Hoppa till innehåll

Outdoor, löpning, kläder, Norröna, Houdini, Patagonia m.fl. hos OutdoorExperten
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

Skidsportens utveckling


 • Vänligen logga in för att kunna svara
163 svar till detta ämne

#161
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 357 inlägg

Oavsett vad man tycker om gång som sport, så har skidåkningen en del att lära vad gäller att stävja skejtandet i långlopp. Johan Trygg konstaterar i sin krönika efter Marcia Longa att trots att en stor mängd åkare  inklusive toppåkarna skejtade ogenerat i vissa backar, så slapp de undan utan diskning. Han tyckte att det skulle vara som i gång att man kunde plocka bort åkare som bryter mot reglerna direkt under loppet, givetvis krävs regler hur det skall gå till. Om Marcia Longa skall vara ett renodlat klassiskt lopp utan utbredd tjuvskejting måste man stävja fusket, annars är det bättre att återgå till fristil..#162
Knappen

Knappen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 265 inlägg

I gång räcker det att det ser ut som gång dvs regeln att alltid ha en fot i marken är inte den i praktiken gällande (tror det finns en sådan regel?).

Eventuellt så ska det analogt inte se ut som skate?

 

I klassisk skidåkning är det svårt att avgöra vid riktningsförändring där det inte finns spår eller om man som i VL står mellan spåren. Många anser sig säkert kvalifiicerade att avgöra om det är fusk eller ej men får knappast komma till tals varken i gång eller i klassisk skidåkning.

 

Jag tycker att vi har regler så det räcker...#163
Tjyvsläpp

Tjyvsläpp

  Ny medlem

 • Members
 • 5 inlägg
Har funderat lite på Björn Ferrys förslag att arrangören ska tillhandahålla vallade skidor för alla tävlande, för att fluorförbudet skulle efterlevas. Kanske bättre då att de nationella vallateamen läggs ner och skidfabrikerna vallar sina kontrakterade åkares skidor istället. Då skulle förhoppningsvis även åkare från små nationer få samma förutsättningar som de från de dominerande länderna. Skulle bli färre vallabussar att kolla och enklare att straffa de som bryter mot fluorförbudet. Ser även en möjlighet för mindre skidfabrikanter att locka till sig klassåkare om de kan ge mer personlig service.


Skickat från min iPad med Tapatalk

#164
HW

HW

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 772 inlägg

Jag killgissar att gör du en enkät till landets ungdomsledare så ser de vissa utmaningar med den klassiska stilen såsom vallning och material. Jag tror ändå att de skulle svara att utan den klassiska stilen så minskar motiven för ungdomarna att inte börja med skidskytte istället, tror att de oliak stilarna  och mångfalden är längdåkningens styrka.

 

Det är väldigt få som börjar direkt med skidskytte. De flesta håller på med både längd och skidskytte. Tror inte risken att skidskytte skulle konkurrera ut längdskidåkning är jättestor när det gäller barn och ungdomar. Skidskytte är ju en ännu dyrare idrott och kräver ännu mer engagemang av föräldrarna. Ser snarare att de båda kompletterar varandra väldigt väl. Synd att det är olika förbund.

Men ska vi bedöma risker för längdskidsporten i stort så är det två saker som sticker ut.

- Ungdomars allt lägre aktiveringsnivå.

- Sämre vintrar och snöbrist i stora delar av landet.

Klassisk skidåknings vara eller icke vara känns ganska underordnat dessa två punkter.


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar