Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Atomic Skin Tec tester


bjorn12

Recommended Posts

  • Replies 147
  • Created
  • Last Reply
  • 1 month later...
Har lagt in ett par nya tester i första inlägget.

Nu har jag snart (för en gångs skull) en modernare skidarsenal än dig när 2014 års Skintec dyker upp!

Men det lär väl inte dröja länge om jag känner dig rätt innan du också har ett par? ;)

Link to comment
Share on other sites

Har lagt in ett par nya tester i första inlägget.

Nu har jag snart (för en gångs skull) en modernare skidarsenal än dig när 2014 års Skintec dyker upp!

Men det lär väl inte dröja länge om jag känner dig rätt innan du också har ett par? ;)

När kommer de? Jag trodde du redan hade ett par.

Link to comment
Share on other sites

Har lagt in ett par nya tester i första inlägget.

Nu har jag snart (för en gångs skull) en modernare skidarsenal än dig när 2014 års Skintec dyker upp!

Men det lär väl inte dröja länge om jag känner dig rätt innan du också har ett par? ;)

När kommer de? Jag trodde du redan hade ett par.

Idag tror jag, det var ju fel årsmodell på de första men nu ska det bli rätt.

Tyvärr lär man få vänta på en omgång snö innan de går att testa.

Link to comment
Share on other sites

Jag ser att du provat olika hårdhet på dina skintec. När du drar ett papper (eller liknande) under. Tar något av håren i när du står på båda skidor? Jag känner att jag har värdelöst glid verkligen och för mig tar håren i. Funderar på att snagga dom med en trimmer. Tankar om det?

Om håren ligger i tycker jag att du ska lämna tillbaka skidorna och kräva att få ett par som är anpassat för din vikt. Det gjorde jag. Tyvärr fanns det inga som passade för mig så jag fick pengarna tillbaka. Detta var skidor av första årsmodellen och frugans (väger 30 kg mindre än jag) skidor funkar perfekt med bra glid och fäste. Jag har nu beställt ett par av nästa års kollektion och funkar inte heller de för mig så går de också i retur. Tycker inte man ska behöva mixtra med håren.

Link to comment
Share on other sites

På nästa årsmodell (13/14) är håren betydligt kortare.

Tyvärr gick även det paret på retur (redan innan bindningsmontering) eftersom den ena skidan verkade ha varit med om något, repigt belag och jack i kanten på belaget både bak och fram.

Link to comment
Share on other sites

Jag har tyvärr ingen möjlighet att lämna tillbaka. Jag har redan åkt säkert 20 mil på dom. Är ju ok träning med kasst glid :).

 

Så för mig återstår att fixa till dom. Jag har redan sandpapprat bort håren helt de första 10 cm. Så nu börjar fästet i princip 2-3 cm framför tån.

Tycker att du ska försöka reklamera ändå. Atomic verkar vara välvillgt inställda till reklamationer när det gäller Skintechen Synd bara att du har mixtrat med fästzonerna. Min tolkning av det du skriver är att du aldrig kommer få ordning på det par som du har. Du kanske får lägga emellan några kronor, men det kan det väl vara värt ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Jag körde mina nyaste Skin Tec-skidor i ÖS i måndags. Egentligen var jag inte anmäld men bestämde mig på söndagen för att sticka upp till starten och göra en direktanmälan, vilket jag kunde göra eftersom jag bor bara 1 1/2 timmes bilfärd därifrån.

Mitt främsta syfte med att åka var nog att testa dessa skidor. Lite svårt att veta vad som får en att bestämma sig för något sådant, men jag tror att det hänger ihop på det viset.

Jag har ju gjort åtskilliga tester, som jag lagt ut i den här tråden, av Skin Tec-skidorna men det ultimata testet måste vara att åka VL/ÖS med dem och den frestelsen kunde jag inte motstå.

Det blir naturligtvis inget test i egentlig mening eftersom jag inte har något annat par att jämföra med (och jag hade ingen lust att åka två gånger). Ett sätt som jag övervägde var att byta skidor vid varje kontroll men det föll på att jag inte fick tag i någon som kunde ställa upp med skjutsning och passning med så kort varsel. Jag har de senaste årens resultat för mig själv att jämföra med men det är ju så klart inte samma sak.

Nuförtiden finns ju också resultat och placering för ÖS att tillgå på ett annat sätt än tidigare.

 

Skidpreparering:

Skidornas märking är HBW 1,69/FBW 0,69 och de är inköpta i höstas. Ska vara det hårdaste som finns att tillgå för det årets modell.

Jag stålsicklade dem på söndagen med Kuzmin+ och gick över dem med Primateria polersickel, körde en 1,00 mm rill och borstade därefter med roterande stålborste och handnylonborste.

Stighudarna som jag använde var av den smalare och gamla gula modellen, med två remsor och ganska nya, körda kanske 10 mil.

Mina tidigare tester har visat att ST (Skin Tec) går sämst i utförsbackar och vid ren stakning (se testerna i inlägg 1 in denna tråd). Däremot går de bättre i stakning med frånskjut och allra bäst i diagonal, speciellt i lite brantare slakmotor. När det blir riktigt brant måste man saxa även med dessa. Fördelen är naturligtvis att man alltid har bra fäste och slipper vågspelet med fästvallning som det ofta blir i ÖS/VL. Nackdelen naturligtvis det sämre glidet.

 

När jag åkte försökte jag att vara observant på hur skidorna gick jämfört med åkare runt omkring mig som jag bedömde som jämngoda och vilken typ av snö det var.

Jag kom iväg kl 7.13 och enligt högtalarna hade 2200 startat när jag hade en bit kvar till starten, så när jag startade hade väl ca 3000 stuckit iväg.

Jag märkte redan på startrakan att jag hade bättre glid än de flesta i de lätta utförslöporna, mycket förvånande! I uppförsbacken var det lite köbildning och en del stopp, vilket gjorde att jag nådde toppen ca 4 min efter fjolårets tid. Fint fäste hela vägen upp och det verkade de flesta andra också ha.

På myrarna var det hårda spår med lite mjöl eller snödamm i. Temperaturen låg klart på minussidan, kanske 5-10 minus utan någon påverkan av solen. Det kändes som om hudarna bromsade lite där och jag tyckte att många åkte om mig. Men - så fort det blev lite utför och spåren glattade till sig lite hade jag mycket bra glid och gled ifrån i stort sett alla, återigen förvånande - i tidigare tester har alltid mina Fischer RCS (stålsicklade, F32) gått mycket bättre just utför. På samma sätt fortsatte det till Tennäng, lite trögt på platten och mycket bra utför.

Risbergsbackarna gick bättre är vanligt, fint fäste. Ända till Evertsberg var det bra, fäste uppför och bra glid utför i den småkuperade terrängen.

Efter Evertsberg blev det fuktigare med lite knaggligare och isigare spår. Här hade jag bättre glid än en del men också sämre än en del, någonstans i mitten tyckte jag.

Efter vägundergången blev det tö och med ett elakt flin på läpparna knatade jag uppför alla backar sneglande på alla dem som stod och vallade om skidorna. Fram till Oxberg - bra fäste, och mediumglid. På väg mot Hökberg var det många som gled om mig, fuktigt och glatt här, fästet fortsatt gott.

De sista två milen liknade början mer med kallsnö i skuggsidan på dalen. Samma visa som på myrarna - lite kärvt på platten men bra glid i utförbackarna, jämfört med andra.

 

Nu är frågan hur man kan jämföra detta lopp och dessa skidor med andra lopp eller ett tänkt lopp där jag åkt med vanliga skidor.

Jag gör en liten tabell:

 

2012 2013

Fischer RCS, stålsicklade, fästvallade Atomic Skin Tec, stålsicklade,smala hudar

 

Tid: 7.13 tim (inkl 5 min vallapaus) 7.20 tim

Plac H55 52:a (bättre än 87,9%) 118:e (bättre än 75,1%)

Plac tot 963:a (bättre än 81,2%) 1948:a (bättre än 66,4%)

 

Ser inte så bra ut för Skin Tec. Min upplevelse var att jag hade överraskande bra glid utför och det kan jag ju bedöma med hyfsad säkerhet. Glidet på plattare partier är däremot svårt att bedöma eftersom det beror mera på den som står på skidorna.

Jag själv har åkt mer skidor i år än i fjol (110 mil mot 80 mil) men bara kortare pass, bara en gång längre än 2 mil. I fjol åkte jag rullskidor 75 mil mot 30 mil i år och har inte tränat någon stakning på skidor. Tillsammans med att jag är ett år äldre så är jag nog sämre tränad i år, vilket kan förklara en del av skillnaden, osäkert hur mycket.

Jag kände redan efter ett par mil att benen och även armarna började ta slut men kunde ändå knata på tack vare att jag kunde lita på fästet hela tiden. I fjol stakade jag mer men fick dåligt fäste efterhand och fick valla om. I år blev det mer diagonal och stakning med frånskjut men bra fäste. Tror att jag tagit totalt slut i år om jag inte hade haft fästet och trots att jag var trött så besvärade mig uppförspartierna inte så mycket, det var bara att hålla ett behagligt tempo.

I fjol snöade det sista hälften av loppet. I år var det mestadels lite kärvt under större delen. I fjol gick första hälften av loppet 16 min snabbare än den andra. I år gick första hälften 8 min långsammare än den andra. I fjol gick backarna från Mångsbodarna till Tennäng 1,5 min snabbare. I år gick backarna från Evertsberg till vägundergången 1 min snabbare.

Jag kan hålla på och räkna upp olika skillnader ganska länge men kommer ändå inte att få något definitivt svar på hur bra Skin Tec går mot vanliga skidor.

Jag hade klart sämre placering i år men hur mycket som beror på skidorna är omöjligt att säga. Förmodligen gjorde jag ett sämre lopp i år oavsett skidor men hur mycket sämre kan jag heller inte säga. (Gud vad jag hatar när man inte kan få definitiva svar utan måste sitta och spekulera hela tiden :( )

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag är ganska nöjd med Skin Tecen. Det går att genomföra ett ÖS/VL med dem med ett bra resultat. Man offrar säkert en del glid men har å andra sidan pålitligt fäste hela tiden, oberoende av före, och slipper därmed omvallningar och att köra sig dödstrött. Vissa år med problemföre tror jag nästan att man skulle tjäna på att använda Skin Tec, åtminstone får man ett mycket behagligare lopp där det är formen som avgör och inte så mycket de yttre förutsättningarna.

Om Atomic kan fortsätta att utveckla dessa skidor så ser jag ingen orsak till att använda vanliga skidor till träning. Också i långlopp, speciellt om föret är svårt och banan är mer kuperad än VL tror jag att Skin Tec är ett bra alternativ för en motionär. Precis samma resonemang som med stålsicklat alltså.

Skidorna som jag åkte med i år var ju också stålsicklade så inte en gnutta valla var inblandad, vare sig vad gäller fäste eller glid. Det tycker jag är fantastiskt!

 

 

PS. Man förlorar en del av spänningen och stämningen som hör ihop med ÖS/VL. Ingen nervositet och tankar om hur vädret blir, snö eller inte, plus eller minus, konstant före eller förändring, vilka vallor som ska med i ryggväskan, valla valla i flera timmar (eller hämta vallade skidor för 800 kr som kanske går bra och kanske inte), kolla termometern en gång i halvtimmen, panikvalla på starten.

Det är bara att gå och lägga sig kvällen före och veta att vad som än händer så har jag skapliga skidor. Kanske till och med hoppas på så svåra förhållanden som möjligt eftersom det inte rör mig i ryggen ;) .

Link to comment
Share on other sites

Jag har läst i tråden lite från och till.Som vanligt är ditt intresse av att testa och förmedla dessa tester till oss medforumiter imponerande Björn.

Vad jag lurar på är hur skidorna (skintechen) glider utan hudarna applicerade glider de bättre då än med hudar vilket de borde och isåfall får du mer jämbördiga skidor utför och vid stakning?

Nu är inte jag stark nog att staka ett vasalopp tror inte ens att jag är särskilt intresserad av det men det kunde ju vara av intresse för en del att ta skintechen upp för första backen och sedan slita bort hudarna och staka sig igenom..

 

Detta kanske redan har behandlats i tråden ber isåfall om ursäkt för det..

Link to comment
Share on other sites

Jag tror ju att väldigt många inte borde fundera på annat än Skintech vid köp av skidor.

Jag kan bara hålla med! De verkar riktigt grymma!

 

Jag tycker det är oerhört intressant att du kände att du hängde bra med glidmässigt med Skintech skidorna! Visserligen så har jag nog upplevt på mina öppet spår och vasaloppet att det inte är sådär jättesvårt att ha åtminstone jämförbart glid. Majoriteten verkar åka med för mycket fästvalla. Kan tänka mig att en orsak är att många lämnar in sina dåligt uppmärkta skidor för vallning och får alldeles för många lager. Men oavsett, jag hade förväntat mig att du skulle uppleva att du hade sämst glid!

Blir ett par Skintech nästa år om de finns ett par som håller för 92kg!

Link to comment
Share on other sites

Skulle för tillfället inte få för mig att åka något lopp med mina Skintech. Efter att ha skickat tillbaka ett par av första årsmodellen, så investerade jag i ett par av nästa års modell. Detta par är betydligt bättre än de gamla, men de glider fortfarande mycket sämre än mina vanliga skidor. Fästet är klockrent. Nu ser jag inte mig själv som en tungviktare eftersom jag "bara" väger 80kg, men jag vill fortfarande skicka ut en brasklapp till er som funderar på ett köp.

Väger du mer än 80 kg =se till att du får någon form av spanngaranti.

Mina duger till träningsskidor och tyvärr inget annat. Men det kan ju vara gott nog.

Link to comment
Share on other sites

Skulle för tillfället inte få för mig att åka något lopp med mina Skintech. Efter att ha skickat tillbaka ett par av första årsmodellen, så investerade jag i ett par av nästa års modell. Detta par är betydligt bättre än de gamla, men de glider fortfarande mycket sämre

Hur än mina vanliga skidor. Fästet är klockrent. Nu ser jag inte mig själv som en tungviktare eftersom jag "bara" väger 80kg, men jag vill fortfarande skicka ut en brasklapp till er som funderar på ett köp.

Väger du mer än 80 kg =se till att du får någon form av spanngaranti.

Mina duger till träningsskidor och tyvärr inget annat. Men det kan ju vara gott nog.

Hur kan dom funka för en lättviktare som jag på lite drygt 50 kg?

Jag vet att det beror på spann mm men jag tänkte rent generellt eftersom det verkar ha varit problem med dom för tyngre åkare?

Link to comment
Share on other sites

Jag har läst i tråden lite från och till.Som vanligt är ditt intresse av att testa och förmedla dessa tester till oss medforumiter imponerande Björn.

Vad jag lurar på är hur skidorna (skintechen) glider utan hudarna applicerade glider de bättre då än med hudar vilket de borde och isåfall får du mer jämbördiga skidor utför och vid stakning?

Nu är inte jag stark nog att staka ett vasalopp tror inte ens att jag är särskilt intresserad av det men det kunde ju vara av intresse för en del att ta skintechen upp för första backen och sedan slita bort hudarna och staka sig igenom..

 

Detta kanske redan har behandlats i tråden ber isåfall om ursäkt för det..

Om du tar bort hudarna kommer du absolut ingenstans! Du får då en 40 cm lång urgröpning under skidorna med skarpa kanter. Den bakre kanten tar i snön och förstör allt glid och skidorna bara hackar sig fram, mycket obehagligt. Jag har testat detta i ca 20 meter och det gick inte alls bra. Förmodligen förstör man också skidorna efter ett par kilometer eller så eftersom belagskanten slits sönder. Däremot kan man försöka att raka eller ta bort håren från hudarna på olika sätt. Jag har testat att ta bort ganska mycket hår men utan att få någon större glidförbättring. (Se tråden "Omskuren hud") Tar man bort allt hår och lyckas få glidplattorna helt jämna så ger det förmodligen inte heller samma glid som en vanlig skida eftersom det finns skarvar mellan belag och plattor som kommer att ta i snön.

Link to comment
Share on other sites

Jag har läst i tråden lite från och till.Som vanligt är ditt intresse av att testa och förmedla dessa tester till oss medforumiter imponerande Björn.

Vad jag lurar på är hur skidorna (skintechen) glider utan hudarna applicerade glider de bättre då än med hudar vilket de borde och isåfall får du mer jämbördiga skidor utför och vid stakning?

Nu är inte jag stark nog att staka ett vasalopp tror inte ens att jag är särskilt intresserad av det men det kunde ju vara av intresse för en del att ta skintechen upp för första backen och sedan slita bort hudarna och staka sig igenom..

 

Detta kanske redan har behandlats i tråden ber isåfall om ursäkt för det..

Om du tar bort hudarna kommer du absolut ingenstans! Du får då en 40 cm lång urgröpning under skidorna med skarpa kanter. Den bakre kanten tar i snön och förstör allt glid och skidorna bara hackar sig fram' date=' mycket obehagligt. Jag har testat detta i ca 20 meter och det gick inte alls bra. Förmodligen förstör man också skidorna ett par kilometer eller eftersom belagskanten slits sönder. Däremot kan man försöka att raka eller ta bort håren från hudarna på olika sätt. Jag har testat att ta bort ganska mycket hår men utan att få någon större glidförbättring. (Se tråden "Omskuren hud") Tar man bort allt hår och lyckas få glidplattorna helt jämna så ger det förmodligen inte heller samma glid som en vanlig skida eftersom det finns skarvar mellan belag och plattor som kommer att ta i snön.[/quote']

Det var som tusan...Jag trodde spannet skulle hålla upp så pass mycket att det skulle hålla sig över snön.

Link to comment
Share on other sites

Jag har läst i tråden lite från och till.Som vanligt är ditt intresse av att testa och förmedla dessa tester till oss medforumiter imponerande Björn.

Vad jag lurar på är hur skidorna (skintechen) glider utan hudarna applicerade glider de bättre då än med hudar vilket de borde och isåfall får du mer jämbördiga skidor utför och vid stakning?

Nu är inte jag stark nog att staka ett vasalopp tror inte ens att jag är särskilt intresserad av det men det kunde ju vara av intresse för en del att ta skintechen upp för första backen och sedan slita bort hudarna och staka sig igenom..

 

Detta kanske redan har behandlats i tråden ber isåfall om ursäkt för det..

Om du tar bort hudarna kommer du absolut ingenstans! Du får då en 40 cm lång urgröpning under skidorna med skarpa kanter. Den bakre kanten tar i snön och förstör allt glid och skidorna bara hackar sig fram' date=' mycket obehagligt. Jag har testat detta i ca 20 meter och det gick inte alls bra. Förmodligen förstör man också skidorna ett par kilometer eller eftersom belagskanten slits sönder. Däremot kan man försöka att raka eller ta bort håren från hudarna på olika sätt. Jag har testat att ta bort ganska mycket hår men utan att få någon större glidförbättring. (Se tråden "Omskuren hud") Tar man bort allt hår och lyckas få glidplattorna helt jämna så ger det förmodligen inte heller samma glid som en vanlig skida eftersom det finns skarvar mellan belag och plattor som kommer att ta i snön.[/quote']

Det var som tusan...Jag trodde spannet skulle hålla upp så pass mycket att det skulle hålla sig över snön.

Även om du får tag i skidor med lagom hårt spann så är det oundvikligt att fästzonen går ner i snön då och då, även vid stakning, t.ex. vid knölar i spåret. Knölar i spåret är dessutom något som Skin Tec-skidorna inte gillar med hudarna på heller. Det blir inte tvärstopp men det kärvar till lite lite mer än det normalt gör med fästvallade skidor.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...