Hoppa till innehåll

Outdoor, löpning, kläder, Norröna, Houdini, Patagonia m.fl. hos OutdoorExperten
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

Omkörning i Öppet Spår?


 • Vänligen logga in för att kunna svara
28 svar till detta ämne

#1
Haddock

Haddock

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 30 inlägg
Körde ÖS i söndags och började under loppet fundera på om jag totalt fått om bakfoten att långsamåkare ska hålla till höger och vänsterspåren är för omkörning...Hur är det egentligen? Finns det några "regler" om detta i ÖS? Irriterade mig nämligen på en hel del åkare som i 12-timmars lunk tuffade fram i vänsterspåret. Utropet "ur spår!" funkade inte alls, det ledde bara till irritation hos den/de man ropade åt...Så jag övergick till att ideligen byta spår i stället. Tur att vädret var perfekt och spåren underbara, det räddade humöret :)

#2
Glidarn

Glidarn

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 60 inlägg
Jo det rekomenderades att spåret längst till vänster skulle enbart va till för omkörningar!
Men det följdes ju inte till punkt å pricka.............
Sen blir ju inte läget bättre om man kom iväg vid 07:50 på morgonen. men jag fick iaf vara med om en hel del sköna vurpor!(glad att mina stavar höll hela vägen)

Men som haddock sa vi hade iaf tur med vädret. =)

#3
myrstakaren

myrstakaren

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 278 inlägg
Det säger ju speakern dessutom på morgonen innan start "vänster spår är omkörningsspår, håll till höger..." , trist att det inte funkar.

En annan sak som irriterar mej är stavföringen vid utförskörning: mååånga står med raka ben, lätt framböjd kropp, händerna PÅ KNÄNA, stavspetsarna pekar således uppåt/bakåt I ÖGONHÖJD, LIVSFARLIGT !!

Sen finns det några få som iofs kryper ihop mer, men KORSAR armarna när de lägger ner dessa på benen, och hur står stavarna då ?? Jo, åt sidorna, i höjd med skrevet i spåret bredvid. Det går inte att köra förbi dessa i närmaste spåret utan man måste flytta ut TVÅ spår.

Jag vet inte anledningen till denna usla stavhållning, men bra är det inte !

Jag vet inte om något öga blivit skadat av ngn stav än, men nära har det varit, jag såg en som fått en stavspets ett par cm under ögat efter ÖS-05.

#4
Haddock

Haddock

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 30 inlägg

Det säger ju speakern dessutom på morgonen innan start "vänster spår är omkörningsspår, håll till höger..." , trist att det inte funkar.

Skönt att höra, då hade jag inte helt fel iaf ;) Jag tycker det borde vara jobbigt att åka långsamt i omkörningsfil och ständigt dra på sig andras ilska, men tydligen tycker vissa att det är värt det. Kanske det är så att man lätt överskattar sin egen förmåga/fart? Även om det bara är ett folkligt ÖS, skulle lite mer spårdiciplin underlätta för alla...

#5
myrstakaren

myrstakaren

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 278 inlägg

Även om det bara är ett folkligt ÖS, skulle lite mer spårdiciplin underlätta för alla...

Jag håller med helt och fullt, detta lopp är ju inte en tävling, utan mer en jämförelse mot sin egen tid förra året (och den interna mot brorsan/kusinen/jobbkompis, etc...)

#6
HJN

HJN

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 652 inlägg
Hej!
Mitt första inlägg på detta forum, så om jag svarar på fel inlägg eller något så ber jag om överseende.

Angående att hålla till höger så fick även jag lite funderingar i söndags. Antar att det var syrebrist som fick mig att tveka över det som alltid förut varit uppenbart, nämligen att det är samma regel som på motorvägen, man kör om till vänster. Hursomhelst, jag provade med att åka på den framförvarandes skidor i tid och otid och ständigt be om ursäkt och till slut flyttade de på sig :D. Jaja jag vet, men till slut blir man ju så j…a trött på attityden att ”jag har väl samma rätt som du och bla bla”. Kan väl säga att även jag bytte spår betydligt oftare än jag lyckades få folk att flytta på sig :rolleyes:.
Ok. Vad skall vi göra åt det här? Vasaloppsveckan är ju i mångt och mycket en uppvisning i logistik etc. så mitt förslag till arrangörerna är att ordna med Frivillig seedning vid starten. De som vet med sig att det vill ha 11 timmar på sig i ett led och de som åker på t.ex. 9 timmar i ett annat o.s.v. ner till 5-6 timmars åkare. Med vädjan och bra information till deltagarna så har jag svårt att tro att åkare som känner sig lite sämre tränad eller bara vill njuta och ta det lugnt skulle bege sig till fållan för 5-6 timmar. Vad tror ni?

Jag har skrivit en del tidigare till ”vasaloppet” Bl.a. om det där med stavhållningen (sträckte lite extra på mig där när speakern tog upp det på söndagsmorgonen) så jag riskerar snart bli ett sånt där original som arrangörerna sätter öknamn på :lol: Därför skriver jag här istället med förhoppning att en ev. debatt förr eller senare når fram till vasaloppsarrangörerna. Jag tror de är mogna för förändringsförslag nu eftersom det i söndags var mer eller mindre uppror åtminstone i vår del av ledet. Vi fick nämligen den obehagliga sysslan att leka polis och sätta stopp för alla som var på vandring framåt i startledet. Det är ju ingen höjdare när man stått och frusit från före sex för att sedan konstatera att man halkar bakåt i startledet. Något som är fullständigt onödigt när statfältet är gjort för dubbelt så mycket folk, eller kanske man ska nöja sig med att säga deltagare.

På tillropet ”Håll in stavarna” fick jag till svar ”Jaja… sköt om dina egna stavar du” Det var så dumt så det var nästan humor.

Längre steg oftare!
Hans-Johan Norlander

Bästa glidvallningen är en lyckad fästvallning!


#7
CRD1xx

CRD1xx

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 33 inlägg
För mig är det ofattbart att veteranerna ska ha ett eget led. Vilket står de i ? 4 eller 5 ? Står själv i 7:e led Iaf brukar man komma ifatt dom efter Smågan. Där ligger "gubbarna" i bredd och "njuter" av skidåkningen. Det är omöjligt att ta sig förbi. Det blir bara en massa snabba omkörningsryck som tar ordentligt på krafterna. Visst, de skall har respekt för att de genomfört men än 30 Vasalopp men vart tog seedningstiderna vägen. Har man gjort mer än 30 st Vasalopp är man inte inte purung längre och tider på 6-7 h är det nog inte många dem som gör.

#8
Emilomega

Emilomega

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 205 inlägg
Det finns nog en hel del utav dom äldre herrana som gör Vasan på 6-7 timmar...

#9
CRD1xx

CRD1xx

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 33 inlägg

Det finns nog en hel del utav dom äldre herrana som gör Vasan på 6-7 timmar...

Varför står de inte då i led 6 eller 7 ??????

#10
Dunderklumpen

Dunderklumpen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 586 inlägg
De står i 5:e ledet. De allra flesta av dessa har bra spårdisciplin, men inte alla. Tycker det oftast är andra som är värre. I fjol när det bara var 4:a spår låg tre långsamma gubbar i bredd och pratade. Jag fick världens suraste kommentarer när jag bad dem att inte ligga i bredd... I det stora hela är spårdisciplinen urusel en bit ner i vasaloppsleden. Därav tror jag det blir en hel del irritation i onödan. Det är väl bara att ligga i vänsterspår och ropa ur spår tills folk lär sig, trots att man får gliringar tillbaka. (I år hoppas jag dock att jag ska slippa se någon veteran. Startar nästan längre fram än vad min jumsskada tillåter....)

#11
Osquar

Osquar

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 207 inlägg

...Vi fick nämligen den obehagliga sysslan att leka polis och sätta stopp för alla som var på vandring framåt i startledet. Det är ju ingen höjdare när man stått och frusit från före sex för att sedan konstatera att man halkar bakåt i startledet...

Hmmm.. Jag är tyvärr skyldig. Jag var en av de som smög mig fram och ställde mig. Det var exakt en person som åkte om mig under hela nio milen så jag tror inte att någon blev lidande av det. Jag skäms att jag gjorde det, men så var det.

Till Veteranerna vill jag bara säga - "respekt". Har de kört 30 vasalopp, så får faktiskt de som inte gjort det ta omvägen runt dem. Så är det.

Stavar i ansikte och skrev - Instämmer. Jag skrek mig hes till många åkare, jobbigt när man kommer i utförsbackarna, och har ett antal stav-spretare framför sig.

Till er övriga, varför åker ni inte Vasaloppet istället, där kan ni seedas och tävla. På ÖS står folk i vägen, så har det varit de senaste 7 åren, så kommer det vara nästa år. Öppet spår är för folk som inte vill tävla.

Är jag motsägelsefull? Ja, är vi inte alla?

Redigerat av Osquar, 28 februari 2006 - 16:41 .


#12
Haddock

Haddock

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 30 inlägg
När det gäller ÖS tror jag också det kan vara så att det är en stor andel åkare som inte är vana skidåkare. Och då menar jag inte bara själva skidåkningen, utan även såna saker som "vett och etikett" i spåret...Själva har vi ju lärt oss att "ur spår" är ett vänligt utrop, inte en grov förolämpning såsom de flesta verkar tolka det. Egentligen är väl stavföringen (eller brist på), som några skrivit om, ett större problem. Jag såg också en hel del stav-viftande i utförslöporna, men lyckade alltid hitta ett annat spår på "säkert" avstånd ;)

Nån sorts seedningsförfarande (eller åtminstone frivillig tidsskattning) vore nog bra även i ÖS, speciellt nu när loppen blivit så stora. Jag inbillar mig att bättre tider = bättre åkare = mer skidvana = bättre uppförande i spåret. Men det kanske inte är sant?

Osquar: Ja, du har nog rätt. Nästa gång ska jag köra VL. Hamnar då gissningsvis i startled 6 och ska jämföra trängsel/uppförande osv!

Redigerat av Haddock, 28 februari 2006 - 16:57 .


#13
omega3000

omega3000

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 75 inlägg

Nån sorts seedningsförfarande (eller åtminstone frivillig tidsskattning) vore nog bra även i ÖS, speciellt nu när loppen blivit så stora. Jag inbillar mig att bättre tider = bättre åkare = mer skidvana = bättre uppförande i spåret. Men det kanske inte är sant?

Nej. Det är bara delvis sant i alla fall för de som bara är något bättre. Det kan mycket väl vara så att det är Maratonlöpare eller andra vältränade individer som ligger före men att deras skidvana är ringa varför de dels är lite osäkra utför och därför inte åker så fort som vi vill och dels inte har hunnit skaffa sig full koll på stavar och dylikt.

Jag märker det fenoment tydligt eftersom jag i princip tränar tre månader om året och då bara skidåkning och därför åker i samma snitt tempo som betydligt mer vältränade individer som är "sämre" skidåkare.
Inte snabb men långsam.

#14
Lars_P

Lars_P

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 142 inlägg
Hm, ni får nog jobba lite på toleransen pojkar;) Det är massor med folk som skall samsas, och då får man räkna med lite problem. För att citera Kaj Pollack "Du kan inte ändra på någon annan människa, bara på din attityd till denne"

#15
HJN

HJN

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 652 inlägg
Osquar
Kredit till dig…

Jag har förståelse för att man försöker finna en bättre startposition och de som gör det är säkert de som är snabba och håller undan. Men har man betalat en startavgift så är ju taskigt att det sent anlända snabbåkarna ska behöva bete sig svinaktigt mot de tidigt anlända snabbåkarna bara för att det finns långsamma åkare bland dem. Det här skall ju arrangörerna ta hand om inte vi åkare.
Därför anser jag att arrangörerna har en uppgift att lösa och hoppades på lite draghjälp eller kritik här, men nu börjar tråden mer handla om veteraner i vasaloppet :lol:
Ok. Inte min tråd från början, men vad tycker ni, skulle det inte vara bra med frivillig seedning i starten av ÖS?
Med det ökande antalet åkare så kommer det snart att bli kaos i starten. Det var ju t.o.m. folk som sprang över startfältet från slutet på ledet till det absolut främre delarna av ledet.

Mvh
Hans-Johan Norlander

Bästa glidvallningen är en lyckad fästvallning!


#16
HW

HW

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 776 inlägg
När det gäller frivillig seedning så tror jag inte det funkar om man inte har någon kontroll. Alla vill ändå stå långt fram för att slippa trängas och köa.
Vill man åka öppet spår snabbt så är det kanske bättre att välja måndag?

#17
Skåningen

Skåningen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 287 inlägg
Tror inte heller frivillig seedning fungerar. Många tror ju så mycket bättreom sig själva att dom då kommer stå långt fram bara för att det skall gå lättare. Titta bara på den hysteri som det är när det gäller seeding till Vasaloppet. Många människor snackar ju bara seedning seedning jag måste fram en massa led så jag kan åka på bra tid. När dom istället kan focusera på en massa andra saker än just vilket startled som gäller. Ibland känns det när man pratar med nybörjare att det ända dom tänker åp är vilket led dom skall start i istället för att tänka hur dom skall åka själva loppet.

Så om det är frivillig seedning till ÖS så kommer nog väldigt väldigt många stå längst fram och det blir samma sak som det är nu......en lång kö som stressar och irriterar....

#18
HJN

HJN

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 652 inlägg
Tack för er input, Skåningen och HW.
Stor risk att ni har rätt, men jag hoppas och tror annorlunda, nämligen att många är ute i god tid för att inte missa p.g.a. någonting oförutsett skall hända på vägen till start. Sedan när man väl är där kanske redan halv sex, sex någonting, så anser nog många att det är säkrast att gå och ställa sig i startledet också, även om man planerar en lugn dag i spåret. Det är lite stressyndrom på alla innan start, även om man som sagt planerar en lugn dag i spåret.
Personligen vill jag stå på plats god tid före start, men skulle känna mig mer lugn om jag stod i ledet motsvarande den kapacitet eller tempo jag planerat för dagen. Det är ju inte kul när någon flåsar en i nacken heller och den känslan skulle bli mer utpräglad om man gjort valet att stå i snabba ledet. Då skulle man snabbare känna ansvar för att man är ivägen utefter spåret tror jag.
/HJN

Bästa glidvallningen är en lyckad fästvallning!


#19
Haddock

Haddock

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 30 inlägg

Osquar
...
Därför anser jag att arrangörerna har en uppgift att lösa och hoppades på lite draghjälp eller kritik här, men nu börjar tråden mer handla om veteraner i vasaloppet :lol:
Ok. Inte min tråd från början, men vad tycker ni, skulle det inte vara bra med frivillig seedning i starten av ÖS?...

Hold your horses! Jag startade tråden för att bekräfta att jag uppfattat "regeln" om att hålla till höger rätt och jag har definitivt inte pekat ut veteraner som syndare. De personer jag irriterade mig på var av typen "man 40-50 som fått en start i present, aldrig sett skidor förut och har enormt dålig självkännedom". Självklart byter jag spår för en veteran och utväxlar samtidigt några ord. Däremot vägrar jag acceptera typer som skriker "ur spår själv", "håll käften" odyl åt en när man ber dem flytta sig.

#20
HJN

HJN

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 652 inlägg
Hej Haddock!
Först och främst var det inte menat att någon skulle ta illa upp när jag påstår att tråden börjar handla om att passera veteraner, därav smileys. Jag kanske slarvat när jag läst de tidigare trådarna och i så fall ber jag om ursäkt för det, men Haddock, du har väl inte överhuvudtaget snackat något om veteraner så jag förstår inte riktigt vilka hästar jag skall hålla in :cool: Jag tycker tvärtom att det var en saklig tråd du startade som handlade om ÖS där jag håller med dig i dina iakttagelser.
No hard feelings, hoppas jag.

//H-J

Bästa glidvallningen är en lyckad fästvallning!

0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar