Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

DUJ

Members
  • Posts

    99
  • Joined

  • Last visited

DUJ's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • Conversation Starter
  • First Post

Recent Badges

  1. Nej, då har du missförstått, ranking på skidresultat.se har inget med placering att göra. Placering är nog det sämsta måttet på hur seedningen varit.
  2. Tid efter segraren är som nämnts av DaJo ett dåligt mått på hur snäll/hård seedningen varit pga olika starka segrare. Ett lite mer vetenskapligt mått är vilken ranking-poäng på skidresultat.se som krävs för visst led. Kolla den här tabellen som Wickström publicerade förra året: https://erikwickstrom.files.wordpress.com/2022/03/skacc88rmavbild-2022-03-24-kl.-14.42.44.png Där ser man att runt 72 i medel krävdes för led 1 2022, vilket verkar vara ungefär som i år, i alla fall på de lopp jag kollat.
  3. Åkte Vasan i år på ett par Fischer RCS skate från tidigt 90-tal. Gled om många led1/led2-åkare med skidor som vallas i 3D. Är egentligen sjukt hur ett nästan 30 år gammalt par skidor kan stå sig så bra mot senaste modellerna för 10000 spänn. Detta är visserligen ett par som gick världscup på 90-talet, men ändå.
  4. Mailade precis VL angående seedning från Idre-Särna, de måste missat det. Verkar haffsat ihop denna listan snabbt, många stavfel och missar haha.
  5. Belagen blir finare och skidan går lite fortare (ja, jag har testat). Varför det är så har jag ingen aning om :) Men borstning tar mig nån minut, så personligen känner jag inget behov av att fundera så mycket över det vetenskapliga stödet för den tidsinvesteringen.
  6. Absolut, jag förstår problemet, och jag håller med om bemötandet i butik. Men jag motsätter mig lite att stålsickling-rörelsen då marknadsför sig som det fantastiskt enkla alternativet som befriar alla från att lägga tid på sina skidor. Det borde i så fall mer vara en "sluta valla"-rörelse, oberoende av struktur på skidan. Det absolut enklaste är väl i så fall, som du säger, att bara köpa en skida och köra på fabriksslipen. Som sagt, jag kör med båda och upplever ingen skillnad i varken tid jag lägger på skidorna eller märkbar skillnad i glid (bortsett från den skillnaden man kan förvänta sig utifrån olika struktur i olika fören).
  7. Det här med att man skulle lägga sån oerhörd tid på att valla sina skidor om man kör stenslipat... Jag har både stenslipade och stålsicklade skidpar. Lägger exakt lika mycket tid inför träning på stålsicklade och slipade par. Borsta lite (kanske), sen åka. Valla på tävling oberoende av struktureringsmetod.
  8. Jo, möjligt att det är återhämtningen som är nyckeln, även om jag inte tycker att mitt tidigare upplägg borde slitit ut mig.. Jag har som sagt tidigare varit skeptisk till mycket lugn träning, men för mig har det ju gett ett klart lyft. Kommer inte predika för trådskaparen att han ska kopiera mitt upplägg, men det visar nog, som många redan sagt, att det är rätt komplext och finns inget "one size fits all"-upplägg.
  9. Personlig erfarenhet: Jag har tidigare tränat enligt teorin att eftersom jag inte tränar så många timmar (runt 200 per år), så måste jag åka fort när jag väl tränar. Mycket tröskel/intervaller och få pass med snittpuls under 80% av max. Har stått i led 2 på Vasan och åkt bra på kortare seedningslopp men alltid gått helt tom efter typ 2.5/3 timmar. Jag tänkte därför i år ge det en chans att polarisera mycket mer och köra mest lugna pass med några få pass med riktigt hög intensitet, ett mer "klassiskt" träningsupplägg. Är faktiskt väldigt förvånad över vilken effekt det fått för mig, aldrig varit i bättre form och nära att kvala till led 1 på Vasan. Tidigare har jag inte ens lyckats försvara led 2. Åker även bättre på kortare lopp. Och då har jag inte ökat träningsmängd, tvärtom tränade jag mindre 2021 (160 h) än 2020 (200 h). Med N=1 kanske det inte behöver betyda någonting alls, men det visar möjligen att man inte behöver träna 1000 timmar per år för att få effekt av ett polariserat träningsupplägg. Däremot förstår jag fortfarande inte rent fysiologiskt varför jag blir snabbare på skidor av att träna långsamt på skidor, men jag lär i alla fall fortsätta. Synd bara att man kom på det vid 37 års ålder...
  10. Väldigt ny slip, så inte nedsliten. Sen vet jag inte hur grov TS gul är jämfört med andra varm-slipar... De här skidorna har alltid gått sämre än mina kallföres/universal-par med blå slip när jag testat i kallföre förut, men dagen innan i Oxberg (-5 grader) gick de bäst så det fick bli dem. Trodde jag skulle få slita i kallsnön på myrarna men det behövde jag inte. Så något speciellt var det, möjligen att snön var så hårt packad. Som vanligt med skidor/struktur/valla så kan man nog bara till viss del gå på gammal beprövad kunskap men det är först när man testar som man vet vad som faktiskt funkar för dagen.
  11. Haha, förlåt.. Det är svårt att vara diskret med detta skidpar.
  12. Stakade på ett par gula RCS skejt anno 1992 med TS gul slip. Swix marathon vit och Skigo CM17. Dessa skidor brukar gå bäst i varmföre. Hade sjukt bra skidor från början och helt larvigt bra från vägundergången och in. Speciellt lågfartsglidet var helt grymt, var några som hade bättre när man stod och gled i 50 km/h, men det är ju inte så viktigt. I kombination med bra kropp blev det 4.34 och placering 575, pers med 1000 placeringar. Lite förvånad över hur bra dessa skidor gick på den ganska fina kalla snön på myrarna, vet inte om någon annan upplevde samma med grövre struktur och varmföresskidor? Sen var det nog generellt ett bra år att staka, åkte om några led1-åkare med fäste som verkade slita med sega skidor.
  13. Ganska tufft för alla led tycker jag, men beror väl på vad man jämför med
  14. Liten observation från Craft Ski Marathon i helgen; bland de åkare jag åker med (runt led 2 i Vasan) tror jag bara jag såg en med fäste. Och då var det absolut inte något problemföre att valla fäste i, blå burk lär ha funkat bra. Lite skillnad mot för fem-sex år sedan. Också kul att jag nog inte såg ett enda fall av uppenbar tjuvskejt. Sen kanske inte alla dessa åkare faktiskt tjänar så mycket på att staka, men jag gör det definitivt.
  15. Tycker också det var ok förhållanden, lite kamp med stavfästet ibland. Jag hade kanonskidor med ett par gamla Atomic WC med TS blå slip. Verkar vara viktigt i det här föret med fin struktur och att få upp en blank och fin yta (borsta utav helvete och lägg gärna flera omgångar grundparaffin (typ Start BWLF) innan åkparaffin (jag körde Start HF10)). Dyrköpt erfarenhet för mig då jag tidigare (t.ex. VL 19/20) alltid bommat med skidorna i fin nysnö. Och det på samma skidpar som jag åkte på nu. Väger 89 kg, så vikten har nog inte så stor inverkan.
×
×
  • Create New...