Hoppa till innehåll

Outdoor, löpning, kläder, Norröna, Houdini, Patagonia m.fl. hos OutdoorExperten
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

Tröskelträning


 • Vänligen logga in för att kunna svara
21 svar till detta ämne

#21
Stefan Sand

Stefan Sand

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 100 inlägg

Det gäller som sagt att hitta sin egen nivå av vad du klarar av. Precis som Davidssoneddie skriver har knappt någon av oss lyxen att endast kunna fokuserar på träning och vila. Jag har vuxna barn men ett arbete så självfallet måste även jag prioritera. Jag gillar inte heller att följa ett träningsschema som säger exakt vad jag ska göra utan går en hel del på känsla."Träning bryter ner, vila bygger upp" heter det och det är en knivsegg du balanserar på vad gäller förhållandet dem emellan. "Träningsintiligens" pratar Christian Minatti om och med det menar han att du måste vara smart nog för att veta när du ska vila och när du ska träna. Ett exempel är tex att jag är mycket noga med att hålla koll på pulsen i återhämtningen mellan intervallerna, framförallt i A3+. Jag vill ner till 120 innan en ny intervall startar och ser jag att det helt plötsligt börjar ta längre tid så avbryter jag. Det finns pass när jag tänkt kanske 10x2min men efter 6-7st avbrutit då återhämtningen tar för lång tid. Är jag i normalt slag tar det ca 1:30 men börjar det skena iväg mot 1:45 eller mer är jag färdig helt enkelt, oavsett vad passet var tänkt att bli. Samma sak på ett A1 pass, jag vet min puls och jag vet att jag efter drygt en timme, upp emot 1,5h ska hamna i en zon där pulsen blir otroligt stabil och jag kan trycka på lite extra utan att pulsen reagerar. Jag vet att för att komma dit måste jag haft tålamod den första timmen, inte ligga på för hårt utan "växa" in i passet. Slarvar jag så kommer inte "zonen" och då är det inte bra A1 pass, kanske lika bra att avbryta? Kvalietet kanske är ordet!? 

 

Nu presterar jag inga kanontider men jag tränar inte för att bli bäst, jag tränar för att jag tycker det är kul och jag mår bra. Många tror jag stressas av prestationskrav. Man kör igång och tänker "VL på 5h" och så kör man, utan att ha funderat över rimligheten/möjligheten till prestationsmålet. Då är det lätt att stressa iväg i träningen och slarva med många pass, de blir inte vad de är tänkta att vara helt enkelt. Visst tusan tycker jag det är kul att prestera men jag försöker vara realist i målen. Ta Lidingöloppet som exempel. Jag anmälde mig i maj förra året, var mitt första 30KM Lidingölopp och har aldrig tävlat längre än halvmarathon. Jag funderade kring vilket mål som var rimligt, första tanken är ju givetivs medaljtid vilkte då är 2:15. Insåg i princip omgående att det inte var rimligt. Körde några träningspass på Tvetamilen och ser då att runt 5:45min/km har jag A1 och jag kan ledigt springa 3 varv. Ökar jag farten till 5 min/km så hamnar jag strax under tröskeln (164) och då är alltså ett rimligt mål att springa runt 5 min/km eller omräknat under 2:30 på Lidingö. Jag hade en snittpuls på 163 med max på 177 (var väl under den sista 3-4km) och jag kom mycket nöjd in på 2:27. Hela loppet var en possitiv känsla, jag såg att jag hade passertider som tänkt, pulsen precis under tröskeln och känslan hårt men kontrollerat. Med ett tuffare mål är jag säker på att hela loppet skulle blivit en pina och stor besvikelse.

 

Så vart vill jag komma? Jo, mitt bästa tips är följande:

1. Gör en långsiktig plan på vad du vill och dela sedan in året i 3 delar: Grundträning, Tävlingsförebyggande och Tävlingsperiod. 

 

2. Fundera över vad du behöver träna på under dessa 3 perioder och gör ett grovt schema. Jag försöker träna i  4v cykler där 3 veckor mycket träning följs av 1v mindre träning (vilovecka). Planera utifrån de möjligheter du har och inte utifrån vad du måste. Undvik i att hamna i ett återkommande mönster, att vissa pass körs givna veckodagar utan försök att variera. Långpass måste inte köras på Söndagar och intervallpass Tis och Tors kväll. Variationen gör att du retar kroppen, ett monotomt upprepande är kroppen suverän att anpassa sig till. Du behöver "chocka" dig själv med ett långpass på måndag och intevallpass på söndagen

 

3. Lita på ditt eget omdöme och din egen känsla. Du vet bäst vad som känns bra och vad som bara känns jobbigt. 8x1000m löpintervaller må vara bra men om det bara ger dig ångest så varför göra dem? Hitta alternativ istället. Överhuvudtaget gäller det att variera sig för att det ska vara kul och utvecklande. Långpassen kan tex köras progressiva (mycket mycket lugn start som sedan ökar under passet och i slutet nästan är A2. Eller lägg in en 20sek maxrusch var 20:e minut i ditt 2H pass. Bara fantasin sätter begränsingar. 

 

4. Använd dig av en pulsklocka men bli inte slav under den. Du får värdefull information ur din klocka och gör du dessutom regelbundna (2-3ggr/år) tester så kommer din träningsinitiligens bli högre. Du lär dig hur du reagerar på olika situationer.

 

5. Absolut viktigast: Ha kul och lite på ditt eget omdöme. Är det inte kul, varför hålla på? För vem tränar du för?, inte för min, din polares, Kalle-Ankas eller någon resultatlistas skulle.#22
Davidssoneddie

Davidssoneddie

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 094 inlägg

uppdelandet i perioder funkar bra och jag tror många använder sig av detta redan idag, men funktionen av dem är underskattat.

Att dela in sin träning blir lite som delmål som samtidigt ger en sporre för tuffa perioder. All träning är inte kul och den största delen känns tung att genomföra om man inte har något att se fram emot. 

Det är svårt att sätta ett mål 11 månader fram, man kan ha en ide men att nå dit är ofta tufft.

spontana tester där man utsätter sig själv på prov är att rekommendera som Stefan skriver. Köra några rullskidstävlingar och se hur kroppen svarar när man belastar utanför träning.

utvärdera efter vad man kan prestera under tävling och lägg träning efter det.

Funkar inte kroppen 100% eller är flåset kasst, eller får jag mycket syra, eller behöver jag bättre på kapaciteten i muskler.

Skit svårt detta med träning om man inte har något att gå på.

Det är därför jag menar att alla är olika och förutsättningarna är inte samma för oss alla. Någon behöver verkligen träna A1 för att få sina kropp att funka, medans jag tycker det är spill med tid emot vad mina förutsättningar är.

 

Tröskel verkar vara något alla har behov av och jag ska absolut tänka på detta fram över då det ger tillbaka väldigt mycket i alla de delar som jag är i behov av.


<p><p>Ösm12 8.32, Ösm13 6.53, Öss14 7.00, Öss15 7.09, VL16 6.11 plc3276, VL17 DNF
0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar