Hoppa till innehåll

Outdoor, löpning, kläder, Norröna, Houdini, Patagonia m.fl. hos OutdoorExperten
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

Skidor för att börja med skate


 • Vänligen logga in för att kunna svara
23 svar till detta ämne

#1
mrmelin

mrmelin

  Ny medlem

 • Members
 • 4 inlägg

Har gått igenom forumet i denna tråden men det är antingen väldigt nere på märkesnamn (som jag inte har koll på) eller enstaka detaljer som truga eller liknande.

 

Jag skulle vara väldigt tacksam om någon av er erfarna/kunnig kan hjälpa en novis i rätt riktning här.

 

Jag har tänkt att börja köra skateskidåkning som motions- och fysträning.  Bor cirka 250 meter från en skidtunnel i Göteborg så snö och träningsmöjlighet finns året om.

 

Har spelat hockey på ganska hög nivå och har ganska god kondition och fysik i övrigt frånsett några onödiga kilon.  Är 40 år, 178cm, cirka 85 kilo beroende på när på året du frågar.  Fixar Stockholm Marathon på 4 timmar och har sprungit Toughest och liknande hinderbanor med ganska bra position i resultatlistan.

 

Men det här med skidorna då.  Har inte åkt sedan jag var kanske 10 år.  Varför börja nu kan man tycka?  Jo, jag har en fysik som gör att jag lätt lägger på mig vikt.  Såväl muskelmassa som fett tycks fästa lätt på mig.  Som aktiv i hockey var jag oftast över 90 kilo och det är en fördel i den sporten (provat att tackla en betonggris som rör på sig?) men tydligen är det mest en nackdel i långdistanslöpning.  Springer i snitt 2-3 mil i veckan på ett år men går inte ner ett gram.  Knän och liknande tar skapligt mycket stryk tyvärr trots dyra utprovade skor från löplabbet.

Summa summarum, jag behöver en plan B inför framtiden.  Om jag är 50 år med knän som är kass blir det problem.  Därför vill jag fånga upp något redan nu som jag kan slipa tekniken på och kunna varva med och om behov finnes i framtiden skifta ut löpningen mot.

Skate lockar mig mest då det liknar intensiteten i skridskoåkningen.  Det känns också som lämpligare i vardagen då jag tror jag kan köra skiten ur mig lättare och på kortare tid än med klassisk åkning.  Det är med tre barn långtifrån vanligt att man har flera timmar till egen tid utan oftast handlar det om 30-45 minuters pass man får nöja sig med.  Att staka som en galning i klassisk stil funkar säkert men jag tror jag får med benen bättre i skate.

Plus att jag inbillar mig att jag får i alla fall lite lite grann gratis från nära tre decennier hockey i fråga om balans och benstyrka.  Eller lurar jag mig där?

Hur som helst.  Det är lite av ett test.  Jag vill inte lägga 5-6000 på utrustning.  Hellre kämpa på mer med billig skit i så fall.  Det är ju bara bra om det är jobbigt, det är ju träningen jag vill åt :)

I Blocketannonser ser jag ofta att det står "Raceskida".  Funkar den till både skate och klassiskt då?  Eller "måste" jag köpa skateskidor?  Kan jag inte köpa korta klassiska skidor och bara sätta en skatepjäxa på den?

Tacksam för lite vägledning.#2
Lappen

Lappen

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 731 inlägg
Det Går ju att köra skate med en klassisk skida, men en skateskida funkar ju på ett helt annat sätt så det rekommenderas. Ännu viktigare är skorna, där skateskor ger en helt annan stabilitet. Stavarna bör ju också vara längre än vid klassisk åkning. Ska du bara åka skate är det självklart riktig skateutrustning du ska ha.
Men du behöver inte gå på säljsnacket från Pölder&Co att man måste ha det värsta/dyraste/lättaste för att öh kunna åka skate. Ska du tävla på hög nivå, eller är skidnörd som flertalet på detta forum så ok, det är kul att åka med bra grejer, men man klarar sig gott med billigare.
Kolla blocket, stämmer bara vikten nåtsånär så funkar det. Beg. tävlingsskidor och skor av skatemodell är utmärkt.

#3
artur

artur

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 569 inlägg

Hyr  dom inte ut skateutrustning i skidhallen i Göteborg så att du kan prova att hyra någon gång och testa innan du köper grejer?#4
Petter

Petter

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 690 inlägg

De hyr ut i skidhallen, så testa där. Ett tips är ju även att gå en kurs, vilket dom också har. Ulrika som håller i kurserna är duktig och välutbildad. Skejt blir så mkt roligare och man har rätt teknik!#5
kustlöparen

kustlöparen

  Veteran

 • Moderators
 • 2 328 inlägg

Jag tror du tänker rätt om skidhallen är din primära träningsarena, klassiskt är inget vidare kul att köra där, skate funkar bättre.

Angående knä kan jag rekommendera att besöka en sjukgymnast, även om man vet mkt om träning och styrketräning själv så har de en lite annan utgångsynpunkt för sina träningsprogram som gett mig en lite annan syn på träning och övningar framförallt blev mitt knä mkt bättre på kort tid.#6
mrmelin

mrmelin

  Ny medlem

 • Members
 • 4 inlägg

Hej,

 

Tack för input.  Jo, jag har redan varit och hyrt och jag har koll på att det finns flera PT man kan hyra för tekniklektioner så detta kommer nog jag göra när väl allt är på plats.

Dock funkar det inte att köpa grejerna där.  Billigaste paket är på 5500:- och det känner jag inte att jag vill börja med.

 

Alltså, jag är nog inte helt normal i mitt sätt att se på det där med material och träning.  Hade handskar som i princip saknade innerdelen i hockeyn.  Spelade en halv säsong utan armbågsskydd för jag inte tyckte det verkade som jag behövde det (förrän jag upptäckte att det gjorde jättont ibland).  Jag kan harva mig fram med Vita Blixten om det skulle gå att skatea med för det är ansträngningen jag är ute efter i första hand och inte egentligen skidåkningen.  Ett bevis på det är att jag inte siktar in mig på någon naturskön miljö utan i ett snöfyllt P-garage under mark.  Tänk mer en frustande Mühlegg än norrmän på tur.

Det måste ju dock vara praktiskt och teoretisk genomförbart alls.  Jag förstår att om jag glider in med 240cm klassiska skidor så kommer detta gå käpprätt fel oavsett hur jag anstränger mig men att det kanske skulle funka med 170cm skidor jag trampar igenom fullständigt och inte får en millimeters glid gratis.

Så,  ursprungsfrågan här då: I Blocketannonser ser jag ofta att det står "Raceskida".  Funkar den till både skate och klassiskt då?  Eller "måste" jag köpa skateskidor?  Kan jag inte köpa korta klassiska skidor och bara sätta en skatepjäxa på den?#7
Klas

Klas

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 433 inlägg
Nej, jag är gubbmotionär och rek skejskida. Det är inte bara längden som spelar roll, och rejs eller inte är ointressant. Det är spannet som är helt annorlunda. Men det är klart, går gör det ju, På blocket hittar du bra skidor för 1000-1500. Har du sns och väger runt 75 har jag ett par som ligger på vinden. Belaget har släppt på ett ställe så du får dem gratis. Frakt från Täby får du dock fixa:)

#8
Lappen

Lappen

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 731 inlägg
Ska du köpa så köp absolut skateskida. Har du ett par klassiska liggande så prova, men köp inte klassisk skida för att åka skate.

#9
mrmelin

mrmelin

  Ny medlem

 • Members
 • 4 inlägg

Nej, jag är gubbmotionär och rek skejskida. Det är inte bara längden som spelar roll, och rejs eller inte är ointressant. Det är spannet som är helt annorlunda. Men det är klart, går gör det ju, På blocket hittar du bra skidor för 1000-1500. Har du sns och väger runt 75 har jag ett par som ligger på vinden. Belaget har släppt på ett ställe så du får dem gratis. Frakt från Täby får du dock fixa:)

Belag som släppt låter som lim och tving kan fixa.  Vad är det för längd på dom?  Väger ju 10kg för mycket nu men kanske kan jobba mig ner till 80 om jag har ett mål med det.#10
HJN

HJN

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 658 inlägg

Epitetet race har väl inte med stilen man vill utföra skulle jag säga. Race skidan kan vara en klassisk race eller en skate race.

 

Känner igen det där med att vara en underdog på materialsida. En skön känsla när man har rätt utrustning fast det kanske ser fel ut.

Så därför är mitt råd att spara in på skatepjäxorna men satsa på skateskidor och långa stavar. Nu blir det ett herrans liv, men du som kan åka skridskor har garanterat inga problem med stabiliteten. I början av åttiotalet skateades friskt med låga pjäxor. Viktigare då med skidor som är gjorda för att skära på kant, ett annat spann där.


Bästa glidvallningen är en lyckad fästvallning!


#11
Lappen

Lappen

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 731 inlägg
I början av åttiotalet skatades det friskt på klassiska skidor också......
Så allt är ju bevisligen möjligt.
Dock uppfattade jag att trådskapren inte hade någon klassisk skidutrustning heller.
Varför råder man honom då att köpa klassiska pjäxor eller skidor om han nu enbart ska åka skate?

#12
Klas

Klas

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 433 inlägg

Belag som släppt låter som lim och tving kan fixa.  Vad är det för längd på dom?  Väger ju 10kg för mycket nu men kanske kan jobba mig ner till 80 om jag har ett mål med det.


Ha ha, härlig inställning, de är 192 cm. De flest är väl därnåstans om man inte är riktigt kort

#13
mrmelin

mrmelin

  Ny medlem

 • Members
 • 4 inlägg

Ok.  Har läst något om 0-10cm över sin längd.  178cm över havet blir då 188cm.  Dom sista 4 blir inte ett problem då alltså?

Till er övriga, nej jag har inga skidor eller någonting.  När jag säger "testa" så pratar vi om ett år.  Jag har testat på cykel detta året, inte för mig.  Dels är det helt vansinnigt livsfarligt och även omöjligt (i princip) när det är halt.  Försökte ett tag med mountainbike men jag är för feg för att våga stå på ordentligt så det blir ingen träning av det annat än i någon enstaka uppförsbacke här och där.

Så, nu provar vi skidor i ett år.  Funkar det för mig så köper jag nog riktiga grejer i slutet av 2017.  Fram tills dess blir det halvdanna lösningar för en billig peng.

Så en limmad skida som är 4cm för lång låter ju fullt i min stil :)#14
Dunderklumpen

Dunderklumpen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 596 inlägg

Ok.  Har läst något om 0-10cm över sin längd.  178cm över havet blir då 188cm.  Dom sista 4 blir inte ett problem då alltså?

Till er övriga, nej jag har inga skidor eller någonting.  När jag säger "testa" så pratar vi om ett år.  Jag har testat på cykel detta året, inte för mig.  Dels är det helt vansinnigt livsfarligt och även omöjligt (i princip) när det är halt.  Försökte ett tag med mountainbike men jag är för feg för att våga stå på ordentligt så det blir ingen träning av det annat än i någon enstaka uppförsbacke här och där.

Så, nu provar vi skidor i ett år.  Funkar det för mig så köper jag nog riktiga grejer i slutet av 2017.  Fram tills dess blir det halvdanna lösningar för en billig peng.

Så en limmad skida som är 4cm för lång låter ju fullt i min stil :)

 

Som svar kan jag väl säga (som andra nämnt ovan) att längden inte är det viktiga. Som Klas nämner, så är nog mången skate-skida ca 190. Men om man har ett spann som stämmer, så kan skidan vara kortare. (Dock inte mer än 10 cm under kroppslängd om du ska tävla ;) ) Nackdelen med en skida som är för mjuk i spannet, är att lite av kraften "försvinner" om du trampar igenom spannet. Så man vill helst ha en skida med lite mer spänst i. Bara så du vet tills du ska "köpa" skidor - eftersom du självklart ska fortsätta med det! ;) Men en lite mjukare skida använder man ofta i lösare förhållanden, typ nysnö kalla förhållanden. För att skidorna inte ska "gräva ner sig". Det kanske kan vara löst i er skidtunnel??? ;) (Jag är bara avundsjuk som inte har en i närheten själv…) 

 

För limning av skida rekommenderar jag långsamhärdande epoxy. Jag har kört med blå araldit. Jag vet inte om du kan få något tips av det jag skrev för evigheter sedan på min klubbs hemsida. 

 

http://www.nvskidor.se/artikel/157

 

Om du har storlek 42 kan du få ett par skate-skor av mig gratis (förutom frakt). Ett par lite billigare modell atomic som aldrig passade min fot. Jag skulle ha dem till rullskidor för att inte grusa ner mina "vanliga skate-skor". Atomic har sns-sula som Klas skrev om för sina skidor. Bara jag nu kan hitta dem i min ganska röriga källare eller vind efter en massa år… Ev kan jag ha dem utlånde utan att fått tillbaka - men jag återkommer om detta om storleken är den rätta ;)

 

Jag kan väl också nämna att en skateskida är mer vridstyv än en klassisk. Stavar bör du ha ca 0.9 x kroppslängd, dvs 178 x 0,9 = 160. (Det kan jag inte bjussa på ;) )#15
PC

PC

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 232 inlägg

Kul att se sånt engagemang för skejt! Killen får ju praktiskt taget utrustning kastad efter sig :)

Jag kan bara instämma i att skejt är väldigt roligt och jag tror faktiskt det är lättare att lära sig åka jämfört med klassiskt, åtminstone om man kan åka skridskor.

Skidome är bra för att öva skejt och jag har nästan bara använt den för det. Tyvärr så kommer det troligen bli ganska uppåkt och löst därinne nu fram till vasan men efter att de bytt snö och fram till hösten så funkar det bra. Kan vara bra att tänka på om du börjar åka i januari-februari.

När jag skulle köpa grejer fick jag också höra av diverse handlare att man var tvungen att ha värstingprylar för att det skulle vara roligt, det tror jag inte alls på. Jag köpte att par Hypersonic 2:a sortering uppe i Lillehemmer för 1500 och de har funkar jättebra. Jag brukar alltid rekommendera folk att köpa billiga skidor som första skidor för tycker man det är roligt och börjar åka mycket kommer man ändå behöva ett slit & släng par som man kan använda när det är dåliga spår.


VL08 Repet i Evertsberg | VL11 08:54:27 | VL12 08:10:48 | Birken 13 04:07:24 | VL14 06:04:27 | VL15 05:36:47 | Birken 15 03:24:35 |


#16
Anl

Anl

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 859 inlägg

Varning för trådkapning:

Åker mycket skridskor långfärd/hastighet och klassiska skidor. Men tycker det är svårt att få flyt i skateåkningen. Oavsett hur lugnt jag försöker åka har jag alldeles för hög puls efter nån kilometer, och slut i kroppen på kort tid. Allra svårast är treans växel som är skitsvår att åka avspänt. Är det bara/främst för dålig balans, eller finns det andra principfel som de utan teknik gör? #17
Hoppskate

Hoppskate

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 649 inlägg

Till att börja med tycker jag att du är helt rätt ute om det först och främst är motion av det lite tuffare slaget du är ute efter.  :) 
Skate må se lätt och behagligt ut på TV, men i verkligheten är det fruktansvärt jobbigt. Man kan liksom inte bara sänka farten och glida ut som i klassiskt skidåkning. Det är fullt påslag med hela kroppen, hela tiden, som gäller.  :P  

Jag tycker absolut inte att du ska ge dig på att skatea med en klassisk utrustning, det är görbart men helt enkelt inte roligt. Framförallt är det pjäxorna som gör skillnaden i känsla. 
Om du ska ta med dig ett råd från hela den här tråden så är det: "gå till en handlare och prova ut grejer som faktiskt passar dig", ...men om du ska ta med dig två råd från den här tråden så är det andra: "åk inte skate med klassiska pjäxor;)  

 

Jag brukar även rekommendera att man ska köpa så korta skidor som vikt och spann låter en komma undan med. Det minimala man kanske förlorar i glid vinner man i åkglädje. Dessutom ser man grymt cool ut när man kommer flygandes med korta skidor och långa stavar.  ;) Framförallt om man är nybörjare.

Jag vill pusha lite extra för det där med åkglädje. För ju roligare det är att åka desto mer kommer du att åka och i slutändan är det mängden träning som är det viktiga.

Hade du bott lite längre norrut hade du kunnat gå till den lokala skidklubben och bett att få sätta upp en lapp på någon anslagstavla. Då hade du kunnat komma undan hur billigt som helst! I dina trakter kan jag dock tänka mig att det är lite glesare med skate-skidor på begagnat marknaden?

Det är nog tyvärr svårt att hitta skidor, bindningar, stavar och pjäxor för under 4000kr  :( det är alltid pjäxorna som drar iväg över tusenlappen.

Gå och prata med de handlare som finns i närheten. Förklara ditt dilemma och se om de inte kan hjälpa dig lite med priset. Ibland har man tur och hittar både röda lappar på de röda lapparna på förrfjolsmodellerna och en vänlig handlare.#18
Robert_77

Robert_77

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 134 inlägg

Är också sugen på att skaffa ett par skateskidor och pjäxor. Någon som har något som passar en på 184 cm, 86 kg och runt 45 i pjäxor?

 

Gällande skate så kan jag bara säga att skate på våren på skaren på en sjö i strålande sol är svårslaget oavsett om man kör helklassisk utrustning  :)

Kul att se sånt engagemang för skejt! Killen får ju praktiskt taget utrustning kastad efter sig :)

Jag kan bara instämma i att skejt är väldigt roligt och jag tror faktiskt det är lättare att lära sig åka jämfört med klassiskt, åtminstone om man kan åka skridskor.

Skidome är bra för att öva skejt och jag har nästan bara använt den för det. Tyvärr så kommer det troligen bli ganska uppåkt och löst därinne nu fram till vasan men efter att de bytt snö och fram till hösten så funkar det bra. Kan vara bra att tänka på om du börjar åka i januari-februari.

När jag skulle köpa grejer fick jag också höra av diverse handlare att man var tvungen att ha värstingprylar för att det skulle vara roligt, det tror jag inte alls på. Jag köpte att par Hypersonic 2:a sortering uppe i Lillehemmer för 1500 och de har funkar jättebra. Jag brukar alltid rekommendera folk att köpa billiga skidor som första skidor för tycker man det är roligt och börjar åka mycket kommer man ändå behöva ett slit & släng par som man kan använda när det är dåliga spår.#19
Petter

Petter

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 690 inlägg

Hopskate: Jag vet inte om jag riktigt håller med dig om at skejt skulle vara så "fruktasvärt jobbigt" och att det "inte bara sänka farten och glida ut".

Som allt annat å krävs det en bra tenik, men jag skulle tycker att det just är i skejt som man KAN sänka farten och bara glida och njuta :)#20
Klas

Klas

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 433 inlägg
Håller med, det tog ett tag att få in tekniken, men nu tycker jag att det absolut gå att både finåka och tokträna på skejt
0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar