Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Tallen

Members
  • Posts

    1,008
  • Joined

  • Last visited

Tallen's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • First Post

Recent Badges

  1. Jag kan inte svara på frågan. Men fick rådet att välja Rottefella av en stor skidbutik. Motiveringen var att Rottefella håller bättre kvalitet.
  2. Kan inte annat än instämma i synpunkten att Vasaloppets största utvecklingsområde enligt mig är att skylta med hur många åkare som passerat respektive kontroll. Som det är nu blir det ett gissande kring hur det går. Kan inte vara så svårt att få upp några skyltar som tidigare nämnts i denna tråd.
  3. Så var då mitt 18e Vasalopp fullbordat, klassar det som bland de tuffare Vasalopp jag åkt. Fick en rätt dålig start och backe, förra året var jag (tillfälligt får jag hoppas) i startgrupp 3, då landade jag in topp 700 i Smågan, i år från led 2 var jag strax under 900 i kontrollen. Detta definierade min dag, då spåren på myrarna redan vid min position var mer eller mindre obefintliga och eventuella omkörningsspår fulla av snö var det bara att rätta in sig i ledet, rena sällskapsresan fram till Tennäng. I uppförsåkningen mot Risberg kunde jag börja avancera, tog placeringar hela loppet, men hade bitvis svårt med motivationen då mitt mål topp 500 var kört redan i Smågan. Gnetade trots det på hela loppet, hade en svacka efter Lundbäcksbackarna då tröttheten var stor, men gelen som delades ut i Hökberg gav nytändning. Efter Hökberg blev det även helt annat före, bättre spår och isigt i botten, därifrån och in var det bara att gasa på. Tog mig i mål på placering en bit under 700 och är sammantaget nöjd med dagen även om det känns surt att min resa upp för backen inte gav mig chansen att nå topp 500. Kanske tar jag för mig för lite upp för backen och är för rädd om mina stavar. Håller med tidigare skribenter att det gick väldigt lugnt och städat till i backen, tidigare år tycker jag att det gapats mer på varandra i led 2. All heder åt oss att vi håller oss i skinnet trots den stress som en startbacke i Vasaloppet medför. Åkte på ett par Fischer Carbonlight vallade med Swix HF6 och Toko röd jetstreampulver, rillat 0.1 över hela skidan och 2mm på bakskida. Fästet hade jag Toko Grön bas, 1 lager Swix V40, tre tunna lager Rode Blue 1, 3 lager Rode Violett varav det sista endast under trampet. Detta var likadan vallning som jag lade förra året på Vasan. Upplevde att skidorna gick väldigt bra både fäste och glid.
  4. Här kommer en komplett tabell. Placering vasaloppet: Vasaloppet: Elitledet: placering 150 Led 1: placering 500 Led 2: placering 1000 Led 3: placering 2000 Led 4: placering 3200 Led 5: placering 4400 Led 6: placering 5600 Led 7: placering 6800 Led 8: placering 8400 Led 9: placering 10000
  5. Vore ju fantastiskt om det kunde komma lite snö.
  6. Baserat på upplevelsen under gårdagens Vasaloppet 30 (Kortvasan), bilder från tv idag under Tjejvasan och rådande väderprognos utan kommande nederbörd i form av snö under nästa vecka, ser jag bara två alternativ till hur detta kommer bli. 1. Rodelbana, snöbädden från Oxberg och in i mål är så tunn att ev fräsning knappast är möjlig. 2. Inställt Vasalopp då dagens regn och morgondagens plusgrader äter upp den tunna bädd som finns och/eller organistationen runt VL gör bedömningen att loppet är för farligt att genomföra för motionärerna. Jag hoppas innerligt att jag har fel i mina spekulationer och tillika att vädersiarna missat ett inkommande snöfall med 20cm över hela arenan. Eller kan det vara så att det fortfarande finns tid för snöproduktion eller att lägga ut från eventuella lager för att bättra det tunna och troligen extremt isiga underlag som väntar från måndagens minusgrader och framåt?
  7. Det beror på vad jag kör för typ av pass. Har följt Lager 157:s skiergpass denna säsong och då blir det variation i motståndet. Skall jag maxa på 10 eller 5km så kör jag oftast på 7 eller 8 som motstånd.
  8. Har ett par Twin Skin från Fisher inköpta i fjol, uppskattningsvis åkt runt 30 mil på dem. Rakat bort en del i framkant på skinytan och använta skincleaner eller vad det nu heter. Trots dessa behandlingar glider de inte i närheten så bra som de fästvallade skidorna jag använder. Skidan duger för mig utrmärkt till att träna på då jag har bråttom, men inte mer än så. Skulle inte få för mig att tävla på dem oberoende av om det är svåra vallaförhållanden. Summan är att skidan duger fint som träningsskida men att de ej kommer upp i nivå mot vanliga skidor.
  9. Det där är tydligen det jag borde ha gjort under mitt förra skidpass i måndags då jag bröt en stav efter ca 30 min åkning och hade 2h som plan:)
  10. För min del har det hintintills blivit lite drygt 120mil fördelat på ca 40 pass på rullskidorna sedan årsdebuten på asfalt i slutet av mars. Har försökt hålla god variation mellan löpning, rullskidor, skierg, styrka och cykel sedan vasan. Under tidig vår och sen höst tycker jag inte rullandet är så roligt men under sommarmånaderna när det är varmt och skönt är det absolut favoritträningsformen för min del. Kvällens pass var dock rätt trevligt, 2mil i mörkret med pannlampa.
  11. Håller med dig fullt om det faktum att de flesta skulle ha lättare att träna sig till att kunna bänka 100 pannor än att löpa milen sub 40. Om man som mig är lättviktare (65kg) och en tydlig fallenhet för konditionsidrott före styrka så är fallet dock det omvända.
  12. För att belysa hur olika vi är delar jag lite av min historik kring marathonlopp, Lidinöglopp och Vasalopp. 2014 sprang jag min femte och senaste marathon i Stockholm, jag hade då sedan januari tillryggalagt blygsamma 41mil löpning. Lyckades ändå pinna in på 2.58 som sluttid. Så det belyser väl väldigt väl hur olika vi är. Har genomfört 17 Vasalopp alla sedan 2002, men brutit ett på grund av sjukdom, Sedan typ 2007 har jag tagit medalj på samtliga av mina lopp, något som jag såg som en utopi då jag 2002 åkte in på nästan 10h. Har vare sig någon bakgrund som löpare eller skidåkare som barn. Lidingöloppet har jag genomfört 3 gånger typ 2009 då som relativt otränad för löpning på 2.31, 2011 då silvermedaljen bara skulle hämtas, men sprängde mig totalt och gick in i väggen 2.19 blev sluttid då. Sen sprang jag även i år med typ 45 mil löpning i benen inför loppet och jag bestämde mig för att springa 2v innan Lidingö. Hade endast 3 pass över 3 mil inför loppet varav de två sista veckan innan loppet och två veckor innan loppet. Sluttiden blev 2.16 vilket jag var jättenöjd med. Som sagt vi är oerhört unika, denna jämförelse blir lite som att säga vad är svårast att bänka 100kg eller att springa milen under 40min. Där det för mig är solklart det senare som gäller, bänka 100 kommer jag aldrig göra:)
  13. Jag tror det är mycket svårt att jämföra resultat på marathon och Vasalopp. Vi har ju alla olika styrkor. Jag har placerat mig topp 300 på Stockholm marathon i jämförelse har jag som bäst vart precis under 600 på Vasaloppet och då var det i årets krigarföre, Vid mer normala Vasalopp brukar jag ligga typ topp 800
  14. När jag tidigare åkte med Swixstavar, numera annat märke, brukade jag alltid lägga ett lager coachtejp på remmen där kilen låser fast den. Detta fick stopp på remmens glidande. och gör även att remmen blir justerbar.
  15. Angående handled kontra pulsband upplever jag att min Fenix inte fungerar tillfredställande med handledspuls oavsett om jag åker skidor eller springer. Visst ger det väl en indikation men om jag t.ex. springer 4 min intervaller har jag avsevärt lägre puls framförallt på intervall nr 1 om jag använder handled och inte bandet.
×
×
  • Create New...