Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Risberg 2012 - lika illa som förra året


larsbern

Recommended Posts

Alla har ju olika Skidbakgrund , inte så konstigt om några tycker det är branta backar osv. Vurpade själv i den halvskarpa svängen i oxberg och strödde ut 3 gel påsar som ja inte märkte att dom var borta förrens jag behövde dom :) ..Och där går det ju varken fort eller är brant...
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 130
  • Created
  • Last Reply
Du får tänka på vad du vill och känner för. Jag är ganska övertygad om att alla som åker längd i någon form vet att det finns risker med att åka utför. Därmed så tränar man på det momentet. Något som jag tror att du håller med om.

Personligen är jag faktiskt skeptiskt till att de flesta tränar på att åka utför.

 

Vurpor i längd kan medföra långvariga skador. Ett faktum som Petra Majdic kan bittert erfara efter att landat olyckligt på ett träningspass i samband med OS i Vancouver1

Det är klart att man kan skada sig på längskidor men en vurpa i ett rakt spår där man landar på snö går oftast bra. Majdic vurpa är väl inte väldigt relevant för vasaloppet med tanke på att jag har för mig att farten var högre, det svängde, det fanns inga spår och att hon skadade sig eftersom hon i hög fart flög ned i en grop.

Link to comment
Share on other sites

Visst spänner man sig, framförallt om man inte vet vad som kommer efter nästa krök.

Jag har nu åkt 6 gånger, men inte tusan kommer jag ihåg hela banan!

 

För min del har jag åkt i värre backar/svängar än de som finns i Vasaloppet.

Men de är inte värre p g a högre fart utan för att de har tvärare svängar, det är nog sällan jag kommer upp i drygt 40 under annan skidåkning än Vasaloppet.

 

Träna på att åka utför gör jag när det blir nedförsbacke inte så att jag letar nedförsbackar och kör enbart där och tar bilen upp igen...

Ofta har nedförsbacken enbart ett spår och då är det svårt att träna spårbyte...

 

Och ja! Jag trillar allt som oftast, både på träning och tävling. Bättre och bättre men fortfarande stor risk vid undanmanöversituationer.

Så det lär alltid bli många vurpor på Vasaloppet, en del mer komiska än andra. Det bjuder jag på om nu någon skulle filma mig, bara någon hjälper mig den gången jag skadar mig :)

 

Jag låter ju inte bli att träna nedförsåkning, det tror jag inte någon annan gör heller.

Men möjligheterna till nedförsträning är oftast begränsad till spåren hemmavid förutom någon enstaka resa till "riktiga" skidspår som t ex i Långberget.

 

Den där svängen i Oxberg var svårast för mig, ena skidan utanför kanten och den andra precis innanför... så nära har det sällan varit utan att sluta på fel håll :)

Då hade jag ändå fritt fram att sladda/ploga/svänga/trampa som jag ville....

Link to comment
Share on other sites

Tränar folk på att åka utanför spåren? Det låter inte som att folk gör det.

 

Själv åker jag oftast utanför spåren när jag är osäker på vad som kommer eller om jag vet att det kommer en skarp sving. Lite mer balanskrävande men också bättre möjlighet att korrigera.

Link to comment
Share on other sites

Vet många spår där det finns långa svepande utförslöpor som man får upp höga farter utan att hamna i en tvär kurva i botten av backen.

Har du några tips på var man kunde träna detta i Göteborg under den gångna vintern?

 

Håller helt med' date=' absolut inga backar som är ett dugg svåra pga svängar eller höga hastigheter.[/quote']

Om du ser på filmerna så finns det uppenbarligen dom som har problem.

 

Däremot kan jag förstå att man som otränad på utförsåkningen får problem eftersom man helt enkelt blir trött i benen av att backarna är mycket längre än man är van vid.

Trötta ben i långa backar är nog inte problemet eftersom dom flesta amatörer inte står i fartställning.

Bor i Södertälje, långt från Göteborg. Åker inte dit och tränar. Sist jag var där så var jag i Skatås och mig veterligen är det rätt kuperad terräng?

Stockholm är en stad med 3 gånger antalet invånare, förmodligen 3 ggr fler bilar också.

Jag har under min uppväxt ändå lyckats hitta backar (utan snö=rullskidor, eller med snö).

Har svårt att köpa resonemanget att man inte kan hitta backar att åka utför/uppför i.

 

De flesta gör väl dessutom så att de åker iväg norrut om det inte finns snö på hemorten, åtminstonde 1 gång under en vinter. Harsa har raka utförslöpor, precis som Grönklitt, Sörskog eller Jokkmokk.... Take a pick.

 

Börjar glida off-topic känner jag, men för att sammanfatta:

 

*Jag önskar givetvis att ingen skadar sig

*Det är vuxna vi har att göra med, de borde veta att det kommer utförsbackar och därför träna på det.

*Jag tycker det är enkla backar i Vasaloppet jämfört med t.ex Marcialonga (som i sig inte är speciellt svåra)

*Ansvaret ligger på den som deltar att ta reda på vilka prövningar man ställs inför, vi måste komma ifrån den här "trygg-hetsen". Man har ett eget ansvar, det är inte samhällets fel hela tiden.

Link to comment
Share on other sites

"Sammanfattar";

 

Bort med utförslöpor,

Bort med uppförsbackar,

Bort med kurvor,

Bort med snabbt före,

Bort med långsamt före (ansträngande),

Bort med startgärdet och första backen,

Bort med det mesta.

 

varför inte intervallstart en och en med minst en minut mellan. För att få det att funka, så kortar man ner loppets distans till - fullständigt platta och spikraka - 2 meter. För att inte stressa folks hjärtan i jakt på bra placering/tid, så mäter man bara hela timmar i tid, avrundat enligt; upp till en timme avrundas uppåt till en timme blankt, upp till två timmar avrundas nedåt till en timme blankt. Två timmar och över så dras repet.

 

Räknar med att VL köper detta koncept. Ska meddela dem denna briljanta idé.

Link to comment
Share on other sites

Om folk tränade på spårbyten, även på platten, skulle de få betydligt bättre balans,

och då skulle det inte se fullt så illa ut som det gör på filmerna.

Åtminstone i mina trakter är de två spåren som finns så långt ifrån varandra att man inte kan träna vanliga spårbyten.

Link to comment
Share on other sites

Hittade denna lilla film på en perfekt målgång :D

 

Inte bara utförsåkning att träna på utan även stakning med hällyft, kan sluta komiskt annars......

 

 

Kan tillägga att han inte skadar sig, tar emot folkets jubel som en man, tar mössan och torkar snoret ur ansiket och korsar mållinjen :D

Link to comment
Share on other sites

Hittade denna lilla film på en perfekt målgång :D

 

Inte bara utförsåkning att träna på utan även stakning med hällyft' date=' kan sluta komiskt annars......

 

Lägg inte in några bildbevis på min målgång Stefan. :)

Nej då, de är arkiverade långt ner i lådan...... ;)

Link to comment
Share on other sites

...men det behöver väl endå inte vara så att folk med totalt 30 snömil i livet ska behärska allt på ett bra sett i ett lopp som vasaloppet?

Det är precis det jag menar. I ett motionslopp som Vasaloppet får man nog räkna med att det ser ut så här bakom eliten och elitmotionärerna.

 

Sist jag var där så var jag i Skatås och mig veterligen är det rätt kuperad terräng?

Hälften av min träning är från spåret i Skatås. I år var spåret som längst 900 meter och största backen var runt 30 meter. ;-)

 

Några höjdare från årets målgång:

 

Killen i

som skall gå i mål baklänges är grym.
Link to comment
Share on other sites

Tycker dom borde ta bort de längsta uppförsbackarna, kan inte träna långa uppförsbackar hemma i Stockholm. Brukar vara ungefär en per år som dör i Vasaloppet, brukar vara hjärtattack. Så det är uppförsbackarna man bör försöka få bort om man vill få Vasaloppet säkrare.

En bieffekt av att alla uppförsbackar skulle tas bort är att du skulle komma några hundra placeringar längre fram :)

 

Kanske borde vasaloppet vara 100 m och helt platt så det inte är så farligt dessutom borde det finnas en varningsdeklaration om att man är medveten om alla faror som kan uppstå vid deltagande i loppet (utförslöpor mm). Problemet som några varit inne på är nog inte backarna i sig utan att det är trångt och att det i bakre leden är ganska många som inte är så vana vid utförskörning och därmed vurpar och gör det svårt för andra att hålla sig på benen. Charmen med skidåkning är väl variationen och att det blir lite spännande med utförskörningar gör väl det hela roligare. Jämfört med cykellopp där man ligger ett par decimeter bakom framförvarande i betydligt högre hastigheter och oftast (på motionslopp) med trafik på vägarna känns ju vasaloppet och andra långlopp som inte körs på VC-banor som ganska ofarliga. Om man kör snabbgrupper på Vättern och dylikt så tränar man på att köra fort tillsammans (ingen vill ju ligga tillsammans med helt ovana cyklister och riskera att krascha på grund av det). Men charmen med vasaloppet är väl ändå att alla är välkomna och att alla kämpar på på sitt sätt, vissa i dryga 3,5 tim andra i 10 tim.

 

Svåraste backen upplevde jag i år den som slutade med en tvär sväng just före Oxberg där man fick trampa runt en del men eftersom det var ett öppet fält utanför svängen kändes den ju inte farlig på samma sätt som vissa elljusspår kan göra.

Link to comment
Share on other sites

De är bara jag och Vasa som hävdat det visst finns svåra backar vid snabbt före med mycket åkare omkring sig och att det inte är så lätt att träna på det. Har själv skrivit lite raljerande om backarna förut och ber om ursäkt för det. Vet för många som kört in i andra åkare och skadat sig svårt. Vore intressant att höra från ngn som passerade när filmen utspelade sig också!

Liksom ifjol är jag med på bilderna från den här backen innan Risberg, undrar om jag är orsaken till alla dessa vurpor :) . Jag passerar 48 sekunder in i filmen och klarar mig (gjorde det förra året också) helskinnad från äventyret. Skillnaden i år var att den här gången var jag förberedd och såg till att ha fritt både framåt och åt sidan i början på backen för att ha lite manöverutrymme. Till en början såg det ut att bli en lugn utförslöpa men det räcker ju med att en person ramlar så är circusen igång så jag var beredd. Mycket riktigt, helt plötsligt låg det folk i spåren ganska långt framför mig så det var bara att börja byta spår och det gick bra då jag hade hyfsat med både tid och utrymme att byta spår.

 

Jag startade i slutat av led 7 och anser mig vara en ganska bra utförsåkare, har endast ramlat en gång i år på 50 mil och det på var på flacken då jag satt staven mellan benen på mig själv. Jag tror att majoriteten av åkarna på filmen är duktiga på att åka utför, men det räcker med att en eller två åkare ramlar eller trasslar in sig i varandra så är det kört. Det händer så fort att även de duktigaste åkarna skulle ha svårt att parera om de kommer strax bakom de som ramlar i initialskedet. Kolla in Helena Ekholms sista vm-lopp http://www.tv4play.se/sport/vintersport?title=ekholm_om_vurpan_och_karriaren&videoid=2169667 .

Jag tycker den vurpan påminner om vurporna vi sett från Vasaloppet.

Link to comment
Share on other sites

Hittade denna lilla film på en perfekt målgång :D

 

Inte bara utförsåkning att träna på utan även stakning med hällyft' date=' kan sluta komiskt annars......

 

Lägg inte in några bildbevis på min målgång Stefan. :)

Ingen som har bildbevis på min vurpa när jag blev tacklad i Oxbergskurvan? Det vor nog boarding eller interference på den :rolleyes:

 

Cirkus är en bra benämning på de autobahn-seriekrockar vi får beskåda på Tuben. Faller en, faller... många.

Link to comment
Share on other sites

Att träna i lättare och enklare slalombackar är säkert gynnsamt för längdåkningen. Där kan man få utrymme till att träna på stoppsladdar, svänga med kort och snabb fot-i-sättning med mera. Tyngdpunkten får man väl dock leta efter i fartställning, i ett skidspår således.

 

Men i mina ögon handlar det mesta om fallteknik. Känner man sig hyfsat bekväm med att trilla i hög fart minskar ju sannolikheten att skada sig. Problemet tar oftast vid när man spänner sig, och fortsätter med att spänna sina muskler när man förlorat kontrollen över skidorna.. Då kan man få syna snön på nära håll.

 

Det är inte heller utan att jag ägnat en tanke på dem som låg brevid och framför mig i utförskörningarna. Jag såg några rejäla singelvurpor där. Orsaken till vad det berodde på vet jag inte, men min gissning går ut på att klistret under skidorna bet fast och bromsade upp rejält. Hoppas verkligen att dem inte skadade sig...

Link to comment
Share on other sites

Finns det några lämpliga backar i Luleå trakten för att öva på att åka nerför inför vasan?

Brukar åka på ormberget och bergnäset (där finns iofs i princip inga backar) men vet inte riktigt hur svåra de backarna är jämfört de i vasaloppet (?)

 

Har inte oroat mig för nedförsbackarna tidigare, innan jag såg alla dessa klipp, fast det värsta verkar iofs vara att bli påkörd av någon tungviktare bakifrån.

Link to comment
Share on other sites

jag var en a dom 500 sista startande i led 10!! det var hopplöst att att försöka staka sig fram i mellan spåren så tillslut var det bara att rätta in sig i ledet och vänta. Dessutom var det så att alla dessa "branta" backar var helt sönderplogade när jag kom. Det var bara 3 plogvallar kvar att åka i och köbildning för att ta sig ner. Vilket led behöver man starta i för att slippa dessa plogare i nerförsbackarna?? led 6-7 eller så?

 

Kommer seedas som en tok till nästa vasa ;)

Link to comment
Share on other sites

jag var en a dom 500 sista startande i led 10!! det var hopplöst att att försöka staka sig fram i mellan spåren så tillslut var det bara att rätta in sig i ledet och vänta. Dessutom var det så att alla dessa "branta" backar var helt sönderplogade när jag kom. Det var bara 3 plogvallar kvar att åka i och köbildning för att ta sig ner. Vilket led behöver man starta i för att slippa dessa plogare i nerförsbackarna?? led 6-7 eller så?

 

Kommer seedas som en tok till nästa vasa ;)

Det plogas i led 5 kan jag meddela...

Link to comment
Share on other sites

Finns det några lämpliga backar i Luleå trakten för att öva på att åka nerför inför vasan?

Brukar åka på ormberget och bergnäset (där finns iofs i princip inga backar) men vet inte riktigt hur svåra de backarna är jämfört de i vasaloppet (?)

 

Har inte oroat mig för nedförsbackarna tidigare, innan jag såg alla dessa klipp, fast det värsta verkar iofs vara att bli påkörd av någon tungviktare bakifrån.

Gunde Svahn tränade i Högfjällhotellets slalombacke i Sälen, nåt liknande - typ barnbacke - kan möjligen va nått.

Spårbyten går ju inte träna där förstås. Där jag tränar utför finns bara ett spår, rästen skejtyta. Men, hoppa ur och i spåret i fart ger bra träning trots att man inte har andra åkare att ta hänsyn till.

Link to comment
Share on other sites

Finns det några lämpliga backar i Luleå trakten för att öva på att åka nerför inför vasan?

Brukar åka på ormberget och bergnäset (där finns iofs i princip inga backar) men vet inte riktigt hur svåra de backarna är jämfört de i vasaloppet (?)

 

Har inte oroat mig för nedförsbackarna tidigare, innan jag såg alla dessa klipp, fast det värsta verkar iofs vara att bli påkörd av någon tungviktare bakifrån.

Det nya elitspåret på Ormberget har ju några backar i alla fall.

Annars brukar det gå rätt så fort i Sinksundsbacken när det är bra före.

Link to comment
Share on other sites

Om folk tränade på spårbyten' date=' även på platten, skulle de få betydligt bättre balans,

och då skulle det inte se fullt så illa ut som det gör på filmerna.[/quote']

Åtminstone i mina trakter är de två spåren som finns så långt ifrån varandra att man inte kan träna vanliga spårbyten.

Byt spår till skejtbädden, kör klassiskt där en stund (väldigt bra för att bättra på tyngdöverföringen), byt sen tillbaka till spåret.

Precis som du gör när du kör om en annan åkare !

 

En variant på balans/teknik-träning är att lägga ut vattenflaskan + överdragsjackan

med 10-20m avstånd på en plan yta (t.ex. start/målområde) , kör i en åtta runt flarran-jackan.

UTAN stavar.

Byt håll efter 5 min.

Link to comment
Share on other sites

Finns det några lämpliga backar i Luleå trakten för att öva på att åka nerför inför vasan?

Brukar åka på ormberget och bergnäset (där finns iofs i princip inga backar) men vet inte riktigt hur svåra de backarna är jämfört de i vasaloppet (?)

 

Har inte oroat mig för nedförsbackarna tidigare' date=' innan jag såg alla dessa klipp, fast det värsta verkar iofs vara att bli påkörd av någon tungviktare bakifrån.[/quote']

Det nya elitspåret på Ormberget har ju några backar i alla fall.

Annars brukar det gå rätt så fort i Sinksundsbacken när det är bra före.

Jag håller med Jan. Ormbergsspåren är ovanligt lämpliga för att träna utförsåkning inför Vasaloppet. Åk t.ex 7.4 km.spåret och du har backar som är minst lika "tuffa" som de som påVasaloppet. Exempelvis har jag själv lite svårt att låtabli att bromsa lite i Zinksundsbacken medan det nästan aldrig händer att jag bromsar i någon backe i Vasaloppet om jag har fritt spår. Och Elitspåret bjuder på just Elitskidåkning.

Mitt tips på Vasaloppet vid utförskörning: Kolla relativt långt framför er i backen så ser i STORT det som händer och kan bromsa och reglera i god tid.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...