låna en 80-talsstav på toppen som jag utan framgång försökte uppgradera i Smågan (tips: sortera upp stavarna efter längd). La bort minst 5-600 placeringar där och det var ju inte lätt att köra om precis... 1186 till slut. 500 från PB.

 

Absolut noll fäste med Majbäcks tips. Precis som i fjol. Nästa år får man tänka själv. Vågade inte köra helt sicklat utan la grafit, BWLF, HFBD08 - kuzminstruktur i botten, 03 mm rak ovanpå. Hårdborstat: ingen hade bättre glid på någon sträcka (nu hjälpte ju inte det så mycket). HFBD är kanon i VL - säljs den fortfarande?

 

Generellt slås man av den dåliga moralen i spåren. Den galna esten som inte tänker på risken att bryta andras stavar, lånar sen inte ut sin egen, folk som försöker smita förbi köerna till fållorna och dålig hänsyn och respekt i spåren. Synd när hela organisationen utstrålar glädje och hjälpsamhet.

 

See you next year!

Link to comment
Share on other sites

En fråga: är det alltid så att folk tränger sig fram mellan startspåren innan start? När jag ställde in mina skidor hade väl ungefär hälften av startgruppen tagit plats. Först försökte jag ställa mig mellan några andra längre fram men en funktionär sa åt mig att gå bak. När jag kom tillbak en kvart innan start stod jag nästan längst bak och det var fullt med folk mellan startspåren. Det gäller kanske att vara där när det blir förmånga som tränger sig fram för att funktionärerna skall kunna hindra folk, eller?

 

Mitt första VL: en beroendeframkallande upplevelse!

Man för inte köra mellan spåren i starten, man reskerar att blir diskad. Funktionärena skrek åt folk att dom skulle falla in i spåret när dom försökte tränga sig hörde jag.

Tror ju att backen skulle gå mycket snabbare för alla om man rättade in sig i ledet och höl sig till dom spår som finns. Det är ingen mening att tränga sig mellan. Man riskerar bara att förstöra folks utrusning. Och utrustning är inte billig.

Jag vet att vi pratade om skateing i spåret i en tråd, jag såg åtminståne 5st som skatade. Man kan ju inte vara tyst så jag skrek att man inte fick köra skate, och dom svarade att dom inte orkade saxa, men slutade dock.

Link to comment
Share on other sites

Hetsigt från start och långsamt i första backen, höll vänster-vänster. uppe vid myrarna så var det bara att åka på i den låga fart som trots allt var. backarna som finns, där var det en jäkla hets och där var det i princip enda chansen att åka om. såg många stavbrott i backarna.

åkte första gången och absolut inte den sista. slutade på 5.23 och är halvnöjd. hade mer att ge om det funnits mer spår att åka i.

 

 

Mälarvattnet

Link to comment
Share on other sites

Swix HF8 + FC8 pulver, lite 1mm rs-riller längs med. Hade riktigt bra glid ända till Hökberg, när jag måste ha åkt över en sockerpöl eller något.

 

Som kompensation hade jag noll fäste till Hökberg (Skigos tips var en katastrof), o lite lite fäste sista två milen :-)

Link to comment
Share on other sites

Glid: HF8

Fäste: Invärmd grön swix, 2 tunna lager vr60. 2 lager vr70.

 

Provade fästet på morgonen och hade inget fäste alls på vr60, testade den varmare vr70 och den funkade hyfsat. Glidet funkade sådär, tyckte de flesta hade en gnutta bättre glid än jag första 7 milen, sedan vände det och jag gled bättre sista 2 milen.

 

Plac 493, ca 5:05. Mycket nöjd med att jag klarade hålla top 500 efter min första start i led 1. Jag var liet väl passiv i starten och hamnade därför med folk som körde lite långsammare än jag ville. Fick därför en lättsam resa mesta delen. Jag insåg rätt tidigt att det var tämligen lönlöst att försöka åka om i det tröga "omkörningsspåret". Sista 3 milen körde jag offensivare och tog placeringar. Omkörningsspåret gick lite lättare i slutet. Lite synd att jag inte kom under 5 h, men det fixar jag ett annat år då det är bättre före!

Link to comment
Share on other sites

Jag startade från 3:e led. Testade fästet (VR60 och Rode Multigrade 0 - -2) inne i fållan utan framgång, lade på en sytrådstunn sträng Rossa klister och hade dyngbett i första backen. "Flytta på er, jag ska fram" tänkte jag till alla utan fäste som segstakade sig upp. Lite ifrysning när jag sprang som lossade efter 10 meters åkning. Kom upp skapligt fort och stod bara med och njöt i söndagslunken till Oxberg för att sedan börja bränna krut. 5.20 blev det, grymt nöjd med det.
Link to comment
Share on other sites

glid: lf4, rillat

fäste: ruggat

 

Skönt glid och mycket bra fäste. Mentalt bra att veta att man slipper ifrysning. Såg ett par stackare som stod och skrapade skidorna utmed vägen.

 

Blev av med trugan i backen upp men fick en ny på toppen. NIS-bindningen sprack strax efter hökberg och skidan for iväg. Lyckades trycka tillbaka den så att den satt hyggligt, kunde fortsätta in i mål iaf. Detta är andra gången NIS-bindningen spricker för mig (förra gången på träning), börjar bli lite trött på det nu.

 

Helt klart borde det anordnas fler skatetävlingar med tanke på hur många som använder den tekniken. Verkar finnas ett sug efter det.

 

 

//Eric

Link to comment
Share on other sites

Glid: HF8 toppat med FC8

Fäste: invärmd grön Toko, 2 lager Skigo +1/-3, 4 lager 2-15 minus Skigo racing special. Toppade detta med lite 0-4+ Skigo på startgärdet.

 

Hade ok fäste upp för backen utan någon underfrysning. Gled bra ut över myrarna men var ändå svårt att avancera pga trängseln. Risbergsbackarna togs i princip på stakning då fästet var lika med 0. Strax innan Evertsberg fick jag dagens första dip och det gick lite tungt, utförslöporna var välkomna. Var tvunget att lägga lite extra av Skigo 0-4+ i lundbäcksbacken. Hade sedan fäste så jag klarade mig, men gick mest på stakåkning.

 

Klarade 6 timmar precis 5,58 och slog ett fint pers med 45 min och 1500 placeringar så är supernöjd. Lite bittert dock att det gick på ett led i stort sett från Evertsberg. Hade kanske kunnat åka ett 10 tal minuter fortare annars, men man kan inte få allt.

 

Även synd att jag inte rådde på Mibo, först i mål efter honom:)

Link to comment
Share on other sites

Tallen i bland ska man ha tur. ;)

Glid: Botten 2 lager Start HF80 2 lager Swix HF8 1 lager pulver TOKO 0- -15 nysnö Gled nog bättre än många andra. Rillade med TOKO 1.0

Fäste: VR45 o 50 samt någ lager 55. men det va ju inget bra.

Frågan är om man haft fäste på ruggat belag runt placering 1600 eller om spåren blivit för glatta?

 

Standade i hökberg hos TOKO och la på lite nytt, då fick jag lite fäste, så jag kunde sträcka ut magen i uppförsbakarna. Hade kramp i höger nedre magmuskel sista 30km. men det berodde på förlite dricka. Man måste dricka oftare och få mer nyttiga salter. flaskan som jag hade med mig gick tom till oxberg o jag glömde fylla den.

Link to comment
Share on other sites

Känns sunkigt att ens skriva om mitt eget lopp tillsammans med era proffstider, men iallafall:

 

Premiär för undertecknad i vasaloppet. Trodde inte ens att det skulle bli start för egen del eftersom jag legat nedbäddat i 1,5 vecka i en elak virusinfektion precis innan loppet. På söndagsmorgon bestämde jag iallafall att åka med till starten och ställa mig i led 10 för att känna hur kropp & knopp kändes. Starten gick (längst bak hör man inga startskott eller liknande), och saaaaakta började klungan med folk att rassla iväg mot den första backen. Framme vid backen tog det tvärstopp, och det var inte mycket att göra än att stå still där jag stod, i högra delen av fältet. Kollade bakåt, och såg tre (3) personer bakom mig. Ok, sist av alla dryga 15.000 skidåkare. Kul? Nä. Insåg att jag inte alls kunde stå still här, så jag tog mig ur klungan och gled in till mitten där det faktiskt rörde sig framåt, och ungefär 1h 45 minuter senare hade jag faktiskt stakat och klafsat mig uppför backen.

 

Vad det gäller vallningen hade jag lyssnat på alla tips kvällen innan och lagt tunt klister med invärmt kickwax & kompletterat med dyra burkvallor. Funkade sådär. Hade totalt nollfäste, så det var bara att hårdstaka fram till Evertsberg där jag lämnade in laggen för ToKo-maskinens välsignelse. Fästet blev väl något bättre, men det var 95% dubbelstakning som gällde ända fram till Hökberg då jag fick mer ToKo-klister. Sen kunde jag faktiskt diagonala i typ en mil innan det återigen var stakning in i mål. De sista 15 kilometerna kunde man faktiskt skymta resterna av de uppdragna spåren... Sluttid 9h 30min med placering 8084.

 

Är dock j*vligt nöjd med mitt genomförda premiärlopp. Körde ju faktiskt om 6-7000 personer. Nästa år (ja, det ska åkas igen) hoppas jag att jag kan hamna i något led längre fram så man slipper den värsta smeten i början. Hoppas bara att jag slipper vara sjuk innan och under loppet.

 

Och ja, iom loppet i söndags har jag nu klarat Klassikern. Fint det med =)

Link to comment
Share on other sites

Helt klart borde det anordnas fler skatetävlingar med tanke på hur många som använder den tekniken. Verkar finnas ett sug efter det.

 

//Eric

Finns mycket att säga om loppet, men sparar det till senare. Konstaterar bara som du att åtminstone en skateklass i Vasaloppet skulle behövas. Förra året såg jag ett fåtal skejta, i år var det säkert fem-tio procent som skejtade uppför backarna. Man blir rätt förbannad. Kan dock konstatera att de flesta som skejtade är ännu sämre än mig på att åka. För jag åkte förbi de flesta sen i alla fall.

Link to comment
Share on other sites

Ja, vad skall man säga. Jag startade långt till vänster i startled 9. första platten gick bra, men strax innan vägövergången blev det tvärstopp och utan att kunna påverka såg jag hur alla svischade förbi till höger om mig. Från att ha haft 4-5000 åkare bakom mig var jag efter vägövergången sist!

Det var totalt kaos, alla verkade ha bakhalt, 100tals åkare tog av sig skidorna och började gå upp för backen, folk skrek unisont att de fuskade och borde diskas. Dum som man är stod man kvar och väntade "på sin tur".

Jag hade inget som helst fäste och dessutom lyckades jag få ena trugan avtrampad 3ggr, men eftersom det gick så långsamt fick jag tag på den och kunde "häva mig" vidare.

 

När man väl var uppe på platten tänkte man att äntligen kan man börja åka lite skidor, men det fanns såklart INGA spår. De flesta runt omkring mig hade nog inte fått så många mil i benen under säsongen och framförallt inte på ospårat underlag för folk ramlade överallt.

 

Träningen under säsongen har gått bra och jag hade satt ett personligt mål på att försöka ta mig till Mora på 7 -8 timmar, men när jag passerat smågan efter dryga 2.20 tappade jag motivationen helt, efter en sladdrig och bakhal fortsättning bestämde jag mig i backen upp mot Risberg för att bryta och ta bussen till Mora...

 

Det kändes helt rätt att bryta, men idag när man inser hur mycket tid man lagt ned inför loppet så är man klart besviken...

Link to comment
Share on other sites

Körde med stålsicklat och tejp. Bra skidor hela vägen.

Had otur i backen och blev hängandes på stavarna i över en timme. Fast jag blev jävligt förbannad på de som tog av sig skidorna och gick upp för backen. Det var hundratals som gjorde det.

Link to comment
Share on other sites

Hade seedad ner mig till 6e led för att köra som hjälpryttare med satsning på sub 7 och dammedalj i år och kan i alla fall konstatera att spåren är bättre i 3an än i 6an.

 

Glidet var mycket bra på båda våra skidor.

Körde själv med HF7BD på BWLF och Grafit.

Flickvännens skidor hade sama grund men med FC08 på toppen.

 

Fästet var ingen höjdare men fick duga, fick i alla fall grepp där spåren ej var blanka och då jag sprang(lite ifrysning gjorde löpningen lättare:-))

Körde en mix av VR60 och VR65.

 

Tog oss i alla fall i mål under 7 timmar som var målet och medaljen(husfriden) var räddad.

 

Hade en snitt puls på 129 vilket motsvarar ganska låg distanspuls när dig gäller mig och skidor, har tidigare under Vasalopp snittat på runt 150-160 när jag racat hårt.

 

Var det någon mer än jag som tyckte att det var ovanligt många skidmärkningslappar och brytan stavar i spåret?

Link to comment
Share on other sites

Om det var fler skidmärkningslappar vet jag inte, men stavar var det mycket gott om. Jag såg åkare med en stav, åkare som precis knäcker staven, åkare med olika långa stavar men droppen var nog han som stod med 2 knäckta stavar...

 

Vad fn gör man då? Stackarn borde nästan fått skejta en bit.

 

För övrigt såg även jag många småskejta i backarna, trisst.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...