Hoppa till innehåll

Senaste nyheterna inom skidvärlden - i samarbete med längd.se

Maria Rydqvist fr nya utmaningar p Idre Fjll

Matintalo och Hakola sprintsegrare i Rovaniemi

Nepryaeva och Melnichenko vinnare i Olos

Tove Alexandersson - rets orienterare fr sjtte gngen

längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Foto

Det här med spannkurvor


 • Vänligen logga in för att kunna svara
1224 svar till detta ämne

#1221
Vasa

Vasa

  Veteran

 • Moderators
 • 4 970 inlägg

Postar "bydis" bild här också då den nog inte syns annars:

Bifogad fil  post-19979-0-58803600-1541492677.jpeg   81,79K   0 Antal nerladdningar

post-19979-0-58803600-1541492677.jpeg

 #1222
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 5 688 inlägg

För mig är dessa spannkurvor omöjliga att uttolka, jag föredrar naturmetoden både för hel och halvvikt  och tryckpunkter. (har inget med att göra att ovanstående bild är upp och ner)#1223
Carl A

Carl A

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 058 inlägg

håller med i stort. Jag föredrar att trycka ihop skidorna med tving till dubbel halvvikt och kolla på "det hela" - alternativt tex med  eikermätare e motsvarande mot en plan yta och kolla skida för skida hur det ser ut "i realiteten"

 

trycker man skidorna mot varandra får man ju skidornas "sammantagna" spann o tryckszoner på glidytorna. Har de parat skidorna bra så är det ju helt ok, men...#1224
Skåningen

Skåningen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 183 inlägg
Med skiselektor ser man det mesta på skärmen när man gjort en analys. Finns ingen annan spannmätare som ger dig så mycket info. Men du skall kunna tolka det också. Det kan verkligen inte alla.
Väldigt ofta lägger folk ut bilder på en enkel etikett som inte visar särskilt mycket. Den senaste som är utlagd för skinskidan t.ex
På den står det 86 kg +/- 5 kg, det ör något man använder i butiken för att sortera in skidor påmskidvöggen, den är mätt till ett speciellt mått på halvvikt. Och det måttet är olika inflika butiker beroende på vad dom tror på eller vilken typ av kund man tror skall ha skidan.
Det är alltså bara en hjälp i första sorteringen och ja den visar såklart en del, men inte alls. Sen mäter man skidan för den unika kunden och kan då se mer saker.
En annan etikett som man ofta skriver ut när man valt skidan visar en soannkurva ja, men inte undersöka om på skärmen, men den visar vallazonerna, vilket ör det viktiga på den etiketten. Men det går inte analysera vad det är för skida på den bilden, för man vet ju inte på vilken vikt den är testad.
Men om ni har en seriös handlare kan han såklart förklara mer.
Själv har jag mätt tusentals skidor, haft en skiselector i 7 år nu. Och då har man lärt signat kurvors er olika ut från olika fabrikat och okikanårsmldeller. Så man måste ha koll på det också.
Men jag som är erfaren på mäta skidor och duktig på maskinen kan bara se vissa delar infon bilder ni lägger ut. Men det är ju spännande att vissa härnpåmforum som inte jobbar med skidornkan se så otroligt mycket mer

Ursäkta om det är felstavningar eller dylikt, små bokstäver på mobilen

#1225
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 5 688 inlägg

Som kund måste man lita på att skidsäljaren kan tolka den information som kommer fram från mätningen i skiselectorn och  att man ger säljaren en ärlig information om sin åkkapacitet, Befinner man sig fysiskt i affären kan man själv kolla lite på en del skidpar för att se om de har ett spann, som man gillar och sen kan säljaren testa dem i skiselectorn. En relevant fråga i det här sammanhanget är om skiselectorn kan få fram en tydlig information om tryckpunkterna eller om det finns möjlighet till ett manuellt test av glidytorna. När jag gjorde testet lades skidorna på en stålkonstruktion med två balkar och jag fick ställa mig på skidorna. Sen drog säljaren ett bladmått (? tjocklek) under glidytorna och vissa partier gick det tungt och vissa partier gick det lätt. De partier som gick tungt tolkade jag som att det var tryckpunkterna, men jag har inga kunskaper om hur dessa tryckpunkter skall vara fördelade och se ut.


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar