Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

LillaGubben

Members
  • Posts

    308
  • Joined

  • Last visited

LillaGubben's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • Conversation Starter
  • First Post

Recent Badges

  1. XXL säljer Active Extreme X Wind Boxer, boxershorts herr för 249:-. Att jämföra med Skistarts 445:-. Än så länge välsorterat m a p storlek.
  2. De flesta idrottsföreningar fokuserar på 1. ungdomsträning som ger klirr i kassan och 2. tävlingsverksamhet, där de talangfulla ungdomarna tar plats. De ungdomar som inte längre platsar på tävlingarna och inte ger statliga bidrag får, vanligtvis, sälla sig till den husvilla skaran av motionärer. Väldigt få klubbar som har öppen motionärsverksamhet. Motionärerna har i stort sett tagits hand om av kommersiella intressen - privata träningsgrupper och gym.
  3. SvD 2013 " Men Britt-Marie Dahlin, som uppfann modellen, anser att det nu är hög tid att anpassa tallriksmodellen till vår ändrade och mer stillasittande livsstil. Framför allt vänder hon sig emot att tallriken till stor del fylls av energitäta men vitaminfattiga livsmedel som potatis, ris och pasta, inte sällan kompletterat med några skivor vitt bröd. – Tre stora potatisar är alldeles för mycket. Nu när vi har en tendens att öka i vikt så behöver vi minska på energin. Men om vi äter mindre måste vi samtidigt dra upp på näringstäta grönsaker och rotfrukter så att vi får i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler. Mindre snabba kolhydrater. Ett steg i rätt riktning. Colting menar att äta för maxprestation och äta för hälsa är olika dieter. Någon på forumet som tror det är samma mat, d v s att man kan äta för maxprestation utan att det får hälsokonsekvenser?
  4. Troligt att du klarar repet. Men det hänger på teknik. Minns du den där mångfaldige svenske mästaren i taekwando i tv som åkte utan skidvana. Tror han kom till Evertsberg. Åk mycket på snö utan stavar och åk mycket utan stavar. Hittar du någon som kan visa dig bra stakteknik så är det också bra.
  5. LillaGubben

    Fluorförbud

    Gäller förbuden all valla där fluor ingår över huvud taget, som LF-glidvalla?
  6. Är det inte så att det finns olika typer av fäste/skidor? Man kan lägga tunnt på ett par hårda skidor med valla som ger kanonfäste men också stjäl mycket glid när det går i vid ex v stakning. Eller så kan man lägga en annan valla tjockare/längre, som ger tillräckligt fäste men inte stjäl särskilt mycket glid. Är inte det en faktor att ta in i beräkningarna?
  7. Hej Var du ironisk när du trodde att du skulle hitta insikter om graviditet, i det här insnöade grabbgänget? Kul. Här får du en länk till en relevant, och i mitt tycke bra, artikel. Enjoy http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/6/6179/LKT0709s672_675.pdf
  8. Om du vill lära dig att valla så börja med 4-5, okomplicerade, burkar. Sen varierar du fästets längd och vallans tjocklek. Så lär du dig hur just dina skidor skall vallas också. Köper du många burkar för att täcka in temperaturer och snöförhållanden så blir du bara yr i huvudet och lär dig inget. För många variabler helt enkelt. Vilka fem burkar du skall välja finns att hitta här på forumet. Tro inte att du kan googla dig till The holy grail heller. Håll det enkelt och testa är det som gäller. Det finns en gräns för vad som går att få för pengar.
  9. Vad du kallar "doping" dvs direkt testosterontillskott kan man ju se som fusk. Men till en åldrande kropp som behöver det är det en korrekt medicinsk åtgärd, om än mindre vanlig än så länge. Att höja testosteronhalten genom rätt form av styrketräning och rätt kost, vitaminer och mineraler kan väl för fan inte vara varken fel, fusk eller doping.
  10. Om du inte vill gå på så - trappor, två steg i taget, kanske med tung ryggsäck, och dips. TESTOSTERON! Om du inte vill ta testosteron direkt finns det mer eller mindre ofarliga substanser som ökar andelen fritt testosteron (det mesta är bundet), som ex v bor - finns som tabletter eller i form av borax. Styrketräning är också ett effektivt sätt att höja testosteronhalten ;)
  11. Vänd på spärrhjulen. Garanterat trögt :)
  12. Vad tänker ni om cykeltröja på sommaren? Inga dyra väskor och plats för allt du kan tänkas vilja ha med, utom grillen.
  13. Så kan det ju vara. Enkelt är det inte. Men att olika former av skador ger signaler till uppbyggnad innebär ju inte att man skall skada sig så mycket man kan när man tränar. Stora mängder c ger mindre adaptation av träning men jag tror inte det är någon på forumet som tror det är bra att utesluta c-vitamin ur kosten för att öka den oxidativa stressen och ev träningseffekt. Träning i sig bygger ju också upp vår förmåga att skydda oss mot skador som oxidativ stress. Jag har inte hittat någon studie som direkt undersöker hur taurintillskott påverkar adaptation av träning. Säg om ni hittar någon studie (som använder ren taurin, inte red bull eller andra blandningar). Det är ju inte att bara utmana kroppen utan att hålla sig frisk också.
  14. Den rör prestation under varma förhållanden. Studien säger inget om prestation under mer normala förhållanden och utesluter således inte att det finns fördelar. Det är nog inte så många studier om taurin som berör just prestation (särskilt inte i långlopp på skidor). I studien såg man en sänkning av blodlaktat med 16,5 %, vilket borde vara en intressant uppgift för folk på forumet. De flesta artiklarna handlar istället om taurinets skyddande förmåga mot oxidativ stress och skador i muskler och mitokondrier. Faktorer som skyddar kroppen också borde vara intressant i sammanhanget. Taurin finns bland annat i stora mängder i hjärtat för skydd vid ex v infarkter. För övrigt borde väl rullskidlopp kunna ske under varma förhållanden, liksom en och annan mara. Tror ni får leta länge efter större studier med prestation i skidlopp som beroende variabel (fokus i undersökningen).
  15. Och vad menar ni med "muskelanpassning"? Det handlar ju om otroligt mycket mer än bara kapillärdensitet. Att fett är viktigt vid låg intensitet och att det bara är socker som gäller vid hög intensitet trodde jag också en gång i tiden. Så verkar det inte vara. Här är en studie som visar att tränade har högre användning av fett vid hög intensitet (75 resp 80 %) https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(00)90963-6/abstract We conclude that trained athletes use more fat than untrained individuals even during intensive exercise performed at the same percentage of VO2max. The additional fatty acids appear to be derived from both adipose tissue and, presumably, intramuscular triglyceride stores. Här är en ännu mer intressant studie som tar upp användning av fett vid högintensiv intervallträning och dessutom ser på skillnader mellan tränade och vältränade. Den borde övertyga de flesta att en bra fettmetabolism är viktig för prestation. (men folk verkar beredda att gå hur långt som helst för att inte behöva sluta med sitt socker). https://bmjopensem.bmj.com/content/1/1/e000047 Conclusions Despite similar RPE, blood lactate and carbohydrate oxidation rates, the better performance by the WT group was explained by their nearly threefold higher rates of fat oxidation at high intensity. Enjoy
×
×
  • Create New...