Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Izkall

Members
  • Posts

    240
  • Joined

  • Last visited

Izkall's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • Conversation Starter
  • First Post

Recent Badges

  1. Jag har köpt ett antal rullskidor begagnat där flertalet har dragit snett. Trots alla möjliga försök till riktning. Men då har jag också sett att bindningen sitter aningen snett. Så har då tagit loss dem, kollat borrhålen som ser perfekta ut till ögat. Så drar i skruvarna igen men konstaterar i slutskeded av skruvidragningen att den tvingar bindningen snett p.g.a. att hålen inte är borrade helt rakt ned i stommen. Nu pratar jag också bara salomons sns-bindningar. De är alltså extremt känsliga för hur rakt du borrar. Är därför övertygad om att även kunnigt folk kan montera det lite fel. Behöver inte bli bra bara för att du har en jigg/mall. Någon skida där jag fyllde igen hålen fick jag göra om det en andra gång då jag också råkade borra ett hål lite för snett. Det här var kanske inte relevant i ditt fall men tänkte ändå dela med mig. Sneddragning beror nog ofta på ocentrerad bindning även om jag någon gång också fått det rakt genom att knacka på bultarna.
  2. Monterade på några par skidor för ett par veckor sedan, och reagerade också över det där. Men det ska nog vara så.
  3. Team har 40mm bredd på hjulen. Typ bara Swenor Carbonfibre som också har så smala vad jag vet. Övriga Swenor-modeller, Elpex Evolution, Skigo, Skistart/Nowi m.fl. har 45-50mm. Tycker Team är en helt underbar skida. Känner ingen mer vibration än kolfiber-modeller och i.o.m att den är så lätt så blir den rolig och lätthanterlig. Tycker låg vikt är den viktigaste egenskapen på en rullskida. Hade jag börjat om från scratch hade jag bara velat haft Team med olika hjuluppsättningar. Bra priser på hjulen också (Elpex 40mm). Swenor och Swix är för dyra på hjulen för att det ska vara lönt att köpa dessa separat. Anser jag.
  4. Fick bekräftelse men mottog aldrig något mail om nån förtur. Hade börjat fundera om de tagit bort det till i år när jag såg denna tråd. Skönt att slippa sitta söndag morgon iaf.
  5. Jo, många "saxglidare" i led 2-3. Alldeles för tufft före för många att ge sig på stakning. Trist att man då fuskar sig igenom det.
  6. Ja isen på startgärdet var inte att leka med. Vurpade också på väg till fållan men gick bra lyckligtvis.
  7. Inte åkt i sommarpjäxor. Tycker vinterpjäxor funkar bra även under sommaren. Men problemet på hösten är egentligen inte temperaturen, utan regnet och de blöta vägarna. Trots att 4 grader kan kännas lugnt med en varm vinterpjäxa, så fryser du ihjäl när strumporna blivit genomblöta. Så något överdrag behövs ändå (jag kör lillsports), om inte annat för att skydda pjäxan mot slitage.
  8. Vallade som dig och fick samma resultat. Värst var fram till Smågan. Hade väl ungefär en halv dec packad snö i fästzonerna som försökte glidas fram på. Gjorde en rätt bra backe mtp fästet och skaplig placering i Smågan trots att folk svepte förbi på flacken. Stannade i kontrollen och borstade av all snö men borde givetvis packat med någon skrapa och dragit bort lite valla. Kort därefter vurpade någon framför mig i en utförslöpa och drog med mig så jag tappade ännu mer. Aldrig upplevt så dålig rytm i stakpartierna som i år då jag inte klarade att ta en enda rygg. I utförslöporna tappade jag mindre och mindre ju längre loppet led, men jisses vad trögt det var att staka. Låg i det mest lättåka spåret och höll mitt eget långsamma tempo. Tvingade folk att runda i nysnön. Kändes som jag måste tappa hundratalet placeringar per kontroll då jag ständigt blev passerad i lättåkt terräng. Klarade inte att trycka på och ta igen allt uppför med rädsla för att gå tom och svårare blev det ju sämre spåren blev. Till min förvåning visade det sig att jag plockade placeringar vid varje kontroll från Mångsbodarna till Oxberg. Vilket nog berodde mest på att jag körde med vätskebälte och oftast brände på genom kontrollerna utan att stanna. Tappade sedan något men gick jämnt från Mångsbodarna och in i mål. Fascinerande hur det kan komma sig när det känns så mycket sämre. Stora tappet var alltså stoppet i Smågan (hade dessutom svårt att få på mig skidorna igen pga pjäxöverdrag) och vurpan. Skidan, S-lab Cold, gick dugligt förra året och i seedningslopp med liknande förhållanden. Men då VAR jag disciplinerad med fästet och la mycket tunnare. Oklart varför jag inte förstod det den här gången.
  9. Någon med erfarenhet av detta? Är det Mora skidstadion som gäller? Hur brukar det se ut med parkeringsmöjligheter en sådan dag? Har alltså tillgång till bil.
  10. klart.se spår snö dagarna innan och under loppet.
  11. Såg väl värre ut 2015? Eller fanns det egentligen gott om snö då bara att det blev extremt milt sista veckan/veckorna? Osäker. Men då arbetades det väl dygnet längs spåret för att få det åkbart. Finns nog mer resurser och vilja från arrangörshåll än vad man kan föreställa sig. Däremot är väl känslan att det blir ytterligare ett år med skitföre.
  12. Så när man slitigt ut bakhjulen kan man plocka ur spärrlager och axlar och sedan köpa bara framhjul? Om nu nållagrena håller flertalet hjulliv. Elpex-hjulen ser i alla fall för ögat likadana ut både fram och bak, men hur är det med de andra tillverkarna? Kan nållagret förresten tryckas i från båda håll och bankar man i så fall in det så att det sitter ungefär i centrum? Eller har den ett "bottenläge" i ena riktningen? På mina nyköpta hjul är de inte placerade helt centralt.
  13. Testade några par Racewax-holkar som har smalare (och lite längre) metallspets än rex. Själva metallen höll fantastiskt bra utan flisor det lilla jag kunde åka på dem. Problemet med den holken är att plasten inte håller. Efter 5 mil har metallen vandrat in hela vägen eller så böjer sig gummit till en banan. Synd för den hade faktiskt kunnat funkat och var dessutom jättebillig. Finns det andra trugor med smalare metall (än ex. rex)? Nu sist satte jag på ett par swenor och den både såg ut (metalldelen) och fungerade precis lika dåligt som rex. Flisor redan efter ett par km åkning på både vänster och höger. Ska testa Skigo Pro Carbon nu och sen kanske Rex QR får stå på tur.
  14. Izkall

    Kosttillskott

    Nog har man gett sig ut många gånger på distanspass och känt sig helt tom på energi, ofta efter kort återhämtning från tidigare pass och/eller dålig mat dagen innan. Skulle det alltså vara bra att härda ut med den känslan och pressa på? Lägger ofta av direkt vid såna tillfällen men kanske ska man tänka om.
×
×
  • Create New...