Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Hur funkar en kolhydratsladdning?


Rolv

Recommended Posts

Någon som kan förklara eller länka där det förklaras hur glykogendepåer och en kolhydratsladdning fungerar? Är inte intresserad av hur man ska göra, utan mer hur kroppen reagerar på det man gör och varför. Tex. varför man ska äta en viss typ och viss mängd kolhydrater. Försöker att få mig en helhetsbild när det gäller sambandet mellan dagliga energibehovet och att fylla glykogendepåerna.
Link to comment
Share on other sites

En länk är kanske smartare, då slipper du jobbiga frågor av mig i efterhand. :) Det jag egentligen undrar mest på är varför man ska äta såpass mycket kolhydrater som7-10g/kg kroppsvikt per dag. Antar att detta är för att man ska lyckas täcka in dagens glykogenbehov, samtidigt som man vill ha ett övetskott som lagras?? Om det skulle vara möjligt att dela upp intagen, vad skulle ske om man täckte upp dagsbehovet kcal av tex fett för att sedan äta kolhydrater för å fylla glykogendepåerna? Går det eller skulle kroppen föredra att förbruka glykogenet?

Om man var helt tom på glykogen, skulle man då kunna äta mer kcal ifrån kolhydrater (och överstiga sitt dagliga behov av kcal) innan man börjar å lagra fett, än om man redan är "fylld"?

Om man redan är fylld, vart händer med glykogenet man stoppar i sig som vanligtvis lagras i glyk.depåerna men nu inte "får plats"?

Kanske lite dumt stälda frågor, men det är mer sån fakta jag söker än olika kolhydratsladdningsteorier.

Link to comment
Share on other sites

Mycket bra frågor, tycker jag!

 

Det jag reagerar på i kostdebatten är att många i princip citerar skolböcker i kost och näringslära. Näringsupptaget är betydligt mera komplicerat och fortfarande väldigt dåligt utrett; Det har jag ivarjefall upptäckt via mina praktiska diabeteserfarenheter.

 

...så fortsätt att ställa frågor, men se upp med de enkla skolbokssvaren.

Link to comment
Share on other sites

Nu skickar jag förvisso en länk på hur man kan göra, men det är ett annat sätt o det förklaras en hel del. Funkar på mig ;)

http://www.pponline.co.uk/encyc/carbo-loading-managing-your-glycogen-intake-without-overloading-on-glucose-65?#

Den där länken var det bästa jag läst på länge! Det ska jag testa på fredag. Är det någon annan som har erfarenheter från det?

Link to comment
Share on other sites

Den där länken var det bästa jag läst på länge! Det ska jag testa på fredag. Är det någon annan som har erfarenheter från det?

Jag har kört den principen i flera år, funkar minst lika bra som "traditionell" laddning.

Skönt att slippa tapetklister-drickat med kemisk-Apelsin-bismak B-)

Link to comment
Share on other sites

Den där länken var det bästa jag läst på länge! Det ska jag testa på fredag. Är det någon annan som har erfarenheter från det?

Jag har kört den principen i flera år' date=' funkar minst lika bra som "traditionell" laddning.

Skönt att slippa tapetklister-drickat med kemisk-Apelsin-bismak B-)[/quote']

Vad äter du de 24h efter det högintensiva passet? Kör du fredag eller lördag?

Link to comment
Share on other sites

Jag har kört den principen i flera år' date=' funkar minst lika bra som "traditionell" laddning.

Skönt att slippa tapetklister-drickat med kemisk-Apelsin-bismak B-)[/quote']

Härligt, men stod det inte att de fick 80% av sina kolhydrater från maltodextrindryck?

Jo: "Indeed, about 80% of the carbs ingested over the 24-hour period came from this drink. "

Drycken de talar om är Polycose, som tydligen är "maltodextrose-rich ".

 

Men det står att

"Consume high-glycaemic-index foods during your 24-hour period, and don’t be afraid to include high-carb drinks like Polycose".

Foods that count as high-glycaemic-index items (with glycaemic-index values above 60) include the following: croissants, crumpets, banana or apricot muffins, pancakes, waffles, scones, cranberry-juice cocktail, Gatorade, bagels, baguettes, bread stuffing, oat bread, white bread, flatbread, cornflakes, Pop Tarts, Raisin Bran, Special K, cornmeal, boiled sweet corn, couscous, most crackers and crispbreads, rice cakes, chocolate ice cream, apricots in syrup, dried dates, dried figs, papaya, raisins, watermelon, fruit bars, a plain pizza with cheese and tomato sauce, kugel, gnocchi, udon noodles, jelly beans, black-bean soup, split-pea soup, broad beans, parsnips, swede, most baked potatoes (especially if baked without fat), most boiled potatoes, mashed potatoes, and tapioca. "

 

Själv äter jag havregryn, bullar, mackor, frukt, godis mm,

och dricker en hel del Oboj, saft/juice, blåbärssoppa såklart (för att få lite feeling ;-) ).

Givetvis vanlig mat också, men jag överdriver inte , vill inte känna mej alltför uppstoppad.

 

Normalt räcker ju kolhydratlagret nånstans mellan 1 1/2 timme till 1,45,

och med en rejäl laddning kan du få kanske 30 min till.

På den tiden har iallafall inte jag kommit ens till Evertsberg.

Mer än halva loppet kvar alltså ...

Link to comment
Share on other sites

Jag kör den också och tycker att det fungerar bra, men förstås omöjligt att veta hur mycket man egentligen har lyckats lagra in. Om inte annat slipper jag tokäta eller hälla i mig dyra illasmakande drycker i flera dagar.

 

Jag använder färska dadlar direkt efter tömningspasset (brukar sätta i mig ungefär ett paket a 620g) och sen käkar sedan som vanligt. Har testat 1 och 2 dagar innan och märker ingen skillnad, men som sagt svårt att mäta.

 

MEN, jag tror att intaget under loppet är mycket viktigare än laddningen. Dels är det långt, i tid, till första kontrollen och dels för långt mellan kontrollerna. Tror man har igen många gånger om att lägga in egna stopp och dricka eller käka mellan kontrollerna.

Link to comment
Share on other sites

Tror inte heller att det spelar så stor roll vad för kolhydrater man äter. Det blir ju glukos i alla fall. Ni som har kört metoden, vad gjorde ni för övning? Tänker att man vill använda alla muskler man vill lagra in i. (jag vet att jag lägger alldeles för mycket möda på det här men det är ju kul B-)
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...