Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Gomalb

Members
  • Posts

    86
  • Joined

  • Last visited

Gomalb's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • Conversation Starter
  • First Post

Recent Badges

  1. Här kommer min race rapport. Inte varit helt motiverad inför årets lopp, åkte ner förra året till startled 4 efter walk-over på grund av skada. Mindre rullskidor och vanliga skidor men mer alternativ träning så ungefär lika många träningstimmar (ca 340 2019). Försökte seeda upp mig i tältet på gamla meriter (6 år i startled 3) men det var helt tvärstopp. Blev först lite förbannad, inte kunnat åka några seedningslopp, men sen snarare lite taggad, nu jäklar skulle jag visa att jag hör hemma i startled 3. Startade lite till höger och backen gick relativt bra men tyckte vä sidan flöt på bättre i början. Väl uppe kände jag mig relativt pigg och kunde haka på de snabbare grupperna, tvärtemot som det brukar vara, skön känsla att åka förbi åkare, i Smågan runt 1950 i placering. Fortsatta med skön känsla i kroppen mot Risberg, blev allt fler startled 3 runt mig (och enstaka utslitna startled 2:or). Efter Risberg trött och tilltagande motivationsproblem, för dåligt energiintag, hade hälften kvar i mitt drickabälte vid målgång - inte bra. I Evertsberg fick jag höra att jag låg runt 1800 i placering och fick en rejäl boost, mitt mål klart! Kämpade på i Oxberg men hann inte dit innan Petter gick i mål så trodde medaljen var körd. Ägnade 1 timme åt att räkna fram och tillbaka på medaljtiden (hur svårt är inte matte när man är slut i huvud och kropp). Insåg att det fanns en liten chans så från Hökberg blev det all-in, i Eldris låg jag på precis på tiden så sträckan in blev en kamp mot klockan, helt underbar känsla att glida in 1 minut innan repet. Så nu åter i startled 3, placering 1650, prestationsmedalj och 10-årsmedalj, blev ett av det bättre Vasaloppen trots urusla spår och dåligt stavfäste från Mångsbodarna, visade sig att stavspetsen gått av på ena staven någon gång under resan.. Nu lite taggad inför 2021
  2. Jag upplever att pulsmätningen vid handled inte blir helt tillförlitlig vid stakning/SkiErg. Känns som det är själva stakrörelsen som är problemet. Använder alltid pulsband vid stakning, handledsmätaren fungerar bättre vid löpning och cykling tycker jag, har en garmin 735XT som jag är väldigt nöjd med generellt, saknar bara barometrisk höjdmätning
  3. Eller varför inte ett Auklandpass :) https://auklandmetoden.no/skierg/
  4. Finns bl a på Pölder. Gjord av gummi, en enkel grej som inte skadar strukturen på rillern på något sätt, till för raka strukturer..
  5. Jag har testat mina skidor så som du skriver vid ett par tillfällen, är snart 8:e vasaloppet jag åker på dem och långt till en butik som kan mäta. Brukar ta ett rätt tjockt lager med burkvalla. Fungerar rätt så bra men problem att lita på det då man gärna vill rugga lite kortare än sina vanliga zoner i fall att dvs vallan sitter fast lite sämre. Behöver vara hårda spår som sliter, det är fantastiskt vad bra man kan åka på burkvalla utan att det stoppar farten så mycket, och sen behöver man åka en rejäl långrunda. Lättare är nog att förlänga sin klisterzon (om det är det spannet du vill åt) och sen krympa det med några cm åt gången tills fästet blir för dåligt, går att åka på klister också ;) .
  6. 2mm rak räcker långt, jag har fyra olika men använder nästan enbart 2:an. Följer Lager 157s vallarapporter och de verkar ha 2:an i 90 % av fallen. Ju kallare ju mindre effekt av rillning. Rillstopp som CLT skriver fungerar bra men då behöver man stenslipa om man vill ha bort strukturen.
  7. Helt klart kondomdräkt med underställ både under seedningslopp och vasaloppet (åker från startled 3). Smidigare och skönare. Vid under -10 gr tar jag en extra t-shirt och ett par extra windstopper kalsonger. Under -15-16 grader (prognosen vid Evertsberg har jag som riktmärke) så blir det en fodrad slimmad träningsjacka/byxa + "värmeplåster" på fötterna.
  8. På nummerlappen, kompletterade med två säkerhetsnålar, ca 6x6 cm bit. Satte även en bit kardborre på remmen till vätskebältet, strax till vänster om mitten så det blev två fästzoner vid tävling. Vid träning så använder jag bara kardborren på remmen. Bara till att pröva sig fram så att man inte upplever att den kommer i vägen. Fungerar helsmidigt, första gången jag inte kroknat innan Evertsberg (fyllde med tre liquid, pulver och varmt vatten - skulle skippat pulvret..)
  9. Jag gjorde som Snabber skriver dvs tog bort nippeln vid munstycket (har USWE), sen lindade och limmade jag en tunn bit av ett liggunderlag dels kring locket och dels kring munstycket, fungerade perfekt förra året, frös inte trots 10-12 minus. Använder dubbelhäftande kardborrband(flak) från ClasOlsson för att fästa slangen på bröstet, lätt att ta loss och sätta dit i farten, allt enligt bra tips från en tidigare tråd.
  10. Gomalb

    Hälsenan!

    Jag hade ofta problem med mina hälsenor mellan 20-40 års åldern. Kom vid innebandy, löpning och diagonalåkning. Sen började jag på gym och där finns en maskin som man ska göra tåhävningar uppåt med hjälp av tyngd på axlarna. Istället sätter jag på en rejäl vikt, 60-80kg, och gå neråt istället dvs så hälsenan sträcks ut. Känns alltid stelt och och lite ont. Står där i 30 sekunder som jag upprepar 3-4 ggr under den tiden jag är på gymmet och sista gången känns det bara skönt. 2 ggr per vecka i snitt under året. Resultat - helt besvärsfri i 8 år. Så fort det går några veckors uppehåll börjar jag känna av det. Fungerar betydligt bättre för mig än excentriska tåhävningar och samtidigt kan man passa på att göra tåupphävningar som måste vara bra för stakningen tänker jag. Dvs om man bara har en akillestendinos (dvs inte någon allvarlig skada på hälsenan som att den varit halvt av) så är det ingen fara med stretching utan tvärtom.
  11. Att Silva skulle vara ett kvalitetsmärke bättre än Lumonite håller jag definitivt inte med om. Haft Silva tidigare men upplever att kvalitén och ljuset generellt är bättre på min Lumonite Compass. Jag tycker att lampan har en behaglig spridning på ljuset och håller både uppgiven tid och ljusstyrka (känns som den är konstant hela tiden). Ljusstyrkan räcker definitivt, lyser upp väldigt bra, har precis avslutat ett 12km löppass i mörka skogen och det känns nästan som att springa på dagen (kanske lite överdrivet men skönt med en riktig lampa). Har även en Magicshine 5000 lumen och där märks det tydligt att ljuset mattas under användning och inte alls samma mjuka sken, sen är det inte kul när den plötsligt lägger av helt utan förvarning mitt ute skogen. Märker ingen skillnad på ljusstyrkan jämför med Lumoniten så 5000 lumen lär inte stämma. Lumonite går dessutom ner i sparläge till lägsta ljusnivån när batteriet börjar ta slut. Oavsett märke så satsa på kvalité och inte lumen.
  12. Jag är också väldigt nöjd med min Lumonite Compass R. Använt både till rullskidor och löpning under hösten. Bra ljus och så skönt att slippa sladdar och batteripack. Smidig laddning med magnetkontakt. Den utlovade brinntiden verkar stämma även om jag inte vågat pröva den hela tiden ut.
  13. Tänkte dela med mig av en historia.Tanken är inte för att förhindra att andra går i samma fälla för få lär vara så naiva som jag men kan kanske vara lite underhållande så här i lågsäsong när spannkurvor och rillmönster inte är lika aktuella. Det började i januari, vasaloppet närmade sig i rask takt och beslutet var taget, ett drickabälte med slang skulle införskaffas för att förhindra den vanliga svackan innan Evertsberg. Bestämde mig efter skummat igenom skidforum och olika hemsidor för en Salomon. Men ack - fanns inte att hitta någonstans. Blev allt mer desperat. Alla drickabälten verkade slut i hela landet. Hitta till slut en polsk sportaffär med svensk e-adress (skorsalomon,se). Väldigt fin hemsida. Försökte googla inklusive streetview men hittade inget varken positivt eller negativt. Priset var en tredjedel, runt 280 kr och kort leveranstid. Efter några ångestdagar så slog jag till, in med mastercardsiffrorna. Fick först upp att betalningen inte gått igenom men pengarna drogs, dock 330 kr där man hänvisade till valutaomvandling. Hmm. Valde att spärra kortet för utlands- och internetköp. Efter par dagar dök det upp ett mejl där man bekräftade att betalningen gått igenom och att de skulle skicka produkten inom några veckor. Mejladressen var från annat företag där googling nu skrek blufföretag från Kina. Jaha 330 kr försvunna, ingen chans att få dem tillbaka. Månaderna gick men i slutet av mars dök det upp ett nytt mejl, din vara håller på att packas! Wow - spännande. Sen blev det tyst igen. I slutet av april hittade jag ett uttag på mitt konto jag inte kände igen, drygt 670 kr. Spärrade åter kortet (ja jag hade låst upp det efter någon månad). Ringde banken som kunde spåra att jag köpt ett 10-tal kinesiska klänningar i lokal valuta. Suck - polisanmälan och nytt kort. Någon vecka gick sen sms från post nord att jag hade ett paket jag behövde betala tull för, 70 kr. Spännande - tänk om det skulle dyka upp något kinesiskt drickabälte. Kunde bara inte låte bli att betala in. Idag kom så ett paket på posten, väldigt litet för att vara ett drickabälte. Fyllt med kinesisk text. Rena julafton. Inne i paketet fanns det ett par RayBans med snygg läderväska och varumärkt putsduk. Helt klart original :D (känns bäst så). Pengarna som försvann på kontot ska jag få tillbaka och historien har faktiskt varit värd 400 kr. Hittade några veckor innan vasaloppet en USWE som efter modifiering enligt en tråd fungerade perfekt under loppet. Väntar fortfarande på att de kinesiska klänningarna ska dyka upp...
  14. Använder garmin 735XT sedan 1 år. Pulsmätaren fungerar bra vid cykling och löpning men sämre just i stakrörelsen som märks även i SkiErg. Inte några jättefel men verkar tappa kontakten då och då. Får ibland även enstaka sekunder med pulstoppar över min maxpuls i löpningar varför jag numera använder alltid pulsbandet, får ju även lite mer info som balans hö/vä, vertikal rörelse m.m. Skulle jag glömma pulsbandet så är det inget jag grämer mig över dock..
  15. Använder Strava som jag tycker fungerar bra, finns både längdskidor och rullskidor som val. Segmenten riktigt roliga, slipper hålla på med mellantider, relativt lätt att skapa egna som man kan välja om de ska vara privata eller ej.
×
×
  • Create New...