Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Sprintbanornas längd!


Sunesson

Recommended Posts

Sprintbanornas längd är ett hett omdiskuterat ämne inom elitskidåkningen både i Sverige och utomlands. Många aktiva och ledare tycker att banorna är för långa och mest liknar medeldistans. Sprintbanan på OS i Sotji var till exempel hela 1800m lång och på SM-tävlingarna i Örebro nu i helgen åkte vi 1750m.

 

Vad tycker Ni om utvecklingen mot längre och längre sprintbanor? Både att åka och att se som åskådare?

 

Jag har skrivit ett inlägg och har en undersökning på min blogg om detta, gå gärna in och läs mer vad jag tycker och rösta i undersökningen! www.m-sunesson.se

 

 

/Måns

Link to comment
Share on other sites

Tyckte det var fånigt av FIS att förlänga sprintbanorna, framförallt argumentet dom använde - att det var för få åkare som specialicerade sig (bara Sverige och Norge), och att dom måste göras längre för att traditionella åkare skulle bli konkurenskraftiga. Det stred ju totalt mot iden att starta sprintdistansen! Poängen med det var ju att ge folk med en lite annorlunda talangprofil något att tävla i...

 

...ingen _stor_ utveckling med ytterligare en distans för samma åkare.

 

Lite fick jag intrycket att det inte var populärt med den dominansen Sverige hade 2005-2006...

Link to comment
Share on other sites

FWIW Finlands skidförbund ville förkorta sprintdistanser redan före 2005. Om jag minns rätt, föreslog man 800-1000 m för men och 600-800 m för kvinnor.

 

Tyvärr har jag ingen aning om vem i FIS var för och vem emot. Jag skulle söka de ansvariga i Norge, men jag kan ha helt fel...

Link to comment
Share on other sites

Absolut för långt. Det är inte sprint. Sporten är väldigt underutvecklad då samma person i princip kan vinna sprintävlingar och Vasalopp. (T.ex. en del norska f.d. sprinters i Ski classics) Jämför friidrottssprinters och marathonlöpare. 

Visst kommer det kanske aldrig bli lika specialiserat som friidrotten, men mer polariserat måste det bli! Med tanke på att man ska köra 4 minuter, 4 gånger under samma dag är det klart att distansspecialister kan hävda sig minst lika bra som sprinters. Personer som har talang för sprint, korta sträckor och explosiva moment gynnas knappt. Jämför friidrotten, kval/semi på olika dagar. Som sagt, blir nog aldrig som friidrotten, skidåkningen är mer komplex med tekniker, helkroppsarbete, mer nytta av att ligga bakom, fler moment som banprofil och allt möjligt. 

 

Själv drömmer jag om en sprintcup med tävlingar mellan 100 meter och 1 kilometer. 

 

Link to comment
Share on other sites

Som ovan - för långa. Att köra 4 x 3 minuter är väl inte sprint. Korta banor och full fart, specialiståkare. Varför inte varv på en friidrottsarena (ok, trångt i kurvorna men desto viktigare att vara först in i kurvan), eller EN avstängd gata i en stad. 

Link to comment
Share on other sites

Tycker generellt att det är trist att det nästan alltid är:

 

Sprint (~4x1600-1800 meter)

Skiathlon 15km resp 30 km (masstart)

10km resp 15km individuellt

30km resp 50km masstart

 

När det sedan blir 4km prolog i TdS så pratas det om att det är så grymt svårt för att de aldrig kör just den distansen...

 

Skulle gärna se sprintar på under 1000m ibland. Ibland 2,5km.

 

Skulle gärna se ett 5km resp 7,5km lopp för eliten nån enstaka gång. Skulle gärna se ett lopp som blev över 2,5 timme långt på kuperad bana med individuell start. Skulle gärna se ett lopp på nån udda distans bara för att det passade natur och terräng bäst.

 

För övrigt anser jag att fler lopp borde gå med individuell start.

Link to comment
Share on other sites

Man kan ju i a f bestämma vilka sträckor som körs (+/- 100m)? Allt annat är ju spikat, 10/15, 30/50, 15/30(skiatlon).

 

Väldigt konstigt att inte veta om man ska prestera i två eller fyra minuter. Väldigt stor skillnad i träningsupplägg om man ska specialisera sig. Men helst upp till två minuter förstås.

Link to comment
Share on other sites

För Er som finns på Facebook och som håller med om att sprintbanorna börjar bli löjligt långa, gilla gärna denna sida: Korta ner längdskidsprintens banlängder och låt sprint vara sprint De som driver denna sida arbetar aktivt med att försöka få kortare banlängder och för även en dialog med Svenska skidförbundet i frågan.

 

/Måns

Link to comment
Share on other sites

Kortare sprintar skulle på sikt gynna längdsporten här i Sverige. Redan som första års junior kliver man upp till "full" distans (+1200m) vilket av många upplevs som avskräckande. Tävlingsformen borde göras kortare och vanligare på barn och ungdomsnivå och presenteras för dom att det är det här som är skidåkning, fart och kamp och gärna med inslag av skicross. Det är inte många barn och yngre som föredrar att snurra varv på varv runt dåligt upplysta elljusspår, det är inte roligt helt enkelt. Inte heller att få höra att det är envishet och tjurskallighet som gäller, "borra ner huvudet och köra". Då finns det andra idrotter, mer sociala lagsporter som hellre väljs. Sprint i olika former och framför allt inte längre än att målflaggan syns vid start och på en snötäckt fotbollsplan eller en avstängd gata i stan, det skulle få igång intresset hos många och även föräldrarna som kanske till och med kan sitta och heja i bilen :)  För framtiden är det viktigt att träna snabbhet och kordination hos yngre vilket sprint och lek ger och då även som tävlingsform. Uthållighetsträning biter inte nämnvärt när man är yngre och kommer av sig själv och när man är gammal nog att göra valet att satsa på sin sport. Sen är det väl lättare att gå från fart till uthållighet än tvärtom?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...