Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Urusel återhämntning


Jonas_

Recommended Posts

Hej !

Känns som att varje gång jag kör ett inlägg på denna sida så har det att göra med att jag är sjuk eller något liknande, men iaf så är det nu också :P

Dom senaste veckorna har kroppen inte funkat alls, och fast jag vilat 1 v i sträck, så reagerar kroppen på exakt samma sätt då jag återigen började träna. Kroppen återhämtar sig ingenting i stort sett och det behövs ungefär 1-2 träningspass för å bli helt slut i kroppen.

Har inga som helst förkylningssymptom, och jag tog blodprover förra veckan som jag fick resultat från igår som visade att kroppen var helt fungerande. Jätte bra ämnesomsättning, bra blodsocker, och ett bra HB på 148, men ÄNDÅ, så vill inte kroppen återhämta sig.

Överträning lär det inte heller vara, eftersom jag låg i en ganska lugn vecka då det började, så ganska säkert så är de inte överträning, men man vet ju aldrig...

Jag har ingen aning vad det kan vara, och dom jag hört med tycker också det är väldigt väldigt konstigt.

Om det nu är någon här på forumet som kan ha minsta susning om vad det kan vara, hör av er snarast då detta är inne på 6 v nu!

 

Jonas

Link to comment
Share on other sites

Låter nästan som en doktor nu.. Men;

 

Vad gör du med de närmaste tre timmarna efter ett avslutat träningspass?

inom 30 min, något litet att äta, sedan efter kanske 1-2h är det ofta kvällsfika, och sedan sova.

Annars är det på förmiddagen, något litet att äta, och sedan 30-1h senare lunch.

Link to comment
Share on other sites

"Lite att äta"... Allt är ju relativt i och för sig. Men om det handlar om någon vit smörgås och dryck till k a n det finnas ett samband mellan orsak och verkan. Men så länge du håller dig till nyttigheter såsom frukt, grovt bröd, fil/yoggi och müsli kan vi utesluta matvanorna...
Link to comment
Share on other sites

Låter som om du sköter dig som man ska. I det här fallet hade jag testat möjligheten att köpa vitamintillskott i form av zink och eller järn.

 

Annars så kan jag tyvärr inte hjälpa dig mer...

Okej, är det något särskilt "vitamin märke" du tänker på? finns det någon som du kanske vet kan vara bra?

Tack för hjälpen också!

Link to comment
Share on other sites

Låter nästan som en doktor nu.. Men;

 

Vad gör du med de närmaste tre timmarna efter ett avslutat träningspass?

inom 30 min' date=' något litet att äta, sedan efter kanske 1-2h är det ofta kvällsfika, och sedan sova.

Annars är det på förmiddagen, något litet att äta, och sedan 30-1h senare lunch.[/quote']

Tränar du hårt och käkar en banan efteråt kanske, som så många gör :)

Få i dig så mycket kalorier som du gjort av med så fort som möjligt. Har du inte en pulsklocka med korrekt visning av kolhydrat och fettförbrukning så gå in på tex AXAs hemsida "Uppladdningen" och se efter vad du gör av med. Tror jag vågar sticka ut hakan och säga att mottagligheten för kolhydrater i musklerna avtar med pulsen så se till att få i dig tex sportdryck eller annan sockerlösning snarast efter stopp. Nyttigheter sparar du bäst tills senare.

Link to comment
Share on other sites

Kolla gärna med någon hälsobutik. Har för mig att affären "Life" ingår i en större kedja - kan vara bra att köra med beprövade produkter när det gäller hälsa och välmående i stort.

 

Läste igenom ditt första inlägg igen och förstår inte riktigt vad du menar med "...det behövs ett till två träningpass för att bli helt slut i kroppen". Går det att förklara närmare?

Link to comment
Share on other sites

Jag kan ju försöka iaf...:) Det jag menar är att efter 1 träningspass, relatift lätt var jag rätt sliten. Sedan efter andra dagen, ett distanspass(lugnt) skidor så var kroppen istort så tog det imot riktigt riktigt rejält.

 

Så kroppen slits väldigt fort, och det tar lång tid med återhämntningen.

Min tränare trodde ett tag på att det var järnbrist, men då blodproverna var så bra så uteslöt vi det.

Jag är fortfarande inne på om det väldigt konstigt nog skulle vara överträning, då korppen återhämtar sig grymt dåligt, å inte orkar riktigt. men jag kör med kosttillskottet i en vecka, och låter bli träningen å ser då va som händer.

Link to comment
Share on other sites

Mina råd börjar ta slut också. Som den enda och sista utpost jag kan tänka mig är att du sätter för höga krav i samband med träning och återhämtning. Att kroppen inte lyder hjärnan. Fast det är bara en lös hypotes från min sida. Hoppas det ordnar sig för Dig!!?
Link to comment
Share on other sites

Hur mycket tränar du normalt? och vad har du gjort sista 3 veckorna? tror knappast du kan vara övertränad, otränad kanske?. Har du ett helvete vid sidan av träningen med lite sömn mycket stress dålig kost mycket arbete konstiga arbetstider mm kan ju det göra en "utbränd". Totalvila är iaf sällan bra, testa att byt aktivitet om du åker skidor variera med lite löpning styrka eller nått
Link to comment
Share on other sites

Hej!

Drar lite kort bakgrund först.... 17 år, tränar inom en månad, c:a 30-35h och har funkat hur bra som helst förr(sommar, höst, vinter 08/09) men sedan v.6 började det ta emot.

Jag hade tränat lite extra styrka i armarna och kände mig trött, men aldrig så att jag gick över någon gräns direkt. Det var som bara ett resultat av god träning kändes det som.

Därför vilade jag i 2-3 dagar, men då jag körde igen så tog det återigen emot, och jag vart fundersam vad i h-vete det kunde vara.

Under v.8 - 9 har jag då små tränat, för att känna efter + att man har en hjärna som älskar och träna och hatar sitta inne, men passen har inte varit bra.

Under v.10 vilade jag då en hel vecka för att banne mig bli av med skiten, men direkt jag började träna då igen, så sa kroppen ifrån.

 

Många av er är inne på sömn och matvanor, men det är jag själv rätt säker på är fel.

Äter fruktansvärt mycket mat för att hålla mig frisk, och får bra varierad mat där jag äter och snålar inte med grönsakerna.

Sömnen är också bra, och brukar ligga kring 8-9h under vardag, och kanske 10h på helgerna, och aldrig sömnstörningar eller svårt å sova.

 

Att jag blivit tröttare och tröttare, det kan ju bero på att jag varit lite för ego för att riktigt vila förrän v.10...

Körde även ett intervallpass löpning i torsdags nu senast då det kändes lite lite bättre, men icke. Drog på mig syra direkt, och låg nära maxpuls på dom resterande intervallerna. Borde avbrutit direkt, men det är träningsdjävulen som tvingade runt en med att köra dom återstående.

 

Det jag tycker är märkligast i detta är att vilopulsen är i stort normal, testerna jag tog hos doktorn är normala, för om det varit virus alt. överträning borde man väll ha sett detta i blodprovet??

 

//Jonas

Link to comment
Share on other sites

Tror inte att virus syns på proverna, bara bakteriehalten i blodet. Man får göra mer avancerade prover isåfall.

Kolla in Mathias Fredriksson och Oskar Svärds säsong. De har haft virus i kroppen i så långa perioder som 6 veckor. Mathias påstår även att han var kass under en 10 veckorsperiod.

Så mitt tips är att ta det lite vackert med intervaller och HÅRDA pass. Variera lite också och ta kontrollen över träningsdjävulen.

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Jo jag ringde idrottsmedicin igår, och dom gick då igenom alla saker som man först kan tänka sig som vi tagit upp så som kost, sömn, mm.

Eftersom det inte var dom så kom vi in på överträning, men då jag som nämnt tidigare ser det som osannolikt så tyckte han att de va läge för ett virusprov.

Ringde då till min husläkare, men inget virusprov där inte. För dyrt och onödigt enligt henne, utan jag fick ta det lugnt och hoppas på att de försvinner snart. Annars, så får jag höra av mig igen....

 

Pole position:

Jag såg under intervallpasset i torsdags som jag skrev om att pulsen låg ju egentligen alldeles för högt i förhållande till hur fort jag sprang, så ja den skulle jag väll säga då indikerar på något fel.

Men troligen är det väll virus och då är det ju bara ta de lugnt.

Varit ute och sprungit idag på em, 40 min A1+ och det funkade bra. Dock så är man lite seg i benen nu efteråt, men de är ju en början iaf :)

Link to comment
Share on other sites

Verkar som du är på rätt spår, men träna lugnt är lika svårt som träna hårt, försök med det första någon gång kanske ?

Personligen går min puls upp från 185 till 195 vid virus i kroppen. Det svåra för min del

är att köra lugna pass under 80%. Då får man ju nästan stanna tycker man, men ibland kan det nog vara värt att cruisa lite i terrängen, man kommer starkare ut.

Link to comment
Share on other sites

En omtankens fråga:

 

- Börjar krafterna återvända?

 

Vill ju att mina längdåkningsbröder ska må gott.

Hej!

Trevligt med sympatiska skidåkarkollegor :)

Dessvärre är kroppen inte lika trevlig.

Förra veckan vart de lite lite lätt träning. 2 gympass, 1 lugnt jogging pass, + 1 litet fartigare skidpass. Kroppen kändes inte bra och från och med i lördags har jag fått grymt ont i halsen. Hurtig som man är och cyklar till skolan var dag, funkar inte längre då det gör fruktansvärt ont i halsen. Skallen och kroppen har även känts lite dålig av och till.

Var ganska säker på att det var en förkylning jag fått, men det stämmer inte tror jag samtidigt inte, eftersom förkylning alltid har varit snor och sängliggande. Nu är jag i något mellanting, med riktigt taskig hals och lite tung i huvudet. Antagligen har det med det som varit sedan v.6..... Svordom, svordom, svordom.....

Själv har jag börjat fundera på om det skulle kunna vara tvar? Har bestämt iaf att vänta till nästa vecka innan jag hör av mig till husdoktorn igen....

Hör gärna av er om ni har några ytterligare råd/tips/kunskap.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...