Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Nalle Puh

Members
  • Posts

    636
  • Joined

  • Last visited

Nalle Puh's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Conversation Starter
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Week One Done

Recent Badges

  1. Nalle Puh

    Fluorförbud

    Eftersom Stenmark är en gud är alla Elanskidor magiska. Det är väl den rimligaste förklaringen.
  2. Nalle Puh

    Fluorförbud

    Nja, det är ju inte vallaindistrin som har tryckt på för fluorförbud. De har väl snarare fortsatt sälja fluorprodukterna så mycket de kan. Att de nu hittar på nya vallor utan fluor som säljs dyrt är en annan sak, men att vallaindutrin skulle ligga bakom fluorförbudet för att kunna sälja mer är lite väl långsökt. De har väl dessutom alltid lyckats komma med nya variantwr som man bara måste ha. Vr55 vr65 tex och det finns ju plats för en massa nya vr 41 42 4344 46 47 osv. Red: Torrez kom före. Det är alltså Lucis inlägg min kommentar handlade om
  3. Nalle Puh

    Fluorförbud

    Det är för både hälsa och miljön. PFOA (och andra PFAS-varianter) bryts ner oerhört långsamt och det vi släpper ut blir kvar, anrikas i miljön och sprids globalt. Det jobbas hårt nu med att minska användningen så mycket som möjligt, speciellt för de farligaste varianterna. För viss användning finns inga gångbara alternativ, t ex brandskum för typ oljebränder, men fluorvalla är ju knappast samhällsviktigt på den nivån. Visst tar det tid att fasa ut ett ämne. Så fungerar det i praktiken. Det vanliga i EU:s kemikalieregler är att begränsningar sätts först som försäljningsförbud, men att de produkter som redan finns ute får fortsätta användas. Ibland sätts också begränsningar för användning, men det görs inte för alla ämnen.
  4. Jag är helt på Stefan Sands linje här. Det är naturligtvis inte möjligt för någon att i ett steg lösa alla skidsportens miljöproblem, men om vi ska ta det som ursäkt för att skippa de små förbättringarna kommer det inte ske några förbättringar alls. Tyvärrv är professor Balthazar-lösningar ovanliga. Nästan all utveckling sker i små steg. Vad som är typiskt svenskt vet jag inte. Det låter mest som en floskel. Däremot är det vanligt, ochv inte bara i vårt land, att peka på större miljöfaror som ursäkt för att slippa göra något självna
  5. "Börja kontrollerat strax under mjölksyratröskeln". Jag vet att alla är olika och att elitåkare antagligen kan ligga på den nivån länge, men för mig skulle det vara en brutal öppning på ett långlopp. Strax under mjölksyratröskeln, då tänker jag tempopass på 30-40 minuter.
  6. Jag noterar att XXL som vanligt har en modellbeteckning som inte finns någon annanstans. På XXL heter staven premip xlg superlight medan alla andra säljer premio xlg 10. Beskrivningen är klippt från xlg 10, men hur mycket av den texten somstämmer kan man väl bara gissa. Lite magsurt inlägg, men det är trots allt måndag och snödjupet i Uppsala är 1 cm.
  7. Hållervinte riktigt med om den tolkningen. Rubriken "Erbjudande" och texten under ger budskapet att det är något tidsbegränsat och utöver det vanliga. Sen ver jag också att det finns duktiga enskilda butiker.
  8. Jag hittade ett erbjudande som jag inte har hjärta att dölja för er. Så här i långloppstider slår Team Sportia på stort och erbjuder gratis uppmätning och märkning av spann när man köper skidor. "Lokala avvikelser kan förekomma". ;) http://klassikerprodukter.teamsportia.se/
  9. Men! Du kan ju inte avslöja sådär på ett offentligt forum. Nu vet du ju vad du får i julkapp, hur kul är det? :)
  10. Flex är väl Madshus mått på slutspannet? 50-55% för kallföre och 55-60% för varmföre har jag för mig att Madshus rekommenderar
  11. Danne: Det finns en metod till som borde vara ännu bättre. Nu när du har haft skidorna i 5 år har du antagligen en bra uppfattning om vilka fören de fungerar bäst i. Är det lätt eller svårt att få fäste med hårdare burkvallor? Hur är glidet när det är varmt respektive kallt (speciellt kall nysnö. I gammal grövre snö glider det mesta bra)? Hur har det fungerat med klistervallning? Vilka fören åker du i för det mesta? Man kan ju misstänka att ditt första par är utvalda för att fungera i de flesta fören. Om du t ex sällan vallar med klister och dina nuvarande skidor funkar hyfsat för det kanske det är bättre att välja de nya så att du får så stor nytta av dem som möjligt. Efter att du funderat klart på det kan väl en spannmätning av dina gamla skidor vara bra att göra för att ha som referens att jämföra med när du letar efter det nya paret. Sedan vet jag faktiskt inte om t ex spannhöjder är direkt jämförbara mellan olika skidmärken, som bygger sina skidor på olika sätt.
  12. Carl A: kan kanske sista värdet för dina kallskidor (0,05) vara det som gör att de är lätta att få fäste på? Jag gissar att det är höjden på spannet med full vikt när man går upp på tå och då tyder det väl på ett ganska mjukt slutspann.
  13. Stugan: när jag beställde klisterskidor av Pölder inför förra säsongen fick jag ett par med nästan identiska mått som dina. Det stämde också bra med Salomons rekommendationer för slutspann (halva vikten + 10 kg för klisterskidor).
  14. Oneway och madshus är de jag kommer på som har 9-mm-trugor. Jag har inte provat någon av dem. Kör med Sligo, som är 8 mm. Även om du skulle lyckas få på enskigo-truga skulle jag inte direkt rekommendera det. Jag är inte så förtjust i formen på den trugan tycker att den sjunker genom snön för lätt, även för sin storlek. Jag inbillarmig att mer skålformade trugor (typ swix) ärbättre. Men jag kanske är ute och cyklar där..
  15. Kör alltid med hjälm. Min gamla halogenlampa satte jag fast med sportape eller en skidrem. Såg antagligen inte klokt ut, men fungerade
×
×
  • Create New...