Hoppa till innehåll

Outdoor, löpning, kläder, Norröna, Houdini, Patagonia m.fl. hos OutdoorExperten
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

Tråden om Enges från Finland


 • Vänligen logga in för att kunna svara
95 svar till detta ämne

#21
Frazzi

Frazzi

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 975 inlägg

Min första fråga till Leif L: Hur kan du och Enges mäta något med en decimals noggrannhet utan något vettigt mätinstrument? #22
Leif L

Leif L

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 38 inlägg

Jag skulle svara på två frågor och bläddrade tillbaka, och då försvann det jag hade skrivit. Lite surt...

 

Till Frazzi.

Jag kan ju alltså inte mäta själv. Jag vet inte ens om jag skulle kunna lära mig, även om pendeln ger utslag. Det räcker inte!

 

När jag åkte på åttiotalet så hade Enges mätt upp alla skidor och alla vallor, och så gissade jag värdet på snön. På hans hemsida kan du/ni se ett antal snövärden, och som ni ser så är det ett visst system i det hela. Ju fuktigare snö desto högre värden.

 

Då måste jag starta ett nytt svar på volevodins mycket intressanta fråga... ;-)

 

Jag glömde en sak, det där med tiondelar...

I början var skalan 1,2,3 osv. Så småningom visade det sig att det inte räckte, utan den måste vara noggrannare, och det verkar som om tiondelar räcker när det handlar om vallor och vallning. 

Sedan skall man komma ihåg att snön har olika värden på olika ställen på spåret. Fuktigare snö - högre värden.

 

Sedan tycker du att det verkar lite vagt att mäta med en pendel... Jag håller med! Men han får ju samma resultat när han upprepar en mätning. Det är otroligt, vad som är möjligt att lära sig, å andra sidan använder vi väl bara en bråkdel av hjärnans kapacitet.#23
Leif L

Leif L

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 38 inlägg

Jag har varit med från början (1966) och har under årens lopp följt utvecklingen på fästvallasidan. Det har kommit många "supervallor" under årens lopp, men ingen har lyckats lösa problematiken i problemfören, så den största revolutionen som jag ser det var när man började rugga skidorna för förhållande runt nollan, där skintec är en utstickare från temat.

Inte heller dina långa romaner ger något revolutionerande svar på fästvallaproblematiken, som dock börjar bli mindre i och med att fler och fler kör utan fästvalla.

ibland kan man göra en vallning, som man egentligen inte fattar att den kan fungera. Det gjorde jag i våras i Gällivare, då det kommit mycket snö på natten och den övergick till kram framåt dagen. Jag trodde jag skulle klara mig på burkvalla, men i sista stund la jag på rött Start klister och märkligt nog hade jag fäste utan att det frös i. Kan det ha varit att snön är annorlunda där uppe i norr eller lyckades jag träffa rätt på ren tur.

 

Som sagt, några mycket intressanta och konkreta frågeställningar som du tar upp här.

 

Du talar om problemfören...

En av de första (stora) upptäckterna som Enges gjorde var just att han kunde lösa problemet med vallningen vid problemfören (fallande nysnö och (fallande) nysnö runt nollan). Så detta före kom att bli mitt idealföre... ;-)

 

Det är alltså inga problem att valla vid detta före heller!

Sedan är det en helt annan sak att det kanske inte finns några vallor på marknaden för detta före. I mitten på åttiotalet fanns det inga "färdiga" vallor, men som du kan se (vid lite noggrannare läsning) på Enges hemsida, så finns det instruktioner på hur du skall göra för att få till lämpliga vallor. En natt i frysboxen för lämplig valla kommer att göra susen skall du se! ;-)

 

Jag hade också problem med frysning, och då gäller det att hitta ett klister (lämpligast troligen) som inte fryser. I mitten på åttiotalet kombinerade jag Rex Orange (tror jag!) och Toko Silver. Jag tror att det bara var Rex som var nedfruset, och då försvinner den positiva komponenten. Det här ger att i blandningen kommer den negativa komponenten att vara större än den positiva i klister som "tål" kyla, men ändå är mjuka. Utan nedfrysningen kommer skidan varken att fästa eller glida. 

Sedan är det ju sk klisterskidor (där negativa värdet är större än det positiva!) som gäller, även vid flera minusgrader vid fallande snö. 

Måste man ha flera kombinationer "tillgängliga"? Jo, egentligen, men eftersom konkurrenterna inte alls vet hur de skall valla, så behöver det inte vara så perfekt! Någon kan ha tur någon gång...

 

När du får lite grepp på detta så visar det sig vara (mycket) enkelt.

 

Detta med de "negativa" (klister)skidorna är vad som behövs för att man i nödfall skall få nästan lika bra resultat ovallat. Skidan är helt enkelt testad och tillverkad just för lagom(!) blöta förhållanden.

 

Kunde man använda kallföresskidor? Hittar man någon valla som gör att man får upp värdena tillräckligt högt, så fungerar de också. Eftersom det har konstaterats att vallan med tiden/sträckan förlorar sina värden så blir klisterskidan i praktiken det enda valet.

 

Du hade varit med sedan 1966... Orsaken till att träskidorna hamnade på efterkälken har ju med dessa värden att göra! Träskidor har värden omkring 1-2, typ. Hade man haft vallor med värden omkring 25, så hade det inte varit något problem, dvs plastskidorna hade kommit lite senare. Men nu är det så att det tunna Gula klistret har värden omkring 13, så 25 hade ju varit bara "vatten"... (eller snarare Coca cola/Pepsi cola).

 

Den som får för sig att vilja lära sig valla vid problemföre, vill kanske inte i första taget skriva om det här. Man måste ju öva lite, så man vill väl hålla på "hemligheten" ett tag. Den kan skriva personligt till mig och berätta hur det går.

 

Glöm det där med supervallor! Rätt valla vid rätt tillfälle på rätt skida är det som gäller. Sedan får man inte heller glömma vad Kuzmin säger.

 

Sedan angående fästvallning (kort!).

Man får fäste när avståndet är ca 1,0 till 1,5 mellan + och - (pos och neg). När det är blött kan det krävas ca 2, dvs lite mer, men obs att då är det negativa värdet ca 2 större än det positiva. Skillnaden 2 är "built in" i röda klister, så säg inte att tillverkarna inte har någon aning om vad de gör.

 

Som alltid då så skulle man behöva ligga på rätt nivå.

 

Observera att inga vallor täcker ett område. De täcker precis de värde de har. Värdena justerar man helt enkelt med att blanda två vallor. Avståndet mellan + och - justerar man helt enkelt med att ena vallan är fryst, och då får man det negativa värde man vill ha, och alltså det avstånd man vill ha.

 

Som sagt, jag tackar för denna konkreta fråga.

 

Angående sista meningen, så hade det varit intressant att göra en mätning vid start och en vid målgång. När kombinationen skida/valla får bra (=nästan rätt) värden, så fungerar det som vill att det skall göra. Med tanke på en annan gång, så är frågan om skidan var helt ren (verkligen ren) innan klistret sattes på. Var den inte det så får du inte samma resultat nästa gång.

 

Jag hoppas att du återkommer när du nästa gång med flit vallar rätt! ;-) #24
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 490 inlägg

Mitt intresse att hitta den perfekta fästvallningen har avtagit med åren och om förhållandena är sådana att det går att skejta gör jag hellre det än att hålla på och mixtra med olika vallor runt nollan. Om jag ändå åker klassiskt tar jag alltid mina ruggskidor för att slippa slösa bort en massa tid på vallning. Inte heller där har jag utvecklat mig, då jag uteslutande kör med silikonpreparering, tycker det är för dyrt med flourgel. Ang gel så har Vauhti en variant, där man lägger gel på fästvallan, vet dock inte hur det fungerar i problemfören.

Minns dock ett VL då det var rent klisterföre på kvällen före, men på natten kom det rejält med snö och en febril verksamhet utbröt i vallabodarna. Jag fick tipset av lokalbefolkningen att lägga på gult klister och täcka med kallvalla och turligt nog hade jag ett par reservskidor med och kunde ta dem i stället, vilket visade sig vara ett klokt val.

 

Numera i "stakningens tidevarv" är det väl få som lägger ner en hel träningskväll med att testa olika fästvallor, då de redan när de kommer till spåret har skidorna klara för åkning. Så det återstår att se vart utvecklingen bär hän och om intresset för fästvallning kommer att vara kvar på en lika hög nivå som tidigare.#25
Leif L

Leif L

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 38 inlägg

Volevodin, om du sätter in Enges snövärden i ett tvådimensionellt koordinatsystem med snötemperaturen på x-axeln och snövärdena på y-axeln, kommer du att se att linjen är exponentiell, dvs i varje fall inte linjär. I praktiken betyder detta, precis som du säger, att det skall mixtras en hel del vid nollan.

 

Om du i koordinatsystemet lägger till två axlar, en för vind och en för luftfuktighet (eftersom det är svårt (?) att mäta fuktigheten i snön), skulle linjen anta en mer linjär karaktär.

 

Om det blir svårt att beräkna så finns i Excel funktioner för linjär programmering, som man (tre gubbar) väl fick Nobelpris för 1974, om jag inte kommer fel ihåg.

 

Nu förstår du att jag håller med dig om att det kanske är enklast att skejta!

 

Annars, om snön kring nollan...

Jag åkte ju på sådan snö nästan enbart i Österrike, och på hösten i Italien, och där är ju snön (väldigt) grovkornig och rätt fuktig, så det blev enkelt med det klisteralternativ som jag berättade om ovan. I Norden är väl oftast snön rätt torr någon cm under ytan, och sedan kommer den upp och skidorna isar...

 

Vilken valla som är bra eller "dålig" skulle behöva jämföras med när man har exakt rätt vallning. Att få helt exakt rätt utan att kunna mäta är näst intill omöjligt. Nära noll är det (minst) 100 alternativ som kan bli tänkbara, och alla de kan vara närmare idealet än att åka ovallat oberoende av skida.

 

T ex i ett VM-lopp 15km klassiskt, herrar, kunde man lotta fram en segrare. Den som råkar pricka rätt i vallningen vinner.

I damklassen kan några missa lite i vallningen och ändå vinna. Bland herrarna lyckas inte det.

 

Å ena sidan förvånar man sig över att man (på landslagsnivå) inte sätter sig in i hur det fungerar, å andra sidan så förbjöd finska tränaren, Immo Kuutsa, folk i vallateamet att ha någon som helst kontakt med Enges. Det visade sig nämligen att några var intresserade. Det här var redan på åttiotalet.

 

Det förvånar mig inte ett dugg att det blir intressantare att skejta ur alla synvinklar för "vanligt" folk.#26
Polar

Polar

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 273 inlägg
Namnet lätt bekant på nåt vis. Efter snabb koll bor vi tydligen i samma kommun. Undrar om han vill bli min tävlingsvallare i vinter?
Vasaloppet skidar jag när jag kommer under 5h ;)

#27
Näbbskon

Näbbskon

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 103 inlägg
Vilken parodi. Men trevlig läsning med ena handen i chipspåsen. Kan jag beställa ett trollspö?

#28
Polar

Polar

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 273 inlägg
En tanke. Om jag hänger två kopparpannor på skidspetsarna stabiliseras (eller vad man skall kalla det) väl snön jag kommer att åka över. Borde det då inte vara lätt att få fram en valla som alltid går bra?
Vasaloppet skidar jag när jag kommer under 5h ;)

#29
Folkesson

Folkesson

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 886 inlägg

En tanke. Om jag hänger två kopparpannor på skidspetsarna stabiliseras (eller vad man skall kalla det) väl snön jag kommer att åka över. Borde det då inte vara lätt att få fram en valla som alltid går bra?

Givetvis...


-Retired


#30
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 490 inlägg

 Om nu Enges hade kommit fram till något som revolutionerat vallningen, tror jag det slagit igenom väldigt snabbt, då det finns skidåkare som är väldigt snabba på att spåra upp nyheter på skidfronten och testa för att kunna skaffa sig en fördel mot konkurrenterna. Vallafabrikanterna har ingen chans att stoppa något nytt, det ser tex med stålsicklingen. Eftersom jag varit med hela tiden sen Enges startade borde jag ha märkt något bland mina skidvänner, men inget har nämnts om honom under min tid.#31
Frazzi

Frazzi

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 975 inlägg

Jag kan ju alltså inte mäta själv. Jag vet inte ens om jag skulle kunna lära mig, även om pendeln ger utslag. Det räcker inte!

 

När jag åkte på åttiotalet så hade Enges mätt upp alla skidor och alla vallor, och så gissade jag värdet på snön. På hans hemsida kan du/ni se ett antal snövärden, och som ni ser så är det ett visst system i det hela. Ju fuktigare snö desto högre värden.

 

Jag glömde en sak, det där med tiondelar...

I början var skalan 1,2,3 osv. Så småningom visade det sig att det inte räckte, utan den måste vara noggrannare, och det verkar som om tiondelar räcker när det handlar om vallor och vallning. 

Sedan skall man komma ihåg att snön har olika värden på olika ställen på spåret. Fuktigare snö - högre värden.

 

Sedan tycker du att det verkar lite vagt att mäta med en pendel... Jag håller med! Men han får ju samma resultat när han upprepar en mätning. Det är otroligt, vad som är möjligt att lära sig, å andra sidan använder vi väl bara en bråkdel av hjärnans kapacitet.

Är inte nöjd med detta svaret. Om det Enges mäter verkligen existerar så borde ju fler människor än han klara av det. För att ni skall få någon som helst substans i allt detta flum krävs det nog att ni hittar på nåt bättre sätt att mäta.#32
Leif L

Leif L

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 38 inlägg

PS. Inlägget blev längre än tänkt, så jag har inte läst igenom det, vilket betyder att jag inte vet hur många stavfel det finns samt övriga oklarheter. DS

 

Hej, nu är jag på gång igen... ;-)
Det har hänt så mycket på rally och formel 1 fronten att jag inte har velat(?) ta mig tid att skriva något här.

 

Men idag fick jag ett kort mejl (ett pra tre meningar) från Enges. Han antydde igår via SMS att han hade hållit en sak hemlig för mig. Nu hoppas ni att ni skall få reda på vad han skrev! Fast det får ni inte nu. Inte nu...

Jag skrev ovan i några inlägg om det som jag kallade för trollspö. Något sådant visade sig inte finnas. Jag måste ha blandat ihop det med något annat som vi diskuterade sommaren 2015. Men det där är inget problem i sammanhanget, eftersom det inte behövs några verktyg alls! Nu är det så pinsamt enkelt att få till en bra vallning, att det är helt osannolikt.

 

Annars, så läste jag för någon dag sedan, det Enges har på sin hemsida, och kom fram till att infon måste kompletteras för att sk vanligt folk skall förstå hur saker och ting i teorin är relaterade till varandra. Så det funderar jag på hur det skall lösas.

 

Till några inlägg ovan som jag inte har besvarat (även om det kanske inte lönar sig).

 

Till Frazzi:
Alltså Enges förklarar på sin hemsida hur du skall träna på att mäta. Det är ju bara att sätta igång och börja öva!
Det finns många som kan mäta med en pendel, däremot är Enges unik med att använda det för vallning av skidor. Orsaken kan du läsa om på hans hemsida.
Sedan kan man väl säga att det är fritt för vem som helst att konstruera ett mätinstrument för att mäta biomagnetism. Fenomenet har ju folk känt till i tusentals(?) år, men kan begreppet biomagnetism ha lanserats på 1980-talet?

Flum? Skidor med dåligt glid är inget flum. Det är okunskap. Skidor med bra glid är kunskap/skicklighet.

 

Till Volevodin:enges
Att det inte har talats om? Jag tror att det var på TV i Finland ca 1982. Toppåkarna i Finland visste i början på 80-talet vem Enges var. Enges har ju bl a varit hemma hos Juha Mieto och Juha har fått prova använda pendeln. Enges berättade att han skrek till sin fru "den rör sig"... ;-)

Det som hände var att Finlands dåvarande tränare, Immo Kuutsa, förbjöd alla i vallateamet att ha någon som helst kontakt med Enges. Enges berättade att t ex Keijo Kuntola, ädre bror till Hilkka Riihivuori (medaljör i OS och VM), var väldigt intresserad.
Sedan tävlade jag vintern 1984 för IF Länken, Kristinestad, och samtidigt tävlade en avlägsen släkting, Per-Ole Lindell, i föreningen, samt Hilkkas yngre bror Ossi. Detta diskuterades en hel del. I många år omkring år 2000, så var PO L chef för det finska vallateamet... Så Enges är ingen obekant "figur".

Problemet så att säga, är att folk (också här på tråden) funderar på mätmetoden, i stället för att försöka lära sig att använda resultaten.
Men nu har ju Enges "forskat" (och funderat) på detta (med vallning) i 35 år, och det har tillkommit nya upptäckter (detaljer) under tidens gång.
Problemen är ganska enkla att definiera, men lösningarna är lite svårare att hitta. T ex ett problem är att en valla/parffin/klister/pulver tappar sina egenskaper efter en viss tid. Eftersom han kan mäta, så är det lätt att fastställa att så är fallet.
Det som man kunde jobba på är att "elektrifiera" skidorna, och genom röststyrning skulle man kunna ändra magnetfälten. Då blir det high tech skidor á 50 kkr/par, eller från Kina för 750 kr/par.

1987 visade jag intresse för att bli tränare för det (då) Västtyska längdlandslaget, men de sade att de hade en tränare, som det gick rykten om att han skulle få sparken. Jag räknade kallt med att en tysk aldrig kan vara så dålig att han inte kan vinna om föret är tillräckligt knepigt (för de andra). Det var med den kunskap vi, dvs Enges hade då.

Ferdinand Grill på Kneissl visste om detta 1985. Då fick jag nämligen ett par av honom (under VM i Seefeld), som inte fungerade, dvs han visste att det inte fungerade som de hade tänkt.

 

1987 talade jag med folk (vallatestare) på Holmenkol (tysk vallatillverkare) om detta, och om hur deras vallor var i jämförelse med Swix. De visste om att Swix fäste lite bättre, dvs deras gled lite bättre. Detta kunde också se från mätningarna som Enges gjorde.

 

Det är hur många som helst, som har vetat om att "något" är på gång.

 

Problemet är närmast, att det inte finns någon produkt att sälja. Sedan skulle jag ju inte kunna jobba för en vallafabrikant eller skidtillverkare, eftersom jag vet att det som står på vallaburkarna inte har något med verkligheten att göra. Det visste jag redan i mitten på 1980-talet. Skall man sälja en sak måste man tro på det!

Med tanke på tränare i Tyskland 1987, pratade jag lite med Urban Hettich (har väl vunnit alla tänkbara tävlingar i nordisk kombination) vid VM 1989. Han tyckte att jag skulle börja med att vara tränare i t ex Turkiet, och jobba mig upp. Det låter tråkigt. Man vill ju jobba med någon som har möjlighet att vinna i VM eller OS, dvs någon som är beredd att anstränga sig.

Sedan har ju t ex Knut Nystad (Norges vallningschef) vetat att vi vet något sedan 2012/13. Jag har lovat perfekta skidor oberonde av förhållanden, men det krävs en del träning för att kunna göra de rätta kompromisserna.

En orsak till att jag har vänt mig till Norge, är att där finns det pengar att experimentera "lite".

Jag trodde också att det skulle vara enkelt att få ut budskapet, och att det skulle finnas intresse. Det får inte vara alltför revolutionerande.

Hade Facebook och Twitter funnits  t ex 1987 (då jag/vi hade betydligt bättre koll än t ex 1985) hade man ju haft tiotals tusen följare... ;-) om man hade berättat exakt hur man gjorde när man vallade.

1987 var man "specialist" på snöfall och nollgradigt. Med lite mera dricka hade jag ju slagit t ex Bengt Hassis i Dolomitenlauf, 60 km, "halvskate". Han vann Vasaloppet 1986 på rekordtid, eller hur? Tala om att "rätt" vallning har betydelse... Jag hade inte rätt vallning, men mycket bättre än alla(!) övriga. Alltid samma vallning, en klisterblanding som inte frös. Tror att det var djupfryst(!) Rex Orange och ej fryst Toko Silver på Karhu's "klisterskidor". Skidorna var ju felkonstruerade! Alltför styva framtill och längst bak... ;-)

 

Till Polar/Folkesson:
Du behöver inte hänga något på skidorna!

Sedan kan jag säga angående att hitta en bättre valla eller tom bästa, att om du gör på rätt sätt kan du använda vilken valla som helst, och få bra resultat. Hur mycket bättre resultat man kan få med finjustering, kan jag inte svara på i detta läge. #33
Näbbskon

Näbbskon

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 103 inlägg
Underbar läsning. Tack internet

#34
Finn

Finn

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 434 inlägg

Och kom ihåg att valljärnet aldrig får vara kopplat till elnätet när du smälter glidvallan/pulvret. För elströmmen ger störningar i "laddingarna". Så låt järet bli varmt dra ut kontakten smält vallan och sätt i kontakten igen...

 

Detta var en av de viktiga teserna trollgubben Enges hade på -80 talet!

 

Antagligen bör man därför inte använda varmluftpistol för den måste ju vara kopplad när den används :)#35
Polar

Polar

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 273 inlägg
Jag förstår inte riktigt syftet med tråden, det berättas om nåt som skulle revolutinera vallandet men vi kommer inte närmre lösningen, bara olika storys hit och dit.
Vasaloppet skidar jag när jag kommer under 5h ;)

#36
oxberg

oxberg

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 715 inlägg

Bengt Hassis kör ju längdskola nu för tiden, jag tog ett par tekniklektioner hos honom i vintras. Han berättade att när han började så fästvallade dom hela skidan (apropå hur långt man ska fästvalla). Klart man kan åka snabbt då om man är van vid det. Han behövde bara sluta valla för att bli snabb som en trollgubbe. #37
Leif L

Leif L

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 38 inlägg

Jag förstår inte riktigt syftet med tråden, det berättas om nåt som skulle revolutinera vallandet men vi kommer inte närmre lösningen, bara olika storys hit och dit.

Det revolutionerande är att man (=Enges) upptäckte dessa laddningar, och att "ibland" är det positiva värdet högre/större än det negativa. 
Genom värdetabellerna har han full kontroll på skeendena, alltid.

Sedan är det ett helt annat problem att folk inte vill sätta sig in i hur det fungerar.

Vidare kan man säga att det händer konstiga saker, i synnerhet med vallan, och det har han inte haft full kontroll över. Jag är inte helt säker om han vet vad som inträffar i "alla" fall.

 

För någon dag sedan fick jag ett mejl av honom, där han bl a berättade att han hade hemlighållit en sak för mig... Men nu kunde han avslöja saken.
Han har lovat mig att jag får avslöja det, men det tänkte jag inte göra ännu. Grejen är en praktisk sak, så man behöver inte kunna något om teorin bakom det hela.

 

Nu söker jag några försökspersoner. 
En har jag skickat meddelande till. Jag har en vän på FB som är manager för en norsk åkare som inte tävlar för tillfället, som jag tycker kan få lite "sysselsättning".

I VM var det ett antal som klagade på dålig vallning, ibland både fäste och glid. Så det finns potentiella kandidater... ;-) Ett krav är ju förstås att de svarar på ett meddelande, och samtidigt lovar att inte sprida uppgifterna på en gång.

En sak som väl får betecknas som revolutionerande är om/när folk slutar köpa vallor? De flesta har väl vallor så att de klarar sig de tio närmsta åren? När det inte spelar någon roll vilken valla du använder, så får du ju köra slut på en burk i taget. Likadant med klister och paraffiner.

En sak om skidor...

Nu testar tillverkarna skidorna genom glidtest utan valla/paraffin. Det kan man se från värdena hos skidorna.
Nästa steg i utvecklingen blir (gissar Enges i mejl idag) att man försöker göra skidor av material som saknar biomagnetisk kraft. Då behöver man åtminstone inte neutralisera den gentemot snön. Då börjar vi närma oss den vallningsfria skidan.

När man tänker på klagomål på skidorna de senaste dagarna i VM, så behöver det inte bara bero på vallning. När det är mjukt under skidorna, måste både framända och bakända flexa lite, och dagens skidor är ju gjorda för stenhårda "vägar". Sådana skidor hade jag tyvärr redan på åttiotalet.

 

Med tanke på att folk inte skulle känna till något om Enges, så kan jag säga att antalet besök på hemsidan är nu 7941 st. Men, hemsidan skulle behöva omarbetas i grunden. Det saknas alltför mycket vägledande information.

En intressant tabell på hemsidan är hur värdena är relaterade till olika snöförhållanden. Tittar man lite noggrannare på tabellen, så inser man att snö- eller lufttemperaturen spelar en ganska liten roll i sammanhanget. Fukten i snön, eller snarare i ytan, är den stora grejen.
En viktig sak är att hålla reda på är när snön kan tänkas vara positiv, dvs att det positiva värdet är högre än det negativa. Nu under VM har det väl varit sådant före nästan varje dag! Jag skulle gissa att det positiva värdet har kunnat ligga så högt som vid ca 13,5. Hur skall man då valla? Ett sätt är att använda tricket. Om man inte gör det, så skulle jag bli tvungen att fråga Enges! ;-) Tittar man på tabellen över vallor på hemsidan, så finns det inga vallor som räcker till för att få upp värdena till önskad nivå, om jag inte har förstått det hela fel.

Det som trasslar till det hela är att värdena i vallorna, när vallan är på skidan, inte är stabila. Nu måste jag stanna här så att jag inte avslöjar hur man undviker det, eftersom det är det här allt hänger på.

 

Nu måste jag ägna mig åt att hitta ett antal försökspersoner!#38
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 490 inlägg

Leif L; En sak som jag funderat på under skid-VM är varför skidor med "vitbelag" verkar gå bättre än skidor med grafitbelag i det föret som varit hittills. Kan det vara så att en skida med transparent belag har en annan spänning än en med grafit ?#39
Leif L

Leif L

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 38 inlägg

Leif L; En sak som jag funderat på under skid-VM är varför skidor med "vitbelag" verkar gå bättre än skidor med grafitbelag i det föret som varit hittills. Kan det vara så att en skida med transparent belag har en annan spänning än en med grafit ?

Tack, en mycket intressant fråga!

För det första är det så att belaget och färgen inte har någon betydelse (med viss reservation sagt).

Om du tittar på Enges hemsida så ser du att olika skidor har olika värden. Värdena är ju mått på magnetismen i skidorna. När Enges mäter, så mäter han magnetismen i "hela" skidan, dvs han kan inte mäta värdena i varje beståndsdel som ingår i skidan.

Nu kan skidan också innehålla material som inte har någon magnetism i sig. Det här betyder bl a att vi inte vet om värdena kommer från belagsmaterialet eller "bara" från något annat laminat, eller tom limmet.

Skidorna som du talar, förstår jag, dumenar Rossignol. Enges skrev i mejl (igår) att han skall försöka komma över ett par, så att han kan mäta upp det, och då kan han säga vad Rossignol har hittat på. De kan inte hemlighålla något av värde! ;-)

Det jag tror på är att skidorna ligger när värdena +13,5/-12,5, men fungerar samma skidor i flera minusgrader också så kan det tyda på att de är gjorda på material som saknar magnetism, och med "rätt" valla fungerar de i alla fören.

Sedan kommer skidans flex (eller vad jag skall kalla det) in i bilden, vilket har stor betydelse vid mjuka "spår".

Det här kunde jag skriva mycket om, eller berätta några timmar om... ;-)
 

Orsaken till att plastskidorna kom 1974 (?) (En västtysk som jag träffade en gång, sade att han använde plastskidor i OS 1972, och väl blev fjärde på flera sträckor. Glömt hans namn för tillfället, jag borde titta i adressboken, ca 50 faldig tysk mästare i längdåkning.)  var att de hade högre värden än träskidor, och blev lättare att valla vid vått före. Sedan har värdena i skidorna stigit med åren, kan man säga, så nu motsvarar värdena i skidorna snöns värden. 

 

Men det löser inte problemen, därför att åkarna vill ha valla på skidorna. Då blir det knepigare.
Det som gör det knepigt är att vallan inte behåller sina värden, dvs vallan i "burken/tuben" har inte samma egenskaper vid start och när man kommer i mål. Bara en liten förändring i värdena och egenskaperna är helt annorlunda.

För några minuter sedan skickade jag ett mejl till Enges. Jag behöver komplettera mina kunskaper, så att jag inte i onödan skriver fel. Det är många detaljer som det är.

Man tror inte att det är sant, när man tänker på hur mycket resurser (pengar och tid) som skidtillverkare och vallatillverkare har satt på utveckling för att nästan komma till samma resultat som Enges har kommit till på sin fritid. Makalöst helt enkelt.

Angående Rossignol, så hade de vissa framgångar i Sochi också, och det är just i blött före eller nysnö som de inte har varit sämre åtminstone.
 

Kontentan av det hela är att värdena (magnetismen) finns inte bara i belaget, och i och med det har belaget ingen betydelse. Den största orsaken till att man byter färg är ju att det skall synas i TV att nu har det kommit en ny modell, som du absolut måste ha... ;-)

I Niskanens skidor (åtminstone på 15km) var det ju annan typ av belag under steget. Det är ju bara att göra saken knepig. I stället sätter du på rätt paraffin och ruggar upp mittpartiet och du har perfekta skidor, om det nu inte är blåis i spåret. För att få rätt paraffin kan man alltså använda tricket som jag ännu inte har avslöjat. Vilket betyder att man kan använda vilket paraffin som helst! ;-) Kan det bli enklare? Om det räcker för att vinna i VM/OS vågar jag inte lova. Jag tror att det behövs en liten justering, och den är inte lätt att göra pga att man inte vet vad man har för värden.#40
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 490 inlägg

En annan sak som man kanske inte tänkt på är hur piggarna i kontakten sätts in, om det är + i + eller - i +. Jag har testat med en elfix och funnit att den ger mer utslag i kabeln med - i + än om det är + i +. Ett av mina strykjärn har jag märkt upp pluspiggen, men det gäller då att veta vilket hål i kontakten som är + kontakt.


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar