Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Teknik vid obefintliga spår?


NEE

Recommended Posts

Åker inte jättemycket skidor med körde VL 2014, KortVasan 2015, Stockholm Skimarathon 2016 och står nu inför mitt andra VL den 6 mars i år. Tränar regelbundet och tycker att jag har bra tryck och uthållighet om förhållandena är hyggliga gällande spår.

Har dock stora problem med farten framåt om förhållandena blir som i mina lopp ovan dvs obefintliga spår och slirigt och halkigt underlag. Får lägga all energi på att hålla mig på benen och parera för att inte ramla vilket tröttar ut fötter, axlar, psyke m.m.

Finns säker många saker som behöver tränas på men finns det något uppenbart? Balans, fotleder, styrka... 

 

Link to comment
Share on other sites

Det är svårt för alla i de förhållanden. Jag tror det handlar om att generellt bli ett bättre skidåkare, både med teknik och uthållighet så kommer dina poblem att minska.

 

Som ex kan jag säga att jag ägnade hela hösten att träna teknik för skate i skidhallen . Nu upplever jag sällan problem med balansen oavsett hårda, spåriga eller mjuka bäddar.

Link to comment
Share on other sites

Träna klassiskt på skatebädden

Det är ett ofog att staka i skatebädden.Så det ska du definitivt inte göra. Det skapas lätt nya spår och bädden blir spårig och svår för ovana skejtare. Ett exempel är i skidhallen i Gbg där skatebädden tillslut består av klassiska spår. Sitter tom förbudsskyltar om det.

Link to comment
Share on other sites

Det där är nog en balansfråga. Träna utan spår, träna utan stavar, staka stående på ett ben och liknande. Träna inte bara i fina spår på samma sätt hela tiden. Balansen och skidvanan på skidorna är viktig.

 

"Skickliga åkare" har inte så svårt att hantera dåliga spår som "skidovana åkare" har.

Link to comment
Share on other sites

Jag upplever att folk gnäller (skidspår.se) över att det saknas spårkanter osv när det slår om till töväder osv.

Om man tränar inför VL ska man vara tacksam för att det ges tillfälle att träna under "verkliga" förhållanden också.

Balansen tycker jag är viktig och att åka avslappnat så man lätt kan flytta tyngden från en skida som vill gå sin egen väg.

Link to comment
Share on other sites

Nu menade ju jag inte bara stakåkning, utan även diagonal m.m.

Jag har hört att det varit ett problem i "garaget", men vad jag upplevt är detta inte lika stort på andra skidspår.

Jag skejtar själv mkt och tycker inte det varit något problem, men det är klart åker de väldigt många på samma ställe så blir det väl ett spår.

Jag tror att man är ute på lite hal is om man bara ska tillåta skejt på skejtbädden, då tror jag risken snarare blir att skejtbädden försvinner på många spår då det är relativt sett få som åker skejt.

Håller själv i skidlektioner och att åka utan spår är väldigt nyttigt. Jag åker ju där när jag coachar adepter m.m.

Jag ser det som ett större problem att man skejtar/saxar i det dragna spåren.

Link to comment
Share on other sites

Både Vasa 2013 och Petter har rätt. Att spårkanter försvinner beror främst på ovana åkare. Duktiga åkare tvingar skidan aktivt med i kurvor så urspårning undviks, är kurvorna för tvära, hoppar man ur och kliver runt.

På skejtbädden inget problem om några åker klassiskt. Skidorna är så mycket vinklade vid skejt att några spår inte vållar problem. Det är ju sällan en hel hop som åker klassiskt där.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...