Iskall Posted November 13, 2005 Report Share Posted November 13, 2005 Jag skulle vilja ha näringsvärden på ägg dvs både gulan och vitan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leo Posted November 13, 2005 Report Share Posted November 13, 2005 Ett ägg(55 gr) är ca 80 kcal eller 336 kj. Se [url]http://www.uppladdningen.nu/uppladdningenwww/main.nsf/page.items.www/F3E4936751B697F7C1256FAC0033483B[/url] Mer exakt info får du från Svenska Lantägg, [url]http://www.svenskalantagg.se/01_alltom/1_5_4.htm[/url] Här ett urklipp: ------------------------------------------------------------------------------------------------- Näringsvärde i ägg I genomsnitt väger ägget ca 63 gram men kan variera från ca 40 till ca 80 gram. Skalet väger ca 7-8 gram i normala fall. Av innehållet väger vitan ca 2/3 och gulan ca 1/3. Små ägg innehåller förhållandevis mer vita. NÄRINGSVÄRDE I ÄGG (PER 100 G ÄTLIG DEL): Energi och näringsvärden Mängd Energi 612 kJ, 146 kcal Protein 12,6 g Fett 10,1 g Kolhydrater 1,4 g Kolesterol 0,4 g Vitaminer Mängd B-karoten (A) 42 µg Retinol (A) 204 µg œ-tokoferol (E) 1,8 mg D-vitamin 1,4 µg Bl-tiamin 0,07 mg B2-riboflavin 0,45 mg B6-vitamin 0,1 mg Folacin (B) 47 µg B12-vitamin 1,5 µg Biotin (B) 25 µg Pantotensyra 1,8 mg K-vitamin 45 µg Mineraler och spårämnen Mängd Natrium 132 mg Kalium 126 mg Kalcium 50 mg Fosfor 200 mg Magnesium 13 mg Järn 1,91 mg Zink 0,3 mg Jod 21 µg Koppar 0,03 mg Mangan 0,02 mg Fluor 30 µg Krom 0,5 µg Selen 24 µg Molybden 9 µg Aminosyror Mängd Isoleucin 730 mg Leucin 1150 mg Lysin 990 mg Metionin 440 mg Fenylalanin 710 mg Tyrosin 560 mg Treonin 610 mg Cystein 260 mg Tryptofan 180 mg Valin 950 mg Arginin 830 mg Histidin 320 mg Alanin 770 mg Asparaginsyra 1350 mg GlutaminSyra 1540 mg Glycin 460 mg Prolin 510 mg Serlin 990 mg Mättade fettsyror Mängd Myristinsyra 0,03 g Palmitinsyra 2,10 g Stearinsyra 0,63 g TOTALT: 2,76 g Enkelomättade fettsyror Mängd Palmitoljesyra 0,37 g Oljesyra 4,08 g Gadoljesyra 0,02 g TOTALT: 4,47 g Fleromättade fettsyror Mängd Linolsyra 0,78 g Linolensyra 0,05 g Arakidonsyra 0,12 g Dokosapentaensyra 0,01 g Cervonsyra 0,12 g TOTALT: 1,08 g Källa: Statens livsmedelsverk -------------------------------------------------------------------------------------------- /Leo Link to comment Share on other sites More sharing options...
TriKri Posted January 12, 2011 Report Share Posted January 12, 2011 Vad konstigt, det står per hundra gram, fett: 10,1 g, men totalsumman av mättat fett, enkelomättat fett och fleromättat fett blir bara 8,31 g. Någon logik här jag inte förstår? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MC Hammer Posted January 12, 2011 Report Share Posted January 12, 2011 [quote name=TriKri]Vad konstigt, det står per hundra gram, fett: 10,1 g, men totalsumman av mättat fett, enkelomättat fett och fleromättat fett blir bara 8,31 g. Någon logik här jag inte förstår?[/quote] Du har summerat vikten av de olika fettsyrorna. Men fett består av fettsyror och glycerol. (eller mer korrekt så är det en ester-förening av glycerol och fettsyror) Så det är glycerol-delen av fettmolekylerna som är diffen. Lite enkel högstadie-kemi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TriKri Posted January 12, 2011 Report Share Posted January 12, 2011 Ok, jag visste inte att det var så faktiskt. Tackar Link to comment Share on other sites More sharing options...
po bengtsson Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 Denna sidan är väldigt användbar [url]http://www7.slv.se/Naringssok/[/url] kolla in den Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jocke89 Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 [url]https://www.flashback.org/t887394[/url] Även den sidan kan vara bra att titta lite på Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.