Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Det här med spannkurvor


staffan andersson

Recommended Posts

Stugan, du får nog ange fler värden. Enbart flex säger inte så mkt. - önskvärt också man kan få en bild av glidzonerna, antingen genom skiselector-kurva, eller kort o gott man trycker ihop dem mot varandra, eller hellre kollar en skida i taget mot plant golv - och anger spretet.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Aha, allround höjder typ. Flex kanske ngt åt det högre hållet till tror jag, men inget att ligga sömnlös över :-)

 

Spret, kommer av hur mycket spetsarna resp. ändarna går isär = spretar, om man trycker skidorna mot varandra och visar hur långa glidzonerna är.

 

Obelastat, som din bild visar, säger inte så mkt. - Men det är väl RCS Plus, de brukar nästan alltid vara allround i glidzonerna, alltså typ runt 12-18 cm fram o bak.

 

Åk o va glad över dina fina skidor. - Detta är bara teorier.

Link to comment
Share on other sites

Mäter upp en madshus, kan detta vara en bra kallskida?

 

Halvvikt 14cm bakom BP 0.32

Glidzon fram 23cm från att skidorna möts 27cmm lång, bak 40cm lång 30cm från bakändan. Uppmätt med bladmått 0.2.

Skidorna sprätar rätt mycket fram och bak.

 

Kan tillägga att de i skiselector blev viktade till 46kg, men med bladmått och nastolavåg 7cm bakom BP så fastnar 0.2 vid 32kg. Vid 14cm fastnar 0.65 vid samma tryck. Pennan ligger på balanspunkten. Det syns inte på bilden men 0.3 märket ligger precis 14cm från BP, lite väl långt fram kanske...0.1 ligger hyfsat nära hälen...

 

 

Så enligt min mätning så klassar jag dem till 64kg. Vem har fel?

 

http://forumbilder.se/F98HO/dsc-0008.JPG?width=150

http://forumbilder.se/F98HP/image.jpeg?width=150

 

Nu kan det hända att jag yrar igen men säg stopp då ;)

Link to comment
Share on other sites

De är ju 0,4 höga på 46 kg... Sen är tryckzonen bak på halvvikt väl ca 20 cm. Hur tryckzonen förändras vid 64 kg är väl svårt säga, men kanske mer kallföres då ja... Men du mätte aldrig dem i skiselector alltså?

Jo de blev mätta i skiselector, skulle då passa en åkare på 46kg. Dammade av dem nu och mätte själv med ennpointmätare. Antingen gör jag fel eller så mätte skiselector totalt fel.

Som sagt knep bladmåttet 0.2 fast vid 7cm på 32kg med pointmätare.

Link to comment
Share on other sites

Ja har funderat på det här hela dagen å blir bara snurrigare å snurrigare.

Skall jag alltså belasta pointmätaren till 64kg och då först borde 0,2 fastna?

Om man jämför med att stå på planka och gå upp på tå så skall ju 0,1 fastna, så mellan skidorna skall 0,2 fastna.

 

Edit: nu hittade jag faktiskt instruktioner till mätaren.

Enligt Nastola mäter man såhär: placera bladmått/plastbit 0,15-0,20 mm 7cm bakom BP, spänn ihop tills måttet fastnar, nu borde mätaren visa åkarens halva vikt plus någon kilo.

 

Edit 2:

Ett par ross som är mätta till 68kg i skiselector 0,2 kniper fast vid 36kg med pointätaren. Så slutsatsen är nog att jag mätte rätt med madshusen.

 

Men hur är det möjligt att skiselector mätte fel på 18kg?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gode klisterski? Carbonlite Plus Medium 202 70kg. Ganske korte trykkpunkter.

20151030_153954.jpg

 

Btw, disse glir utrolig godt med klister. Veldig kort festesone, la klister midt mellom 0,2 og 0,4, tre lag. Snøen var grov og våt til gammel og fin. Aldri vært over 60 km/t så ofte som med disse. God flyt i stakingen. Hank Sport i Trøndelag allround-kaldslip. To måleverdier (HBW/FBW) sier langt fra alt om et skipar, de må prøves. Disse kjøpte jeg begagnad til en brøkdel av prisen av andre ski jeg har kjøpt nye og tilpasset, og dette paret er noe av det beste jeg har.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hmm... okulärbesiktning säger att det är rätt ok splay/sprik fram. Inte vrålmycket, men långt. Har svårt att se tryckpunkten längst fram. Sprik även i bak.

 

Bad om klisterskida med korta, men inte superkorta glidzoner. När man ligger kring 90 tror jag det finns en risk att för korta glidzoner är negativt i blöta och därmed mjuka spår. Men de jag fått är definitivt väl långa för blött före.

 

Kan funka för klisterföre upp mot 0, med rejäl rill tror jag. Kan funka bra som Vasa-skida med tanke på spannhöjden. Känns som om de mest är plockade som på spannhöjden. Måste nog testas "live" innan slutomdömet.

 

Med tanke på priset orkar jag inte försöka trassla och byta. Dessutom kan jag få en bra anledning att skaffa ytterligare ett par om de går som bäst i kallföre. Har i och för sig ett par Peltonen med riktigt långa strykjärnsglidytor som de ska straffa om de ska ta plats längst fram där.

 

Avvaktar livetestning efter sommaren.

Link to comment
Share on other sites

Mja... Alltså... De är ju allround fram. Edit: fast ändå är de rätt långa i tryckzonen fram, även om den är lite tvådelad.. Bak är de mer kallföresskidor som Carl A är inne på! Går oftast rilla mkt o få till dem säkert, det är ju inte 50 cm tryckzon som det också finns. Kan ju också finnas detta att fundera kring med mjuka spår o korta tryckzoner som du är inne på. Men ändå är det väl inga blötföresskidor om man ser bak.
Link to comment
Share on other sites

Jo, men som sagt syns inte den första tryckpunkten alls när jag klämmer och tittar. Relativt långt sprik, och en relativt kort glidzon. Är lite orolig över "knät" bak på spanndelen av kurvan. Ser ut att kunna bli lite tungtrampat. 

 

En helt annan fråga: Finns det någon tillverkare som testat justerbara glidzoner? Borde kunna göra en del med zonen med något som motsvarar ett snöre fastsatt mellan brättet och en bit framför bindningen och en vantskruv på mitten. En lång zon borde kunna kortas i alla fall. Samma borde kunna göras i bak. 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Jag har kört på samma par skidor sedan jag började åka för 5 år sedan. Har tänkt köpa ett nytt par för att komplettera mina gamla. Vill då givetvis veta hur spannprofilen ser ut för de gamla skidorna innan jag köper de nya för att veta om jag ska köpa mer mot kallskidor eller mot varmskidor. Är en skiselectormätning det enda aktuella eller kan det vara lika bra med en tryckmätare som mäter höjden som finns på Alewalds i Stockholm för att ta fram om det är en kall- eller varmskida?  

Link to comment
Share on other sites

Danne: Det finns en metod till som borde vara ännu bättre. Nu när du har haft skidorna i 5 år har du antagligen en bra uppfattning om vilka fören de fungerar bäst i. Är det lätt eller svårt att få fäste med hårdare burkvallor? Hur är glidet när det är varmt respektive kallt (speciellt kall nysnö. I gammal grövre snö glider det mesta bra)? Hur har det fungerat med klistervallning?

Vilka fören åker du i för det mesta? Man kan ju misstänka att ditt första par är utvalda för att fungera i de flesta fören. Om du t ex sällan vallar med klister och dina nuvarande skidor funkar hyfsat för det kanske det är bättre att välja de nya så att du får så stor nytta av dem som möjligt.

 

Efter att du funderat klart på det kan väl en spannmätning av dina gamla skidor vara bra att göra för att ha som referens att jämföra med när du letar efter det nya paret. Sedan vet jag faktiskt inte om t ex spannhöjder är direkt jämförbara mellan olika skidmärken, som bygger sina skidor på olika sätt.

Link to comment
Share on other sites

eikermätare som de har på Alewalds tycker jag är bättre än skiselector.

 

Kurvor i all ära, men i en eikermätare kan du med egna ögon se hur glidytorna ligger an mot underlaget och du kan mäta trycket på glidytan mot underlaget. (förutom även spannhöjden förstås)

 

har du spannhöjden kan man ju även trycka ihop skidorna mot varandra med ungefär den dubbla halvviktshöjden mellan dem, så trycker man ihop det med en tving, så kan man kika hur glidytorna ligger an mot varandra. Då får du iofs det "sammanlagda" spannet, men bör ge en mkt tydlig fingervisning om inte den som parade ihop skidorna var full, vindögd och på kasst humör. - Även här kan man få en bild av "trycket" på glidzonen genom att dra isär skidorna lite eller dra en lite grövre systråd elikn mellan belagen och känna motståndet. - var försiktig med tex nylonlina, kan ge lite lite "märken" i belagen.

 

(synd det är så "meckigt" bifoga bilder, annars skulle jag visa en bild hur min dotter, då 5 år, höll på med sina skidor med bladmått mm - undrar var hon fått det ifrån...)

Link to comment
Share on other sites

Spannhöjd i fästzonen är ju bara ena faktorn du vill ha koll på, som styr om du har lagom fäste. Den andra är utseendet på glidzonerna,som ganska mycket påverkar hur bra du kan få skidan att glida i olika spårförhållanden. Och den kan du nog bara få fram genom en skiselector eller genom att klämma ihop skidorna och observera hur eventuellt spret dyker upp och ser ut. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...