Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

JanE

Members
  • Posts

    23
  • Joined

  • Last visited

JanE's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

  1. Jag har åkt König LL och Dobbiaco-Cortina några gånger. Bägge loppen är riktigt trevliga och går i härlig alpmiljö. Dobbico-Cortina har en lite mer storslagen bansträckning, bergen är högre man åker över ett pass och om det finns snö så går man i mål framför kyrkan i Cortina. König LL går i en dal och "höjdpunkterna" är då man skidar genom det lilla slottet Linderhofs trädgård och byn Ettal. Sista milen är lite tråkig då man kör fram och tillbaka på en mosse även om målgången in till idrottsplatsen är trevlig. Dobbiaco-Cortinas bansträckning tycker jag är mer varierad. Större delen går på en gammal banvall mellan Toblach och Cortina med fina vyer titt som tätt. Spåret går också genom två tunnlar och över en bro. Arrangemanget under KLL är klanderfritt, bussar kommer och går som de ska. Bra drickastationer, ingen kö, och bra med mackor, frukt, godis och lokalt klosteröl efter loppet. Under Dobbiaco-Cortina har det hänt vissa drickastationer varit underbemannade och att bussarna tillbaka till Toblach varit för få och gått för sällan. Men italienarna är riktigt bra att bjuda på mat efter loppet, pasta, pannbiffar, korv, sallad, frukt, öl vin m.m. Generellt är det nog lite snösäkrare där Dobbiaco-Cortina går än i södra Bayern, i alla fall finns bättre förutsättningar för konstnö i norditalien(kallare). Jag har också varit i Engadin och Seefeld/Leutach där Kaiser ML respektive La Diagonela går. Underbara ställen bägge två. Engadin är lite mäktigare med högre berg med fantastiska vyer men det ligger också högre, 1800-1900 möh, och det kan vara riktigt kallt i Januari då La Diagonela går. Loppet har inte så stora höjdskillnader upplever jag det, en lång svår backa annars rätt flackt men vackert. Vad gäller prisläget så är det bara något dyrare än övriga alperna så länga man inte bor i St Moritz som är mycket dyrare. Till La Diagonelas fördel kan läggas att man kan ta glaciärexpressen in till Engadindalen vilket är en storslagen resa. Seefeld är också ganska dyrt men man får mer stimmung för pengarna, mysig by, bra mat, typiskt Österrike. Spåret där Kaiser ML går är riktigt trevligt och varierat men rätt brant med många backar med stora höjdskillnader på sina ställen, tror att man kommer känna sig rejält mör efter det loppet. Loppet går också genom Leutach som är en flack dal med små byar utmed vägen och kanske en hel del publik. Man kommer också upp på några fina platåer med fin utsikt. Ranking vad gäller vyer och alptoppar(trots att jag inte åkt Kaiser ML och La Diagonela). 1 La Diagonela, knappt före 2 Dobbiaco-Cortina 3 Kaiser ML 4 König LL Marcialonga har jag inte åkt och ej heller varit i dalen.
  2. Flexvärde är den den vikt som krävs för att trycka ner skidan så att fästvallan kommer i kontakt med snön och ger fäste. Man brukar säga att cirka 55 till 60% av åkarens kroppsvikt som anläggs 7-8 cm bakom balanspunkten är en lagom vikt för en motionär med anständig åkteknik. Mätningen skall alltså simulera trycket man kan lägga på skidan då man glidit ut maximalt, i diagonalåkning, och skall påbörja frånskjutet. Det är ett kritiskt läge då man inte vill att det skall fästa. Främre fotbladet, som man trycker till med, ligger ca. 7-8 cm bakom balanspunkten. Man kan alltså inte lägga hela sin kroppsvikt då foten befinner sig framför kroppens tyngdpunkt så man har uppskattat det till 55 till 60%, alltså är ett generellt värde. Vid mätning av flexvärde/slutspann i en spannmätare eller på köksbänk :) vill man att det skall vara ca. 0,2 eller 0,3 mm mellan skida och underlag, vid 55-60% kroppsvikt, då vallan bygger så mycket. Det blir lättare att få fäste om man har 0,2 mm, vid 55% av kroppsvikten, än 0,3 mm.
  3. Tror(!) att dom kan vara lite för hårda som burk-/kallskida. Vore intressant att veta flexvärdet/slutspann, hur många kilo krävs det för att trycka ner skidan till 0,2 mm(och 0,3) 8 cm bakom balanspunkt. Så du vet om du får fäste utan lägga onödigt många lager valla. Vad är grip control? Flexvärde? En reflektion är att det kan vara skönt att ha lite mjukare träningsskida särskilt om man skall åka långa sträckor i lugnare tempo. Kan ju bli jobbigt att hela tiden trycka till(kan ju vara härdande iochförsig :unsure:). Vad gäller tryckzonerna så kanske dom är liiite korta för kallföre. Men den kan man nog kompensera med en fin slipning. Jag har inte testat det men det låter bra i teorin...
  4. http://www.fischersports.com/en/Nordic/Technologies/Skis/Constructions Bör väl vara en kallskida enligt Fischer. 812: http://www.fischersports.com/upload/filecache/5d5a3e8f853f45203e12b7b9d6dfdb12.jpgRace ski construction with long, dynamic wax pocket pattern for minimum wax loss through friction. Ideal for: cold conditions and dry wax conditions.
  5. Nja, jag äger inga nyare Fischerskidor utan jag var inne här och kollade: http://www.fischersports.com/en/Nordic/Technologies/Skis/Base-Finish RCS plus verkar ha DTG World Cup Plus. (så jag är ingen Fischerexpert... :mellow:)
  6. RCS plus har väl rätt "grov" struktur(eller?). Ni kanske skulle ta och slipa om dom och se vad det ger för glid. Ni åker ju mest i kalla förhållanden. Sen verkar halvvikten på skida 1 rätt hög. Svårt att säga vad det gör för glidet men jag tror att man bör sträva efter att inte ha högre spann än nödvändigt* *amatörreflektion
  7. Yep, inklusive. Om man skall beställa och inte kan finska, som jag, går det bra att mejla(engelska går bra).
  8. Madshus Redline Classic/Skate, förra årets modell, inklusive Xcelerator-bindning för 449€ på http://www.haijaa.fi/verkkokauppa/index.tmpl?ryhma_id=26 . Frakt på 25€ tillkommer. Jag beställde ett par klassiska i veckan. Har dock aldrig beställd från dom tidigare(har heller inte fått skidorna :mellow:) Blev visst dubbelt upp.
  9. Madshus Redline Classic/Skate, förra årets modell, inklusive Xcelerator-bindning för 449€ på http://www.haijaa.fi/verkkokauppa/index.tmpl?ryhma_id=26 . Frakt på 25€ tillkommer. Jag beställde ett par klassiska i veckan. Har dock aldrig beställd från dom tidigare(har heller inte fått skidorna :mellow:)
×
×
  • Create New...