Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Fart på 2or för led tre åkare?


Manificat

Recommended Posts

Tror tyvärr inte att det är så enkelt att en viss kilometertid på 2or ger dig någon säker startplats i led 3. Jag kan nog åka 20 km A2 i runt 3:10 tempo på swenor 2or och brukar hamna mellan 1000-2000 på VL, dvs led 3. Vet dock flera som kör fortare på rullskidor men står längre bak.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Jag kom senast i Vasaloppet 1877 och hamnade då i led 3 och jag ligger normalt med Swenor 2:or på mellan 2:55 - 3:10 tempo en normal sommardag på schysst asfalt och lite kupering.

 

Men visst det skiljer en del mellan märken, banor, asfalt o.s.v. som de andra ovan skriver. Men ett riktmärke till fick du iaf.

Link to comment
Share on other sites

Typ så här för mig på tvåor och sommar:

Skönt distanstempo 3:45-4:30/km

Steady state/"tröskel" 3:00-3:10/km

Tävling 2h ca 2:40/km

 

Brukar hamna i skarven mellan led 2-3 på skidor och i skarven mellan led 3-4 på rullskidor.

Har noterat att för mig motsvarar tävlingstempo på treor på hösten det tempo jag kan tävla i normala vinterförhållanden på skidor. T.ex. förra hösten höll jag 3:25/km när jag körde en timme hårt på treor, samma tempo hade jag ungefär i vinterns tävlingar.

Link to comment
Share on other sites

Jag startade i led 3 på VL14 men hamnade i led 4 inför VL15. Lyckades seeda upp mig med 15 sekunders marginal på Ymerloppet :) Jag förvaltade inte heller den möjligheten jag fick från Ymerloppet utan hamnade i led 4 inför VL15 med 8 minuters marginal :(

 

Jag snittar väl ungefär 3:30 med 3:or (Swenor Alutech) på 45 km helgen innan Alliansloppet. På Alliansloppet så snittade jag 2:54 med 2:or (Elpex Team 610).

 

Tittar man på förra årets seedning från Alliansloppet  så hade inte mina 2:19:31 från i år räckt till led 3 i VL14. Jag gissar att jag precis kommer vara på gränsen i år, men antagligen på fel sida. Jag kanske är ett bra exempel på var gränsen ska gå för att seeda sig till led 3 på rullskidor :D

Link to comment
Share on other sites

Jag körde i led 3 i VL14 och hamnade resultatmässigt där också (ca plats 1700). I Alliansloppet missade jag led 2 med 1 minut. Tempot i Alliansloppet är svårt att jämföra med att köra själv eftersom man kör hårdare än träning samt har nytta av klungåkningen på rulle. När jag tränar brukar jag ligga på mellan 2:55-3:00 vid lite hårdare körning och 3:05 vid "lättare".

Link to comment
Share on other sites

Jag körde i led 3 i VL14 och hamnade resultatmässigt där också (ca plats 1700). I Alliansloppet missade jag led 2 med 1 minut. Tempot i Alliansloppet är svårt att jämföra med att köra själv eftersom man kör hårdare än träning samt har nytta av klungåkningen på rulle. När jag tränar brukar jag ligga på mellan 2:55-3:00 vid lite hårdare körning och 3:05 vid "lättare".

Det var verkligen inte så stor skillnad på hård och lätt körning för dig. ;)

Link to comment
Share on other sites

Jag kan hålla med om att det är ganska liten skillnad på vad som är bekvämt och snabbt för mig också. 3:10 känner jag är lugnt men 2:50-2:55 är riktigt snabbt. Men 3:05-3:10 kan jag ligga på länge utan att bli för sliten, så även om jag blåser på konditionsmässigt så blir inte mitt tempo så mycket snabbare.

 

Antar jag behöver mera intervall och styrka för att bygga mera fart, kanske samma för dig thowol?

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Länge sedan jag loggade in så ett sent svar. Egentligen tränar jag fel och kör oftast för fort på träning, därför skiljer det inte så mycket mellan mina fartpass och de lugna som borde vara långsammare än de är nu. Mer intervallträning ska det bli 2015 samt fler långpass som dessutom är hyfsat lugna tempomässigt. Ser fram emot vårväder nu efter en vinter som blev kort och innehöll få mil på skidor. Två långlopp blev det. Alliansloppet får bli en av årets tävlingar.

 

(svar på Sunlake, Ekis och Flydalen)

Link to comment
Share on other sites

2:or kan du skaffa då det är nyttigt att nöta teknik i olika farter, men i år hade du stor nytta av att ha tränat på skapligt trögrullade hjul, då det blev mest liknande föret.

 

Själv har jag ett par Evolution X 2:or och ett par med 4:or.

Jag körde ungefär hälften på varje den här säsongen 90mil/sort.

Snabba intervaller vill jag helst köra på lättrullat, distans är bra att variera, backstakning är grymt på 4:orna (tungt uppför, och säkert nerför)

I klubben är det många som blandar hjul. 2:or fram och 4:or bak.

 

Själv hade jag ett svagt resultat i årets lopp, men det hade andra orsaker än val av träningshjul.

Utvecklingen mellan april och januari var grym. Sen klappade kroppen ihop med överträningssyndrom och sjukdomar.

Link to comment
Share on other sites

Jag stakar nästan enbart och växlar väldigt mycket mellan snabba pass och lugna.

Det är inte några astronomiska skillnader i tempotider. kanske är ett tecken på fel träning!

Mer gym styrka, varvat med rullskidor. blir att skaffa 3:or att köra med i sommar.

 

Missade led 3 med 3min på lövhultsloppet.

Hade fixat det om de inte kört med pissiga seeding regler som miss gynnar!

Link to comment
Share on other sites

Den här tråden indikerar väl mest att om man man bara kör halvhårt hela tiden når man snabbt en platå. Så var det för mig iallafall, hur mycket jag än pressade på min standard-19-km-runda blev jag inte bättre.

 

Jag har suttit och tittat i träningsdagböcker de senaste åren och det verkar snarast finnas en negativ korrelation mellan fart på rullskidor på distanspass vs. prestation på tävling för mig. Jag lökar ofta fram runt 4:00/km-tempo på tvåor, det är verkligen skön och långsam träning. På treor blir det gärna uppåt 4:30/km. Blir omåkt av typ alla, men märker att nästan alla tar i på det här osköna, "halvjobbiga" sättet. Men på intervaller bombar jag på neråt 2:20-2:30/km och då hänger nästan aldrig någon med.

 

Samma på skidor, åker ytterst sällan distans snabbare än 4:45/km men höll 3:40/km i snitt på senaste Vasan i slask. Snabba seedningslopp går på typ 3:00/km. Kör ofta distans med min son i Charioten, då är det svårt att åka snabbare än 6:30/km.

 

Och löpning. En bra tävling klarar jag under 40min på milen - och i höstas 2:24 på LL - men springer i princip aldrig fortare än 6:00/km när jag tränar. Oftast uppåt 7:00/km med gång i uppförsbackar etc. Även om rundan bara är fem kilometer. Springer ibland med min morsa som är 65 år, har inga problem med att medelpulsen är 125, den här träningen kan man aldrig göra för mycket av. Miles make champions!

 

SkiErg? Jag kör ofta distans på 2:40/500m.

 

Alltså. Det här har sagts förut. Men det går inte att träna för långsamt på distansen. Lämna klockan hemma! Sakta ner! Lyssna på naturen, andas frisk luft, träna så många timmar det bara går. Det här är det enda sättet att bli bra. Men kör järnet på intervallpassen! Det var först när jag fattade det här som jag blev en ok skidåkare, nu med topp-1000 på Vasan "under the belt".

Link to comment
Share on other sites

"Gubbfarts träning" fukar rätt bra för mig. Fick ihop 200h under 2014 och jag tippar att ca 70% av dessa genomfördes i det tempot. Ibland riktigt hårt och väldigt sällan riktigt lugnt. Nytt pers på VL i år med placering 425 så lite utveckling har det gett. Sen inser jag ju att om jag skulle träna dubbelt så många timmar så hade jag nog fått ändra upplägg för att hålla och orka.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror det är svårt att sätta ett riktmärke när det gäller fart på rullskidor. Farten varierar ju med temperatur, väder, vind och underlag. Sen är det lite skillnad mellan rullskidor och längdskidor som gör det vanskligt att jämföra mellan individer. Lätta individer hävdar sig sämre relativt tyngre på rullksidor etc. Jag kom på placering runt 400 och åker nästan aldrig A2 (gubbkörning), antingen kör jag lugnt och njuter av att vara ute eller också kör jag HÅRT (och njuter efteråt).

Jag jämför med mig själv och inte andra för att se om jag blir bättre. 

Link to comment
Share on other sites

Tycker också att det är kloka inlägg men jag blir lite villrådig om jag ska gå på era tips om långt och länge plus hårda intervaller eller om man ska lyssna på Erik Wickström som förespråkar hård intensitet på det mesta och skippa slöpassen? Handlar ju om att komma tillbaka till led 3-nivå och förbättra sig därifrån.
Link to comment
Share on other sites

Bra fråga, jag får väl först och främst säga att mitt förra inlägg kanske var lite onyanserat. Det finns bevisligen flera sätt att förbättra sig på. Jag tror att man iaf ska undvika kobinationerna lite och lugn träning (tar 20 år att bli bra då) samt mycket och hård träning (leder till fysisk och/eller mental kollaps). Men jag tror också att bristande uthållighet är den främsta begränsande faktorn för majoritetenav alla vasaloppsåkare/maratonlöpare/vätternrundecyklister som inte står i elitled och då är det mycket lugn träning som gäller. Iaf för mig var/är det så.

 

Just Erik Wickström känns som ett naturligt "endurance monster" som har mycket att vinna på mer hårdträning.

 

Ta detta för vad det är, en dilettants spekulationer.

 

Bäst är nog att testa vad som funkar bäst för en själv. Men vara lite öppen för nya idéer och inte skriva av något förrän man gett det en ärlig chans.

 

Oj nu gled jag iväg från trådtemat rejält :O

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...