Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

HW

Members
  • Posts

    1,792
  • Joined

  • Last visited

HW's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • First Post

Recent Badges

  1. Eller kanske 2016 med en sjö på startområdet 🥶
  2. Sagolik isbädd på öppet spår måndag och fantastiskt skateföre fram till Evertsberg. Direkt efter Evertsberg i första lite brantare utförsbacken var det två iskorridorer med plogvallar utför. Ramlade folk till höger och vänster. Trodde det skulle vara total misär efter det men det var helt ok. Ganska löst men inget sug. Hade helt fantastiska skidor med T4 slip, rak 2.0 rill från hälen, Swix Marathon Vit och två lager Star Med flytande. Slipen är ju egentligen alldeles för fin och långt ifrån optimal så de hade nog kunnat gå ännu bättre. Fram till Evertsberg gick det överlägset lättas i skatebädden. Efter Everstberg var det ungeför 50/50 mellan spår och skatebädd. Håller med övriga att de inte är optimalt att släppa ÖS45 och ÖS30 den tiden som de gjorde. Måste varit riktigt obehagligt för de som åkte på 4h - 4:30 Totalt sätt var detta den roligaste av mina 9 turer mellan Sälen och Mora!
  3. Glasögon och skidåkning är ingen höjdare. Använder alltid linser.
  4. Jag har en Makita . Ska man jobba med fler än ett par skidor är den alldeles för klen och batteritiden är för dålig. En brännare är betydligt bättre så det där var en felinvestering tyvärr.
  5. HW

    Borstning, svårt.

    Skistarts rotoborstar är tyvärr inte mycket att komma med på hårda vallor. Swix är ok och RedCreek rätt bra. Den bästa jag testat på hårda vallor är dock Stars Unicorn rotoborste. Maplus sägs vara bra men de har jag aldrig provat. Redcreeks handborste guld är också riktigt bra. Så jag brukar växla mellan den och stars unicorn på exempelvis Marathon. Varmsickla är ett alternativ. Ett annat är att krita på vallan och dra ett snabbt drag med hög värme. Viss risk att bränna belaget men mindre spill och mindre sickling. Går också att rotofleeca marathon men jag vet inte om det sitter sämre då. Vissa vallor som Starts gröna race valla är helt hopplös om man inte varmsicklar.
  6. Köp inte de billiga instegskidorna. De är i regel tunga och glider dåligt. Kan du hitta begagnade skidor som använts av kontraktsåkare eller som testskidor är det ett bättre alternativ än att köpa nytt. Finns nog en del alternativ i diverse facebook grupper för längd. Kan du testa olika märken innan så är det ännu bättre eftersom känslan mellan märken skiljer sig en del.
  7. Det kommer att vara urtråkigt. Jag skulle returnera paketet oöppnat.
  8. Tar du borstar du använt till pulver och hf valla så är det sannolikt så att din skida kommer att fällas. Men rengör du borstarna med flourcleaner och tryckluft så är det inga problem. Vart står det att det vara bästa preppen och att det var en liten mängd flour i vallan? Sant är dock att små mängder kan fälla en skida, exempelvis genom kontaminerad valla från gamla batcher. Jag tror faktiskt inte vi kommer att få se så många diskningar men, men. Är fler lika klantiga som Movinkelns team så ...
  9. Enligt SVT så ligger de slarv bakom Movinkels diskning. Ganska anmärkningsvärt ändå får man säga. https://www.svt.se/sport/alpint/pernilla-wiberg-forklaringen-bakom-ragnhild-mowinckels-diskning--rlqk27
  10. Jag har ingen aning om vad Pölder säger. Det jag refererar till är Svenska Skidförbundets webinarier och den roadshow jag själv besökt. Det finns ett gränsvärde satt och det finns en rekommendation om hur man ska hantera sina skidor. Rengör med flour cleaner och borsta med en metallborste. Torka av. Följer man rekommendationerna så är det inga problem. Väljer man egna lösningar så är det på den åkarens ansvar. I de lopp där mätningar sker kommer ingen få tävla med skidor som inte klarar gränsvärdena oavset intention eller inte. Så för de på forumet som vill tävla enligt gällande regelverk så rekommenderar jag att man tar till sig av förbundets information.
  11. Jag rekommenderar att ta del av skidförbundets webinarier kring flourförbudet. https://www.skidor.com/for-foreningar/driva-forening/hallbarhet/fluorfri-verksamhet Noterbart är att förbudet gäller tävlingen på alla nivåer för alla åldrar. Däremot finns inget generellt förbud ännu mot att använda flourprodukter så för den som struntar i miljö och hälsoaspekten är det fritt fram att träna på det. Att få skidorna rena från flour så att de passerar ett test är inte speciellt avancerat. På med flour cleaner (Inte vallaväck och den ska vara flourfri) dra 5-10 drag med en stålborste (Räcker inte att torka med papper) och torka bort medans det är blött. Sedan är det att valla som vanligt 2-3 gånger. Gissningsvis behöver det här upprepas några gånger under säsong innan skidan är utspädd med ny valla. Borstar är bara att rengöra med högtryck och eventuellt lägga dem i flourcleaner. Rillers är det flourcleaner och tandborste. En tråkig historia är att det tyvärr är bäst att lämna in alla gamla syntetparaffiner som inte är märkta med flourfritt till destruktion. Risken är stor att de är kontaminerade i tillverkningsprocessen och ger utslag vid tävling. Men visst, åker ni några motionslopp är sannolikheten oändligt liten att ni åker fast. Bara att hoppas att så många som möjligt ändå följer reglerna.
  12. Längdskidåkning lever i allra högsta grad och intresset bland barn och ungdomar är riktigt stort. Världscupen är det dock sämre ställt med. Norska herrarnas framfart, flytten till Viaplay och svenska damernas sjukfrånvaro samt mästerskapsfokus gör att det känns riktigt avslaget. Men nästa säsong som är mästerskapsfri borde bli bättre så jag har visst hopp. Förhoppningsvis kanske något annat land än de nordiska kan ta något kliv framåt?
  13. Johan Olsson har gjort ett test 2020 som ni hittar på https://www.facebook.com/watch/?v=148623646527035
  14. Jag har en triac 2,5 155cm utan kontrollrem till salu om det kan vara intressant.
×
×
  • Create New...