Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Sunesson

Members
  • Posts

    49
  • Joined

  • Last visited

About Sunesson

  • Birthday 12/17/1994

Recent Profile Visitors

43 profile views

Sunesson's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • Conversation Starter
  • First Post

Recent Badges

  1. Jag rycker att din position och dina vinklar ser ganska bra ut. Mycket bättre än dom flesta på skierg. Däremot så är du inte i synk med armar och överkropp. Din överkropp är "på plats" i högsta positionen på stavtaget långt innan dina armar är det. Således får överkroppen antingen: 1. ...vänta på armarna (vilket sker när du kör A1), då försvinner den energi du byggt upp i stretch-shortening cykeln på väg upp med överkroppen ur bålmuskulaturen, och du får dra onödigt mycket med armarna istället för att kunna nyttja stretch-shortening och tyngdkraft. 2. ...falla för tidigt, innan du kan börja dra med armarna (vilket sker när du kör A3, som förövrigt ser mycket bättre ut). Här använder du stretch-shortening effekten men nyttjar den inte ordentligt eftersom armarna inte är på plats för att föra vidare energin, genom de stavar vi får lova att låtsas finns där, ner i snön/asfalten. Hoppas att det jag skrev var någorlunda begripligt! Om inte kan jag försöka förklara med stillbilder från din video.
  2. Tack själv för en bra diskussion! Det är nyttigt att få reflektera över hur skidåkare på olika nivåer och med olika förutsättningar tänker och vilka problem de ställs inför. Så att vi alla kan hjälpa varandra så att alla kan få trevliga erfarenheter i spåren oavsett ambitionsnivå! :) Bra poäng angående skinskidor i skräpiga spår! Det tänkte jag faktiskt inte på när jag skrev ovanstående inlägg! Det är ju inte helt ovanligt att just detta sammanfaller med fören där zeroskidor skulle kunna fungera. Det skulle vara intressant att jämföra skinskidor vs. zeroskidor i dessa fören. Båda borde ju vara bättre än klister, åtminstone om syftet är träning eller motion. Vid tävling hade jag nog valt klister ändå, alternativt stakat på blanka skidor.
  3. Under ordinarie säsong är Lugnet alldeles utmärkt för att testa. Bra backar att testa i och nästan alltid bra förhållanden. Men den korta och kurviga konstsnöbanan av sparad snö som ligger mestadels i backhoppningsgropen är inte alls lika bra för detta syfte. speciellt inte på helgen med mycket skidåkare av olika nivå i spåret. Jag valde att göra testet i lördags ändå eftersom det hade snöat mycket under fredagen och lätt under lördag morgon. Så det var långt ifrån optimala förhållanden för att testa skidor egentligen men bra en bra chans att kunna testa ruggskidorna i ett av de fören det är störst chans att jag kommer att använda dem på tävling. Speciellt med tanke på att jag hade fått tillgång till två par jag inte haft innan. Jag förstår gemene mans huvudbry angående skidor i dessa förhållanden och inser att mina tester måste uppfattas som rena lyxtester i förhållande till det. För egen del är jag inte överförtjust i att åka på skinskidor och använder mina mycket sparsamt (även det ett lyxproblem inser jag). Känner man sig trygg med att valla och inte tycker att det är allt för besvärligt hade jag valt att åka på ett par ruggade skidor i sådana här förhållanden och skippa skinskidorna. Är man däremot osäker på sin vallning eller tycker att det är besvärligt att valla är ju skinskidor ett väldigt bra alternativ. Och om så är fallet och man inte har som ambition att optimera för tävling ett par rena ruggskidor överflödiga eftersom skinskidor oftast funkar helt okej i ruggfören. Jag vet inte riktigt om jag svarade på din fråga eller om jag egentligen är rätt person att göra det, med tanke på att jag sällan ställs i den situationen att jag behöver välja och överväga på det sättet. Men jag försökte i alla fall ge min syn på saken. :)
  4. Kul att du gillade texten! Jag håller egentligen med dig angående testerna. Det var dock väldigt svårt att få till sådana tester du beskriver på den korta mycket kurviga banan på Lugnet med mycket folk i spåret. Jag hade kunnat skriva lite mer om hur jag upplevde varje par men jag tänkte att det inte skulle vara särskilt intressant för andra än mig och ev mina lagkamrater som ska åka på skidorna. Men om det uppskattas så ska jag självklart försöka göra det i kommande inlägg som liknar detta! Vi testar ganska mycket material både inför och under säsong så det kommer defensivt bli fler tester, både av zeroskidor och andra tester. Jag ska försöka komma ihåg att skriva om testerna och tänka på din feedback om jag kommer ihåg att skriva om testerna!
  5. Jag tänkte återuppväcka denna tråd med anledning att jag skrev ett blogginlägg som tar upp många av de funderingar som framkommit i denna tråden. Jag är inte helt enig med alla åsikter i denna tråd. Jag tycker att zeroskidor är betydligt mer mångsidiga än vad som ofta görs gällande. Jag har antagligen tävlat och testat ruggskidor oftare än någon annan på nationell elitnivå inom traditionell skidåkning i Sverige. Många gånger har de jag tävlat mot blivit mycket förvånade när de fått reda på att jag åkt på zeroskidor och överraskade över att det funkat så bra efter att ha fått testa mina skidor efter tävlingen. Hursomhelst, jag har utvecklat detta mycket mer i mitt blogginlägg här. http://m-sunesson.se/ruggskidor/
  6. Dom allra flesta byter inte. Medium-kudden (svart) funkar nästan alltid utmärkt. Jag brukar använda den blå (hård) vid sprinttävlingar och vid isiga förhållanden på tävlingar. Jag har nästan alltid den blå på mina skejtrullskidor. Jag har använt den röda (mjuk) ett fåtal gånger man föredrar den svarta för att få bättre kontroll över skidan, även i mjuka förhållanden. Jag skrev ett blogginlägg om just detta för länge sedan. Jag har kanske ändrat uppfattning lite sedan dess, speciellt angående den röda. http://m-sunesson.se/flexkuddar/
  7. Jag har skrivit om Peltonens stakskida på min blogg här: http://m-sunesson.se/peltonens-stakskidor-infra-x-pumpa/ Jag kan inte göra någon jämförelse då jag inte testat andra märken. Och är som alltid lite partisk då jag har sponsring av Peltonen. Men mina upplevelser av hur skidan är kanske i alla fall kan ge en bild av hur just Peltonens stakskida känns och vad som skiljer mot att staka på vanliga klassiska skidor eller skejtskidor.
×
×
  • Create New...