Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Vårträning


Klas

Recommended Posts

Hur lägger ni upp träningen under våren? Jag hade tänkt simma en del för att stärka axlarna, men pallar inte att krypa ner i det kalla vattnet inomhus. Funderar på att skaffa hantlar för att träna axlar hemma, det är nog det närmaste jag kommer ett gym. Det blir nog mest cykel och ev lite löpning innan midsommar.
Link to comment
Share on other sites

Skidor 3-4 veckor till hoppas jag, sen börjar den tråkiga försäsongen igen med löpning, cykel, rullskidor och gym. Har börjat jogga lite efter skidpassen nu för att nöta in leder och senor inför löpningen.

Planerar också att försöka hinna med åtminstone tio simpass innan Vansbro...
Link to comment
Share on other sites

Skippa cyklingen om ni inte tränar väldigt mycket förstås. Då kan ju det vara bra som en skonsammare träningsmetod. Jag har tränat mycket cykel tidigare men jag tycker inte att det ger så mycket för löpning eller skidor. Jag tycker man blir tung i steget av cyklingen. Tränar du för skidåkning så tycker jag att löpningen bör vara basen för träningen under barmarkssäsongen. Om du tycker att det är tråkigt med löpning så se till att göra den roligare. Skaffa några bra orienteringskartor så att du kan variera rundorna och kommer ut på ställen som du inte varit på förrut. Det finns mycket att upptäcka där ute. För att hålla igång överkroppen så brukar jag ta med stavarna på distansrundorna. Det är ju bra om dessa är så kupperade som möjligt så att du kan ta i med armarna uppför. Variera löpningen med att springa helt obanat i skogen. Backintervaller är ju också trevliga att köra med stavar, gåendes eller löpandes. Kompletera detta med rullskidor och styrketräning så kommer du att flyga fram nästa vintersäsong.
Link to comment
Share on other sites

[quote name=Ekis]lägger ni in nån viloperiod eller hur gör ni med det? jag tänkte ta 2-3 veckor väldigt lugnt nu när snön försvinner. kanske cykla ~en timme var tredje dag. och sen köra igång igen med löpning och rullskidor mm..[/quote]
För en motionär tycker jag inte att nån viloperiod behövs. Vilan får man ändå ofrivilligt pga tjänsteresor och privata engagemang som kommer emellan då och då. Dessutom känner jag mig så fet och osund när jag inte tränar ;)
Link to comment
Share on other sites

för mig är det inte fråga om cykel eller inte då min cykelträning i huvudsak består av färden t o f jobbet (2+2mil) vilket blir ger en bra grundfysik. På sommaren byter jag ut cykeln mot inlines någon/några dagar i veckan, (rullskidor fungerar inte jättebra på Fridhemsplan:)) Löpning visst, men jag behöver träna överkroppen (inte gym.....), när snön försvinner får man väl hoppas att det blir varmt i sjön snabbt så det går att börja simma utomhus, simhallar ger mig dåliga vibbar. Struntar nog i Vansbro (man ska flotta timmer, inte simma i Västerdalälven:), men ger mig nog på något kortare triathlon för att hitta träningsmotivation.
Link to comment
Share on other sites

Basen i min träning är liksom för Klas transporten t.o.f. jobbet. Det blir mestadels löpning och beroende på humör 13-17 km/d. Får inte ihop mer än sporadiska kvällspass, det blir helt ohållbart i familjesituationen. Byggde till kåken i somras och rullpassen frös till stora delar inne. Till min förvåning gick det bättre på vasan än någonsin. Kanske funkade det lika bra att kånka Leca-block?
I vår blir det revolution i träningen då jag skall lägga in flera rullskidpass i veckan till och/ eller från jobbet. Mina arbetskamrater vill redan sätta tvångströja på mig så där spelar det ingen roll. Jag har också hittat ett gym i en kulvert på jobbet. Topp 500 blir målet 2007.

För övrigt Klas:Fridhemsplan må vara en dålig plats för rullskidor men runt Kungsholmen har jag skidat mycket medans jag bodde i stan
Link to comment
Share on other sites

Tycker det är lite konstigt att inte flera skidåkare paddlar kajak. Själv paddlar jag 3-4 gånger/vecka från april till november vilket jag föredrar framför timmar på ett svettigt gym. Dessutom löpning og några mils stakning på rullskidorna (mestadels på grusväg).
Link to comment
Share on other sites

Jag paddlar... Jag har två kajaker och det tar inte mer än 5 minuter att gå ner till min lilla havsvik. Det är dock inte så ofta jag skriver upp det som träning, men jag gör det om jag sticker ut enbart som hård överkroppsträning. Oftast paddlar jag dock mer för att få naturupplevelser, där vissa tempopass läggs in emellanåt. Men jag försöker få det som träning någon gång per vecka.
Link to comment
Share on other sites

Jag vill göra lite reklam för Dalslands kanotmaraton den 12. aug. 55 km i kajak kann i tid kanske jämföras med ett Vasalopp. Man använder till stor del samma muskelgrupper och har man bra paddelteknik ger paddling mycket god effekt på mage, rygg och axlar. Bra sätt att träna upp syreupptagningsförmågan i överkroppen.
Jag bor också nära vattnet - bara att lägga i min Nelo viper 51 och köra intervaller. Annars kan man ju glida fram några timmar i havskajaken - kanske lika mycket rekreation som styrketräning, men det är iallafall min favoritsysselsättning under sommarhalvåret.
Link to comment
Share on other sites

Har faktiskt varit inne på att prova kanot men måste fråga hur bra träning det verkligen är för en som är så pass oerfaren kanotist som jag? Går det att köra vettig, d v s någorlunda långa pass, låt säga över 30 minuter med relativt hög puls, eller kommer jag att sitta helt stumm av mjölksyra upp över öronen efter bara 200 meter? Upplever nämligen att detta är ett problem för oss som inte kan simma så bra. Hur lång tid tar det att få så pass bra teknik att jag utan vidare kan tala om träning?
Link to comment
Share on other sites

Är det inte så med allting, som nybörjare är det svårt att få till en bra träning. Jag började med simning för något år sedan och det fungerade inte alls i början. Nu tycker jag att det fungerar alldeles utmärkt, förutom att jag hatar simhallar. Det blir simning i våtdräkt, bara isarna går upp:)
Kanot och rodd verkar vara samma muskelgrupper som skidåkning, har hört om flera roddare som aldrig sett skidor och kör in under 5h på vasan.
Link to comment
Share on other sites

[quote name=BSOBY]Jag vill göra lite reklam för Dalslands kanotmaraton den 12. aug. 55 km i kajak kann i tid kanske jämföras med ett Vasalopp.[/quote]
Skulle kunna vara kul någon gång... Annars är väl målet att någon gång åka ASKR, men då troligen "motionsturen". Det har väl varit ett mål sedan jag var där uppe i Lofoten på egen hand och paddlade för sisådär en 15 år sedan.
[url]http://www.askr.no/[/url]
Link to comment
Share on other sites

Om ni önskar mera info om paddling så gör ett besök på Erik Arnströms hemsida

[url]http://www.arnstrom.org[/url]

Här finns allt man behöver veta om paddling.

Att roddare och paddlare är bra på stakning är gamla OS-gulmedaljören och världsmästaren i paddling Knut Holmann som kom på 125. plats i årets Vasalopp, samt roddaren Olaf Tufte som blev 92. man i mål ett gott bevis på.
Link to comment
Share on other sites

Jag ska avsluta säsongen med en veckas skejt på kalfjället med lätt ryggsäck. Kan definitivt rekommendera detta för alla som vill bygga en gedigen grund inför vår/sommar. Oftast bra underlag den här årstiden där man med lätthet kan köra uppåt 50 - 70 km per dag. Dessutom får man en oslagbar solbränna i ansiktet och på underarmarna
Link to comment
Share on other sites

[quote name=BSOBY]Att roddare och paddlare är bra på stakning är gamla OS-gulmedaljören och världsmästaren i paddling Knut Holmann som kom på 125. plats i årets Vasalopp, samt roddaren Olaf Tufte som blev 92. man i mål ett gott bevis på.[/quote]
Vilken placering skulle dom haft på VL om all träning dom lagt ner på rodd och paddling istället lagts ner på skidträning?? Antagligen skulle dom varit med i tätstriden!
Link to comment
Share on other sites

[quote name=jo]Vilken placering skulle dom haft på VL om all träning dom lagt ner på rodd och paddling istället lagts ner på skidträning?? Antagligen skulle dom varit med i tätstriden![/quote]
Det får vi aldrig veta men jag är ganska säker på att den klart största orsaken till skillnaderna i placering ligger i själva åktekniken.
Link to comment
Share on other sites

Dom tränar mycket skidåkning genom vintern och deltar på många långa skidlopp. Jag tror Eirik Veraas Larsen blev ca. 50. man i Marcia Longa. Dom ligger til exempel på höjduppehåll i alperna delar av vintern, så det är nog inget större fel på tekniken. Men vi normenn er jo føtt med ski på bena...
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...