Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Hemmabyggd vallabänk, lite hjälp tack :)


asfaltsbarn

Recommended Posts

Varför har man en konstruktion som klämmer åt från sidan istället för en pinne som man sätter fast i bindningen?

Ja, det finns väl fördelar som att du kan lättare ha större variation på skidornas längd och spann. Jag fick inspiration efter besök i landslagets buss. Där hade man såklart lite proffsigare med en spak istället för vingmutter och inga spikbleck men samma princip på fastsättningen.

Link to comment
Share on other sites

Jag testade med att sätta en pinne i bindningen men jag fick aldrig skidan att ligga helt still. Fast satt den på så sätt att den inte lossnade från pinnen, skidan rörde sig ganska mycket i längsled dock.

Jo, det kan nog stämma. Man får ha en stadig "pinnkonstruktion" om man skall få skidan att sitta fast ordentligt. Dessutom bör den ju vara justerbar om den skall passa till olika skidor. Inte helt enkelt att tillverka själv kanske, men det borde gå om man lägger lite energi på det.

Link to comment
Share on other sites

Riktigt snyggt! Nu blev jag inspirerad och ska ta och försöka göra en egen, mer robust vallabänk än Krokstastället som jag använder för närvarande. Hur ser vallastället ut i sin helhet? Fixar man det utan att vara träslöjdslärare.

Link to comment
Share on other sites

Det enda som var lite svårt var att såga ut profilen med sticksåg. Bladet vill gärna dra lite snett så att profilen blir sned. Jag fick hyvla en del för att få det plant. De horisontella spikblecken var tänkta för justering för olika skidlängd men det har visat sig vara onödigt.

En rem från en gammal stav håller fast skidspetsen. Gummimattan kommer från Biltema.

 

Här är bild på hela. Bänken är från Claes Ohlson och är skruvad i väggen. Superstadigt.

http://img171.imageshack.us/img171/112/img0076liten.jpg

 

Enklaresport: Jag tror att "skiten" på skidan heter BWLF. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ser kanon ut! Hur sitter profilen fast i bänken? Med hjälp av tvingar?

Jag var inne på tvingar först men i och med att bänken har en utdragbar låda så blev det inte bra. Så jag borrade två hål rakt igenom profilen och bänkskivan och skruvade fast profilen med långa M6 vagnsbult. De syns framför och bakom anordningen som klämmer fast skidan.

Link to comment
Share on other sites

Så här löste jag det till slut :)

 

Inte lika snygg som din TT men skidorna sitter som berget så den sköter uppgiften perfekt! Jag använde mig av en balksko som jag bankade lite på för att forma den som jag ville ha den. Den är skruvad underifrån med genomgående M5. Sen är det vanliga M6 med vingmuttrar som klämmer åt kring skidan.

 

http://www.priebe.nl/Bilder/DSCF6528.JPG

http://www.priebe.nl/Bilder/DSCF6526.JPG

http://www.priebe.nl/Bilder/DSCF6527.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 9 months later...
  • 3 months later...

Mycket inspirerad av tråden (stort tack!) gjorde jag slag i saken och samlade ihop virke för ett eget bygge. Planhyvlad furu 21x43 (?) utgör ramen med det invändiga måttet 46x2100. Använde regeln (vallaprofilen 45x145) med ett gäng japanspacklar imellan då jag monterade ihop ramen, detta för att det inte ska bli för tajt. Lösningen med ramen och de tudelade profilerna gör att jag förhoppningsvis kan valla andra skidpar också. Sågbordet går givetvis att fälla ihop och stuva ner i takboxen om så krävs :)

Löser "låsningen" som det ovan tipsats om, spikplåt och "cykelbroms".

 

http://imageshack.us/photo/my-images/98/img8776.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/832/img8777i.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/832/img8782v.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/593/img8780qj.jpg/

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...