Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Ultimata skinskidsguiden


magnil

Recommended Posts

Ja, i grunden är det en bra ide. Skulle man som ett första steg kunna skruva fästzonen uppåt och neråt ungefär som man skruvar bindningen framåt och bakåt på move-systemet? Dåligt fäste, jag skruvar ner två snäpp så att skinnet/vallan ligger i hårdare vid varje steg.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

En sak som gör mig konfunderad. När jag tävlade som ung (70-talet) så skojades lite om mekaniska lösningar för fäste, men de som kunde reglerna sa att det kan man inte ha för mekanisk lösning är inte tillåten i tävling. 

Men är inte skinskidor en mekanisk lösning? Har man ändrat i reglerna för hur utrustningen för vara konstruerad?

/OlleG

Link to comment
Share on other sites

Jag har inte löst problemet än, men en mekanisk lösning där fästet trycks ut 3mm när man lägger vikten på skidan plus hög kraft bakåt (kick).

 

Spider-man :D

 

Smartast vore väl en rulle med hälften skin, hälften glid under fästzonen. Vill man ha fullt fäste vevar man fram hela fästzonen. Staka och utför så är det full glidzon. Steglöst där emellan för justering efter före. Kom ihåg var ni läste det först ;)

 

Blir väl Salomon/Atomic som kommer med det för att möta Move-konkurrensen från Rottefella.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
Nån här som provat Atomics speed-skin? Enligt Atomic är det färre och längre hår som ska göra att skidan glider bättre. Det följer även med en liten belagsdel man sätter längst fram för att få en kortare skin. Jag själv har provat men den spontana känslan var att det gled sämre.. kan ha med föret att göra också.
Link to comment
Share on other sites

Det är ju den naturliga utvecklingen att skinskidor kommer att komma med olika spannkurvor för olika fören men jag kan tänka mej att det är ett pedagogiskt dilemma för branschen. Folk vill ha en universallösning. De vill satsa sin prylbudget på ett par riktigt bra skidor som ska funka jämt och har då fått lära sej att de ska satsa på ett par riktigt bra skins med flyttbar bindning så är saken biff.

 

”Sorry folks.. vi har bara lurat er de senaste säsongerna.. har ni en bakre glidzon som suger i blötföre så hjälper det inte ett skit, snarare risk att det blir värre, om ni flyttar bak bindningen.. men om ni köper vår nya produkt redline 4.0 IG plus, då jäklar! (ska vi pungslå er ännu mer)”

Precis. En skida med mindre lyckade glidytor kommer att gå dåligt oavsett fäst-typ (eller utan fäste). Dyra skin-skiodor, eller för den delen exakta anslyser an hundradels millimeter i spannhöjd i fästzonen hjälper inte mot en stenhård topp i lösa spår. Den enkla lösningen finns inte.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Fast den största invändningen mot att köpa skinskidor är att det inte finns någon snö. Jag tror jag kan köpa ett par Ross Delta till reducerat pris  i veckan, men det som gör att jag tvekar är om det är någon idé att ställa upp ett par skidor till i förrådet. Denna säsong har jag åkt nästan allt på mina gamla Kästle klisterskidor på konstsnöspåret med en och annan sten o grusgenomslag.

Vill man förstöra belaget på ett par nya skinskidor ? Enda motivet är att de passar min son, som fn inte har någon lust till skidåkning pga vädret, men om han någon gång börjar åka inte vill "krabba" med fästvallning.f

 

Jag kan köpa dem för 2100 inkl bindning, men avvaktade pga jag blev tveksam om det går att sätta fast en skruvbindning på Turnamicplattan. Anledningen är att jag måste skruva fast bindningen en aning utåt så att inte skidan styr inåt, på NIS-platta funkar skruvmontering utan problem. Någon som testat att skruva fast bindning på Turnamicplatta ?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...