Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

vasajohan

Members
  • Posts

    257
  • Joined

  • Last visited

vasajohan's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • Conversation Starter
  • First Post

Recent Badges

  1. Norskt bonusskär hjälpte inte. Johaug tog ett skateskär och blev varnad men inget straff. Var det i början på upploppet? Varför inte gult kort? Uttrycket "norskt bonusskär" borde tillhöra ordlistan inom skidåkningen.
  2. Drick 5-10 cl 40%-ig grädde direkt efter passet. Det avbryter den nedbrytande fasen och påbörjar snabbt den uppbyggande fasen. Dessutom ökar ju inte grädden på blodsockret, vilket är bra
  3. https://www.skidor.com/Grenar/langdakning/foljoss/aktuelltlangdakning/2017/Enmatdagmedlandslaget/ Är väldigt mycket prat om kolhydrater där. Jag förstår att om man ska tävla dagen efter är det kanske bra att äta mycket kolhyrater. Men på t ex träningsläger och träningsperioder gör man samma grej där med "loads of carbs" ?
  4. När man hör om övertränade elitåkare som t ex Ingvild, Frida Karlsson men även Per Elofsson back in the days undrar jag om det är kostrelaterat. Dvs inte om de äter för lite utan snarare vad de stoppar i sig. Hörde t ex att Per Elofsson åt väldigt fettsnål kost. Kosten tillåter derar kroppar att bränna ut sig? Begrepp som tallriksmodellen och uppladdningen har ju propagerats för i årtionden, tyvärr. LCHF, vet att Björn Ferry gick över till den dieten och han fick ju fina resultat. Tävling, vet att oavsett om man kör fettsnålt eller LCHF kan man toppa upp med lite extra kolhydrater inför tävling. Träning, train low dvs jobba mycket med fettförbränningen. Återhämtning, eftersom socket är infammatoriskt kan högt kolhydratintag vara långsiktigt ofördelaktigt... överträning? Skulle LCHF vara en lösning för att minska överträningsproblematiken?
  5. Jo, men det var intressanta synpunkter :)
  6. För mig personligen är ett lugnt 2.5 h pass på 65%-75% maxpuls jobbigare energimässigt att återhämta sig från än ett stenhårt 40 minuter pass (90%+ puls). T ex har jag ibland kört 40 minuters pass 3 dagar i rad, skulle aldrig hända om första passet var ett långpass. T ex de veckor jag lyckats träna 4-5 ggr per vecka har jag inte kört långpass. Kör jag långpass behöver jag energimässigt mer tid för återhämtning, annars blir kvaliteten lidande på nästa pass. Så , om jag skulle träna 5 korta pass på en vecka och lägga in långpass skulle det snarare bli 1 långpass + 3 korta = 4, skulle inte orka 5 pass. =)
  7. Hej Jag finner att jag inte har tid eller ork att träna mer än 2-3 ggr per vecka. Istället brukar det nästan alltid bli kortare hårda pass med snittpuls över 90% av max. Det jag undrar är om just den längre vilan mellan passen kan kompensera för att man får mjölksyra i ganska många pass. Som jag hört det så är mjölksyra inte bra för kroppen i för stora mängder, och jag undrar ju om man långsiktigt för ofta utsätter kroppen för det vad kan det resultera i? Ngn annan som tränar liknande och alltid försöker köra hårt?
  8. Aha så motstånd 10 kanske inte passar för långpass? Det känns som man stakar slakmota på motstånd 10 tycker jag.
  9. Så. Jag har blivit bekväm av mig och föredrar SkiErg framför rullskidor på halvkalla dagar såhär på hösten. Det jag finner är att jag alltid åker på max motstånd och max 5km på SkiErg. Detta för att bättra på skidstyrkan. Är det ngn som regelbundet kör längre pass 45 minuter och uppåt på SkiErg o isåfall vilket motstånd?
  10. Gick bra att åka längdskidor nu men åkte endast stakning och med hälen ner på skidan hela tiden :) Nu verkar det så på mina hälproblem att det blir bättre av stretching. Vad betyder detta? Man är ju lite rädd för att stretcha för mycket också ifall det är en skada ska den få vara ifred? Var går gränsem mellan överansträngning och skada
  11. Tack för tipset. Får du tillbaka problemen alltså och är det för att du börjar träna för mycket?
  12. vasajohan

    Hälsenan!

    Jag har varit öm runtom hälsenan ett tag nu eller snarare i musklerna på sidorna om hälsenan. Har vilat från träning flera veckor. När smärtan helt är borta och man provar igen första gångerna vilken typ och växel i skidor, rullskidor, stakmaskin är mest skonsam mot hälen? Är skate med frånskjut endast från den bästa foten skonsammast eller stakning med minimalt benanvändande eller ngt annat? Målet är att kunna åka i vuxet familjetempo med vänner eller familj i jul, utan att få tillbaka ngn smygande ömhet.
  13. Jaha, och? =) Det jag menar är ju att riktkarlen kan sättas bättre. Självklart måste riktkarlen inte vara samma oberoende av hur många startande :)
  14. Det vore bättre om man bytte ut riktkarlen i loppen från nr.1 till de som är plats 10-20. I motionsklasser blir detta tydligt då det ibland kan vara ngn åkare som förbättrats eller överpresterat som vunnit vilket får hela fältet att få lägre poäng än normalt. Tänker Alliansloppet i år där poängen sattes nästan identiskt mellan tävling och motion trots att vädret var mycket sämre på motion.
  15. Marwe skate tröga hjul 7:or fungerar jättebra för mig och då trots att jag är typisk led 9 åkare på Vasaloppet Det jag speciellt gillar med de tröga Skate är att jag kan jobba upp mig i och hålla riktigt hög puls på flacka sträckor, något jag har svårt för på klassiska rullisar.
×
×
  • Create New...