Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Kolhydratladdning inför Vasan igen


jobe53

Recommended Posts

Verkar vara vettiga ideer, dock tycker jag det är väldigt viktigt att poängtera att man ska tänkta på att det kan vara dumt att testa detta för första gången inför vasaloppet. Många rekommenderar att man istället äter precis som man är van vid, om man inte har erfarenhet från speciella uppladdningsmetoder. Det kan själpa med än hjälpa för den ovane.
Link to comment
Share on other sites

jag tycker annars det roligaste är att på tex Sthlm maraton se alla motionärer som varit alldeles för snåla för att köra sportdryck på träning (om de nu tränat ngt...) men sedan på maran. när det är "gratis" hinkar i sig kopiösa mängder sportdryck för att sedan drabbas av allehanda saker, tex rännskita.

 

Som sagt, inte så smart pröva ngt för första ggn inför tex VL e ÖS.

Link to comment
Share on other sites

Tycker att karbo-laddning är det absolut tråkigasta med VL (och i övrigt andra långa uthållighetstävlingar). Gillar verkligen inte pasta och känner mig tung og seg under laddningen. Tömning låter som en mardröm i mina öron.

 

Vad annat finns det förutom pasta, pasta, pasta?

Link to comment
Share on other sites

Tycker att karbo-laddning är det absolut tråkigasta med VL (och i övrigt andra långa uthållighetstävlingar). Gillar verkligen inte pasta och känner mig tung og seg under laddningen. Tömning låter som en mardröm i mina öron.

 

Vad annat finns det förutom pasta, pasta, pasta?

Du MÅSTE se den här om du inte redan gjort det; http://urplay.se/157952

Link to comment
Share on other sites

Som Rune Larsson säger på föreläsningen; "Många människor verkar tro att pasta består av någon magisk komponent. Titta på vad det innehåller"

 

Håller med dig Andreas, man ska köra på det man är van vid, veckan inför sitt stora mål är definitivt fel vecka att börja experimentera i.

Link to comment
Share on other sites

Havde Vasaloppet varet mellem 100-120 min med 80-85% vo2max, så havde der været forskel på om man havde loadet med: pasta eller kartofler eller ris, det er der lavet experimentele studier på. Derimod er det så var forskellen så vidt jeg husker meget lav og næsten ubetydelig. Da Vasaloppet for de flestes vedkommende handler om >5 timer så har det meget lidt betydning om det er pasta, kartofler, ris eller brød ifht. performance och sluttid.

 

Derimod tror jeg ikke et dug på at det bare er pasta der fungerer for et vasalopp, spis normalt men lidt mere end hvad du plejer, bare oftere og over hele dagen. Jeg tror et af de største problemer er at folk overvurderer hvor meget de skal spise aftenen før vasaloppet men derimod undervurderer hvor meget de skal spise undervejs i løbet! Overspisningen forårsager en urolig søvn og koblet sammen med nervøsiteten er det ofte en dårlig miks...

Link to comment
Share on other sites

Allt är bara en myt. Ta och ät lite mer mat bara. Man kan ju iaf bara fylla på med energi för ca 90 min. Det viktiga är att tillföra kroppen energi innan den tar slut. Dvs dricka sportdryck. Bra är att träna med samma dryck som erbjuds på loppet. Man kan köra i 48h på maxim. Men det blir lite trist att bara drick så det kan vara gott att stoppa i sig en o annan bulle för att magen ska ha nåt att jobba med. Anledningen till att eliten dricker efter Lilla väg övergången mitt i backen är ju inte för att dom är törstiga utan för att få ett jämt intag av energi. Så mitt råd är att äta normalt eller lite kanske lite mer. Risken kan vara att man känner sig väldigt mätt. Kroppen kan ju bara ha 100% fyllt lager inte mer allt som man stoppar i sig för mycket kommer ut i bak. Det är därför man får vasalöparen. Så iväg till affären o köp maxim. Om dom är sportdrycken. Kroppen tar lättast upp energi i flytande form. mm. Att tömma sig för att sedan fyla sig känns som en förlegad metod. Drick massor av sportdryck o ät normalt.
Link to comment
Share on other sites

Allt är säkert mycket individuellt. Om man har kört med kolhydratladdning i flera år och mår fint på det och känner att man presterar bra från det så fortsätter man. Jag tror själv på att äta som vanligt inte överdiva någonting utan äta det man tycker om och man vet att kroppen gillar. I mitt fall så skulle jag äta lite mera fisk dagarna innan för det mår jag bra av och kroppen känns pigg av det.

Jag har testa kolhydratuppladdning 2ggr, men tycker att jag kände mig som en korv och tror inte att jag presterade något bättre. Jag kommer inte att testa det fler ggr. Hittade lite intressant läsning från Jonas Colting.

http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen

Link to comment
Share on other sites

Allt är säkert mycket individuellt. Om man har kört med kolhydratladdning i flera år och mår fint på det och känner att man presterar bra från det så fortsätter man. Jag tror själv på att äta som vanligt inte överdiva någonting utan äta det man tycker om och man vet att kroppen gillar. I mitt fall så skulle jag äta lite mera fisk dagarna innan för det mår jag bra av och kroppen känns pigg av det.

Jag har testa kolhydratuppladdning 2ggr, men tycker att jag kände mig som en korv och tror inte att jag presterade något bättre. Jag kommer inte att testa det fler ggr. Hittade lite intressant läsning från Jonas Colting.

http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen

Läste Coltings artikel direkt efter Vasaloppet för 2år sen, slutade därefter äta pasta,bröd,ris etc utan kör nu sk lågkolhydratkost med större del energi ifrån fett istället. Tycker det har funkat kanon för mig, äter inga extra kolhydrater innan lopp eller träning. Tror dock att man måste testa lite individuellt vad som funkar, tror dock generellt att många skulle må bra av att äta mindre kolhydrater och mer fett då finns andra hälsovinster med detta. Dock ska man inte testa detta direkt inpå en viktigt tävling då det kan ta nån månad att ställa om kroppen.

 

Vad jag vet så kör dock Colting kolhydratladdning och tar sportdryck under loppen, nån som vet hur Björn Ferry gör som också kör lågkolhydrat, kanske BjörnJonsson har på forumet har lite inside där? Här ännu inte fått köpt Björns bok.

Link to comment
Share on other sites

Nu är det dags igen att förbereda laddning, här är en bra sammanfattning och praktiska tips från en näringsfysiolog som arbetar med idrottare

 

http://xlntwellness.blogspot.com/2011/02/kolhydratladdning-infor-vasaloppet.html

Tragiskt att det fortafarande är en studie från 79 som är basen i hur man kolhydratladdar (även bland eliten om man läser senaste vasalöparen). När det finne en mycket enklare metod:

 

http://www.pponline.co.uk/encyc/carbo-loading-managing-your-glycogen-intake-without-overloading-on-glucose-65?#

 

Mitt bekymmer är egentligen mer passet i spåren på lördag som jag gärna vill göra för att testa skidorna. Om man nu har gjort en "perfekt" laddning, oavsett metod, kommer man inte "nalla" på reservern under detta pass och göra laddningen onödig? Även om man kör lugnt blir det ju uppförbackar och sånt. Eller tar man bara av energi man käkade till frukost först?

 

Alternativet är såklart att kör 3-minutersrycket (se länken) på detta pass men det blir 20 timmar innan race så jag vet inte om jag hinner ladda på då.

Link to comment
Share on other sites

Rätta mig om jag har fel! Men jag har har för mig att om man inte har kolhydrater i kroppen vid träning så omvandlar kroppen fett och protein till kolhydrater, vilket är en krävande process för kroppen och att man hamnar i katabol fas (nedbrytande fas)

 

Jag tycker personligen att det verkar lite konstigt det här med att skippa kolhydrater det är ju vårat bränsle....

Link to comment
Share on other sites

Nu är det dags igen att förbereda laddning, här är en bra sammanfattning och praktiska tips från en näringsfysiolog som arbetar med idrottare

 

http://xlntwellness.blogspot.com/2011/02/kolhydratladdning-infor-vasaloppet.html

Där står det att "En kolhydratuppladdning leder till att man går upp i vikt ca 2 kg på grund av det vatten som binds av glykogenet". Eftersom det oxå står att 1 g kolhydrat binder 2,7 g vatten skulle det betyda att man lyckades ladda in 2kg/3,7 kolhydrat = mer än ½kg kolhydrat torrvikt. Tycker det låter orimlig mycket jämfört med vad som nämns i andra sammanhang.

 

Det står också att man kan öka tiden till utmattning med 20% vilket mer tyder på de vanliga siffrorna på kanske 500 kcal (= drygt 100 g kolhydrat torrvikt). I ett långlopp som vasaloppet är det nästa felräkningspengar. Inget fel i en laddning, men viktigare att man äter/dricker rätt före ochunder loppet, och att magen inte lägger av innan sista kontrollen.

Link to comment
Share on other sites

Äh, jag har lyssnat på de som säger att detta med kolhydratladdning bara innebär att man bajsar ut de dyra prepararten man inhandlat utan större nytta. - Så jag gjorde som så att inför ÖS i går så lät jag bli att bajsa på en vecka, för att behålla energin i kroppen och de pengar jag sparade köpte jag stålsicklar för. Det gick ganska bra igår.
Link to comment
Share on other sites

Rätta mig om jag har fel! Men jag har har för mig att om man inte har kolhydrater i kroppen vid träning så omvandlar kroppen fett och protein till kolhydrater, vilket är en krävande process för kroppen och att man hamnar i katabol fas (nedbrytande fas)

 

Jag tycker personligen att det verkar lite konstigt det här med att skippa kolhydrater det är ju vårat bränsle....

Musklerna kan inte använda varken kolhydrater eller fett som muskelbränsle direkt utan båda behöver spjälkas till muskelbränsle men kroppen kan omvandla både kolhydrater och fett till muskelbränsle.

 

Kolhydrater kan vi inte lagra i obegränsade mängder samt att muskeln enbart kan använda det som lagrats i den specifika muskeln. Spjälkning av kolhydrater kräver mindre syreåtgång än spjälkning av fett varför man kan använda kolhydrater vid intensivare ansträngning än fett.

 

Fett har vi i princip obegränsade mängder samt att vi kan använda fett från hela kroppen som att omvandla till bränsle. En stor del av träningen i uthållighetsidrott består av träning för att förbättra fettförbräninngen då en god fettförbräning är helt avgörande för att lyckas i långlopp.

 

Som du ser är den enda fördelen med kolhydrater att det kan användas vid högre intensiteter än fett. Jag har dock själv i praktiken inte märkt av denna skillnad, förmodligen kompenserar den förbättrade fettförbänningen rätt snabbt detta eftersom man på höga intenstiter producerar mjölksyra vilket ganska snart försämrar verkningsgraden i muskeln. På ett Vasalopp ligger inte jag på de nivåerna ändå men jag slipper att gå tom utan kan håll en för mig bra och jämn fart hela vägen.

 

För övrigt har jag inte heller blivit långsammare på kortare sträckor heller, så jag köper inte kolhydrattänket alls längre. Vill dock betona att detta är min personliga åsikt och det funkar för mig och en del andra men kanske inte för alla.

 

Ser man på vem som står bakom alla råd om uppladdning och vilka bars man ska vikta ner sig med under loppet så är det oftast inte helt oberoende källor....

Link to comment
Share on other sites

Äh, jag har lyssnat på de som säger att detta med kolhydratladdning bara innebär att man bajsar ut de dyra prepararten man inhandlat utan större nytta. - Så jag gjorde som så att inför ÖS i går så lät jag bli att bajsa på en vecka, för att behålla energin i kroppen och de pengar jag sparade köpte jag stålsicklar för. Det gick ganska bra igår.

Lysande!

Link to comment
Share on other sites

Jag kommer nog köra anvisningarna som står på Pölders hemsida med Vitargo. 2 påsar torsdag, fredag. 3 påsar lördag och en påse söndag. Kanske är onödigt mycket men tycker att Vitargo har funkat bra på de seedningslopp jag åkt, så ingen idé att experimentera med nåt nytt.
Link to comment
Share on other sites

Rätta mig om jag har fel! Men jag har har för mig att om man inte har kolhydrater i kroppen vid träning så omvandlar kroppen fett och protein till kolhydrater' date=' vilket är en krävande process för kroppen och att man hamnar i katabol fas (nedbrytande fas)

 

Jag tycker personligen att det verkar lite konstigt det här med att skippa kolhydrater det är ju vårat bränsle....[/quote']

Musklerna kan inte använda varken kolhydrater eller fett som muskelbränsle direkt utan båda behöver spjälkas till muskelbränsle men kroppen kan omvandla både kolhydrater och fett till muskelbränsle.

 

Kolhydrater kan vi inte lagra i obegränsade mängder samt att muskeln enbart kan använda det som lagrats i den specifika muskeln. Spjälkning av kolhydrater kräver mindre syreåtgång än spjälkning av fett varför man kan använda kolhydrater vid intensivare ansträngning än fett.

 

Fett har vi i princip obegränsade mängder samt att vi kan använda fett från hela kroppen som att omvandla till bränsle. En stor del av träningen i uthållighetsidrott består av träning för att förbättra fettförbräninngen då en god fettförbräning är helt avgörande för att lyckas i långlopp.

 

Som du ser är den enda fördelen med kolhydrater att det kan användas vid högre intensiteter än fett. Jag har dock själv i praktiken inte märkt av denna skillnad, förmodligen kompenserar den förbättrade fettförbänningen rätt snabbt detta eftersom man på höga intenstiter producerar mjölksyra vilket ganska snart försämrar verkningsgraden i muskeln. På ett Vasalopp ligger inte jag på de nivåerna ändå men jag slipper att gå tom utan kan håll en för mig bra och jämn fart hela vägen.

 

För övrigt har jag inte heller blivit långsammare på kortare sträckor heller, så jag köper inte kolhydrattänket alls längre. Vill dock betona att detta är min personliga åsikt och det funkar för mig och en del andra men kanske inte för alla.

 

Ser man på vem som står bakom alla råd om uppladdning och vilka bars man ska vikta ner sig med under loppet så är det oftast inte helt oberoende källor....

Ursäkta om jag aviker från tråden.

 

Kustlöparen: Intressant det här tycker jag, men som sagt så är det nog mkt upp till var och en och prova sig fram vad som funkar för en personligen. Jag ska inte döma ut det utan att ha provat brukar jag säga.

 

Jag är lite nyfiken på det här, kommer nog inte prova det alltför nära in på något lopp men har du några tips hur man gör i början för att lägga om kosten och hur man ska tänka ?

Link to comment
Share on other sites

Såhär gör jag:

Tis: Mat som vanligt 1:10 träning

Ons: Kolhydratlåg frukost + lunch. Långpass 2,5h på eftermiddagen bara dricka vatten, några stakintervaller på 2-3 km styck. Snabba kolhydrater direkt efter passet, middag pasta, kvällsmål yoghurt och müsli.

Tors: Vila + lite mer kolhydrater än normalt.

Fre: Vila + lite mer kolhydrater än normalt

Lör: 30 min lugn träning, sportdryck i anslutning till träningen. Kolhydrater som vanligt

Sön: Yoghurt och müsli till frukost + gröt, banan, nyponsoppa på startplatsen 1,5 h innan start. 5 dl sportdryck i vätskebälte som byts efter halva loppet = 1l sportdryck + 1 blåbär och 1 sportdryck vid varje station.

 

Brukar inte gå tom, dock problem med kramp både de två år jag kört Vasaloppet.

Link to comment
Share on other sites

Min högst personliga erfarenhet är att det inte spelar någon roll med kolhydratladdning eller inte. Inför VL 2008 började jag med tömning på onsdagen, för att sen onsdag kväll, torsdag och fredag förmiddag lassa in kolhydrater i olika format. Sen vid lunchtid på fredagen på tåget upp mot Mora sa magen ifrån. Utan att gå in på detaljer så blev det en tömning värd namnet. Sen mådde jag illa och fick inte i mig nåt annat än avslagen Coca-Cola under resten av fredagen och större delen av lördagen. Fram emot lördag eftermiddag kunde jag börja äta igen och petade med viss möda i mig lite spagetti och några pannkakor. Kunde äta skapligt på lördag kväll och en bra frukost på söndagsmorgonen. Men nån kolhydratladdning var det ju inte tal om, snarare tvärt om. Har nog aldrig varit så slimmad vid VL-starten.

Loppet gick mot all förmodan ganska bra, körde in på strax över 7 timmar, vilket är min näst snabbaste tid på de 6 lopp jag kört.

Så, baserat på bl a den här erfarenheten, skulle jag säga att man inte ska överdriva. Vanlig mat i något större mängder under torsdag och fredag, normala mängder under lördagen och så en stabil frukost på söndagen tror jag funkar bra. Det viktiga tror jag istället är att fylla på under loppet. Att dricka och äta det som serveras - blåbärssoppa, sportdryck, bullar, bananer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...