Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

vilopulsen


Putte

Recommended Posts

Är låg vilopuls alltid ett mått på bra kondition? Är det förhållandet mellan vilopulsen och maxpulsen som är det väsentliga?

 

Hur har vilopulsen ändrats för er när ni börjat träna mer? Går den att sänka snabbt? Hur mäter man den?

 

mer träning = lägre vilopuls?

Link to comment
Share on other sites

Högre syreupptagning = lägre vilopuls. Efter som maxpulsen inte går att förändra med träning så är det vilopulsen som gäller. Att sänka vilopulsen tar lika lång tid som att öka syreupptagningen. Syreupptagningsförmågan tar ju ganska lång tid att bygga upp. Styrka och mjölksyratålighet bygger du upp mycket sanbbare.

 

Jag har under långa perioder noterat vilopulsen i träningsdagboken och har du låg puls på morgonen så är du i bra form. På morgonen efter en tuff träningsdag är vilopulsen högre än dagen efter ett lugn dag.

 

Jag har också märkt att om du sätter dig några minuter innan du ska träna/tävla och ser hur lågt pulsen kommer ner så ser du hur bra formen är. En dålig dag har du alltid högre puls än en bra dag.

 

För att på smidigaste sätt ta vilopulsen har jag gjort en tabell med vilken tid/10 slag som motsvarar en viss puls. När du vaknar tar du bara tiden på tio slag, börja räkna på noll och sätt samtidigt igång tidtagaruret. Testa några gånger för säkerhetsskull. Jag har också märkt att jag har lägre puls efter att jag har varit upp en sväng och sedan laggt mig igen. Antagligen vidgar sig blodkärlen något när man har varit uppe och hjärtat får lättare ut bloden efter detta. Om du mäter vilopulsen är det viktigt att du gör detta på samma sätt varje gång för att får korekta värden. Ta för vana att mäta vilopulsen och skriv upp i träningsdagboken.

 

För många år sedan testade jag mig regelbundet (varje månad) för att mäta syreupptagningsförmågen. Efter ett år så kunde jag på förhand med hjälp av vilopulsen säga vad testresultatet skulle bli. Test resultat och vilopuls var i stort sätt alltid linjärt i förhållande till varandra.

Link to comment
Share on other sites

Dom åren när jag tränade som mest varierade vilopulsen mellan 38-45. Men man kan inte utifrån vilopulsen jämföra två personer och säga vem som har högst syreupptagningsförmåga. Nu för tiden kollar jag sällan vilopulsen. Men den ligger på ca 42 slag när känner mig hyffsat tränad. Jag är inte säker men är det inte så att både maxpuls och vilopuls blir lägre med åldern? Någon som kan bekräfta detta?
Link to comment
Share on other sites

Maxpulsen sjunker med ålder, man brukar ta 220 minus åldern för att få ett ungefärligt värde. Vilopulsen kanske också sjunker något? Dock omöjligt att bestämma vem som har bäst kondition mellan 2 personer bara genom att titta på vilopulsen eftersom den är högst individuell.
Link to comment
Share on other sites

Maxpulsen sjunker med ålder, man brukar ta 220 minus åldern för att få ett ungefärligt värde. Vilopulsen kanske också sjunker något? Dock omöjligt att bestämma vem som har bäst kondition mellan 2 personer bara genom att titta på vilopulsen eftersom den är högst individuell.

Det stämmer inte!!!!! Visst, maxpulsen sjunker med åren men formeln 220 - din ålder är så "yxig" att den bara fungerar i teorin.

 

Man bör/ska göra ett riktigt maxpulstest för att ta reda på sin maxpuls. Maxpulsen kan för övrigt variera mellan olika idrotter så har du 190 i löpning kan du ha en helt annan i cykel!

 

Vilopulsen kontrollerar man ju lätt själv och är en bra värdemätare på form, ev sjukdom mm mm.

Link to comment
Share on other sites

Pulsen är antal slag på tidsenhet. Slagvolym är den (blod) volym hjärtat transporterar under ett slag. Det är mer slagvolymen som är ett tecken på att man har bra kondition.

 

Däremot är ju vilopulsen en god indikation... Antag två lika långa och muskulösa personer. Man antar då att dessa har samma syreförbrukning när de vilar. Antag nu att dessa har olika vilopuls, den ena 40 och den andra 60. För att de ska få samma mängd syre så måste ju killen med 40 i vilopuls ha en högre slagvolym (eller fler antal syretransporterande röda blodkroppar i blodet) eftersom han på färre slag skall transportera lika mycket syre. Oavsett så "anser" man att killen med 40 i vilopuls har en "bättre" kondition.

Link to comment
Share on other sites

Och därför menar den norske hjärtspecialisten att för att öka slagvolymen så ska du köra intervaller i 90% av maxpuls. Han menade t.o.m att man får en 0.5% förbättring efter ett sådant pass. När man sedan nått sitt max behövs minst 2 pass/v för att bibehålla sin slagvolym..........hjärtat är en muskel och som alla muskler blir den starkare av belastning följt av vila!

 

Men när allt kommer omkring så är det ändå förste man över mållinjen som vinner. Oavsett maxpuls, vilopuls, slagvolym, syreupptagningsförmåga, antal röda blodkroppar, typ av muskelfibrer osv :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Enligt min erfarenhet ligger maxpuls på löpning och skidor ca 5% högre än på cykel.

 

Att kolla vilopuls i stående jämfört med liggande kroppsposition kan ofta säga mer om formen än bara liggande vilopuls. Man jämför helt enkelt och har ett värde att utgå från. Är man tveksam till att träna en dag pga förmodad sjukdom brukar detta test avslöja att man inte är helt hundra.

 

I mitt fall har jag 38 i vilopuls, reser jag mig upp stiger den till ca 65-70 för att därefter sjunka till 43-45 på 20 sekunder. Botten, topp och slutnotering är tre värden som jag sedan använder mig av för att kolla formen. Och ev. begynnade förkylning eller infektion.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...