Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Nobbe

Members
  • Posts

    147
  • Joined

  • Last visited

Nobbe's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

  1. Själv så saknar jag lite kringsnack med teamen kring form och val av skidor, taktik etc före, under och efter loppen. Brukar köra loppen på play, då dom går samtidigt som man själv försöker fylla på med mil. Kommer på mig själv att kolla starten och sen snabbspola till slutet då det avgörs. Hoppas Emil och Britta i 157-gänget börjar hitta formen tills VL och att ryssen får smisk även i skidspåret ;)
  2. Införskaffade ett sådant för att säkerställa energi och vätsketillgången på träning och lopp. Men det går allt för trögt att dricka/suga ur den. Känns som det går så trögt så man får syrebrist med svimningskänsla :o Finns det nåt sätt att optimera funktionen?
  3. Spekulation ganska likt som Byggdialog Ski Marathon kanske lite snabbare lopp i Mora, men vassare startfält som tar ut varandra? Jag fick ihop knappt 42 km på min pulsklocka, har dock aldrig åkt snabbare lopp än detta, får hoppas på att det beror på en god form och inte fördelaktigt före ;)
  4. Tack för svar Klas. Är nog ungefär som jag själv tänker. Utmaningen är att få tid till distanspasset uppåt 2 tim. Det kanske är bättre att träna lite färre pass men längre? Ifjol hade jag nån idé om att springa långt och länge med distanspuls, men knät höll inte så då blev det LVG istället. Blir gärna att träningen blir gubbpass dvs halvlångt och halvhårt när det blir luckor i livspusslet. Tröskelpass blir ett ganska vitt begrepp för mig 80-90% innebär att 148 känns lugnt, 167 utmanande, brukar nog hamna väldigt nära 148 i snitt på mina löppass 10-12 km.
  5. Lite kul att sammanställa ett år från Polar Flow och fundera på förbättringspotential. :) Ca 200 tim träning total 54 % Längdskidor/RS, 18% Löpning, 12% LV-cykel, 16% annat. Pulszoner 7% i zon 5, 40% zon 4, 35% zon 3, 14% zon 2, 5% zon 1 Snittid/pass 1t,12min, Snitt/vecka 3t 48 min +styrka 1-2 pass/vecka Vad hade man kunnat göra annorlunda för att få ut mer av insats? Kan inte träna så mycket fler timmar. Det blir mycket tid zon 4/A2 mellanmjölk. Borde man omfördela tiden? Jag upplever det som att konditionen är ok men uthållighet sämre.
  6. Ibland undrar man ju om det inte är bättre med bladmåttet som "sanning" Eiker och Skiselector kan också ge olika uppfattningar om en skidas egenskaper och vallazoner har jag också konstaterat B)
  7. Tror det hänger ihop med hans lansering av klädkollektion och glasögon ;) ...sista åren i VC så lyckades han inte hitta tillbaka till den nivån han varit. OM han skulle satsa seriöst på långlopp så tror jag att han kan hävda sig bra. Just nu är det lite win-win för både Auklands gäng och Petter själv. Vi får se, det blir lite kul att följa.
  8. Han studerar till läkare, är väl inte helt lätt att kombinera med ett liv som kringflackande underbetald skidåkare ;) Synd att han inte fick den där segern 2017 sympatisk och ödmjuk kille för övrigt.
  9. Olika skolor såklart. Ursprungsfrågan för min del är om det höjer den Aeroba förmågan mer att köra långpasset långsamt vs att "dra på järnet" även på långpasset (A2). Av 250-300 årstimmar's träning så lägger jag inte mycket timmar i A1. Så frågan är väl vart lägger man sina timmar och får mest utdelning av dom. Är det i lågpuls, tröskel eller högintensivt? Min önskan är att grundfarten höjs utan behöva ta till den An-aeroba energiprocessen och hushålla kolhydratstanken till senare av prestationen.
  10. Köpte Wickström's bok om konditionsträning. Där pratas mycket om vikten av "mellanmjölksträning". Colting skrev lite motsägelsefullt förordet, för mig så står den sistnämnda för lugna och långa pass och Wickström för lite hårdare pass även de långa. Löpning är ju ganska enkelt att hålla ner puls om man tar kampen med egot och går uppför de värsta backarna men på skidor så blir det gärna lite mjölksyra uppför backarna med en vettig teknik. Jag tror att en lite längre period med traditionell A1 träning under sommaren kan vara bra som grund inför vintersäsongens intervallsportande i backarna.
  11. Jo gamla idéer som jag inte velat ta till mig, men nu ska jag testa lite. Vet inte vad man ska tro - om inte annat så får man ju in många timmar kontot utan att bli sliten. Och om effekten är att man kan höja farten över tid utan ökad puls med denna träning så är det värt att testa. Jag är en högpulsare och har väl tränat sen ungdomen mer eller mindre An-Aerobt, till skillnad från andra (här) som kanske har ett antal tusen timmar Aerob träning att lägga den An-Aeroba glasyren på :)
  12. Nu är säsongen för att testa lite nya upplägg :) Har fastnat lite för Colting/Maffetone's ideér om att bygga en stark bas i Aerob träning....det blir ju sjukt långsamma pass och kanske därför jag kan köpa resonemanget om att hitta förbättringar där för mig som brukar vägga efter 3-4 timmar. Men är det tillämpligt för en motionär som tränar i snitt 4-5 timmar vecka över året? För mig innebär det att inte låta pulsen stiga över 135 (180-50+5). Vilken träning ger bäst för min Aeroba förmåga, att springa 15 km strax under tröskel eller lufsa på 135 puls 25 minuter långsammare än vad jag klarar av? Känns konstigt på nåt vis för en som är uppvuxen med "No pain - No gain" :unsure:
  13. Tredje gången för mig. Bästa förutsättningarna hittills. Men lite tuffare bansträckning i år än i fjol. Nästan ingen stakpartier alls. Violett klistergrund och +1/-1 Swixvalla på toppen som täcktes med lite Rode Blåextra. Kräksnöandet avtog helt efter starten. Bra glid med N21 pulver och fäste tills spåren började blankas med stigande temp. Trevligt arrangemang men lite dyrare än andra lopp utan att vara premium på nåt vis. Och det verkar som att dom tappat deltagare även i år.
  14. Det lutar åt Skin/stak-före. Prognosen är fortfarande osäker. Klart har en bra funktion där man jämför med YR och SMHI samt Klart. Lägger nog en tunn violett klistergrund som får täckas eller klistras på vallaskidorna.
  15. Hade lovat mig själv att aldrig åka det loppet mer med en prognos för 0 och snöfall. Anmälde mig och direkt så ändrades prognosen från stabila minus till 0 och snöfall. Ny bansträckning pga snöläget kring Ottsjön. Kan inte riktigt se om det blir tuffare än vanligt. Och hur ska man tänka kring (fäst) vallningen eller är det bara Skin's som gäller.
×
×
  • Create New...