Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Skidskytte för nybörjare


LA74

Recommended Posts

  • 1 month later...

Är också VÄLDIGT intresserad av skidskytte,mycket tack vare framgångarna i landslaget. Tyvärr bor jag i den delen av landet där snön inte varar särskilt länge, dvs malmö, skåne. Har i princip aldrig stått på ett par skidor och kommer nu under våren införskaffa mig rullskidor i alla fall och börja lära mig lite.

 

Vet om EN skidklubb i närheten av mig som verkar bra, har tagit lite kontakt med dem.

Om det är någon som vet hur man kan göra om man vill köra skidskytte här nere så får ni gärna hjälpa mig med :D.

 

Till TS: Har hört talas om nån klubb där man kan testa skidskytte lite norr om Stockholm, men minns tyvärr inte namnet på den :S.

Link to comment
Share on other sites

Jag körde min första skidskyttetävling härom dagen. Det var under Skogs-EM i Östersund, en skidtävling för folk i skogsbranschen från hela Europa.

 

Herrklasserna var 5+5 km åkning med en skjutning i mitten. Skjutbana och gevär var samma som på "riktiga" tävlingar, men vid skyttet (stående) hade man en trästolpe som stöd. Utan stolpen hade jag nog inte träffat ett enda skott. Med stöd mot stolpen sänkte jag alla 5.

 

Kul var det i alla fall, även om jag var långt efter täten.

Link to comment
Share on other sites

I bussen till Skejtvasan i år träffade jag en familj, som alla tävlade för Häverödals SK. Pojken och pappan bytte om samtidigt som jag och då hörde jag att de pratade om nån skydskyttetjej, tror det var Emma Wiksten, och hur långt han varit efter henne. Skidskytte verkar mao existera i den klubben.
Link to comment
Share on other sites

Uppland Gästrikland SSF

Tel:

Häverödals SK

Kontaktperson: Sabine Karlsson

Tel: 0175-203 24

E-post:sabiene_karlsson@hotmail.com

Hemsida:

www4.idrottonline.se/default.aspx?id=229131

Storvreta IK

Kontaktperson: Erik Sporrong

Tel: 070-207 15 52

E-post:storvreta-ik@telia.com

Hemsida:

www2.idrottonline.se/default.aspx?id=241187

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hej

 

I samarbete mellan svenska skidskytteförbundet och Biathlon Östersund håller en breddtävling i skidskytte på att bildas.

Den kommer gå av stapeln på stadion i Östersund och riktar sig till motionärer.

Detta är ett ypperligt tillfälle för såväl nybörjare som vill prova på skidskytte som de lite mer erfarna att få chansen att tävla i sporten.

För att få till en så bra tävling som möjligt har det skapats en intresseundersökning som finns ute för allmänheten, där står det lite mer om tävlingen också. Mer info finns på skidskytteförbundets hemsida: http://www.skidskytte.se/

Är det något som låter intressant kan man ju avvara några minuter och ta chansen att påverka hur tävlingen ska utformas.

 

 

Länk till undersökningen:

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dEphZHh5eEg4QWpzQXJQYWMyZWdvS3c6MQ

Link to comment
Share on other sites

(äntligen har jag fått igång min dator, så jag kommer ut på internet.:))

 

Jag tycker detta är ett mycket bra initiativ, skulle vara kul att testa på. Om det slår väl ut kunde man tänka sig att anordna något liknande i södra Sverige på snö alt barmark.

 

Sen tycker jag inte det är nödvändigt med långlopp, som äldre veteran max 20 km. Sen hoppas jag givetvis att det kommer att vara klassindelning med veteranklasser, så att alla oavsett ålder kan tävla på någorlunda lika villkor.

Link to comment
Share on other sites

Tack för dina tankar, det betyder väldigt mycket för oss så att vi kan utveckla tävlingen i rätt riktning!

 

Vi hoppas också på att kunna göra en barmarksversion om några år. Tävlingen 2013 blir som ett test för att få till en så bra tävling som möljigt och även se om det finns intresse samt går att utveckla.

 

Det är flera som har önskat en kortare sträcka och därför har det diskuterats att det bör vara två sträckor, en längre på 30-45km och en kortare på ca 15km. Det har även diskuterats att det ska finnas olika klasser på båda sträckorna. Men än har inte utvecklandet av tävlingen kommit så långt att några beslut är tagna.

Link to comment
Share on other sites

Vid närmare eftertanke så skulle det vara en spännande utmaning att delta i en skidskyttetävling. Har åkt många Vasalopp, 3 MWC, samt otaliga skidlopp under drygt 45 års skidtävlande och letar efter nya utmaningar. Det finns väl en del långlopp i fristil kvar att prova, men detta är något helt nytt som man trott bara var tillgängligt för specialisterna.

 

Jag antar att Bis återkommer framåt hösten med mer information och lite tips på träning. För egen del tror jag det är nödvändigt att ta kontakt med en skytteförening på orten och träna skytte, vilken typ i så fall. Jag har inte tränat skytte sedan lumpen 1968, då vi hade AK4 i vår skytteträning. Lyckades tom erövra skidskyttemärket i silver el brons, men då använde vi en K-pist och hade den även på ryggen under åkningen. Skjutningen var dock inte min starka sida, fick ta igen missarna på åkningen.

Med åren har synen försämrats på långt håll, kanske det är nödvändigt med linser vid skidskytte ?

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle definitivt vilja testa! :)

Har varit sugen på detta länge, men just skjutningen gör att det är svårt att veta hur man ska börja.

Tycker det låter vettigt med två längder ca 15 och ca 45.

Återkom gärna med mer info Bis när det blir aktuellt!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Har börjat fundera lite på skidskyttetävlingen i Östersund. Har du hört något mer Bis, om de fortsätter planeringen eller om det är lagt på is. Hör gärna av dig, om du vet något mer, Bis.

 

Sen funderar man ju på hur man skall träna skyttet. Som första steg har jag letat upp mitt gamla luftgevär hemma i garderoben och tänkte börja träna lite med det. Frågan är då vilket avstånd man skall ha till måltavlan för att det i någon mån skall likna skidskyttet. Sen såg jag på Jula att de hade någon form av måltavla, där målet ramlade ner vid träff, kan det vara nåt eller är det bättre med en måltavla, så att man kan se träffbilden ?

 

Nästa steg är att ta kontakt med en skytteklubb i närheten och testa riktigt skytte. Frågan är då vilket gevär man skall skjuta med och på vilket avstånd. Givetvis får man ta det som erbjuds och avständet till målet är ju fast. Men på en skidskyttebana hur långt är avståndet till målet och hur stora är "pluttarna", som man skall skjuta ner ?

Link to comment
Share on other sites

Så här står det på Wikipedia:

 

SKYTTET

 

I distans, jaktstart och masstart skjuter man fyra gånger, två i liggande och två i stående. I sprint och stafett skjuter man två gånger, en gång i liggande och en gång i stående. Varje skjutning består av fem skott.

 

Skjutavståndet är 50 m och träffytan i liggande är 45 mm och i stående är den 115 mm. Geväret måste väga minst 3,5 kg och ammunitionen som man använder sig av är av kaliber 22 Long Rifle.

 

I distanstävlingar leder varje missat skott till en tilläggsminut medan man i övriga grenar tvingas åka en straffrunda på cirka 150 m. I stafett har man förutom sina fem ordinarie skott även tre extraskott att ta till för att träffa måltavlorna med innan man eventuellt måste genomföra straffrundor.

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Skidskytte

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

´No news is good news´, men snart vill man ju ha reda på om det blir något.

 

Jag har kontaktat skytteansvarige i distriktet och det var inte så positivt med möjligheter att träna skytte i höst. Skyttebanorna stänger nu i oktober och då återstår bara de, som bedriver inomhusskytte. Att träna med ett luftgevär ansåg han ge väldigt lite. Det man vill träna på är dels skjutning i utvilat tillstånd och skjutning vid hög ansträngningsnivå för att få känna hur mycket svårare det är att träffa i ansträngt läge. Det skulle man kunna åstadkomma antingen genom löpning eller rullskidor, i sistnämnda fallet fick man väl ta av sig skidorna utanför skjuthallen.

Link to comment
Share on other sites

Sen såg jag på Team Sweden att det finns något som heter Luftgevärsskytte, där man under enklare former kan prova på skidskytte. Det är något som jag tror på, det skulle kunna spridas ut till distrikt, som inte har någon skidskytteverksamhet. I så fall verkar det inte bortkastad tid att träna skytte med ett luftgevär.
Link to comment
Share on other sites

Det går utmärkt att träna det stående skyttet i skidskytte med luftvapen, bara att skala ner tavlan efter avståndet. Den låga utgångshastigheten ser till att det blir ungefär lika svårt.

Liggande är svårare eftersom de flesta luftgevärsbanor inte är byggda så det går att ligga. Det skulle kräva höj och sänkbara mål på det korta avståndet. Det som stökar till luftgevärsskyttet en del är att vapnen oftast är av enkelskottstyp, så man måste ladda i varje skott för sig. Men det är samtidogt bra övning i att snabbt återta rätt skjutställning.

 

Vad gäller ansträngning så ser jag heller inget problem. På den tiden jag tränade i fälttävlan (samma skytte som i skidskytte) så var det alltid två varv runt parkeringen och femtio armhävningar som gälde mellan varje serie när vi hade skytteträning. Räkte bra för att vara realistiskt darrig och ha hög puls inför skjutningen, och det fungerade lika bra oavsett vi tränade ute på 50m eller inne på 10m.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hej

 

Ber om ursäkt att jag varit något frånvarande, vi kan kalla det ett längre sommarlov ;)

 

Vad roligt att det finns intresse!

Det är väldigt inspirerande att du, Volevodin, verkar vara så engagerad!

 

För att svara på dina frågor:

När man skjuter med luftgevär är avståndet 10m.

Har inte sett måltavlan, där målen ramlar ner vid träff, på Jula som du skrev om. Den är säkert bra men jag tror att det kan vara bättre att använda sig av pappersmål så att man, som du skriver, kan se träffbilden.

 

Tävlingen kommer att bli av, den kommer gå av stapeln på Östersund skidstadion lördagen 9 mars 2013.

Lite info om tävlingen:

Det kommer finnas två distanser, båda med två skytten. Distanserna är 15km (5+5+5 med med en straffrunda på 200m) och 45km för den som vill ha en rejäl utmaning (15+15+15 med en straffrunda på ca 400m).

Det kommer vara ett liggande och ett stående skytte, båda med stöd och på ståprick som är 11cm i diameter.

För att tävlingen ska vara så lik en "vanlig" skidskyttetävling som möjligt kommer vapnet vara 22.long och avståndet 50m, precis som på Världscupen, VM, SM osv.

Däremot kommer inte vapnet att tas med i spåret utan ligga på skyttevallen. Vapen kommer finnas på plats, alltså behöver man inte ha ett eget vapen.

Det kommer finnas chans att provskjuta kvällen innan, fredag 8 mars samt på morgonen innan tävlingarna drar igång. Men jag tror att du har helt rätt i att det kan vara smart att träna skytte innan om man har möjlighet till det.

 

Mer info kommer att komma upp på www.skidskytte.se och Skidskytteförbundets facebooksida Sweden Biathlon.

 

Sen kommer jag hålla den här sidan under bevakning framöver så har ni några frågor går det alldeles utmärkt att skriva dem här också.

Link to comment
Share on other sites

Det man funderar på är säkerheten på skjutvallen. Det rör sig om inte så vana skyttar och därför bör ju risken att få iväg ett skott åt fel håll minimeras. Hur har man tänkt lösa detta ?

 

Sen funderar jag på inställningen av vapnet, kommer det att vara en slags standardinställning, som passar de flesta någorlunda. Om det tex blir tillåtet att skruva, så kan det vara helt fel för nästa åkare, om det inte återställs till ett standarläge.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

För er som är intresserade av att prova på kanske orienteringsskyttarnas aktiviteter kan vara intressanta, speciellt för er i södra sverige. Jag har själv tävlat i både skid och orienteringsskytte. Orienteirngsskytte är precis vad det låter som. Som skidskytte fast man springer kortare orienteringsbanor mellan skyttet. Oftast tränar man springskytte vilket är utmärkt träning för en skidskytt. Klubbarna har också vapen att låna ut på träning.

 

Nedan hittar ni länkar till tävlingsinbjudningar där ni finner kontakter till olika klubbar:

 

Göteborg: http://www.biathlonorienteering.se/inbjMittiprickiVast_2012.pdf

Stockholm: http://www.biathlonorienteering.se/inbj120609-10.pdf

Halland: http://www.biathlonorienteering.se/inbj120704.pdf

Karlstad: http://www.i2if.se/

 

Ni hittar det mesta här: (och fler kontakter)

http://www.biathlonorienteering.se

 

Gå gärna med i en skytteklubb och träna luftgevärskytte. Grunderna för att bli en bra skytt är samma oavsett om man skjuter med puls eller inte. Själv har jag och barnen också sprungit runt i trädgården och skjutit med luftgevär. Rolig sysselsättning.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Nu har alla som vill prova på skidskytte chans att delta i en skidskyttetävling.

Tävlingen heter ÖstersundsLoppet och kommer gå av stapeln 9 mars.

Det finns två sträckor, en sprint på 15km samt en distans på 45km för de som vill ha en riktig utmaning. Båda sträckorna innehåller två skytten, ett liggande och ett stående.

Anmälan sker via:

http://public.indta.idrottonline.se/EventCalendar.aspx?orgId=12855

 

Mer information finns på www.skidskytte.se

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Vi är en klubb (Forserums SOK) som startat upp skidskytteverksamhet i södra Svergie. Vi använder oss av nya FX Biathlon luftgeväret i vår träning och dessa uppskattas av deltagarna. Vi har precis anordnat vår första tävling i Lövhult, Nässjö med 90 startande. En kanontävling och man ser att många är väldigt intrtesserade av sporten. Mer klubbar i vår närhet med skidskytteverksamhet kommer finnas till hösten är jag övertygad om.

http://www4.idrottonline.se/ForserumsSOK/

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...