Hoppa till innehåll

Senaste nyheterna inom skidvärlden - i samarbete med längd.se

Sveriges trupp till Skandinaviska cupen i Vuokatti

Resa: Kaiser Maximilian Lauf

Sveriges trupp till Toblach - utan Stina Nilsson

Vallning fr motionrer

längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Foto

Det här med spannkurvor


 • Vänligen logga in för att kunna svara
1144 svar till detta ämne

#1141
Audrick

Audrick

  Ny medlem

 • Members
 • 5 inlägg

Audrick... Det beror på vad du vill uppnå. Stakskidor utan fästvalla eller för nybörjare på Birkebeinern eller om du vill åka med fästvallan i till stor del... Inte roligt om du vill försöka åka på 7 timmar med mycket stakning men fästvalla på typ


Som förstagångsåkare på Vasaloppet Öppet spår har jag inget egentligt tidsmål utan komma i mål är målet. Lär inte staka hela vägen direkt :-). Bra fäste önskas med andra ord.

#1142
Audrick

Audrick

  Ny medlem

 • Members
 • 5 inlägg

Skulle ju kunna funka om det är under 10 grader kallt med fäste, typ grönburkföre på Vasaloppet! Fast det har ju inte hänt de senaste 30 åren.


Tolkar det som att dessa skidorna passar bäst till kallt före?

#1143
Rotebrostakaren

Rotebrostakaren

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 953 inlägg

Tolkar det som att dessa skidorna passar bäst till kallt före?

I alla fall fästvallamässigt, fast då är den bakre glidzoonen troligtvis för kort. De skulle eventuellt kunna glida bra i några minus, så stakskidor i normalt Vasaloppsföre kanske.#1144
Audrick

Audrick

  Ny medlem

 • Members
 • 5 inlägg

I alla fall fästvallamässigt, fast då är den bakre glidzoonen troligtvis för kort. De skulle eventuellt kunna glida bra i några minus, så stakskidor i normalt Vasaloppsföre kanske.

 

Det tog ett tag men ställde samma fråga till madshus själva och fick detta svar, se bild.

 

Bifogad fil(er)#1145
bjh

bjh

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 87 inlägg

Har säkert varit uppe förr men hur tolkar man ut skiselectorkurvorna och varför ser de olika ut, alltså inte i form, men de tryckta lapparna innehåller olika information, själva kurvan med spannhöjder för hel och halvvikt fattar jag ju och kurvan i själv visas ju på skiselectors hemsida ungefär hur man skall tolka,

Under längderna för 0,3 0,2 0,1 zonen finns på en del lappa rstreck för (glidzon/tryckzon) längder för spets och bakdel, gissar att den övre är för halvvikt och den undre för fullvikt, men hur kan tryckzonen för fullvikt ibland vara kortare än för halvvikt, ok att den börjar närmare mitten, är det alltid så och vad strävar man efter där ? förutom längden på tryckzonen, fördelar nakdelar i olika fören?

Ibland anges inte tryckzonens längd för spetsen på halvvikt, men för bakdelen och för fullvikt! varför, eller blir det för kort värde för att mätas?, altså längden för 3 av fyra tryckzoner finns.

På en del lappar finns en liten ruta till höger som anger en kurva ( på skiselector hemsida visas en kurvtyp för nybörjare och en för elit, utan närmare förklarin. sen anges värden CH 0,5 och ett viktvärde, vad menas med det? sen ingenting för CH 0,2 och CH 0,1 hur skall dessa värden tolkas och vad är detta? gissar att det är en vikt för att trycka ihop spannet till en viss höjd?

Någon som kan bringa klarhet i detta?


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar