Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Intryckt spets på TBS?


Pask

Recommended Posts

Jag körde mitt första rullskidpass med Swix TBS-rullholk idag. När jag kom hem insåg jag att metallspetsen hade tryckts in ungefär 3 mm i plasten, den sticker inte alls ut lika mycket som den gjorde från början.

 

Länk till en bild (om det fungerar)

Ny spets till höger, spets åkt med en gång (50 km) till vänster.

 

Inte direkt någon fara för åkningen, men det lär ju bli betydligt färre omslipningar innan man är nere i plasten. Är detta normalt för Swixholkar, eller skall man klaga?

 

De senaste åren har jag kört med Rex rullholkar, och där har jag aldrig sett något liknande.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Vilka holkar ska man välja?

 

Rex vanliga limmade holkar har fungerat bäst för mig. De är dessutom bland de billigaste. Jag brukar få ut sådär en 60 mil ur dem innan de är nerslitna och nerslipade.

 

Dock är det ju fiffigt att ha holkar som är lätta att byta, om de blir för slöa på ett långpass eller går sönder när man är som längst hemifrån. Jag har testat några olika utbytbara varianter, men inga av dem har tyvärr varit lika bra som de fasta Rex.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Tack för länken hit! Det verkar inte ha skett någon förbättring med TBS-rullholkarna, eller?

Mina gamla limmade Swixholkar verkar hålla hyfsat så jag får köra med dem tills TBS-varianten förbättrats. Jag trodde i första hand att själva infästningen mot staven skulle vara den största svagheten i konstruktionen som annars verkar smart om man behöver byta när man är ute och åker.

Insjunkna spetsar har jag haft på Skistarts egna rullholkar men då har jag filat bort plasten efterhand för att komma åt att vässa spetsarna.

Link to comment
Share on other sites

Har haft detta problem i flera år nu och ingen åtgärd ifrån swix .. Man slår in spetsen direkt efter första passet  med tbs spetsarna ..så för min egen del kör jag med limspetsar på mina triac stavar ..Märke på spetsarna är rode som är jäkligt bra

Link to comment
Share on other sites

Spetsen trycks in lite i platsen, upplever precis samma på Rex och Swenor... Svårt att få till en platsblandning som håller för så mycket watt under en längre tid.. man skulle kunna ha metall istället men då skulle pendeln påverkas så mycket.. Vet att man hade lite bekymmer med tidigare trugor på TBS systemet där platsen var lite för "skör" dock är det åtgärdat sen någon säsong tillbaka och allt som bör finnas i handel nu hos seriösa aktörer bör vara fin kvalié.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Körde för första gången av en TBS-spets idag och rejält också. Plasten gick rätt av. Se upp om detta händer för nu hann jag ta några diagonaltag och några staktag innan jag upptäckte det och det sliter fort på kolfibern i stavänden. Klarade mig dock så spåret i stavänden är hyfsat intakt. Gick dock inte att skruva av resterna, det bara snurrade när det inte fanns något motstånd från spåret.
Link to comment
Share on other sites

Ja de TBS-rullholkar som jag provat har de åkt in en bit under första passet. Så sker även för träningskompisen som kör 100 % på dem. Men sedan verkar de hålla. Det kanske är en feature för att skydda metallen? ;)

Rex åker inte in.

Link to comment
Share on other sites

Jag var inne hos Pölder idag och visade skillnaden mellan en ny TBS-spets och en som var använd en gång. Även Kalle hos Pölder tyckte att det såg märkligt ut, och skulle ta upp saken med Swix. Vi får hoppas att det händer något.

 

Jag har säkert köpt 10par TBS rullholkar senaste åren och ALLA har haft samma syndrom. De åker in någon millimeter första passet. Men sen händer inget mer tack o lov. Jag kör Sxix stavar rakt genom enbart för TBS systemet, smidigt att kunna byta olika trugor snabbt och enkelt. Så att rullholkens spets åker in lite grann första gången är något jag får och kan leva med :-)

 

Detta kan alltså inte komma som en chock för varken återförsäljare och inte minst Swix själva.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ok nu verkar även spetsarna börja gå ur. Träningskompanjonen klarade staka bort två spetsar under dagens pass, tur att det finns med en del reservdelar i fält. :) Ingen påkörning eller så utan de bara åkte ur vid vanliga staktag, dock troligen relativt hård belastning uppförsstakning men ingen intervall utan lugn distans.

 

http://forumbilder.se/FAF7C/20160719-163702-1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...