Hoppa till innehåll

Senaste nyheterna inom skidvärlden - i samarbete med längd.se

Solsken och snabba spr p Ungdomsvasan och ppet spr

Pl Golberg och Therese Johaug tog hem Ski Tour 2020

Krnika: Stark form och snabba skidor - d slr ingen Britta Johansson Norgren

Magdalena Olsson vrldscupvinnare i Vindeln

längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Outdoor, skidor och sport hos Outdoorexperten
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Foto

Stakbubbla?


 • Vänligen logga in för att kunna svara
86 svar till detta ämne

#21
Carl A

Carl A

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 143 inlägg
utesluter bra fäste att man kan staka, och glida, som bara den...

förstår inte varför man väljer bort så utmärkta muskler som benen

själv UPPLEVER jag ytterst sällan att mitt oftast mkt bra fäste tar ngt glid.

#22
globe86

globe86

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 357 inlägg
Där Aukland diagonaler in mot hökberg skulle jag aldrig få för mig att använda Diagonal stil!

Tittar man noga så tar han väl den där sträckan fortare än AUKLANDS ?! Ser då så ut fast stakningen ser seg ut!

Redigerat av globe86, 07 februari 2011 - 23:44 .


#23
salomons son

salomons son

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 636 inlägg

Har det inte blivit otroligt mycket mer snack om att köra utan fästvalla för motionärer/elitmotionärer denna vinter? Har bara åkt skidor aktivt ett par år, men tror inte jag såg någon som körde utan fäste för två vintrar sen nere i mina regioner (led 3). Nu ser man det ju på varenda tävling och mycket snack här på forumet och bland skidåkande kompisar om att köra utan fäste.

Att någon vinner Vasaloppet inom ett par år utan fästvalla verkar de flesta tro. Och kan bara tänka mig vilken trend det kommer bli då även bland motionärer året efter. Men det är ju en fruktansvärd skillnad på Jerry Ahrlin och oss som åker på 5-7 timmar!

Själv är jag helt klart en bättre stakare än flåsåkare. Dvs bäst på stakmaskin, sen på rullskidor, sen på skidor platt, sen på skidor kuperat, sist på löpning. Men för mig känns det jäkligt avlägset att åka Vasaloppet utan fäste. Fast måste erkänna att jag ändå är lite sugen att prova någon gång.

Klockrent inlägg! Har funderat i exakt samma banor!

Jag kan inte för mitt liv begripa hur "vanliga motionärer" väler bort att använda benen.

1. Tekniken, det är väl inget svårt att lära sig den. Det handlar ju i princip bara om två saker; fördela vikt från sida till sida och reglera kraften neråt / framåt beroende på förutsättningar. Rörelse mönstret är ju lika naturligt som att gå eller springa, med skillnad att man ofta kan glida lite på varje steg. Det kan väl inte vara något svårt att lära sig det, med lite träning.

2. Många tycks tro att man vinner enormt i glid genom att utesluta fästvallan. Så är det inte!

3. Min vasaloppsdebut, i början av -90 talet skedde i total sörja, där det inte fanns tillstymmelse till glid för någon mer än möjligtvis dom typ100 första, jag var otroligt vältränad men inte en suck att jag hade orkat staka hela vägen till mora. Finns inte på kartan. Det är kanske inte det vanligaste föret men risken finns och är tillräckligt stor för att man måste ta den i beräkning.

För mig är längdåkning utan diagonalsteg likställt med att motions simma med benen släpande efter sig.

Det här är precis som TS skriver en "bubbla" som gått över styr. Klart man ska använda benen när man åker skidor, annars skulle man ju lika gärna kunna sitta i en pulka och åka.
utesluter bra fäste att man kan staka, och glida, som bara den...

förstår inte varför man väljer bort så utmärkta muskler som benen

själv UPPLEVER jag ytterst sällan att mitt oftast mkt bra fäste tar ngt glid.

Exakt !

Redigerat av salomons son, 07 februari 2011 - 23:50 .


#24
Vasa

Vasa

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 5 109 inlägg
Stakar man uppför så använder man benen en hel del, i varje fall så känner jag av det tar i dem ganska bra.

#25
JakobMinell

JakobMinell

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 642 inlägg

Stakar man uppför så använder man benen en hel del, i varje fall så känner jag av det tar i dem ganska bra.

Det skulle tydligen vara när mjölksyran typ rusar ner i benen på något sätt, det är vad jag hört :)
HalvVasan: 2010: 3h 20min, 2012: 2h22 min
Vasaloppet: 2011: 5h39 min, 2012: 4h51 min, 2013 : Bosatt i Australien, återkommer 2014

#26
kustlöparen

kustlöparen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 251 inlägg

Där Aukland diagonaler in mot hökberg skulle jag aldrig få för mig att använda Diagonal stil!

Tittar man noga så tar han väl den där sträckan fortare än AUKLANDS ?! Ser då så ut fast stakningen ser seg ut!

Jag är inte så säker på att Ahrlin är snabbare i det avsnittet men det är inte heller det som är poängen. Poängen är att även eliten lägger små pauser för stakmuskulaturen för att orka hålla intenstiteten i stakningen över en längre sträcka.
De sista 2milen är ju ganska lättåkta, men ändå tappar Ahrlin ytterligare nästan 3minuter på den sträckan, rimligen för att han bränt så mycket att han sen inte orkar hålla lika hög fart som Auklands på de lättåkta partierna.

Jag tror också att nån inom ganska snar framtid kommer att vinna Vasaloppet ovallat, men inte att det nödvändigtvis är det mest optimala för de flesta motionärerna...

Redigerat av kustlöparen, 08 februari 2011 - 00:32 .


#27
Everest

Everest

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 607 inlägg
Tror inte den här stakningstrenden är så stor ändå och kommer nog inte att bli det heller förutom på enstaka lite flackare lopp. Körde utan fäste på Billingens långlopp, men förutom Moberg var det nog väldigt få till som gjorde det, gissar på kanske ca 5 eller max 10 av 500. Orsaken till att jag enbart stakade är att på de andra lopp jag kört som varit 2*20 km så har jag nästan enbart stakat ändå på andra varvet när fästvallan minskat lite och spåren blivit lösa eller saxat där andra ändå redan saxat sönder spåren. Har också upptäckt att åker jag bakom någon som börjar diagonala i en halvbrant backe och jag fortsätter staka så kör jag nästan på dem. Men när det blir ytterligare brantare så får jag gå på max. Är man bara en hyfsad stakare så förlorar man mindre än de flesta tror på att staka jämfört med diagonal också i rätt branta backar. Däremot är vinsten i glid är nog inte heller så stor med korrekt vallade skidor, men självklart måste det göra någon % annars skulle inte eliten köra utan fäste eller så skulle väl hela skidan lika väl kunna täckas av fäste som på träskidornas tid.

Däremot så kommer jag nog aldrig att tävlingsmässigt staka hela VL. Som många varit inne på så förlorar man absolut i längden på att inte kunna variera vilka muskler som används och det är även psykologiskt jobbigt. Tyckte också jag var betydligt tröttare i slutet på det lopp jag stakade hela vägen än på de andra loppen jag kört med fäste. Stakade iof upp mig några placeringar på det andra varvet men de som diagonalade hade helt klart en bättre maxfart de sista två kuperade kilometrarna och då var jag helt chanslös.

Ser heller ingen trend mot att loppen skulle bli flackare, åtminstone inte i VästSverige, snarare tvärtom och de kuperade loppen har snarare mer startande än de ngt flackare.
Mål 2013/14: Åka några lopp jag inte åkt förut.

#28
enklaresport

enklaresport

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 166 inlägg

En forumist här (iaf förr i tiden) stakade hela och hade inte ens glidvalla på då jag stålsicklade åt honom.

2008 köpte jag en sickel av dig på målrakan i Mora. Jag minns att du sicklade ett par skidor åt en ung kille som sa att han planerade åka utan fästvalla pga att det var så svårvallat.
:) Var det han?

Ja, det måste ju vara han förstås! :-) Men jag har helt glömt bort hans nick här, om han nu sade det, och vet förstås inte vem som gömmer sig bakom "Mr T" heller! :-) Du får komma bort och hälsa i år!
Träna för leva - lev för att träna! :-)

#29
Mats E:-)

Mats E:-)

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 19 inlägg
Jag tycker det är klart intressant att stakning är så omåttligt populärt i Skåne. De mil jag tillryggalagt på Skånska skidspår denna säsong har inte erbjudit något stavfäste som uppmuntrat till stakning (jag har stora trugor)annat än i undantagsfall. Spåren i övrigt har varit till stor belåtenhet :-)
Då är diagonal och stak med frånskjut suveräna växlar för att kunna hålla upp farten med låga krav på hårt underlag för stavarna.

Sen är det i alla fall så för mig att när jag börjar tröttna på någon växel så är det alltid bättre både för fart och kropp att byta till en annan växel ett tag för att en stund senare kunna byta tillbaka.

#30
Stefan Sand

Stefan Sand

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 099 inlägg
Intressant frågeställning!

Jag har i gamla inlägg förundrats över just fokuseringen på VL och därmed seedningsloppen. Ena stunden ondgör vi oss över masstarter på VC och menar att "riktig" skidåkning är intervallstart på 15, 30 och 50km. Men själva koncentrerar vi oss på masstarter och minst 40km. Att åka ett 15km lopp, intervallstart och kuperad bana är för jobbigt.

Av just den anledningen så hamnar fokus på monotont stakåkande. Det söks flacka banor för att göra en seedningstid och en bra tid gör vi på flacka banor. Det diskuteras "överlånga" stavar och med eller utan fästavalla. Målet är att göra en så bra tid/plac på VL som möjligt för det är utifrån den tiden/placeringen vi rangordnas som skidåkare. Vi sneglar givetvis på eliten. Vad har de för utrustning? Hur tränar dom? Vad äter dom? Hur åker dom? Många gånger så haltar jämförelserna då förutsättningarna är så olika. Där kanske vi även går "vilse" i stakfokuseringen?

Jag tror inte någon vinner ett VL utan fästvalla ett år med normalförhållande. Fördelen att kunna använda en mer varierad teknik kommer att löna sig.

Stakning är en mycket viktig del i att få fart under skidorna, det råder det inget tvivel om. Men jag är är lika övertygad om att många skulle göra stora framsteg i att utveckla diagonaltekniken.

#31
HW

HW

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 760 inlägg

Intressant frågeställning!

Jag har i gamla inlägg förundrats över just fokuseringen på VL och därmed seedningsloppen. Ena stunden ondgör vi oss över masstarter på VC och menar att "riktig" skidåkning är intervallstart på 15, 30 och 50km. Men själva koncentrerar vi oss på masstarter och minst 40km. Att åka ett 15km lopp, intervallstart och kuperad bana är för jobbigt.

Av just den anledningen så hamnar fokus på monotont stakåkande. Det söks flacka banor för att göra en seedningstid och en bra tid gör vi på flacka banor. Det diskuteras "överlånga" stavar och med eller utan fästavalla. Målet är att göra en så bra tid/plac på VL som möjligt för det är utifrån den tiden/placeringen vi rangordnas som skidåkare. Vi sneglar givetvis på eliten. Vad har de för utrustning? Hur tränar dom? Vad äter dom? Hur åker dom? Många gånger så haltar jämförelserna då förutsättningarna är så olika. Där kanske vi även går "vilse" i stakfokuseringen?

Jag tror inte någon vinner ett VL utan fästvalla ett år med normalförhållande. Fördelen att kunna använda en mer varierad teknik kommer att löna sig.

Stakning är en mycket viktig del i att få fart under skidorna, det råder det inget tvivel om. Men jag är är lika övertygad om att många skulle göra stora framsteg i att utveckla diagonaltekniken.

Jag håller helt med dig Stefan!
Men jag tycker trenden på VC går mot tuffare banor och på distansloppen i SM var det då ingen som enbart stakade ... :) Tycker skidåkningen är som roligast på banor där man får använda alla växlar och tycker även vasaloppet blir mer njutbart om man blandar lite!

#32
Stefan Sand

Stefan Sand

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 099 inlägg

Jag håller helt med dig Stefan!
Men jag tycker trenden på VC går mot tuffare banor och på distansloppen i SM var det då ingen som enbart stakade ... :) Tycker skidåkningen är som roligast på banor där man får använda alla växlar och tycker även vasaloppet blir mer njutbart om man blandar lite!

Visst är det så, en VC bana är inget man "fiser" igenom och SM banan var inte heller någon lek. Det var skidåkning helt enkelt.

VL är ungefär lika kul som att cykla på motorvägen: Brett, inga svåra svängar eller smala passager. Och emellanåt en jävla kö......

#33
Tobbe L

Tobbe L

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 218 inlägg

Intressant frågeställning!

Jag har i gamla inlägg förundrats över just fokuseringen på VL och därmed seedningsloppen. Ena stunden ondgör vi oss över masstarter på VC och menar att "riktig" skidåkning är intervallstart på 15, 30 och 50km. Men själva koncentrerar vi oss på masstarter och minst 40km. Att åka ett 15km lopp, intervallstart och kuperad bana är för jobbigt.

Av just den anledningen så hamnar fokus på monotont stakåkande. Det söks flacka banor för att göra en seedningstid och en bra tid gör vi på flacka banor. Det diskuteras "överlånga" stavar och med eller utan fästavalla. Målet är att göra en så bra tid/plac på VL som möjligt för det är utifrån den tiden/placeringen vi rangordnas som skidåkare. Vi sneglar givetvis på eliten. Vad har de för utrustning? Hur tränar dom? Vad äter dom? Hur åker dom? Många gånger så haltar jämförelserna då förutsättningarna är så olika. Där kanske vi även går "vilse" i stakfokuseringen?

Jag tror inte någon vinner ett VL utan fästvalla ett år med normalförhållande. Fördelen att kunna använda en mer varierad teknik kommer att löna sig.

Stakning är en mycket viktig del i att få fart under skidorna, det råder det inget tvivel om. Men jag är är lika övertygad om att många skulle göra stora framsteg i att utveckla diagonaltekniken.

Jag har oxå lyft den frågan här på forumet...och håller med dig....
Vasaloppet och seedningslopp med masstart är det ger status...men att köra ett DM tex 15-klassiskt kan man inte göra om det krockar med ett seedningslopp...åkare prioiterar tom seedningslopp framför SM tom...
I mitt distrikt kör vi alltid 15 fritt och 40 km klassikt på DM...för att locka mer åkare... Jag skulle vilja åka ett DM där man kör tvärtom...
Men nu gled vi ifrån ämnet lite...men va skönt att få lätta hjärtat lite...
Smärta är bara vekhet som lämnar kroppen

#34
FredrikS

FredrikS

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 713 inlägg
Det är intressant att se hur de största motions tävlingarna, vasan, birken och liknande, bestämmer på många sett hur sporten ser ut i respektive länder.

I sverige är vasaloppet störst och det är väldigt mycket fokusering på stakning och många andra långlopp är lätt åkta. Det spelar nog också en roll att många spår som tex i sälen eller golfbanor är lätt åkta.

I Norge ser lång loppen på skidor ut på ett helt annat sett. Här är tex höjdeprofilen till holmenkollen skimaraton som gick i lördags

http://www.skiforeni...r_løype53km.pdf

Diagonalåkning är fortfarande det viktigaste i Norge.

Ett annat exempel är "mtb" rittet birken som nestan bara går på grus och asfalt vilket medför att tävlings mtb sykling i norge i stor grad handlar om att sykla på grus. De flesta ritten går mest på grus och det är dessa som får flest deltagare.

#35
Mac

Mac

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 137 inlägg
Jizerska 50 km i Tjeckien ser ju ut att vara tufft kuperat, med en stigning på 270 m första milen. Titta man på banprofilen finns det ju ingen flack sträcka bara upp och ner ;)
Fartställning och diagnol som gäller ;)


http://bezky.jiz50.c...profiljiz50.jpg

Redigerat av Mac, 08 februari 2011 - 14:14 .


#36
Everest

Everest

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 607 inlägg

I mitt distrikt kör vi alltid 15 fritt och 40 km klassikt på DM...för att locka mer åkare... Jag skulle vilja åka ett DM där man kör tvärtom...
.

För att locka mindre antal åkare alltså?
Mål 2013/14: Åka några lopp jag inte åkt förut.

#37
Tobbe L

Tobbe L

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 218 inlägg

I mitt distrikt kör vi alltid 15 fritt och 40 km klassikt på DM...för att locka mer åkare... Jag skulle vilja åka ett DM där man kör tvärtom...
.

För att locka mindre antal åkare alltså?

Må va hänt att att det kommer mindre skidåkare...men varför ska skidåkare få stå tillbaka mot vasaloppsåkarna????
Det heter ju trots allt Fristil...det innebär ju inte att man måste skejta...eller hur???
Smärta är bara vekhet som lämnar kroppen

#38
Niklas

Niklas

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 123 inlägg

I Norge ser lång loppen på skidor ut på ett helt annat sett. Här är tex höjdeprofilen till holmenkollen skimaraton som gick i lördags

http://www.skiforeni...r_løype53km.pdf

Jo den där likriktningen mot flacka stakningslopp tycker jag är lite tråkig. Bra att Vasaloppet främjar skidåkningen och mindre lopp runt om i landet, men samtidigt synd att det går mer och mer mot mindre kupering och inte längre än 40 km (så är i alla fall läget här i Luleå med omgivning om man ser till vilka seedningslopp som finns nu resp för 5-10 år sedan). Fortfarande kul att åka, men själv tycker jag att mer kuperade, omväxlande och varierande banor är mycket roligare. Provade lägga om träningen till flackare och mer stakning en period i fjol, men tyckte det blev så himla enformigt. Går kanske att komma undan med att lägga in intervaller eller staka lite mer kuperat, men till i år har jag gått tillbak till favvo-rundan som jag inte orkar staka runt. (Duktiga åkare klarar det, men jag tränar längdåkning för liten del av året för det.) Rätt otaktisk träning med tanke på hur tävlingsbanorna ser ut, men hellt enkelt roligare. =)

Redigerat av Niklas, 08 februari 2011 - 20:12 .

Träningsmål 2014: Må oförskämt bra + lite skidlopp och en del långlöpning i fjäll och alper.

#39
Benson

Benson

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 39 inlägg
Jag gillar själv att ha bra fäste...men det verkar som förgjort att hitta någon som kan plocka ut skidor som varken är för hårda ej heller för mjuka...mina bästa skidor köpte jag på vinst och förlust medans två par varit för mjuka vilket nöter bort vallan efter någon mil och ger dåligt glid, det andra paret ger inte bra fäste ens med klister....så jag kan förstå att många som har samma erfarenheter som jag börjar filura på stakåkning.

Sedan tror jag det går trender i mycket som någon på forumet sa....minns Staffan larssons heroiska insats när han stakade hela Vasaloppet...men visst är det imponerande att orka staka 9 mil...men tvivlar at man vinner på´t...tiden får utvisa...

#40
Everest

Everest

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 607 inlägg

I mitt distrikt kör vi alltid 15 fritt och 40 km klassikt på DM...för att locka mer åkare... Jag skulle vilja åka ett DM där man kör tvärtom...
.

För att locka mindre antal åkare alltså?

Må va hänt att att det kommer mindre skidåkare...men varför ska skidåkare få stå tillbaka mot vasaloppsåkarna????
Det heter ju trots allt Fristil...det innebär ju inte att man måste skejta...eller hur???

Är skejt skidåkning och inte klassisk skidåkning. Mora-Nisse åkte alltså inte skidor och skidsporten föddes på 70-talet och de först staplade stegen togs av Bill Koch?
Mål 2013/14: Åka några lopp jag inte åkt förut.
0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar