Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Vasalöparpuls


Boljohan

Recommended Posts

Vi som inte plågade oss i dalaskogarna utan föredrog TV-soffan kunde i år med fascination följa vissa åkares puls under loppet. Jag slogs framför allt av hur låg puls de verkade ligga på under stora delar av loppet. På de platta partierna verkade de flesta ligga nere på 140-150. Jag minns inte exakt men det motsvarade väl storleksordningen 60% av max.

Om jag jämför med mig själv och de långlopp (upp till 5 mil) jag kört sedan jag införskaffade pulsklocka så har jag legat betydligt högre, med ett snitt på ca 85% av max. Och under Skejtvasan förra veckan, trögt som f-n med snöfall och motvind, hade jag en snittpuls på 180 (ca 90%). 60% känns som en väldigt behaglig nivå och något jag nog får vara glad om jag kommer ner i vid vätskekontrollerna ;)

Alltså funderar man: varför ligger elitåkarna så mycket lägre? Visst, de är oändligt mycket bättre tränade än vad jag är - men de åker ju så mycket snabbare också! Jag föreställer mig att om jag vore bättre tränad skulle det innebära att jag åkte snabbare, medan ansträngningen förmodligen skulle vara densamma som idag. Nån som kan förklara och/eller har egna pulserfarenheter?
Link to comment
Share on other sites

Jag har en uppmätt maxpuls på 196 (kan ju ligga något slag högre eller lägre beroende på felkällor) och hade en snittpuls på 148 och max på 179. Jag kollade snittet fram till Mångsbodarna vilket var 159. Där var det halv rullgarding och grymt ont i ryggen ... I Evertsberg var medel nere på 152. Försökte sedan öka intensiteten mot slutet av loppet men jag var helt enkelt för slut i både armat och ben. Åkte ett seedningslopp(45km) innan och då var snittet 156 så 148 för dubbla distansen är kanske logiskt?

Att elitåkarna låg "reltivt lågt" kanske berodde på föret? Ingen var väl speciellt sugen att ligga på max och dra. Åtminstone inte de första 5 milen?
Link to comment
Share on other sites

[quote name=Boljohan]På de platta partierna verkade de flesta ligga nere på 140-150. Jag minns inte exakt men det motsvarade väl storleksordningen 60% av max.[/quote]
Vid ren stakåkning ligger pulsen mycket lägre än när benen är med. Är du stark och uthållig i överkroppen så kan du spara mycket kraft under ett VL.
Link to comment
Share on other sites

[quote name=Boljohan]Jag slogs framför allt av hur låg puls de verkade ligga på under stora delar av loppet. På de platta partierna verkade de flesta ligga nere på 140-150. Jag minns inte exakt men det motsvarade väl storleksordningen 60% av max.[/quote]
Samma reflektion gjorde jag. Minns speciellt när Daniel Tynell ville spräcka fältet (före Hökberg?) och gjorde ett ryck i en uppförsbacke. Nu rusar pulsen iväg, tänkte jag. Inte! Den ökade inte nämnvärt. Verkar nästan tveksamt.

Att deras puls var låg på stakpartierna förstår jag, men inte varför pulsen inte var högre i tunga partier.

[quote name=Boljohan]Och under Skejtvasan förra veckan, trögt som f-n med snöfall och motvind, hade jag en snittpuls på 180 (ca 90%). 60% känns som en väldigt behaglig nivå och något jag nog får vara glad om jag kommer ner i vid vätskekontrollerna ;).[/quote]
180 som snitt låter väldigt högt. Mjölksyran borde sprutat ur öronen.

[quote name=Boljohan]Alltså funderar man: varför ligger elitåkarna så mycket lägre?[/quote]
De bör ha ett mycket starkare hjärta. Vilopulsen kanske ligger på drygt 30 slag.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...