Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Börja med skidor!


Skidåkaren99

Recommended Posts

Hej alla!

Vill börja med att säga att detta kanske ligger fel... Är ny på detta. Men har lite frågor om längdskidåkning!

 

Jag är 18 år och har fått ett stort intresse för skidåkning. Har i hela mitt liv varit i fjällen och åkt under lov, men har aldrig kommit längre än så. Men senaste två åren har jag börjat känna att det skulle vara kul att börja åka på riktigt. Liksom börja tävla.

 

Är det försent med det vid 18 års ålder? Eller går det? Eller är det som ishockey att man måste starta med det tidigt? Har konditionen så den är det inget fel på. Har 8 år inom innebandy, 3 år fotboll och handboll i 1 år.

 

Om det går. Hur ska jag gå tillväga? Jag behöver gå med i en klubb. Men vad behöver jag ha för utrustning? Viktigt med dyrt? Vad ska jag tänka på? Är rullskidor nödvändigt? Eller bättre att ut och springa och kosta på ett par riktiga längdskidor istället?

 

Tack på förhand!

Link to comment
Share on other sites

nej klart det inte är för sent. allt beror ju på vad du har för mål. Men du bör börja med realistiska. Kanske köra halvvasan nästa vinter.

 

Börja med rullskidor. Köp ett par gedigna direkt. Elpex eller swenor. Du kan ha samma stavar o pjäxor som på vintern. Byt rullholk bara.

 

Köp ett par längdskidor. Gärna från nån duktig handlare. Jag rek skistart, pölder eller Huselius. Satsa på en modell under toppmodellen. Undvik rea på stadium osv

 

Klubb. Kolla upp vilken som är närmsta stora klubb. Kolla så dom verkligen bedriver någon träningsverksamhet. Du är fortfarande junior.

 

Kolla youtube. En enorm källa till kunskap om material, teknik o valla.

Ta privatlektioner. Finns mängder av coacher som bedriver det.

Link to comment
Share on other sites

Oxberg- du har bara 2 år på dig att nå Auklands nivå, men för att svara trådskaparen...

 

Tycker att du fått bra råd av Skogsvakt. Det är aldrig för sent. Frågan är bara vad du har för ambitionsnivå, men oavsett det tar det några år att lära sig och bli bra på det tekniska. Konditionen har du säkert redan, men det räcker inte. Du måste börja träna grenspecifikt. Börja med att skaffa ett par rullskidor och sedan tar du det därifrån.

Link to comment
Share on other sites

Jag började som 34-åring. Idag är jag 38 och tycker att jag är en helt ok skidåkare. Det är med andra ord långt ifrån för sent att börja som 18-åring. 

 

Rullskidor är väldigt bra att köra. 

Skidor kan du alltid köpa fler av, börja med att titta på rean som kommer nu och ta hjälp av en handlare. Berätta vad du har för erfarenhet och ambition så får du en skida som passar dig. 

Link to comment
Share on other sites

Du skrev att det är aldrig försent till trådskaparen (det är jag som är trådkaparen), det är det enda jag tar in.

 

Någonstans läste jag att det krävs i regel 10.000 timmar för att nå sin topp. Jag gissar att skidåkaren99 redan gjort en hel del timmar, men man kan ju planera utifrån det.

Link to comment
Share on other sites

Jag bor nu norr om Gävle. Men ska flytta till Enköping en bit utanför Uppsala.

Om du köper rullskidor rekommenderar jag att du tar hjälp av någon kunnig instruktör, så att du inte lär in fel, som sen kan

vara svårt att arbeta bort på snö. Om du hade bott i Skåne kunde du kontaktat Rullskidspecialisten, som har bra kurser i

rullskidåkning. Håll utkik på hans hemsida, ifall det blir en ny rullskidturné 2017 åt dina hemtrakter.

Annars finns det skidklubbar i Stockholmsområdet, som kanske kan hjälpa dig.

Link to comment
Share on other sites

Jag har väldigt liknande träningsbakgrund som dig, spelade innebandy och fotboll i ca 8-9år och åkte längdskidor på sportlovet. Jag började lite mer seriöst med längdskidor förra vintern då jag även åkte mitt första Öppet Spår som 17åring.

 

Skulle verkligen rekommendera dig att investera i ett par rullskidor, då det är den mest grenspecifika träning du kan få under barmarkssäsongen, investera i ett par bra skidor, då det blir mycket roligare att träna! Du nämner att du ska gå med i en klubb, förslagsvis Västerås Skidklubb, då de har en bra ungdomsverksamhet, 15minuter med tåget från Enköping.

 

Så det är absolut inte för sent att börja med skidor nu!

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Hej! Efter en lång sommar med rullskidor och styrketräning är det nu äntligen dags att införskaffa längdskidor till vinter. Har i sommar fått ihop drygt 100 mil på rullskidor och löpträning på 25/30 mil och ett Lidingölopp i September.

 

Nu är då frågan, vad ska jag ha för längdskidor? Jag har tittat på Fischer Speedmax Classic IFP årsmodell 17/18. Men går dessa skidor att motionsåka med också? Eller är det bara framtagna för racing? Har ej någon lust med att köpa två par längdskidor. Ska nämligen åka öppet spår under Vasaloppets vintervecka med min pappa. Gav bort en startplats idag på fars dag :-D så siktet är väl inställt på 10-11 timmar. Funkar då dessa skidor? För jag vill ju ha ett par bra skidor som är användbara för att kunna tävla med nästkommande vinter 

 

Undrar också vad som menas med Hot box? Och hur vallar man efter det? Grundpreparing, vad ska man ha? skillnad mellan racing och öppet spår?

 

 

Tack så mycket på förhand! 

Fischer Speedmax Classic IFP Längdskidor
Link to comment
Share on other sites

Fischer speedmax är nog världens bästa längdskida alla katergorier. Köp den så kan du tävla och motionsåka många år framöver.

Själv hade jag dock satsat på köpa två st skidor. En för burk o en för klister. ”Tyvärr” är det lite av ett måste för den seriöse skidåkaren.

Mitt tips

 

Köp 2st lite billigare skidor. Kolla skistart, pölder och Huselius. Dom kommer ge dig kanonspann

 

Jag hade alla dar i veckan tex föredragit 2st Fischer rcs kontra en speedmax

Link to comment
Share on other sites

Be att skidhandlaren väljer längd så blir det bra. Det valet finns ofta i menyn.

Hotbox eller inte är ingen dealbreaker. Ingår det så fine. Du kan "hotboxa" skidan själv genom att värma in ett grundparaffin flera gånger.

 

I ditt läge skulle jag även funderat på ett par skinskidor. Tex verkar madshus nya toppmodell sanslöst fin.

Link to comment
Share on other sites

Bra deal. Skigos toppmodell för nåra år sen.

https://www.skistart.com/swe/skigo-stav-racing-1-0-kampanj.html

 

Annars är swix stavar bra. Själv har jag ct1

https://www.skistart.com/swe/swix-star-ct1-premium-carbon-tbs-kit.html

 

Helst hade jag önskat mig en kv tornado....mmmm mums. Tjejen har sånna.

https://www.skistart.com/swe/kv-tornado-blue-clip-langdstav.html

 

Pölders egna stav duger oxå fint

http://polder.se/sv/stavar/skidstavar/langdskidstavar/swix-polder-carbon-tbs/

Link to comment
Share on other sites

Dessa stavar verkar väldigt intressanta, tack för tipsen!

 

Jag tänker på Fischer speedmax skidorna. Det är det bästa på marknaden? Skulle man då kunna köpa ett par sånna och ett par RCS Fischer? Ser också att det finns minst två olika sorter speedmax. Vad är skillnaden? 

 

Och skulle man kunna börja med ett par skidor och köpa ett par ytterligare till nästkommande vinter. Har tänkt redan att köpa skateskidor i år också...

Link to comment
Share on other sites

Vad som är bäst på marknaden är inte svart eller vitt. Det är personlig smak. Alla märkens toppmodeller är ruskigt bra. Men fischers speedmax anser nog de allra flesta är väldigt ,väldigt bra. Bara kolla på världseliten.

 

Speedmax finns i klister 902 variant och burk 812 variant. Finns även en stakskida variant

Link to comment
Share on other sites

Smaken är som baken delad. Jag tillhör Ross-favoriterna, smidiga och snabba skidor, som rätt  uttagna är lätta att få fäste på.

Förra årets modell säljs nedsatta hos Pölder, (om han har några par kvar efter mässan).

Håller med, Ross är fina. Vad eliten åker på handlar ju även om att tillverkarna vill manadsföra sig på åkarnas hemma-marknad och skriver sponskontrakt därefter. Ross är väl till exempel rätt stora i finland och därmed har de riktat in sig på finska elitåkare.

 

Fischer har ju stor budget och därmed stort stall av elitåkare. Men det är klart, de lägger en hel del på produktutveckling också.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...