Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Att hålla sig frisk


AGM

Recommended Posts

Hur gör ni för att hålla er friska hela vintern. Jag brukar åka på en förkylning ca en gång i månaden under vinterhalvåret. Finns ju olika preparat att ta, antioxidanter, c-vitamin, D-vitamin. Eller finns inga mirakelkurer utan man får leva med att bli förkyld under vinterhalvåret?
Link to comment
Share on other sites

Inga dagis/lågstadiebarn i familjen är tips nr 1. Rätt Föräldrar nr 2. Sen kommer det som går att påverka på kort sikt och då är möjligen sömnen, minskad stressnivå och att träna hårt men inte om du inte känner dig i form de bästa tipsen.

 

Någon som läst forskning om detta?

 

Som en mer psykologisk försäkring så lägger jag själv till även multivitamin + Omega3 och en hel del vitlök för säkerhets skull.

 

Är man väldigt ung kan möjligen det sistnämnda hjälpa mot det förstnämnda:)

Link to comment
Share on other sites

Tips:

Ät mycket brocoli.

Fick det tipset från en tidning för några år sedan och mina förkylningar gick ner från ca 5 per år till en.

Sedan så brukar jag när förkylnings symptom börjar komma köra med C-vitamin bombning av kroppen (brus och massa apelsiner + extra mycket brocolli.)

Jag tror det har bättre verkan än om man varje dag tar C-vitamin brus tex. Då kan man aldrig chocka kroppen med C-vitamin när tillfälle behövs.

Det är min teori...

Link to comment
Share on other sites

Jag kör också med C-vitaminkur, när de första tecknen på förkylning börjar komma. 4-5 tabl/dag, som jag köper på hälsokost (inga syntetiska C-vitaminer typ brus), i tillägg tar jag Kan Jang. Även om förkylningen bryter ut håller jag tryck på den med Kan Jang och C-vitamin.

 

I övrigt dricker jag juice morgon och kväll och äter en apelsin som mellanmål. Nu i aug-sept har jag haft två "anfall", som lyckats stå emot.

 

I övrigt använder jag ofta handsprit på jobbet (en skola) i förebyggande syfte, kanske mest verkningsfullt mot att bli smittad av magsjuka.

 

Broccoli är väldigt järnrikt och sen gäller det att tillaga det så att inte C-vitaminet förstörs. Borde äta det ofta, gott att bara köra den i micron med lite ost o kryddor på.(fast då kanske C-vitaminet förstörs ?)

Link to comment
Share on other sites

Jag kör också med C-vitaminkur, när de första tecknen på förkylning börjar komma. 4-5 tabl/dag, som jag köper på hälsokost (inga syntetiska C-vitaminer typ brus), i tillägg tar jag Kan Jang. Även om förkylningen bryter ut håller jag tryck på den med Kan Jang och C-vitamin.

 

I övrigt dricker jag juice morgon och kväll och äter en apelsin som mellanmål. Nu i aug-sept har jag haft två "anfall", som lyckats stå emot.

 

I övrigt använder jag ofta handsprit på jobbet (en skola) i förebyggande syfte, kanske mest verkningsfullt mot att bli smittad av magsjuka.

 

Broccoli är väldigt järnrikt och sen gäller det att tillaga det så att inte C-vitaminet förstörs. Borde äta det ofta, gott att bara köra den i micron med lite ost o kryddor på.(fast då kanske C-vitaminet förstörs ?)

Tablettmissbrukare =)?? "skämt"

 

Brukar kunna slinka i en och annan tablett för mig också men jag tycker det känns bättre att proppa i mig "naturliga" vitminer från frukt å dylikt! Fast jag ser ju att du även äter frukt och dricker juice! Så du har nog mer än nog med C-vitamin i din kropp! Men som jag har förstått är just C vitamin ej skadlig vid överkonsumtion!

Link to comment
Share on other sites

Någon som tror på det här med d-vitamin? Att man inte blir förkyld på sommaren eftersom man då har fått höga doser d-vitamin genom solen. På hösten när d-vitamin halten i blodet sjunkit är man däremot mer mottaglig för virus. Stämer detta? I så fall är det väl bara att börja mosa i sig d-vitamin?
Link to comment
Share on other sites

dagliga behovet av c-vitamin ligger väl på ca 50 mg. En brustablett brukar vara 1 gram, dvs 20 gånger det dagsbehovet. Men som sagt det är ju inte skadligt. kommer ju ut det naturliga vägen..

Själv brukar jag ta Berocca. En salig blandning av vitaminer och mineraler...

 

Men mina ungar släpar ju hem ett och annat virus från dagis och skolan! Så man brukar alltid åka på något.

 

På den tiden när jag jobbade åt Apoteket AB och tog hand om kunder, så fick man sin dos varje dag av snörvliga och förkylda kunder och på något vis byggde man upp ett försvar mot förkylningar med åren.

Det skulle jag rekomendera... :-)

Men de första åren är man ganska mycket sjuk istället.... hahaha.

Så det är nog ingen bra idé trots allt!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Tips att hålla sig frisk rangordnas såhär:

 

1. Håll dig ifrån förkylda/sjuka människor så långt det är möjligt

 

2. Handhygienen; Håll dina egna händer borta från mun, näsa, ögon, öron... Många sitter utan att tänka på det o gnuggar sig i ögonvrån då det kliar i ögonen

 

3. Handhygienen igen: Invesera i handsprit! Ta med på bion, restaurangen, överallt o sprita dig noggrannt innan du tar i popcornen...

 

4. Vila istället för att träna om du känner dig ovanligt seg.

 

5. Sov ordentligt

 

6. Sist i "viktighetsfaktor" för att hålla sig frisk kommer maten; Ät bra mat, särskilt i samband med träning.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

En kompis påstod att vi är för sura i kroppen pga den kost vi äter, vilket gör att vi lättare blir sjuka. Att stoppa i sig sånt som ger motsatt effekt skulle vara melodin.

Kött, fisk, kyckling,gryn, ägg, pasta, ris =surt

Grönsaker är basiskt, potatis gör comeback?

Starkt basiskt är fikon, sojabönor, aprikoser,russin, mandel,morötter.

En grapefrukt om dan är lätt att stoppa i sig, o ger väl en massa naturliga c-vitaminer också. Mer grönsaker likaså, o lite mindre av det andra.

Det finns depåer i kroppen för att möta en för sur kost, som tar slut om man överanvänder den. Det kroppen gör då är att ta av benstommen för att behålla balansen. Benskörhet??

 

Jag är ingen expert på detta utan förmedlar bara andras åsikter, forskning.

Jag är idel öra till det ni har att tillföra i detta ämne.

Link to comment
Share on other sites

En kompis påstod att vi är för sura i kroppen pga den kost vi äter, vilket gör att vi lättare blir sjuka. Att stoppa i sig sånt som ger motsatt effekt skulle vara melodin.

Kött, fisk, kyckling,gryn, ägg, pasta, ris =surt

Grönsaker är basiskt, potatis gör comeback?

Starkt basiskt är fikon, sojabönor, aprikoser,russin, mandel,morötter.

En grapefrukt om dan är lätt att stoppa i sig, o ger väl en massa naturliga c-vitaminer också. Mer grönsaker likaså, o lite mindre av det andra.

Det finns depåer i kroppen för att möta en för sur kost, som tar slut om man överanvänder den. Det kroppen gör då är att ta av benstommen för att behålla balansen. Benskörhet??

 

Jag är ingen expert på detta utan förmedlar bara andras åsikter, forskning.

Jag är idel öra till det ni har att tillföra i detta ämne.

Låter väldigt mycket som kinesisk traditionell medicin, kan inget om det men borde finns tonvis att googla på.

 

Om ni tittade på "Kinas mat" som går på svt nu så var det med lite om det (i samband med ingefäraskörden). Finns på play om någon blev nyfiken (men jag kan minnas namnet fel).

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att det är mycket viktigt med att få på sig en torr tröja så snabbt som möjligt efter ett träningspass, det ser man att världseliten även tycker då de skyndar att byta tröja efter målgång. Jag tror också på en varm dusch så snabbt som möjligt och att aldrig stå och småfrysa en längre tid.

Sömnen är även den bland det viktigaste för att må bra och då menar jag timmarna före tolv, under julloven brukar man kunna vända dygnet och resultatet blir ofta en förkylning.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...