Hoppa till innehåll

Outdoor, löpning, kläder, Norröna, Houdini, Patagonia m.fl. hos OutdoorExperten
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

Dolomiterna


 • Vänligen logga in för att kunna svara
3 svar till detta ämne

#1
Klas

Klas

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 318 inlägg
Nu är skidorna på hyllan ett tag och då åker kartboken fram. Har hört flera som pratat om längd i Dolomiterna och sitter och dreglar över en karta Toblach, Cortina och däromkring. Är sugen på att avsluta nästa års skidor med en trivselrunda i området några dagar på skejt. Någon som har tips på att lägga upp en 4-6 dagarsrunda och gärna boende? Tänker nog att en dagstur är 40-60 km typ.

#2
JanE

JanE

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 23 inlägg

Jag har semestrat där de  fyra senaste vintrarna och har bott i Lienz och de tre senaste resorna i Toblach. Toblach är annars en mycket bra ort att bo på om man inte skall göra en A till B-tur eller en runda. Fördelen med Toblach, förutom 200 km sammanhängande välpreppade skidspår vid god snötillgång, är buss- och tågkommunikationerna. Från busstorget och tågstationen strålar busslinjerna ut till alla närbelägna dalar, även Cortina. Och man kan då hoppa på en buss på morgonen, åka en runda i dalen och skida tillbaka till Toblach eller halvvägs för att sedan åka buss/tåg sista biten "hem" igen.

 

Nackdelen är att det inte finns nån större flygplats i närheten av Hochpustertal. Så man man får åka tåg/buss från München, Venedig, Verona, Wien, Salzburg eller Klagenfurt. Men det är egentligen inget problem då det det är rätt trevligt att åka tåg i alperna. Tåg från Toblach till Münchens flygplats tar drygt fem timmar.

 

Så om jag skall göra en A till B tur på 4 till 6 dagar skulle jag starta i Bruneck och avsluta i Lienz(eller Sillian vid dålig snötillgång. Eller så kan man åka åt andra hållet om det passar flyg och tågtider bätttre. 

 

Dag 1:Bruneck/Brunico är en trevlig stad och man kan passa på att besöka Reinhold Messner-muséet. Man hinner antagligen inte åka skidor första dagen så jag skulle nog boka boende där första natten.

Dag 2: Sedan kan man ta tåg och buss till Antholz/Anterselva på morgonen för "sätta igång" med skidåkningen i skidskyttemetropolen där. Jag har inte varit där själv men det är säkert bra. Är det gott om snö går det skidspår ner till Hochpustertal och Olang/Valdoar där man kan ta tåget till Welsberg och sedan ta en buss upp genom Gsiesertal/Val Casies-dalen(där har jag varit). Där kan vara trevligt att ta in på en pensionat. Bäst bor man nog längst in i dalen, St Martin och St Magdalena.

Dag 3: Skidåkningen i Gsiesertal är mycket bra, fina spår och vyer som inte bör missas. Man avslutar med att åka skidor ner till Welsberg för att hoppa på tåget till Toblach. Det går också att åka skidor från Welsberg till Toblach om man känner sig stark, 12-13 km.

 

Jag har bott på Hotel Stauder i Toblach som är riktigt trevligt, halvpension är prisvärt. Salladsbuffé/antipasti plus trerätters, man går inte och lägger sig hungrig, rekommenderas.

 

Dag 4) Åk skidor från Nordic arena i Toblach till Cortina. Grym tur genom tunnlar och över broar. Är det gott om snö går det att åka nästan in till centrum, på promenadvägar sista biten. I Cortina kan man käka pizza, äta bakelser och dricka grappa. Bussen tillbaka Toblach går cirka varannan timme. Annars kan man avsluta sin turné här och flyga hem från någon italiensk flygplats.

Men vi andra som vill åka mer åker buss tillbaks till Toblach.

 

I Toblach kan man ju spendera många dagar. En fin tur är att ta bussen upp till Prags/Braies och buss igen(eller skidåkning, ganska brant) vidare till Brückele och ännu en buss till Plätzwiese(2000 möh). Fina spår där uppe, finns ett stort hotell också. Det går att åka skidor tillbaka till Toblach, man åker på en vandringsled, till att börja med, ner till Schluderbach och det blir en fantastisk dagsutflykt vid bra väder. 

 

Dag 5) Om man skall dra vidare så bör man ta bussen mot Fieschleintal, som man inte får missa. Eller om man är riktigt åksugen så åker man skidor från Toblach till Fieschleintal om det är bra förhållanden. Toblach ligger på 1200, Fieschleintal på 1500. Inte så brant men gradvis uppåt hela tiden från Innichen/San Candido. Tar man buss kan man hoppa av halvvägs i Sexten och skida sista biten upp. Likt Plätzwiese är det fina vyer och bra spår här uppe. Det finns också flera restauranger och gasthofs i dalen.

 

Nu finns det flera möjligheter hur man vill avsluta resan. Tog man buss på morgonen kan man kanske hinna att åka ända ner till Sillian i österrike. Men då måste det vara gott om snö, sträckan Innichen - Sillian kan vara snöfattig och där läggs det ingen konstsnö. Och om det är lite snö blir det svårt att åka skidor från Sillian  och vidare mot Lienz. Men från Sillian går det postbuss till Innsbruck eller så tar man tåg tillbaka till München eller tåg till nån österrikisk flygplats(går att åka tåg från Innichen också, både öster-och västerut). Men det finns säkert gott om snö, så skida vidare till Sillian och ta in på ett gasthof.

 

Dag 6: Har man en sjätte skiddag bör man ta bussen från Sillian upp till Obertilliach. Där finns det nästan 6-7 mil skidspår som ligger jättefint, klart besöksvärt. Där finns en skidskyttearena oxå där O-E Björndalen håller till.

 

Det är väl de man hinner med.

Trevlig resa!

 

http://www.dolomitinordicski.com/#3
larsbern

larsbern

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 4 563 inlägg
Inte liten sugen man blev... När minstingen blir några år äldre får det bli en vecka i Dolomiterna med kombinerat slalom och längd.

"Kom igen nu Molle!!! Du får vila sen!!!" Allas vår Gunde i OS-stafetten, Calgary 1988
 

NV19 4.52 NV18 7.22 VL17 5.41 VL16 5.37 VL15 DNF VL14 6.06 VL13 5.40 VL12 5.13 ÖSS11 5:54 ÖSS10 6:54 VL01 7:50 VL97 8:56

+ Marcialonga, Holmenkollmarsjen, Hafjell Ski Marathon, Birkebeinern, Troll Ski Marathon, Skarverennet

 

Värmlänning i exil på Hisingen i Göteborg sen drygt 25 år.


#4
Klas

Klas

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 318 inlägg

Det är det här som gör att jag älskar att hänga här, grymt JanE


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar