Hoppa till innehåll

Senaste nyheterna inom skidvärlden - i samarbete med längd.se

Burman vinnare fre Hggstrm i Gllivare

Fanny Axelsson och Daniel Duhlbo - Vasaloppets kranskulla och kransmas

Stina Nilsson str ver Gllivare!

Frida Karlsson r redo fr sin frsta seniorssong

längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Outdoor, skidor och sport hos Outdoorexperten
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Foto

LCHF:are - erfarenheter och uppladdning inför långlopp


  • Vänligen logga in för att kunna svara
76 svar till detta ämne

#1
kustlöparen

kustlöparen

    Veteran

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 251 inlägg
Tänkte denna tråd skulle handla om erfarenheter av uppladdning inför och under långa tävlingar gjorda av er som kör LCHF. Alltså inte för eller emot LCHF, det finns flera andra trådar där detta debatteras.

Själv började jag med LCHF efter förra Vasaloppet då jag fick nog av kolhydrahysterin. Jag märkte skillnad i princip från dag ett och har egentligen enbart positiva erfarenheter av LCHF. Viktminskning, bättre uthållighet och styrka, bättre immunförsvar etc.

Ser nu framemot mot årets Vasalopp och har börjat fundera på uppladdning och upplägg under loppet. Men kan egentligen inte komma på att jag skulle behöva ladda upp på nåt speciellt sätt mer än att se till att äta bra(dvs som vanligt) och sova bra under veckan?!

Under loppet har jag tänkt att dricka vatten och buljong, har ni med er något att tugga på,
för energins skull är det ju meningslöst men ändå?

Mina egna längsta tester härrör från ett par veckoslutsträningsläger med dubbla pass och som längst pass på upp 3tim. Jag har då stenhårt kört LCHF kost och vatten, har haft märkbart bättre ork, snabbare återhämtning mellan passen och inga tendenser till mattning i slutet av passen, heller inga svackor under långpass. Jämfört med mig själv och tidigare då alltså!

De enda slutsatser jag hittills har kunnat dra är att ingen speciell uppladdning eller kostförberedelse behövs inför Vasaloppet, ej heller något speciellt under loppet mer än att hålla sig ifrån sockerblasket och bullarna då!

Men kan svaret på min inledande fråga vara så enkelt!? Vasaloppet är ändå 9mil och mitt längsta träningspass ungefär hälften(å andra sidan var jag inte det minsta sliten då), ihop med omvärldens skepsis gör ju att man blir lite fundersam.

Så därför ställer jag frågan till er som kört Vasaloppet på LCHF tidigare, är ingen uppladdning all uppladdning som behövs eller gör ni på annat sätt?

Är det också någon som testat Coltings variant med sockerboost inför och under lopp?
Själv trodde jag att jag skulle testa detta, men behovet att tillföra ytterligare snabb energi har ännu inte funnits och de ggr jag av någon anledning gjort detta så har det haft negativa effekter.

Nästa test för egen del blir Stråkenloppet på söndag!

#2
Iskall

Iskall

    Medlem

  • Members
  • Pip
  • 79 inlägg
Kanske funkar om man gör det i en längre period.

#3
mi

mi

    Medlem

  • Members
  • Pip
  • 158 inlägg

Under loppet har jag tänkt att dricka vatten och buljong, har ni med er något att tugga på,
för energins skull är det ju meningslöst men ändå?

På sätt och vis är ju en klassisk kolhydratuppladdning en minivariant av LCHF kost med kolhydratboost. Vad vet man, tömningens främsta betydelse kanske istället är att förbättra fettmetabolismen. Däremot undrar jag över vad du menar med att det är meningslöst att tilföra energi under loppet?

#4
Peja

Peja

    Medlem

  • Members
  • Pip
  • 262 inlägg
Skulle vara kul om någon som kört LCHF under en längre period gjorde ett VO2 test med RQ, där man ju faktiskt ser exakt hur mycket kolhydrater och fett som förbränns hela tiden. Såna test är ju enkla att göra.

Jag är ju "lite" skeptisk till att man skulle kunna bränna mestadels fett vid en intensitet motsvarande 85%-90% av maxpuls som man ju faktiskt kommer ligga på under långa delar av Vasaloppet.

#5
kustlöparen

kustlöparen

    Veteran

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 251 inlägg

Under loppet har jag tänkt att dricka vatten och buljong, har ni med er något att tugga på,
för energins skull är det ju meningslöst men ändå?

På sätt och vis är ju en klassisk kolhydratuppladdning en minivariant av LCHF kost med kolhydratboost. Vad vet man, tömningens främsta betydelse kanske istället är att förbättra fettmetabolismen. Däremot undrar jag över vad du menar med att det är meningslöst att tilföra energi under loppet?

Poängen med LCHF i träningsammanhang är ju att bränna fett, vilket vi har obegränsat av på kroppen för att ta energi ifrån. därför behöver man inte tillföra någon energi under ett så kort tidsintervall som i mitt fall 6-7 timmar. Tillförd enrgi iform av fett tar ändå så lång tid för kroppen att ta upp att jag inte skulle nån större nytta av det under loppet.

#6
kustlöparen

kustlöparen

    Veteran

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 251 inlägg

Skulle vara kul om någon som kört LCHF under en längre period gjorde ett VO2 test med RQ, där man ju faktiskt ser exakt hur mycket kolhydrater och fett som förbränns hela tiden. Såna test är ju enkla att göra.

Jag är ju "lite" skeptisk till att man skulle kunna bränna mestadels fett vid en intensitet motsvarande 85%-90% av maxpuls som man ju faktiskt kommer ligga på under långa delar av Vasaloppet.

Jag har tänkt jag ska göra det nångång...för att få svart på vitt att möjlksyrebildningen är i princip obefintlig plus att det går att köra på hög puls ändå..

Mina egna utsagor är ju ändå ingen som tror på...men min egen subjektiva uppfattning är att jag kanske inte kommer på samma maxpuls men att jag klarar att ligga längre på en högre puls än tidigare, dvs klarar hålla högre fart under längre tid.
Förbättrade min löptider markant under hösten, speciellt i kuperad terräng och det stämmer med känslan av att ha blivit starkare och uthålligare. Har även kört intervall i princip varje vecka och det funkar hur bra som helst.

Jag kan ju egentligen bara jämföra med mig själv, jag har ju usla gener från början och kanske helt enkelt sämre förbränning från början varför jag har mer att hämta än en elitidrottsman som säkerligen har en mycket bättre förbränning från början?

#7
trek

trek

    Medlem

  • Members
  • Pip
  • 47 inlägg
Jag tror att den traditionella kolhydratuppladdningen är den bästa inför vasaloppet. Vinnarna i V-loppet kör ju den, skulle något annat fungera bättre så skulle ju eliten tillämpa det. Har själv kört 9 v-lopp och laddat extra med kolhydratrik mat + vitargo tre sista dagarna innan och det har funkat på mig.

#8
bohusgranit

bohusgranit

    Medlem

  • Members
  • Pip
  • 179 inlägg
Har även kört intervall i princip varje vecka och det funkar hur bra som helst.

Det förklarar din framfart i tunneln senast ;) Bara så du vet så ska du känna dig jagad vart du än är. HÄÄÄÄMND

#9
Thorrez

Thorrez

    Veteran

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 373 inlägg

Jag tror att den traditionella kolhydratuppladdningen är den bästa inför vasaloppet. Vinnarna i V-loppet kör ju den, skulle något annat fungera bättre så skulle ju eliten tillämpa det. Har själv kört 9 v-lopp och laddat extra med kolhydratrik mat + vitargo tre sista dagarna innan och det har funkat på mig.

Vinnarna på 70-talet körde på träskidor. Alltså var utvecklingen av plastskidan helt onödig enligt samma resonemang. Vi vet inte om nån i täten har försökt ändra kost, alltså vet vi inte ifall det är bättre för de eller inte, vi vet bara "hur de alltid har gjort". Om vi skulle avfärda alla nya grejer med "eliten gör inte så" så skulle inte utvecklingen gå framåt.

En stor skillnad är ju också satt ju längre man håller på desto större risk att kolhydraterna tar slut, så att rakt av jämföra elit med motionärer går inte. Däremot finns självklart motvikten att motionärer inte orkar hålla samma anstränging så att de naturligt blandar in mer fett i förbränningen den vägen.

Jag tycker Mogrens uttalande om att han alltid kände sig jättepigg i början men sen alltid tog slut på samma ställe (efter ungefär 3 timmars åkning) visar väldigt tydligt att det inte går att leva på enbart kolhydrater, ruskig kondition och fin teknik. Något mer måste till för att blanda in fett som bränsle, om det sen är träning av fettförbränning (mycket långpass), kost med mer fett eller något helt annat är det väl bara att testa sig fram till. Eller ännu bättre när någon annan gör det :)

#10
kustlöparen

kustlöparen

    Veteran

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 251 inlägg

Har även kört intervall i princip varje vecka och det funkar hur bra som helst.

Det förklarar din framfart i tunneln senast ;) Bara så du vet så ska du känna dig jagad vart du än är. HÄÄÄÄMND

Förutsättning för att bli jagad är man är före den som jagar..känns inte troligt i dagsläget med din dagsform!

#11
kustlöparen

kustlöparen

    Veteran

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 251 inlägg

Jag tror att den traditionella kolhydratuppladdningen är den bästa inför vasaloppet. Vinnarna i V-loppet kör ju den, skulle något annat fungera bättre så skulle ju eliten tillämpa det. Har själv kört 9 v-lopp och laddat extra med kolhydratrik mat + vitargo tre sista dagarna innan och det har funkat på mig.

Det har jag kört under 15 år och kan konstatera att fettköret iaf för mig är överlägset.

Att eliten inte använder en sak innebär inte att det funkar. Förmoldigen är det tvärtom, jag som motionär kan testa vadsomhelst det spelar inte så stor om det funkar eller inte, kanske gör lite sämre resultat under en period. En elitåkare är inte beredd att spoliera en säsong på något som han inte med säkerhet vet funkar.

Tror vi här på skidforum på några år har bidragit med mer utveckling än vad eliten gjort på 20år. Nu använder tom landslaget stålsickling....hade förmoldigen aldrig hänt utan skidfourm.

Men nu är vi offtopic.

Redigerat av kustlöparen, 20 januari 2010 - 11:08 .


#12
mi

mi

    Medlem

  • Members
  • Pip
  • 158 inlägg

Poängen med LCHF i träningsammanhang är ju att bränna fett, vilket vi har obegränsat av på kroppen för att ta energi ifrån. därför behöver man inte tillföra någon energi under ett så kort tidsintervall som i mitt fall 6-7 timmar. Tillförd enrgi iform av fett tar ändå så lång tid för kroppen att ta upp att jag inte skulle nån större nytta av det under loppet.

Fettet tar förstås inte slut, men även en person som är aldrig så bra på att förbränna fett kommer att kunna framställa ATP med högre effekt med kolhydrat som energisubstrat. En normalperson har väl ungefär dubbelt så hög effekt med ren kolhydratförbränning jmf ren fettförbränning. Skillnaden i effekt mellan energisubstraten minskar väl med ökad träningsgrad, men den blir inte 0. Det bör alltså absolut finnas en poäng med att tillföra kolhydrater för att kunna arbeta på en lite högre effekt. Du får helt enkelt en lite mer högoktanig bränsleblandning.

#13
kustlöparen

kustlöparen

    Veteran

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 251 inlägg

Poängen med LCHF i träningsammanhang är ju att bränna fett, vilket vi har obegränsat av på kroppen för att ta energi ifrån. därför behöver man inte tillföra någon energi under ett så kort tidsintervall som i mitt fall 6-7 timmar. Tillförd enrgi iform av fett tar ändå så lång tid för kroppen att ta upp att jag inte skulle nån större nytta av det under loppet.

Fettet tar förstås inte slut, men även en person som är aldrig så bra på att förbränna fett kommer att kunna framställa ATP med högre effekt med kolhydrat som energisubstrat. En normalperson har väl ungefär dubbelt så hög effekt med ren kolhydratförbränning jmf ren fettförbränning. Skillnaden i effekt mellan energisubstraten minskar väl med ökad träningsgrad, men den blir inte 0. Det bör alltså absolut finnas en poäng med att tillföra kolhydrater för att kunna arbeta på en lite högre effekt. Du får helt enkelt en lite mer högoktanig bränsleblandning.

Jo jag vet ju allt det där, det har man ju hört sen man börja för 15 år sen..tror dock att alla tester som är gjorda utgår ifrån folk som äter normal kolhydratrik kost.

Jag kan säga att jag numera tvivlar ganska rejält på att det stämmer, trodde också att man kunde boosta under tävlingar precis som jonas Colting gör. Men jag är inte lika säker längre, kroppen har blivit fruktansvärt känslig mot kolhydrater främst från spannmålsprodukter och verkar mest ställa till det..

Har bestämt att jag sak ge detta ett år över Vasaloppet och sedan utvärdera..just nu känns det inte som jag kommer att börja äta så mycket kolhydrater igen..möjligen testa lite olika boostvarianter.

Redigerat av kustlöparen, 20 januari 2010 - 15:11 .


#14
mi

mi

    Medlem

  • Members
  • Pip
  • 158 inlägg

Jo jag vet ju allt det där, det har man ju hört sen man börja för 15 år sen..tror dock att alla tester som är gjorda utgår ifrån folk som äter normal kolhydratrik kost.

Jag kan säga att jag numera tvivlar ganska rejält på att det stämmer, trodde också att man kunde boosta under tävlingar precis som jonas Colting gör. Men jag är inte lika säker längre, kroppen har blivit fruktansvärt känslig mot kolhydrater främst från spannmålsprodukter och verkar mest ställa till det..

Har bestämt att jag sak ge detta ett år över Vasaloppet och sedan utvärdera..just nu känns det inte som jag kommer att börja äta så mycket kolhydrater igen..möjligen testa lite olika boostvarianter.

Förstår att du är bra insatt. Vill bara täppa igen luckor i tråden. Jag föreställer mig att det ännu är för tidigt att säga att det är meningslöst att tillföra kolhydrater under ett långt arbete.

Angående vetenskapliga studier på området så är det kanske ett paradigmskifte på gång och man kan ju notera att det kommer en mängd studier inom området. De flesta experiment (har vad jag sett i alla fall) haft ganska korta invänjningsperioder med låg-kolhydratkost. Det är dock helt klart ett intressant område och det är kul att du och andra experimenterar seriöst med långa perioder med strikt diet, och rapporterar om era erfarenheter.

Redigerat av mi, 20 januari 2010 - 19:27 .


#15
Everest

Everest

    Veteran

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 607 inlägg

Jo jag vet ju allt det där, det har man ju hört sen man börja för 15 år sen..tror dock att alla tester som är gjorda utgår ifrån folk som äter normal kolhydratrik kost.

Jag kan säga att jag numera tvivlar ganska rejält på att det stämmer, trodde också att man kunde boosta under tävlingar precis som jonas Colting gör. Men jag är inte lika säker längre, kroppen har blivit fruktansvärt känslig mot kolhydrater främst från spannmålsprodukter och verkar mest ställa till det..

Har bestämt att jag sak ge detta ett år över Vasaloppet och sedan utvärdera..just nu känns det inte som jag kommer att börja äta så mycket kolhydrater igen..möjligen testa lite olika boostvarianter.

Skillnaden kanske inte är stor i verkligheten. Ta tex Landvetterloppet. Jag drack en mugg sportdryck vid 6 av 8 varvningar. Missade två gånger och satte inte i mig ngt annat. En normal sportdryck ger ca 35 kcal per dl. Sen kanske arrangören späder ut ytterligare till ca 30 kcal per dl eller mindre. Vissa andra stora lopp (ej VL) späder nog ut minst dubbelt så mkt. Jag fick då i mig 6*30 kcal = 180 kcal under loppet som för mig tog nästan 2,40 och enligt min Garmin 305 drog ca 3300 kcal och korrigerat i Sportracks 2960 kcal. Detta kan säkert diskuteras men med 88% medelpuls drar man nog ändå uppåt 1000 kcal per timme.

Jag ersatte alltså 180/3000 = 6% av den energi jag förbrukade! Sen hade jag säkerligen även utan kolhydratladdning glykogen i musklerna som räckte kanske halva loppet? Men ändå har jag bara ersatt ca 10% av den förbrukade energin under sista halvan. Huvuddelen av energin måste alltså ha kommit från fettreserverna. Detta förklarar varför det ändå går relativt "bra" att köra utan kolhydrater, många gör det redan periodvis under långlopp utan att det är "meningen". Sen kan man ju i en annan tråd se att jag och de flesta andra tappade enormt mkt under sista halvan även om det oerhört svårt att veta om det berodde mest på sämre spår, dålig träning eller energibrist. (Testar man på en rullskidstävling kan man ju i alla fall få bort dåliga spåreffekten)

Nu tror jag ju inte alls på LCHF av massa andra anledningar men vänjer man kroppen, dvs tränar på det under lång tid så kan det säkert gå nästan lika bra som för oss sockernarkomaner på långlopp. Människokroppen är oerhört anpassningsbar, det tycks ju gå att träna den att bli allergisk mot kolhydrater. Det är tom så att det kanske går bättre för en tränad LCHF:are att köra utan energi som för en icke LCHF:are att köra på minimalt med energi. Så alltså bör man kanske antingen bli LCHF:are eller sätta i sig mkt mer energi under loppet än vad arrangörerna brukar bjuda på. Begränsningen är väl vad magen kan processa och få ut till musklerna under hård ansträngning? Ngn som läst forskning om detta, de individuella variationerna kanske är enorma? Kanske går även det att träna upp ""precis"" som motsatsen. Dvs vi som inte är LCHF:are kanske inte borde efterlikna LCHF till 90% på träning och tävling utan istället möka i oss 1000 kcal per timme under hård ansträngning tills kroppen kan ta hand om det eller kanske åtminstone 500 istället för 60 i alla fall? Och/Eller kanske skall man träna LCHF kontinuerligt och träna sockerboostning under ett hårt långpass/tävling per månad?
Mål 2013/14: Åka några lopp jag inte åkt förut.

#16
Peja

Peja

    Medlem

  • Members
  • Pip
  • 262 inlägg

Begränsningen är väl vad magen kan processa och få ut till musklerna under hård ansträngning? Ngn som läst forskning om detta, de individuella variationerna kanske är enorma? ?

Tarmen klarar ca 1 gram kolhydrat per kg kroppsvikt och timme, troligtivis med lite andra variationer än bara kroppsvikt. Dvs 70-80 gram kolhydrater per timme som någon form av snitt. Det kanske då står för 30% av förbrukningen.

Ofta får man i sig lite mindre än 70-80 gram per timme om man dricker 7-8 dl sportdryck med 6-8% kolhydrater med vätskelangning var 5e km.

Och med vätskekontroll en gång per mil är det ju riktigt svårt. Så det kan behövas både vätskebälte och någon bulle, bar, blåbärssoppa eller liknande för att nå upp i vad man klarar att ta upp.

#17
Everest

Everest

    Veteran

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 607 inlägg

Begränsningen är väl vad magen kan processa och få ut till musklerna under hård ansträngning? Ngn som läst forskning om detta, de individuella variationerna kanske är enorma? ?

Tarmen klarar ca 1 gram kolhydrat per kg kroppsvikt och timme, troligtivis med lite andra variationer än bara kroppsvikt. Dvs 70-80 gram kolhydrater per timme som någon form av snitt. Det kanske då står för 30% av förbrukningen.

Ofta får man i sig lite mindre än 70-80 gram per timme om man dricker 7-8 dl sportdryck med 6-8% kolhydrater med vätskelangning var 5e km.

Och med vätskekontroll en gång per mil är det ju riktigt svårt. Så det kan behövas både vätskebälte och någon bulle, bar, blåbärssoppa eller liknande för att nå upp i vad man klarar att ta upp.

OK eftersom ett gram kolhydrat innehåller ca 4 kcal, så bör jag kunna ta upp 75*4*1 = 300 kcal per timme och på Landvetterloppet satte jag i mig 60 kcal/timme. Inte konstigt att jag blev trött, det var som sagt nästan LCHF. Finns det ngn forskning på om det går att träna upp detta?

Nu börjar vi iof kanske bli lite utanför ämnet men ändå inte. LCHF-Uppladdning inför långlopp gör man knappast veckan innan utan genom en lång träningsperiod. Har du inte gjort detta och nästan kör på LCHF ändå så blir man trött!
Mål 2013/14: Åka några lopp jag inte åkt förut.

#18
kustlöparen

kustlöparen

    Veteran

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 251 inlägg

Jo jag vet ju allt det där, det har man ju hört sen man börja för 15 år sen..tror dock att alla tester som är gjorda utgår ifrån folk som äter normal kolhydratrik kost.

Jag kan säga att jag numera tvivlar ganska rejält på att det stämmer, trodde också att man kunde boosta under tävlingar precis som jonas Colting gör. Men jag är inte lika säker längre, kroppen har blivit fruktansvärt känslig mot kolhydrater främst från spannmålsprodukter och verkar mest ställa till det..

Har bestämt att jag sak ge detta ett år över Vasaloppet och sedan utvärdera..just nu känns det inte som jag kommer att börja äta så mycket kolhydrater igen..möjligen testa lite olika boostvarianter.

Förstår att du är bra insatt. Vill bara täppa igen luckor i tråden. Jag föreställer mig att det ännu är för tidigt att säga att det är meningslöst att tillföra kolhydrater under ett långt arbete.

Angående vetenskapliga studier på området så är det kanske ett paradigmskifte på gång och man kan ju notera att det kommer en mängd studier inom området. De flesta experiment (har vad jag sett i alla fall) haft ganska korta invänjningsperioder med låg-kolhydratkost. Det är dock helt klart ett intressant område och det är kul att du och andra experimenterar seriöst med långa perioder med strikt diet, och rapporterar om era erfarenheter.

De senaste årens framgångsvåg för olika högfettvarianter som hjälpt människor med diverse problem och sjukdomar på ett enkelt sätt har givetvis fått forskningen att intressera sig för saken. Tror vi kommer att se många gamla sanningar slängas i papperskorgen de närmsta åren. Men så är det ju med forskning och vetenskap, just därför ska man också vara öppen för nya saker.

När jag senast letade fanns det endast undersökningar där fetttillvänjingen var så kort att det mer liknade en kolhydratstömning och det ger såklart inga vettiga resultat.

Det finns ju några exempel på elitidrottsmän tex VM-medaljören i brottning Jimmie Lidberg och juniorlandslagsmannen i orientering Anton Tynung. http://www.lchf.se/B...e-jag-LCHF.aspx

Redigerat av kustlöparen, 20 januari 2010 - 23:26 .


#19
*''*

*''*

    Ny medlem

  • Members
  • 4 inlägg
Här står det lite om mat för vasaloppet
http://jdettner.blog...ch?q=vasaloppet

#20
kustlöparen

kustlöparen

    Veteran

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 251 inlägg

Här står det lite om mat för vasaloppet
http://jdettner.blog...ch?q=vasaloppet

Tackar, det var en ny bekantskap med för mig delvis nya tankar men helt klart intressant!




0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar