Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Volevodin

Members
  • Posts

    8,253
  • Joined

  • Last visited

About Volevodin

  • Birthday 11/06/1947

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Volevodin's Achievements

Grand Master Flash

Grand Master Flash (14/14)

  • Dedicated Rare
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

  1. Jag har en ide hur man skulle komma bort från diskussionen om tjuvskejt. Testa ett lopp där det är tillåtet att ta skejtskär där spår saknas och där det finns spår måste åkarna följa spåren med båda skidorna och således inte tillåtas staka mellan spåren. Det påminner lite om ÖSM där en del åker på detta sätt. Edit: Samma stavregler som i klassisk skidåkning.
  2. Jo, jag lade märke till att det var lågt brätte på åtminstone två Fischeråkare, dock märkligt att inte andra stall fått tillgång till samma skidmaterial.
  3. Kom in i sändning av Janteloppet på näst sista varvet och förundrades över vilken enorm skillnad i glid i den jagande gruppen. De bara svepte förbi Novak i en rasande fart - undrar just om de kommit fram till något nytt i Lager 157 som ger fördel glidmässigt ? Sen såg jag inte vad som hände i perioden fram till slutet av sista varvet men Novak & co hade tydligen inte orkat gå ifatt.
  4. Jag är "blandåkare" och tycker att stakning fungerar bra med den sulan, men i diagonal har jag inte blivit vän med den, då den känns "diffus" och svårare att få fäste med än de tidigare lite tunnare sulorna. Jag förstår din tankegång att du kommer upp högre med fästpunkten framför, vilket är viktigt vid stakning, huruvida det åtgår mer energi att lyfta kan jag inte uttala mig om liksom om den "nyper" mer eller mindre, fast det kanske har betydelse var man placerat fästpunkten på bindningen, kanske ett snäpp bakåt ?
  5. Fick en uppgift där att 3-milen är 32 km, därför sista 5 km långa.
  6. Åkte 3 milen 2016, men då var det skejt, minns bara att det var ganska tufft sista km upp till Hellnerstadion. Dagen efter stod jag vid kontrollen en bit från Porjusvägen och kollade på NSD Classic, men Marcus Hellner dök aldrig upp då han fått tillökning i familjen. Har åkt långa loppet två gånger tidigare, men då var det 6 mil och det bestående minnet var den goda renbuljongen där sträckorna gick ihop. Jag har även försökt att åka till Åke på Toppen, men vände nästan uppe och tog av mig skidorna och gick ner i halva backen, men det skall tydligen finnas en snällare nedfart, iaf kom jag så småningom ner på Vassara Träsk och rundade Kissansaari. Hade lite funderingar på att åka NSD Classic i år, men blev sjuk och fick ställa in säsongen.
  7. Fast CH-gliderne är inte speciellt bra, har flera gamla som jag inte använt på många år, inte heller LF-gliderne var något vidare bättre, det var för lite flour i dem för att göra skillnad. De nya flourfria gliderne är snäppet bättre än de gamla CH-gliderne.
  8. Det hör inte till vanligheterna att jag hejar på en norrman, när det finns svenskar i loppet, men i söndags gladdes jag för varje meter Nyenget tog in på Novak och sen när han svepte förbi med fästvallade skidor var det en seger för den klassiska skidåkningen. Inte för eliten, det spelar ingen roll, men för den stora massan motionärer är det psykologiskt viktigt att även elitåkare åker med fästvallade skidor. Alltför många motionärer åker på blanka skidor utan att vara tillräckligt tränade för det och många gånger tror jag det beror på att man hakar på en trend utan att fråga sig själv om det gynnar den egna skidåkningen. Jag tror tiden snart är mogen att arrangera långlopp där endast stakning är tillåten mao samma uppdelning som skedde när skejten började ta över den klassiska skidåkningen.
  9. Ang besök i Torsby skidtunnel Jag har varit där en gång för sådär 15 år sedan och då hade jag med egna skidor. Om jag fattat det rätt så kan man låna skidor där och då var det Madshus som gällde. En anledning till att låna skidor är att då får man chansen att testa skidmärket inför ett ev. köp i framtiden. Min fråga är om det fortsatt går att låna skidor där och i så fall vilket skidmärke kör de med ?
  10. Testade en gång att lägga flourfritt på skidor som varit flourvallade i många år och jämfört med ett par som rengjorts efter instruktion och sen vallats lika, så gled de skidor som hade flour i botten bättre på blöt konstsnö. Vid nästa tillfälle var det riktigt mjukt och blött och då var det mer skidans konstruktion som avgjorde glidet som "mindre dåligt" dvs de skidor som "gräver ner sig" minst går bäst oavsett om de har flour eller inte.
  11. Dina tester var det frivilliga eller blev du uttagen och kostar frivilliga något i såna fall ?
  12. Vad är gränsvärdet och hur resonerar man vid testet. Om det är fläckvis underkänt eller rakt över precis på gränsen ?
×
×
  • Create New...