Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

noen observasjoner om glid


pelikan

Recommended Posts

Dette forumet har meget høy kvalitet (en kompliment til websiden og brukerne). Hvordan få optimal glid er evigvarende diskusjonstema. Jeg har tre observasjoner vedrørende glid som bør nevnes og som jeg håper å få tilbakemelding på:

 

(i) En bekjent av meg som drev med alpint (World Cup-nivå), snakket for kort tid siden med en serviceperson på et av fabrikklagene (jeg tror det var Rossignol) og tema var: Hvorfor glir noen alpinski bedre enn andre, selv om de er strukturert likt og har samme glider (identisk preparering)? Svaret var overraskende og slik: ”det er helt klart at noen ski glir bedre enn andre, men vi vet ikke nøyaktig hvorfor. Vi prøver hele tiden å finne grunnene til denne ulikheten, men som regel så greier vi ikke å finne den presise årsak. Men det har som regel noe med sålen å gjøre (big surprise!, my comment). Når ski-produsentene mottar sålematerialet fra såle-produsentene, er det variasjon på leveringene og til og med innenfor samme ”batch”. Jeg tror det har betydning hvilken ”batch” med såle skiene stammer fra, men også hvor på selve ”rullen” sålen tas fra (først, i midten eller sist........???)”.

 

Selv om dette var uttalt med relevans for alpinski, har nok dette overføringsverdi for langrennsski (?). Alle som går på ski på et ok nivå, vet at noen ski glir bedre enn andre, uten at vi helt vet hvorfor. Det er klart at riktig spenn + riktig mengde og lengde med feste valla, rett struktur og glider er de viktigste variablene, men sålen man er tildelt på sine skiene er kanskje er en ”konstant” i "glid formelen". Variabel kvalitet på såle fra produsent kan således være av betydning. Hva tror dere?

 

(ii) Også på andre websider diskuteres også Kuzmin og temaet vallat/uvallat. Se denne link: http://www.skibuilders.com/phpBB2/viewtopic.php?p=1500&sid=29494ec9d8b51ddba931d6086d733cbf

 

På nevnte forum er det en (davide) som har skannet en skisåle med og uten glider i mikroskop (alpinski). Som man kan se av bildene, så mener han at glider fester seg til sålen når den varmes inn, men ikke inne i sålen (altså ikke gjennom porene), derimot i "mikro" groper/spor som befinner seg i sålen. Mao: glider fester seg til sålen i motsetning til Kuzmin's teorier om at så ikke skjer. Det glideren gjør, er således å jevne ut sålen + å gi den rette hardhet i sålen for å bidra til å skape rett friksjon (og dermed optimal mengde vann som skaper god glid). Hva tror dere?

 

(iii) Dernest følgende generelle kommentar om glider: Det virker som mange tror glider er slags ”lubrication” som, per se, medfører at en ski glir bedre. Men det er vel heller det motsatte: Glider er ikke et lubrication, men representerer friksjon for å skape en vannspalte som medfører lubrication og dermed bedre glid. Dette på samme måte som struktur. Det er syntesen glider og struktur, som gir den optimale friksjon, og dermed ”riktig” mengde vann under sålen for et gitt snøforhold.

Link to comment
Share on other sites

Det er klart at riktig spenn + riktig mengde og lengde med feste valla, rett struktur og glider er de viktigste variablene, men sålen man er tildelt på sine skiene er kanskje er en ”konstant” i "glid formelen". Variabel kvalitet på såle fra produsent kan således være av betydning. Hva tror dere?

Det kan det absolut vara. Som tillverkare köper man normalt in material från underleverantörer enligt en specifikation (sammansättning, mekaniska egenskaper, mikrostruktur etc) , vilken det kommer an på de senare att innehålla. Här kan man misstänka att man antingen inte har koll på vilka egenskaper som är viktiga eller att man tillåter alltför stora variationer.

Som man kan se av bildene, så mener han at glider fester seg til sålen når den varmes inn, men ikke inne i sålen (altså ikke gjennom porene), derimot i "mikro" groper/spor som befinner seg i sålen. Mao: glider fester seg til sålen i motsetning til Kuzmin's teorier om at så ikke skjer. Det glideren gjør, er således å jevne ut sålen + å gi den rette hardhet i sålen for å bidra til å skape rett friksjon (og dermed optimal mengde vann som skaper god glid). Hva tror dere?

Intressanta bilder och något som jag saknade i Kuzmins rapport. Om man har tillgång till ett SEM är det ju en relativt enkel undersökning att genomföra.

 

Om glidvallans mekanism är att jämna ut yttopografin borde den bara fungera i början, tills den nötts bort. Dessutom finns det i så fall ingen anledning att mätta belaget, eftersom den bara ska fästa vid ytan.

Link to comment
Share on other sites

Som man kan se av bildene, så mener han at glider fester seg til sålen når den varmes inn, men ikke inne i sålen (altså ikke gjennom porene), derimot i "mikro" groper/spor som befinner seg i sålen. Mao: glider fester seg til sålen i motsetning til Kuzmin's teorier om at så ikke skjer.

J-vligt intressanta bilder. Dom första bilderna är på ett stenslipat belag. I K's avhandling säger han ju att ett stenslipat belag måste vallas just för att vallan binder och jämnar ut ojämnheterna i belaget. Det är ju vad man ser på bilderna. Det syns ju tydlig skillnad på bilderna av det stålsicklade belaget, där behövs ju inte vallan för att fylla ut ojämnheterna. Undra om bilderna på det sicklade belaget var borstat med stålborste? Om inte så borde resultatet kunna vara ännu bättre.

(iii) Dernest følgende generelle kommentar om glider: Det virker som mange tror glider er slags ”lubrication” som, per se, medfører at en ski glir bedre. Men det er vel heller det motsatte: Glider er ikke et lubrication, men representerer friksjon for å skape en vannspalte som medfører lubrication og dermed bedre glid. Dette på samme måte som struktur. Det er syntesen glider og struktur, som gir den optimale friksjon, og dermed ”riktig” mengde vann under sålen for et gitt snøforhold.

Glidvallan är ju till för att få så hög vattentransporthastighet som möjligt. Detta tillsammans med en struktur som gör att man behåller rätt mängd vatten att glida på ger det optimala glidet vid en given hastighet. Utan glidvalla så kan du bara variera strukturen. Detta kan vara både en nackdel och fördel. Fördelen är ju enkelheten och att det blir mycket lättare att utvärdera olika strukturer.

 

Med glidvalla kan du uppnå en högre vattentransporthastighet än utan, det säger också K i sin avhandling. Att välja ovallat bygger ju på att ett vallat belag tappar glidet mer än ett ovallat och att ovallat glider bättre efter en viss distans. Det är ju detta som är mest intressant att testa och bevisa/motbevisa.

Link to comment
Share on other sites

Tack Pelikan för en mycket bra sammanfattning av läget. Enligt mina teorier så har du så bara rätt.

Det enda som jag vill komplettera med är att vid skidpreparering så är det viktigt att komma ihåg att det som händer vid skidåkning, alpint eller längd, händer nere i snön!

 

Du för skidan över en snökristall belägen nere i snön. Där inträffar då en friktionsfas. Du skapar då lite vatten som skidans belag sedan kan passera över. Snabbast glid får du då när skidan kan passera över denna punkt med så lite motstånd som möjligt.

För att kunna få hög fart, så får du därför inte förlora vattenspalten, ej heller få för stor mängd för din skidas struktur. Inträffar det så kommer det att bildas ett sug. Jämför 2 glasskivor med vatten emellan.

 

Så rätt egenskaper valla eller annan kemisk kombination som ger hög vattenstransporthastighet tillsammans med rätt struktur ger förutsättningar för hög skidfart. Skidans konstruktion med en konstant och mjuk "spannföring" = över hela skidan ett jämt konstant tryck nere i snön. ger förutsättningar att slippa flera friktionsfaser än nödvändigt. Och det vi kan konstatera är att just skidparet är enormt viktigt för skidfarten. Troligtvis en kombination av skidkonstruktionen + belagskvaliteten.

 

Har du sedan ett kanonpar så har du givit dig själv en god utgångspunkt att med skidpreparering få skidor med bra skidfart.

 

Hur du skall preparera styrs mycket av vad du skall göra. T ex alpin slalomtävling / långlopp klassiskt som 2 tydliga motpoler. Vill också som en liten parentes påpeka att åkarens vikt har också en betydelse för hur du skall preparera. Dvs en lätt åkare skapar mindre tryck och kan också åka på en mindre vattenspalt. Skall alltså åka lite kallare struktur och vallamässigt. Åker man riktigt fort (alpint snabba utförskörningar)så blir också trycket på punkten du passerar mindre och där skall du också ha "kallare " preparering. Dock kan det behövas mer vattensläpp baktill på skidan = lite grövre struktur

 

Jag har tidigare påpekat att vill man ha riktigt bra fart på skidor så får man köpa - prova - sälja skidor och upprepa detta tills tills man hittar sina kanonpar.

Link to comment
Share on other sites

Tittade lite grann på bilderna. Det som jag tror händer med mycket skidprepareing, vallning, fibertexande och borstning är att man just lägger ner de vassa fiberhåren som syns tydligt utstickande som nästan spjutspetsar i de första bilderna som togs på den nya skidan. Just denna borttagning är Nr 1 för att få snabba skidor. Flimmer håren måste brytas ner, kammas, tas bort. Stålsicklade skidor har mycket mindre flimmerhår och det är en av fördelarna som stålsicklingen har.
Link to comment
Share on other sites

Ingen som har reflekterat över att kuzmin endast testat skidorna i April när knappt någon annan åkte skidor pga att det var så blött ?? Självklart skall hårigheten tas bort med fibertext, nya skidor bör slipas 2gånger innan man racar på dom.
Link to comment
Share on other sites

Du för skidan över en snökristall belägen nere i snön. Där inträffar då en friktionsfas. Du skapar då lite vatten som skidans belag sedan kan passera över. Snabbast glid får du då när skidan kan passera över denna punkt med så lite motstånd som möjligt.

Vilken mekanism ger upphov till att snön smälter? Mekanisk deformation genom att ojämnheter i belaget "plöjer" genom snökristallerna? Eller det förhöjda trycket i lokala kontaktpunkter?

Link to comment
Share on other sites

Du för skidan över en snökristall belägen nere i snön. Där inträffar då en friktionsfas. Du skapar då lite vatten som skidans belag sedan kan passera över. Snabbast glid får du då när skidan kan passera över denna punkt med så lite motstånd som möjligt.

Vilken mekanism ger upphov till att snön smälter? Mekanisk deformation genom att ojämnheter i belaget "plöjer" genom snökristallerna? Eller det förhöjda trycket i lokala kontaktpunkter?

Nu kan jag vara ute och cykla.

Jag skulle svara värme alstrad av friktion. Mest som resultat av det förhöjda trycket + rörelseenergin,

Är det någon son har bättre förklaring i detalj så vore jag glad och tacksam.

Link to comment
Share on other sites

Ingen som har reflekterat över att kuzmin endast testat skidorna i April när knappt någon annan åkte skidor pga att det var så blött ?? Självklart skall hårigheten tas bort med fibertext, nya skidor bör slipas 2gånger innan man racar på dom.

Jo, tycker det verkar konstigt... Vad jag har hört så var det/dom vallade paren vallade med ett flourfritt parafin. Jag menar, hur många tävlar på flourfritt i April?

Link to comment
Share on other sites

Ingen som har reflekterat över att kuzmin endast testat skidorna i April när knappt någon annan åkte skidor pga att det var så blött ?? Självklart skall hårigheten tas bort med fibertext' date=' nya skidor bör slipas 2gånger innan man racar på dom.[/quote']

Jo, tycker det verkar konstigt... Vad jag har hört så var det/dom vallade paren vallade med ett flourfritt parafin. Jag menar, hur många tävlar på flourfritt i April?

Jag tycker att du ska läsa K's avhandling istället för att tro på vad du hört någon annanstans. Enligt avhandlingen har han testat skidpar med CH8, HF8 och HF8+FC8. Det verkar som om många som kommenterar detta ämne inte ens har läst avhandlingen!!??

Link to comment
Share on other sites

Ingen som har reflekterat över att kuzmin endast testat skidorna i April när knappt någon annan åkte skidor pga att det var så blött ?? Självklart skall hårigheten tas bort med fibertext' date=' nya skidor bör slipas 2gånger innan man racar på dom.[/quote']

Jo, tycker det verkar konstigt... Vad jag har hört så var det/dom vallade paren vallade med ett flourfritt parafin. Jag menar, hur många tävlar på flourfritt i April?

Jag tycker att du ska läsa K's avhandling istället för att tro på vad du hört någon annanstans. Enligt avhandlingen har han testat skidpar med CH8, HF8 och HF8+FC8. Det verkar som om många som kommenterar detta ämne inte ens har läst avhandlingen!!??

Nä, jag har inte läst avhandlingen. Då var det alltså så att dom som var emot kuzmin bara valde att se "CH8" och inte bry sig om att han vallade med "HF8" också... Så nu vet jag utan att läsa avhandlingen, bra de...

Link to comment
Share on other sites

Takk for mange inputs, og jeg vil fremme følgende bemerkning i forlengelse av mitt første innlegg:

 

Som vi alle vet er god glid resultatet av at flere variable ”tunes” optimalt (samspillet såle, struktur, glider m.m.). Rollefordelingen har tidligere vært at ski-produsentene har gitt en ski med forutsetninger for god glid, mens valla-produsentene skal sørge god glid med kjemiske komponenter. Denne rollefordeling har ingen forankring i virkeligheten og er en kunstig deling av en integrert prosess.

 

De fleste er enig om at struktur er en svært viktig (og kanskje den viktigste?) komponent for optimal glid, gitt man har en brukbar ski å jobbe med en + en bra såle. Med dette utgangspunkt så bør ski-produsentene ta mer ”ansvar” for glid. De er nærmest til å sørge for dette og bør også kunne mest om dette. Til hvert madshus eller fischer salg, bør det f.eks legges ved deres eget strukturverktøy og kanskje også egne kjemiske komponenter (valla). Det er rart ikke ski-produsentene med sin kompetanse (eller kanskje mangel på slik) isteden satser på å levere skisko……Riktignok produserer mange skiprodusenter ski for 0 føre (fischer, peltonen et al.), og Madshus har ”cera f” i sålen og visstnok ”nano” teknologi i sålen (??), men dette er spede forsøk på å kontrollere noe som naturlig er innfor ski-produsentenes domene. Det virker som i.e. fischer heller vil levere lettere ski (carbon), enn å finne ski som gir bedre glid enn konkurrentene…………

 

Forstår vi mer om dette enn ski-produsenten, eller er det vi som har misforstått?

Link to comment
Share on other sites

Skulle vara intressant om skidproducenterna tog ett större och mer totalt ansvar för bra skidfart.

Men - med de stora kommersiella intressena som idag finns hos vallatillverkare, butiker med slipmaskiner etc - så tror jag det är svårt att ändra på tingens ordning.

Idag är det en naturlig mix som produkter säljs i. Stavar, skor, valla, tillbehör, kläder etc.... Det är klart att någon borde tillverkare borde kanske se helheten som produkt - men jag tror den produkten blir för dyr och därmed skulle den inte accepteras av oss konsumenter. Lättare att låtas sig luras och köpa massvis med kronor utav följdprodukter.

 

För oss som är "vallafetischister" är det ju en av livets väsentligheter. Vad vore livet utan massa parametrar och valla. - Bra tråkigt - eller?

Link to comment
Share on other sites

Ingen som har reflekterat över att kuzmin endast testat skidorna i April när knappt någon annan åkte skidor pga att det var så blött ?? Självklart skall hårigheten tas bort med fibertext' date=' nya skidor bör slipas 2gånger innan man racar på dom.[/quote']

Jo, tycker det verkar konstigt... Vad jag har hört så var det/dom vallade paren vallade med ett flourfritt parafin. Jag menar, hur många tävlar på flourfritt i April?

Jag tycker att du ska läsa K's avhandling istället för att tro på vad du hört någon annanstans. Enligt avhandlingen har han testat skidpar med CH8, HF8 och HF8+FC8. Det verkar som om många som kommenterar detta ämne inte ens har läst avhandlingen!!??

Jo ja har läst den, visst använder han bättre vallor än CH8. Satsa på en finslip i alla fören men kör man me riller, vid grov struktur för man inte ner pulvret i belaget.

Link to comment
Share on other sites

Tittade lite grann på bilderna. Det som jag tror händer med mycket skidprepareing, vallning, fibertexande och borstning är att man just lägger ner de vassa fiberhåren som syns tydligt utstickande som nästan spjutspetsar i de första bilderna som togs på den nya skidan. Just denna borttagning är Nr 1 för att få snabba skidor. Flimmer håren måste brytas ner, kammas, tas bort. Stålsicklade skidor har mycket mindre flimmerhår och det är en av fördelarna som stålsicklingen har.

Helt enig, flimmer hårene må bort. Dette er en viktig for å få god glid. Min arbeidsprosedyere blir i hovedsak: Stålsikle, stålbørste (flere repestisjoner, men forsiktig), fibertex (mange repetisjoner), så glider, derette sette rett struktur, så børsting igjen.

 

Mao: Mindre fokus på steinsliping og metting av såle. Her er det masse tid (og penger) å spare.

Link to comment
Share on other sites

Skulle vara intressant om skidproducenterna tog ett större och mer totalt ansvar för bra skidfart.

Men - med de stora kommersiella intressena som idag finns hos vallatillverkare, butiker med slipmaskiner etc - så tror jag det är svårt att ändra på tingens ordning.

Idag är det en naturlig mix som produkter säljs i. Stavar, skor, valla, tillbehör, kläder etc.... Det är klart att någon borde tillverkare borde kanske se helheten som produkt - men jag tror den produkten blir för dyr och därmed skulle den inte accepteras av oss konsumenter. Lättare att låtas sig luras och köpa massvis med kronor utav följdprodukter.

 

För oss som är "vallafetischister" är det ju en av livets väsentligheter. Vad vore livet utan massa parametrar och valla. - Bra tråkigt - eller?

Med risk för att bli tjatig så säger jag återigen "produktutveckling". Helt enig om att producenterna borde ta ett betydligt större "ansvar" för sin produkt. Ett minimumkrav borde i alla fall vara att en levererad skida är helt plan i belaget. Att det skulle driva priset på skidan så mycket att det volymmässigt skulle spela en roll har jag svårt att se. Med tanke på prisutvecklingen undrar man ju var pengarna tar vägen eftersom produktionen känns outvecklad under många år.

En annan refelktion jag fått efter att läst Kuzmin rapporten och några inlägg han själv gjort är samarbetet mellan belagsproducenterna och skidproducenterna. Verkar ju som om belagsproducenten tillverkar och levererar och därefter inte bryr sig, eller hur! Redan där har man en produktutvecklingsmöjlighet!

 

Var på en föreläsning som Fischer höll i början på 90-talet. Redan då hävdade Fischermannan (Gerhard Taller tror jag han hette) att mättning av belag var överflödigt och helt meninslöst!

Link to comment
Share on other sites

Kommer att bli en mycket intressant vinter i år. Vi får hoppas att det kommer snö så vi får testa mer och fler. Skall verkligen bli intressant att följa detta.

Vad vi kan se är att stålsicklade skidor är ett konkurrenskraftigt alternativ.

 

Vad det gäller belag så finns det enligt mina informationer bara 3 leverantörer. De utvecklar säkeret sina produkter så gott det går. Sedan för att få den bästa farten så påstås det att det finaste/snabbaste belaget ligger närmast kärnan på rullen.

Kanske är det belagena som borde utvecklas mer och snabbare.

 

Känns ju också som den "lavin" Kuzmin startat är viktig. Visst vore det rimligt att både forskningsinstitut och tillverkare visade mer vetenskapligt på vad som ger bra fart för skidor. MEN är vi nog många som testar Ovallat/Vallat på detta forum så borde den testmodellen uppfylla krav på vetenskaplig metodik. Har vi tur kanske någon tom kan bygga upp en modell för detta och sedan redovis resultaten både skriftligt och muntligt i lämpliga forum. (kanske något för Lars-Erik eller annan lämplig att vara moderator för)

Link to comment
Share on other sites

Kommer att bli en mycket intressant vinter i år. Vi får hoppas att det kommer snö så vi får testa mer och fler. Skall verkligen bli intressant att följa detta.

Vad vi kan se är att stålsicklade skidor är ett konkurrenskraftigt alternativ.

 

Vad det gäller belag så finns det enligt mina informationer bara 3 leverantörer. De utvecklar säkeret sina produkter så gott det går. Sedan för att få den bästa farten så påstås det att det finaste/snabbaste belaget ligger närmast kärnan på rullen.

Kanske är det belagena som borde utvecklas mer och snabbare.

 

Känns ju också som den "lavin" Kuzmin startat är viktig. Visst vore det rimligt att både forskningsinstitut och tillverkare visade mer vetenskapligt på vad som ger bra fart för skidor. MEN är vi nog många som testar Ovallat/Vallat på detta forum så borde den testmodellen uppfylla krav på vetenskaplig metodik. Har vi tur kanske någon tom kan bygga upp en modell för detta och sedan redovis resultaten både skriftligt och muntligt i lämpliga forum. (kanske något för Lars-Erik eller annan lämplig att vara moderator för)

Jag håller med dig canyon om att stålsicklade skidor ser ut att vara ett konkurrenskraftigt alternativ, speciellt på långa lopp och när det är särskilt skitigt i spåret som på Vasaloppet.

Vi får väl se vad som framkommer vid våra "tester" men jag utesluter inte möjligheten att

det kan leda fram till resultat som är värda att offentliggöra skriftligt och muntligt i lämpliga forum.

 

Jag är stolt canyon att du tror på mig i detta sammanhang eftersom du ju uppenbarligen är så kunnig själv. Jag skall fundera på saken och OM vi kommer fram till något som ser ut att kunna presenteras på något "vetenskapligt" vis så vill jag säkert vara med och hjälpa till.

 

Det finns en professor i Luleå i Tribologi (Roland Larsson) som hållit populärvetenskapliga föredrag om "optimalt glid på skidor". Tyvärr har jag inte sett om han publicerat något om detta men jag skall nu kontakta honom och se om jag kan få någon beskrivning. I så fall skall jag försöka förmedla detta i vårt forum, och det kanske tom. kan komplettera dig på den punkt där även du var lite osäker.

Link to comment
Share on other sites

Det finns en professor i Luleå i Tribologi (Roland Larsson) som hållit populärvetenskapliga föredrag om "optimalt glid på skidor". Tyvärr har jag inte sett om han publicerat något om detta men jag skall nu kontakta honom och se om jag kan få någon beskrivning. I så fall skall jag försöka förmedla detta i vårt forum, och det kanske tom. kan komplettera dig på den punkt där även du var lite osäker.

Vad jag förstått tillbringar du en del tid i Uppsala, Lars-Erik. Professorn på materialvetenskap på Ångströmlaboratoriet, Sture Hogmark, är också expert på tribologi - och dessutom en hängiven skidåkare. Du kanske har möjlighet att kontakta honom också och få en del input?

Link to comment
Share on other sites

Det finns en professor i Luleå i Tribologi (Roland Larsson) som hållit populärvetenskapliga föredrag om "optimalt glid på skidor". Tyvärr har jag inte sett om han publicerat något om detta men jag skall nu kontakta honom och se om jag kan få någon beskrivning. I så fall skall jag försöka förmedla detta i vårt forum' date=' och det kanske tom. kan komplettera dig på den punkt där även du var lite osäker.[/quote']

Vad jag förstått tillbringar du en del tid i Uppsala, Lars-Erik. Professorn på materialvetenskap på Ångströmlaboratoriet, Sture Hogmark, är också expert på tribologi - och dessutom en hängiven skidåkare. Du kanske har möjlighet att kontakta honom också och få en del input?

Korrekt. I själva verket sitter även jag numera på Ångströmslaboratoriet och jag känner Sture Hogmark personligen och vi har till och med diskuterat någon typ av forskningssamarbete (dock inte om optimalt glid på skidor !). Men jag tror inte Sture har hållit speciella föredrag om optimalt glid (t.ex. populärvetenskapliga) men eftersom detta ämne ju i högsta grad vetenskapligt är förankrat inom hans ämne tribologi så har säkert även han kunskap om detta.

Tack för tips, och jag skall fråga även honom, kanske redan i morgon.

Håller även du Boljohan till i uppsalatrakten ?

Link to comment
Share on other sites

Jag hade ngn idé om att förra vintern kontakta professorn (Roland Larsson) i Tribologi i Luleå. Han skall vad jag förstått vara världsledande just vad det gäller friktion och smörjning för oljor..... Intressant att vi har en proffor i uppsala också som dessutom är skidintresserad.

Jag vet att landslaget mfl provat massvis med olika substanser. Allt fr olika tvållösningar till olika oljeblandningar, med och utan teflon. Men vad jag vet så har de ff inte hittat ngt som slår skidvallor, speciellt verkar det som fluor har bra vattenavstötande/förhöjande vattentransporteffekt.

 

Det borde rimligtvis finnas mycket utveckling kvar för att hitta mtrl som kan ge bättre skidfart. Intressant om vi kan rent vetenskapligt komma med intressanta nya mtrl/kemikalier/metoder som ger bättre skidfart.

 

I och för sig kan det mycket väl vara att börjar vi testa nya utvecklade produkter så är det kanske samma resultat vi kommer med som redan skid- och valla-tillverkare redan kommit fram till.

 

Hursomhelst vore det intressant att prova andra vägar oavsett slutresultat.

Ambitionen borde vara att hitta enklare och bättre metoder än dagens. Framförallt förbättringar som även ger utövarna en lägre kostnadsbild. Tycker det är på tok för dyrt med både bra skidor och fluorbaserade vallaprodukter.

 

Vi är ju ganska många på detta forum som i samband med tester av ovallat - vallat lika gärna kan testa nya intressanta produkter/lösningar.

Link to comment
Share on other sites

Du för skidan över en snökristall belägen nere i snön. Där inträffar då en friktionsfas. Du skapar då lite vatten som skidans belag sedan kan passera över. Snabbast glid får du då när skidan kan passera över denna punkt med så lite motstånd som möjligt.

Vilken mekanism ger upphov till att snön smälter? Mekanisk deformation genom att ojämnheter i belaget "plöjer" genom snökristallerna? Eller det förhöjda trycket i lokala kontaktpunkter?

Jag har funderat mycket över denna fråga. Frågan skulle kunna vidareutvecklas. Vilka mekanismer är pågående när skidan förs över punkten i snön. Mekanisk deformation??

 

Tänk om det är så att valla ger belaget egenskapen att bli mjukare. Vad händer då?

Troligen blir deformationen i skidans belag större. Dvs de raka positiva strukturerna blir deformerade, och då kan skidan inte lika lätt föras över vattenspalten utan bromsande effekt eller vattensug skapas.

 

Det kan vara just detta som ger stålsickling fördel, att just stålsicklade belaget är hårdare och har mindre flimmerhår. Stålsickelns raka fina strukturer finns och behålls under åkningen på ett bättre sätt.

 

Vattentransporthastigheten är lägre på stålsicklat belag. MEN ändå kan dessa skidor gå snabbare och bättre än vallade skidor. Är det något annat? SvepElektronbilderna visar också ganska klart att stålsicklade belag har en "snällare" och mindre taggig yta.

 

Alltså jag börjar tro att det du påpekade/frågade BolJohan om mekanisk deformation har kanske en större påverkan än vi tidigare har trott/vetat. Så när skidan förs över/plöjer genom snökristallen/vattnet, finns en stark påverkansfaktor av just hur deformationen skapas och hanteras.

 

Mycket deformation och plöjande är då energislukare = energiförlust.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...