Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

PC

Members
  • Posts

    232
  • Joined

  • Last visited

PC's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • Conversation Starter
  • First Post

Recent Badges

  1. Jag har en 2,5:a som jag tror är ~154 CM. Den är till salu som nån är intresserad.
  2. Hej Har knäckt lite stavar så jag tänkte försöka få ihop hela par. Antingen genom att köpa eller sälja. 1 styck Swix Triac 3.0 155 cm (köper längre) riktpris 1000 kr 1 styck Swix Quantum 1 165 cm (köper längre) riktpris 1000 Kr
  3. Vill köpa alternativt sälja en omeway SLG Premio 17/18 165 cm (eller längre). Säg 700 spänn, nån som vill sälja? Eller köpa?
  4. Sänker priset till 1000 kr. Rena fyndet för dessa pjäxor. Du kapar minst 7 minuter på alliansloppet med dessa ;)
  5. Glömde visst skriva att jag ville ha 1500 :- för dem. (nypris på XXL 2499:-) De finns I Orsa denna vecka och I Goteborg från slutet på nästa.
  6. Hej Säljer mina ECL Summer pjäxor efter att endast ha använt dem en gång. Behöver gå ner en storlek på sommarpjäxorna jämfört med vinterpjäxorna (uppenbarligen).
  7. Finns bra med snö i Grönklitt så det borde vara en möjlig alternativbana.
  8. Vad vinner man på att flytta bindningen på stakskidor?
  9. PC

    Göteborgs Nya Arena

    Jag skulle också tycka det vore ok att de höll stängt en dag i veckan om det förbättrade spåren men kanske inte just på söndagar då.
  10. PC

    Göteborgs Nya Arena

    Vi brukar få åtminstone en vecka där det är möjligt att köra utomhus på riktigt snö i Göteborg så varför inte passa på och stänga ner och byta snön då istället. Förra året drog de en ganska bra slinga med spår ute på fotbollsplanerna och så länge man erbjuder detta som alternativ så kan jag inte se att någon hellre vill vara inomhus och harva. Risken nu är att det blir samma mos som förra vintern då det var så hög belastning på spåren.
  11. Rullmotståndet från hjulen kommer inte i första hand från friktion (de glider ju inte nämnvärt mot underlaget) utan det handlar om hur hårda de är och hur mycket dämpning materialet har. Dämpning innebär att materialet absorberar energi. När hjulet rullar så trycks det in i framkant mot underlaget och expanderar ut (tillbaka) i bakkant. Dämpningen gör att det inte expanderar ut med samma kraft som det trycktes in utan lite av energin blir kvar i hjulet och blir värme. Är hjulen hårda så kommer de inte deformeras så mycket och därmed så kommer de inte absorbera så mycket energi, däremot så kommer vibrationer och ojämnheter överföras i högre grad till stommen och åkaren som istället får absorbera denna energi. Om det stämmer att rosa hjul blir varmare än svarta gummihjul med samma rullmotstånd så har de troligen mer dämpning. För att uppnå samma rullmotstånd får man göra dem hårdare istället. Detta förklarar ju också varför folk upplever dem som mer riktningsstabila, mindre känsliga för åkarens vikt men med sämre komfort.
  12. Du skulle köpt Marwe Lars. Jag har nog kört 50 mil på mina nu med bara 2 småvurpor som inte direkt kan skyllas skidorna. Men jag märkte i söndags morse att det blir väldigt halt när skitig asfalt blir blöt. Hur gick det på akuten?
  13. Hur ser en sådan skida ut menar du?
  14. Hela vitsen den klassiska skidåkningen i sig är ju ett sätt att bevara en viss typ av åkstil så den är ju bakåtsträvande i sig. Vill man att skidåkningen ska utvecklas fritt så får man väl köra på fristil, inte fritt med massa restriktioner. Jag tycker mig se vissa paralleller till simning och dess olika grenar här. Historien bakom fjärilsim är väldigt lik den utveckling vi ser med stakning här, där det var en utveckling av bröstsim fast med man återförde armarna över kroppen istället för under. Då fjärilsim var snabbare så gick de flesta bröstsimmare över till detta simsätt innan det definierades som en egen gren. Man hade alltså en gren där man ville bevara ett gammalt simsätt som de flesta motionärer behärskar men fick istället en ganska märklig bastard som knappast känns naturlig utan mest är en följd av ett regelverk. Samma situation har vi med stakning där det endast är en följd av att man inte får använda benen på det mest effektiva sättet och syftet med denna regel från början var att bevara klassisk skidåkning med diagonal. Skulle det bli så att klassisk skidåkning i världscupen övergår till ren stakning ser jag inte vitsen med att ha kvar grenen. (Nu tror jag inte det kommer ske för vissa banor är helt enkelt för tuffa). Det som talar för att "bevara" stakstilen är att den passar bättre vid långlopp där motionärer som fortfarande diagonalar skall använda samma spår. Jag tycker att man skall försöka bevara klassisk skidåkning med diagonal men jag tror inte stakfria zoner är rätt väg att gå.Hellre tuffare banor och kanske "sämre"prepparering.
×
×
  • Create New...